STA

 |  Svet

Sovražni govor v politiki / Na udaru migranti, azilanti in osebe LGBT

Tako desna vlada kot predsednik republike Sergio Mattarella sta se na ugotovitve Komisije Sveta Evrope proti rasizmu (ECRI) ostro odzvala

 Premierka Meloni je na družbenem omrežju X zapisala, da si italijanska policija prizadeva za varnost vseh državljanov brez razlik in da si zasluži spoštovanje, ne žalitev

Premierka Meloni je na družbenem omrežju X zapisala, da si italijanska policija prizadeva za varnost vseh državljanov brez razlik in da si zasluži spoštovanje, ne žalitev
© YouTube

Svet Evrope je v torek izrazil zaskrbljenost zaradi porasta sovražnega govora in ksenofobije v italijanski politiki, bil pa je kritičen tudi do italijanske policije. Tako desna vlada kot predsednik republike Sergio Mattarella sta se na ugotovitve Komisije Sveta Evrope proti rasizmu (ECRI) ostro odzvala.

ECRI v torek objavljenem poročilu ugotavlja, da je politični govor v Italiji postal ksenofoben in razdiralen ter je pogosto usmerjen proti beguncem, prosilcem za azil, migrantom in osebam LGBT. Zaskrbljen je tudi zaradi rasnega profiliranja Romov in temnopoltih s strani policije.

Glede kazenskega pregona je ECRI zapisal, da je zmožnost policije, da obravnava nasilje, ki temelji na sovraštvu, zmanjšana zaradi premajhnega števila prijav in pomanjkanja zaupanja določenih skupin ljudi, kot so Romi in ljudje afriškega rodu.

Poročilo sicer ne omenja poimensko desne vlade premierke Giorgie Meloni, temveč govori o oblasteh, kar bi lahko po poročanju francoske tiskovne agencije AFP vključevalo tudi prejšnje vlade. ECRI je prejšnje tovrstno poročilo objavil leta 2016.

ECRI sicer omenja napredek pri reševanju težav, kot so ustrahovanje v šolah, spletni sovražni govor in antisemitizem, a poudarja, da so druga področja še vedno zaskrbljujoča.

Ugotovitve ECRI so v Italiji sprožile ostre odzive. Premierka Meloni je na družbenem omrežju X zapisala, da si italijanska policija prizadeva za varnost vseh državljanov brez razlik in da si zasluži spoštovanje, ne žalitev. Po mnenju italijanskega italijanskega notranjega ministra Mattea Piantedosija je nesprejemljivo, da ECRI žali ženske in moške, ki s predanostjo vsak dan tvegajo življenje, da bi zagotovili varnost državljanov. "Če imajo ti gospodje tako radi Rome in nezakonite priseljence, naj jih vse odpeljejo domov v Strasbourg," pa je menil podpredsednik vlade in vodja desne Lige Matteo Salvini.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je medtem poudaril, da je presenečen nad ugotovitvami v poročilu. Kot so še sporočili iz njegovega urada, je po telefonu poklical načelnika policije ter znova izrazil svoje spoštovanje in bližino policiji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.