STA

 |  Svet

Trumpov štab je britanske laburiste obtožil vmešavanja v ameriške predsedniške volitve

Vodja laburistov in britanski premier Keir Starmer je zavrnil očitke in pojasnil, da pomoč demokratki Kamali Harris nudijo prostovoljci v svojem prostem času

Volilni štab Donalda Trumpa je v torek britanske laburiste obtožil nedovoljenega vmešavanja v ameriške predsedniške volitve na strani tekmice Kamale Harris. Vodja laburistov in britanski premier Keir Starmer je danes zavrnil očitke in pojasnil, da pomoč demokratki nudijo prostovoljci v svojem prostem času, poroča britanski BBC.

Volilni štab Trumpa je v torek podal formalno pritožbo ameriški zvezni volilni komisiji, v kateri so Harris obtožili prejemanja nezakonitih prispevkov iz tujine.

Kot dokaz za to so navedli domnevna srečanja med uradniki laburistov in predstavniki štaba demokratov ter delo z laburisti povezanih prostovoljcev.

Ob tem so opozorili na nedavni poziv vodje operativnih dejavnosti laburistov, ki je na družbenem omrežju Linkedin zapisala, da bo okoli sto nekdanjih in trenutnih uslužbencev stranke odpotovalo v ZDA. Ob tem je dodala, da je na voljo še deset mest in da bo poskrbljeno za njihova bivališča.

Ameriška zakonodaja določa, da tujim državljanom ni dovoljeno prejemati plačila za delo v povezavi z volilno kampanjo, v Trumpovem taboru pa trdijo, da omenjeni poziv kaže na vsaj delno finančno podporo s strani stranke laburistov.

Na spletni strani Trumpove kampanje so zapisali, da so "skrajno levi" laburisti "navdihnili nevarne liberalne politike in retoriko Kamale".

Britanski premier Starmer je pojasnil, da gredo prostovoljci laburistov v ZDA tako rekoč vsake ameriške volitve, to pa da počnejo v lastnem prostem času.

Starmer, ki se je z novinarji pogovarjal med letom na Samoo, meni, da te obtožbe ne bodo negativno vplivale na njegov odnos s Trumpom, pri čemer je spomnil, da sta se nedavno sestala v New Yorku in opravila "konstruktivni pogovor".

TLmVFpfUOU0

3EP7ki7AvqQ

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.