STA

 |  Svet

»Varnost v Evropi ne sme biti samoumevna«

Velika Britanija in Nemčija krepita obrambno sodelovanje

Velika Britanija in Nemčija spričo ruske grožnje varnosti krepita sodelovanje na področju obrambe. Državi bosta danes v Londonu podpisali sporazum, ki zajema skupen razvoj raket, dodatne vaje na Baltiku, pravice do gostovanja letal za lov na podmornice na Škotskem in gradnjo tovarne artilerije nemškega Rheinmetalla na Otoku.

Britanski obrambni minister John Healey in njegov nemški kolega Boris Pistorius sta v torek zvečer v skupni izjavi poudarila, da bo sporazum okrepil nacionalno varnost in gospodarsko rast spričo krepitve ruske agresije in vse večjih groženj, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sporazum Trinity House, poimenovan po zgradbi, kjer bosta obrambna ministra podpisala sporazum, predvideva, da bodo nemška letala za lov na podmornice delovala v Veliki Britaniji, in sicer bodo v severnem Atlantiku patruljirala iz oporišča na severu Škotske. Nemški orožarski velikan Rheinmetall pa bo v Združenem kraljestvu odprl tovarno za izdelavo topovskih cevi, pri čemer bo uporabljal britansko jeklo.

Državi se bosta skupaj lotili tudi razvoja orožja, ki lahko z večjo natančnostjo doseže večje razdalje kot obstoječe britanske manevrirne rakete Storm Shadow. Združeno kraljestvo in Nemčija bosta sodelovala tudi pri razvoju novih brezpilotnikov. Vojski se bosta pogosteje usposabljali, da bi okrepili vzhodno krilo Nata.

Dogovor je del načrta nove britanske laburistične vlade za vzpostavitev tesnejših vezi med Združenim kraljestvom in glavnimi evropskimi zavezniki, zlasti na področju obrambe in varnosti, tako v okviru Nata kot na dvostranski ravni.

"Sporazum Trinity House je pomemben mejnik v naših odnosih z Nemčijo in pomembna okrepitev evropske varnosti," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Healey. Napovedal je, da bosta državi sodelovanje v prihodnjih mesecih in letih še nadgradili.

Po besedah Pistoriusa pa je sporazum dokaz, da se Združeno kraljestvo in Nemčija zbližujeta. "Varnost v Evropi ne sme biti samoumevna," je opozoril in dodal, da Rusija vodi vojno proti Ukrajini, izjemno povečuje proizvodnjo orožja in je večkrat izvedla hibridne napade na članice zveze Nato v vzhodni Evropi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.