|  Svet

Prednika današnjega človeka so dolgo imeli za primitivnega

V resnici pa je bil pregovorni velikan, na čigar ramenih stoji homo sapiens

V članku z naslovom Pustolovci spretnih rok, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine IZVOR ČLOVEKA, Angelika Franz piše o tem, da je naš neposredni prednik uporabljal ogenj, izdeloval je kamnita orodja, metal kopja. In odšel je v svet, celo čez morje.

"Tega prednika današnjega človeka so dolgo imeli za primitivnega in so mu pripisovali bolj malo spretnosti. Strokovna srenja pa erectusa zdaj vidi precej drugače. Nadvse povedno je, da je za seboj pustil ravno konstrukcijo, ki mu je omogočila, da je varno in ne da bi se zmočil prišel od točke A do točke B. Nobena druga vrsta rodu homo pred tem ni bila tako pustolovska in popotniška kot erectus, ki se je v nekem trenutku v obdobju pred dvema milijonoma let do pred 110 tisoč leti odpravil raziskat vse celine starega sveta," je zapisala Angelika Franz.

"Nobena druga vrsta rodu homo pred tem ni bila tako pustolovska in popotniška kot erectus, ki se je v nekem trenutku v obdobju pred dvema milijonoma let do pred 110 tisoč leti odpravil raziskat vse celine starega sveta."

"Poleg iznajdbe utrjenih poti je ugotovil tudi, kako uporabljati ogenj, imel je dobro založen kovček s kamnitim orodjem, lovil je z orožjem, obvladal je plovbo in celo jezik. Na erectusa so dolgo gledali kot na bolj preprostega predstavnika rodu homo. V resnici pa je bil pregovorni velikan, na čigar ramenih stoji homo sapiens," je še poudarila Franz.

Posebno številko ČLOVEK V KAMENI DOBI lahko kupite pri prodajalcih časopisov ali jo naročite v naši spletni trgovini >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.