STA

 |  Družba

Raba umetne inteligence v javnem sektorju

Vpogled v podatke o delovanju umetnointeligenčnih sistemov v slovenskem javnem sektorju  

Inštitut Danes je nov dan je danes predstavil prvo različico Registra rabe umetne inteligence, ki ponuja vpogled v podatke o delovanju umetnointeligenčnih sistemov v slovenskem javnem sektorju. S povečanjem transparentnosti želijo vzpostaviti zaupanje v poštenost, zanesljivost in zakonitost tehnologij, so zapisali v sporočilu za javnost. 

Na novem javno dostopnem spletnem mestu si lahko vsak na povezavi https://registerui.djnd.si/ ogleda preprost in razumljiv pregled informacij o delovanju umetne inteligence ter njenih vplivih na družbo in posameznike. Po besedah avtorjev spletnega mesta register koristi tudi državi, saj lahko povečana preglednost pomaga zagotoviti, da tehnologija služi javnemu interesu, s tem pa se krepi zaupanje v javne institucije.

Trenutno je na voljo prva različica registra, ki se osredotoča na najpomembnejše primere rabe. "Dejstvo, da je v registru tako malo vnosov in da nam je odgovorilo le 12 od 22 kontaktiranih institucij, pri čemer so bile prejete informacije večinoma pomanjkljive, jasno kaže na to, kako malo pozornosti se posveča področju umetne inteligence v javnem sektorju," so pojasnili na inštitutu.

Poudarjajo, da uporaba umetnointeligečnih sistemov prinaša tveganja, saj odpira vprašanja zanesljivosti in odgovornosti, vodi pa lahko tudi do zlorab in kršitev pravic. Odgovorno upravljanje in popolno transparentnost označujejo kot ključna dejavnika pri uporabi umetne inteligence.

Register bodo v prihodnje redno dopolnjevali. Na inštitutu menijo, da je nadzor javnosti ključen za zmanjševanje tveganj, kot so pristranskost, diskriminacija in kršitve zasebnosti. Ob tem vse javne organe in širšo javnost prosijo, naj jim posredujejo informacije o uporabi umetne inteligence v javnem sektorju ali sporočijo morebitne netočnosti v registru.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.