STA

 |  Svet

Blinken želi z diplomatsko rešitvijo končati izraelsko ofenzivo v Libanonu

Po srečanju z libanonskim premierjem Nadžibom Mikatijem v Londonu je menil tudi, da bi bilo treba najprej doseči dogovor o razorožitvi tamkajšnjega šiitskega gibanja Hezbolah

Ameriški državni sekretar Antony Blinken se je danes zavzel za nujno ukrepanje pri iskanju diplomatske rešitve, ki bi končala izraelsko ofenzivo v Libanonu, a po srečanju z libanonskim premierjem Nadžibom Mikatijem v Londonu menil tudi, da bi bilo treba najprej doseči dogovor o razorožitvi tamkajšnjega šiitskega gibanja Hezbolah.

"Imamo občutek resne nujnosti pri doseganju diplomatske rešitve in celovitega uresničevanja resolucije Varnostnega sveta ZN 1701, tako da bo lahko prišlo do prave varnosti ob meji med Izraelom in Libanonom," je novinarjem dejal Blinken in zagotovil, da intenzivno dela na tem.

Resolucija, ki jo je izpostavil, je bila potrjena leta 2006 in poziva k razorožitvi oboroženih skupin v Libanonu, ki ne predstavljajo nacionalne vojske, ter k umiku Izraela iz države. Gibanje Hezbolah, ki deluje s podporo Irana, ima namreč tako rekoč lastno vojsko.

V vmesnem času je pozval k zaščiti civilistov, ni pa od Izraela, ki se zanaša na diplomatsko in vojaško podporo ZDA, terjal prekinitve ognja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Imamo občutek resne nujnosti pri doseganju diplomatske rešitve in celovitega uresničevanja resolucije Varnostnega sveta ZN 1701, tako da bo lahko prišlo do prave varnosti ob meji med Izraelom in Libanonom."

Antony Blinken,
ameriški državni sekretar

ZDA sicer pozivajo k okrepitvi libanonskih oboroženih sil in krhke vlade v Bejrutu, da bi lahko prevzele nadzor nad varnostjo v državi in izrinile Hezbolah. Mikati je v Parizu v četrtek na to temo ob robu mednarodne konference v Parizu izjavil, da bi morala orožje nositi zgolj država oz. njena regularna vojska. Danes v Londonu še ni dajal izjav.

Blinken je v britansko prestolnico prispel po turneji v državah na Bližnjem vzhodu, kjer je v pogovorih izpostavljal prizadevanje za končanje vojne v Gazi.

Danes ima v Londonu na programu srečanju z zunanjimi ministri več arabskih držav. Med drugim se je že srečal z jordanskim zunanjim ministrom Ajmanom Safadijem, ki je poudaril, da se mora agresija na Libanon nemudoma končati. "Nič ne upravičuje njenega nadaljevanja," je dejal Safadi.

Spregovoril je tudi o dogajanju v Gazi, kjer Izrael po njegovih besedah izvaja etnično čiščenje. "Stojimo na robu regionalne vojne. Edina pot za rešitev regije je, da Izrael ustavi agresijo na Gazo, Libanon, preneha z enostranskimi, nezakonitimi ukrepi na Zahodnem bregu, ki prav tako potiskajo situacijo v prepad," je dodal.

Blinken je pohvalil Jordanijo za njeno vodstveno vlogo v trenutnih razmerah, zlasti pri delu za dostavo humanitarne pomoči v palestinsko enklavo.

cstMnXKWQ9E

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.