Boštjan Napotnik

 |  Mladina 44  |  Konzum

Kosilo, ki ni le za silo

(Ta)Bar, Ljubljana

  • ocena: 4 / 5

Telečji hrbet

Telečji hrbet

Divjačinska terina

Divjačinska terina

Restavracija TaBar
Trubarjeva 72, Ljubljana
Tel.: 031 764 063
TaBar je ob nedeljah zaprt, druge dneve obratuje od 11. ure do polnoči; ponudba kosil je na voljo od ponedeljka do petka od 11. do 15. ure.

Ambient: 
stene visokega prostora v spodnji etaži Centra Rog so grobo ometane, temno pohištvo ročno izdelano, osrednji lestenec impozanten, muzika funky

Napitki:
vinsko karto polnijo hardkorovsko naturalistična vina, tudi izbira žganic ni majhna, pripravljajo brezalkoholne fermente in ledene čaje, zato se čudimo, da iz pipe teče le generični union

Vegetacija:
 na meniju je kar nekaj vegetarijanskih jedi, a ne nujno v kosilniški ponudbi; je pa vedno kakšna zanimiva solata

Dostopnost:
pod Rogom je garaža, sicer pa peš ali s kolesom; za gibalno ovirane ni zaprek

Fino:
preprost in pregleden koncept kosil
vrhunska izvedba zanimivih jedi
vrednost za ceno

Ne tako fino
vse skupaj bi se lahko odvrtelo hitreje

V času kosila staneta predjedi 7 ali 8, glavni jedi 13 ali 14, sladici pa 6 evrov, celotno kosilo je 22, predjed in glavna 18, glavna in sladica pa 16 evrov.

»No, pa pojdite, da bomo videli, kdo je imel prav – dvomljivci ali optimisti,« je naš izvršni planer končno prižgal zeleno luč za obisk v Center Rog preseljenega TaBara. Da se je v sami srčiki turistiziranega središča dodobra ulaufana in uveljavljena institucija preselila na precej tvegano, tako in drugače nepreizkušeno novo lokacijo, je marsikoga presenetilo, saj je bilo bolj ali manj jasno, da se bo v novem, manj obleganem in od nemajhnega dela potencialnega obiskovalstva osovraženem okolju TaBar moral na novo osmisliti.

Že z novim logotipom, v katerem sta zloga Ta in Bar poudarjeno ločena, se je nakazovala dvojna narava industrialsko robustno opremljenega prostora, ki je zdaj zaživela tudi na ponudbeni oziroma izkustveni ravni. Nad bar dvignjena galerija je namenjena večerjam s fiksnim kreativnim degustacijskim menijem, o katerih bomo morebiti poročali kdaj v prihodnosti, saj nas je tokrat zanimal predvsem spodnji, bolj sproščen barski del pogona, znotraj njega pa dnevna kosila. Ta so pobje zastavili po francoskih bistrojskih šegah: gostom je vsak dan na voljo šest jedi – dve predjedi, dve glavni in dve sladici – ki jih sicer lahko naročajo posamično, a jih TaBarovci s progresivno cenovno lestvico spodbujajo h kombiniranju, s tedensko menjavo ponudbe pa tudi k rednemu obiskovanju.

Za to bi bilo nemara dovolj že večkrat izpričano mojstrstvo chefa Pintarja, ki rezultate svojega jagrskega, ribiškega, nabiralniškega in vrtičkarskega udejstvovanja spretno kombinira v brezhibno izvedene duhovite krožnike. Oni dan, ko je za masivne mize sedel naš popisovalski dvojec, sta se v prvi rundi (ob kajli epsko naluknjane fokače) dajala surov, zoren jadranski tun, prelit z reduciranim jabolčnim sokom in potresen z grobo naribanim opečenim gomoljem zelene, ter klasična, v rezine mesnate slanine oblečena divjačinska terina, osvežena z medeno gorčično omako in šopkom svežih zelišč.

Prvi glavni krožnik je imel za osnovo predvsem na spodnji strani silno hrustljav kvader, sestavljen iz tankih rezin krompirja, na katerem so počivali poširani klobuki šampinjonov, vse skupaj pa je bilo prelito s karakterno gorčično omako in pospremljeno z radičem sorte castelfranco ter živo zelenimi cvetovi brokolija, prelitimi z osvežilno polivko. Ti so bili dodani tudi krasno dimastim, na žerjavici pečenim rezinam telečjega hrbta v kompaniji s pečenim krompirjem, kuhano mlado repo in dvema omakama – močno mesno in elegantno limonino-masleno emulzijo.

Po preprostih cukrnijah – na maslu opečenem cimetastem kosu brioša s kepico hišnega sladoleda in pečenem jabolku z osvežilnim, zračnim šodojem – lahko redne kosilniške obiske TaBara priporočim vsem, ki iščejo več kot le servisni obrok in razumejo, da ne plačajo zgolj sestavin, lokacije in strežbe, temveč tudi kuharjevo ustvarjalnost in duhovitost. Ko sem TaBarove kosilniške ibunge skupaj s ceno ustno opisoval zainteresiranim poslušalcem, sem moral seveda odgovoriti še na ključno vprašanje: Ampak, a se naješ? Brez skrbi, še posebej, če si pisarniški delavec.