6. 12. 2024 | Mladina 49 | Konzum
Čez vrh
Pretop, Zemun, Srbija
Bajadera
Pretop
bread & schwein & champagne
Masarikov trg 19, Zemunska pijaca
Tel.: +381 62 55 00 11
Na zemunski tržnici so peči prižgane ob sredah od 8. do 14., ob četrtkih in petkih od 8. do 16., ob sobotah od 8. do 17., ob nedeljah pa od 9. do 17. ure. Priporočamo rezervacije!
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
6. 12. 2024 | Mladina 49 | Konzum
Bajadera
Salčići
Pretop
bread & schwein & champagne
Masarikov trg 19, Zemunska pijaca
Tel.: +381 62 55 00 11
Na zemunski tržnici so peči prižgane ob sredah od 8. do 14., ob četrtkih in petkih od 8. do 16., ob sobotah od 8. do 17., ob nedeljah pa od 9. do 17. ure. Priporočamo rezervacije!
Ambient:
prepišna pasaža ob robu slikovite in živahne zemunske tržnice; nekaj mizic in stolov (tudi infra grelcev) ter dobra selekcija reggaeja in rocka na ozvočenju
Napitki:
mehurčki vseh sort na kozarec ali cele flaše; med petnati, prosecci, cavami in šampanjci tudi kakšna penina; brez rakije in piva seveda ne gre
Vegetacija:
le kot dodatek osnovni specialiteti; sicer spečejo tudi kakšno s sezonsko zelenjavo obloženo fokačo, a je hitro zmanjka
Dostopnost:
Beograd in Zemun sta pravzaprav že eno; povezana z busi in taksiji; za gibalno ovirane ni zaprek
Fino:
koncept in vzdušje
izjemno doterana pečena svinjina
Ne tako fino:
specialke, kot je jesenska fokača, prehitro poidejo
Kilogram pečenja je stal 35, teglica zaftka 5, pol kile kruha 1,8, salčić z domačo slivovo marmelado pa 3 evre.
»Le še štiri številke imamo časa, da bralcem in nizkonakladniku podarimo letno specialko,« je vodja Konzumovega odseka za mednarodne intervencije inšpektorje pozval k ohranjanju tradicije, po kateri vsako leto stopimo iz rednega delokroga in pripravimo poročilo o tem, kako se gostoprimstva lotevajo drugje po svetu.
Komaj kakšen dan za tem so se kolesa ojačanega konzumobila že kotalila po nekdanji avtocesti bratstva in enotnosti, posadka pa se je po odličnih ogrevalnih čorbicah (fišpaprikaš, pasulj, škembići) v obmejni restavraciji Sremski front zbrala ob okroglih mizicah na zemunski tržnici. Eden naših najzanesljivejših globalnih ogleduhov nas je namreč poslal v Pretop, lokal, ki mu je v krajih, kjer se praktično vsaka birtija hvali z mojstrsko mesopeko, uspelo zagnati uspešen, svež koncept, ki pred njegovo okence in k par mizicam privablja tradicionalistične, puristične fotre in tudi v trendovsko kuharijo posvečeno mladež.
Ta dualizem je zaznati že v imenu pogona. Pretop ima namreč dva pomena: v Srbiji tako poimenujejo sokove, ki se natečejo v protfan med peko mesa, obenem pa ga je mogoče brati tudi kot presežnik vrhunskega; torej ne le top, temveč pre-top. Obe imeni nosi upravičeno: pretop, dragoceni zaftek, ki nastane pri trifazni (6 ur pri 78 stopinjah, po hlajenju pa segrevanje pri 140 in hrustljanje pri 185) peki šumadijskih, 25-kilogramskih prašičev, namreč precedijo in ga ob v nulo pečenih, mehkih in sočnih, s hrustljavo kožo prekritih bajaderah postrežejo v posebnih, ločenih skodelicah. To osnovno, do perfekcije naštudirano in izvedeno specialiteto dopolnjujejo s sezonskimi zelenjavnimi osvežilci – trenutno sta to surovo kislo zelje in nariban hren – ter s krasnim kruhom z drožmi, ki ga mesijo in pečejo sami in vrhunsko zauga omenjeni pretop. Pretop!
Neobhoden del Pretopovega paketa so tudi vina, ki jih strežejo zraven. Fantje so prepričani, da se le s soljo začinjeni svinjini najbolj podajo peneča se vina, in so pripravili čisto simpatičen nabor raznolikih primerkov – od sadnega Vinčićevega iz prokupca narejenega petnata do šampanjcev – vzdržujejo pa tudi prijateljski odnos s sosednjo vinoteko, tako da se nemalokrat gostje obeh povežejo v eno samo veselo, guštirajočo, v dobrem vajbu na dobro muziko gruvajočo enoto. Ki obed (vsaj v našem primeru je bilo tako) zaključi s salčići – sladico, narejeno iz s svinjsko mastjo pripravljenega listnatega testa, polnjeno z domačo slivovo marmelado in tekočim derivatom istega sadeža. Prevrh ekskurzija, brate!