27. 12. 2024 | Mladina 52 | Družba
Gostinski presežki leta
Tudi letos smo sedeli v dvainpetdesetih oštarijah in tudi letos se nam jih je nekaj tako usedlo v gofljo, da vam jih dajemo na seznam obveznih
Camut: kroketi
Naj globalka
Camut, Kazlje
Camut je nenavadna institucija, ki fura novo podobo japonske kulinarike: mizarsko-umetniško-kuharski multipraktik Shin Sato je sredi kraške vasi Kazlje zagnal izjemno omakasnico. Omakase pomeni »prepustim se vam« – gost torej izbiro jedi, njih število, sestavo in zaporedje prepušča chefu, za kar je v Camutu nagrajen z vsakič drugačnim, a vedno zanimivim nizom jedi. Iskreno in impresivno.
Naj ribarija
Tabor, Podbrezje
Klasično dodelavo rib, rakov in mehkužcev so pod Karavankami po zgledih od tu in tam v degustacijskih špurah zapeljali v precej zanimivejše, na trenutke celo intrigantne vode. Tabor pri obdelavi morskega življa korajžno prestopa meje in pričakovanja, za izkazani pogum in odlično izvedbo pa mu na tem mestu pripenjamo titulo najzanimivejše ribje restavracije pri nas.
Naj južine
TaBar, Ljubljana
Dnevna kosila so v TaBaru zastavili po francoskih bistrojskih šegah: vsak dan je na voljo šest jedi – dve predjedi, dve glavni in dve sladici –, ki jih je moč naročiti posamično, a progresivna cenovna lestvica jedce spodbuja h kombiniranju, s tedensko menjavo ponudbe pa tudi k rednim obiskom. Te priporočamo vsem, ki razumejo, da ne plačajo le sestavin, lokacije in strežbe, temveč tudi ustvarjalnost in duhovitost kuharja.
Naj odkritje
Bombina, Trbovlje
Sproščen obrat z žmohtno muziko, kratkim, a zanimivim jedilnikom; jedi z njega pripravijo brez napak in postrežejo kar premalo samozavestno. Kakšen prestolnični kelnarčič bi se namreč ob takih talarjih za tako ceno utegnil razpočiti od samovšečja, »u Trbovlih« pa se obnašajo, kot da to ni nič posebnega – čeprav je, in to ne le za lokalne razmere. Bistro Bombina je fajn, ker je lokalen, a svetoven, in ker je šmekerski, ampak ne šminkerski. Naj ostane tak!
Bombina: njoki s cvetačo
Naj alternativa
Veganika, Ljubljana
Punce na Gornjem trgu strežejo manjše prigrizniške tapasijade in obilnejše glavne jedi, ki bi lahko bile glede na količino in izdatnost tudi edine. Obiskati jih je vredno ne le zaradi veganarije, ampak predvsem zato, ker razumejo okuse, znajo kuhati in strežejo zanimive, dobro pripravljene jedi prepričljivo sestavljenih arom in okusov. Verbalna akrobatika pri poimenovanju jedi je dobrodošel bonus. Fun-ky!
Veganika: bučno-kokosov ramen
Naj kmetija
Pr’ Končovc, Javornik
Pr’ Končovc pri pripravi domače žolce z natančno in čisto v nulo mehko kuhanim prepeličjim jajcem zagotovo kdaj kdo zakolne, češ, se nam je res treba jebuckati s tem prepeličjim drobižem?! Seveda se je! To jajce namreč povzema to, kako se lotevajo preproste kmečke košte: z občutkom za mero in duha časa so jo naredili lahkotnejšo, zanimivejšo in elegantnejšo, pri tem pa ohranili pristnost in avtentičnost.
Naj metropolitana
Jaz by Ana, Ljubljana
Bolj kot na lokalne goste je Jaz fokusiran na lokalne sestavine domiselno zasnovanih in perfektno izvedenih jedi in napitkov. Da se ceviche okisa z zelnico in da v podpisnem koktajlu kavne arome nadomestijo s posušeno in praženo regratovo korenino, sta jasna poklona prostoru, v katerem Jaz deluje. To ni lokal, ki bi ga nujno potrebovali, je pa zaradi zanimivega kulinaričnega pogleda na dom in svet fino, da ga imamo.
Naj upgrade
Minutka, Postojna
Minutka je nominalno picerija, a z zanimivostjo drugega, sodobnega bistrojskega dela ponudbe (humus, gratinirani šampinjoni, file kovača, piščančja nabodala itd.) resno jemlje razloge, zakaj bi tu sploh kdo naročil pico – pa čeprav gre za odlične, na počasi zorečem napolitanskem testu izvedene mojstrovine, začenši z vse prej kot bazično marinaro. Več tega rab’mo!
Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.