Višinski hibrid
Luft, Maribor
Hrustljavi takosi
Fun Dining & Cocktails Luft
Ulica Vita Kraigherja 3 (PC Slavija), Maribor
Tel.: 070 388 346
V Luftu lahko prigrizuješ od torka do četrtka od 12. do 22., ob petkih in sobotah pa do 23. ure.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
Hrustljavi takosi
Tajske perutničke
Fun Dining & Cocktails Luft
Ulica Vita Kraigherja 3 (PC Slavija), Maribor
Tel.: 070 388 346
V Luftu lahko prigrizuješ od torka do četrtka od 12. do 22., ob petkih in sobotah pa do 23. ure.
Ambient:
klubsko, z velikim in dobro založenim centralnim barom, ob razglednih oknih so oblazinjene klopi in bistrojske mizice; klubiš muzika je zvečer dovolj glasna, da ubija konverzacijo
Napitki:
resno huda koktajlijada in zaradi tega tudi izbor destilatov, higienski minimum večinoma štajerskih vin, pivopivci so v tretjem planu
Vegetacija:
gvakamole, burata in cezarjeva solata
Dostopnost:
pod poslovno stavbo, v kateri je Luft, je garažna hiša, za gibalno ovirane ni zaprek
Fino:
koktajli
hrustljavi takosi s tunom
Ne tako fino:
tatarski biftek
tajske perutničke
Goveji tatarec je stal 24,9, hrustljavi tunovi takosi 14,9, ocvrte perutničke 13,9, ribji takosi 15,9, baskovska skutna torta pa 6,9 evra.
»No, končno smo našli lift za v Luft!« si je po nekajminutnem tavanju okoli poslovnega centra Slavija in razvozlavanju obračanja pik in črtic na telefonski peš navigaciji oddahnil vodja tokratne razposajene odprave na mariborski zrak in v tamkajšnji Luft. Ta obratuje v najvišjem, enajstem nadstropju precej grde centrske poslovne stavbe in je s svojo hedonistično zasnovo zagotovo njen najprivlačnejši del. Luftovi šefi namreč zelo očitno verjamejo v mantro, da nikoli ne dobiš druge priložnosti, da bi naredil dober prvi vtis, in so šli na polno pri snovanju notranje opreme in pri izdelavi menija, saj gre za pravcato knjižurino, polno vabljivo sijočih, hudo profi fotografij vseh jedi in koktajlov.
Jedi so nabrali iz arzenala globalnih klasik – en mičk Francije, Italije, Anglije, Avstrije, Baskije, Azije in obeh Amerik, in ker gre za precej zlajnane jedi, naj bi jedce navduševala njihova doterana izvedba na osnovi vrhunskih sestavin. Iz kandidatov za testno vožnjo smo po numeroloških merilih (14,9–16,9 €) najprej izločili hamburgerje, nato pa še dunajca, ki je le evro cenejši kot pri Figlmüllerju. Precej bolj ustvarjalno in cenovno privlačna se nam je zdela ponudba koktajlov; ti so v Luftu res izstopajoči.
Obed smo tako odprli s šolskim primerkom zajeba instagramskih lokalov – s tatarcem, ki se je na sliki v meniju delal veliko bolj finega, kot je v resnici bil: bledičen, vnaprej začinjen, precej kompakten blop mesa nam je med vmešavanjem rumenjaka poskakoval in plesal po veliki naoljeni leseni skledi, kaj naj bi pri tem počeli z grahovim mikrozelenjem, pa tudi ne vemo. Precej bolj navdušeni smo bili nad izjemnimi pergamentno hrustljavimi takosi, napolnjenimi z lepo zaspajsanimi in osočenimi kockami surovega tuna, zelo všeč so nam bili tudi večji, tokrat mehki takosi, v katere so naložili ocvrte kose trske, nakockan paradižnik, hrustljavo ledenko in fletkan zos. Pa nazaj k težavam: če hrustljavo ocvrte perutničke naložiš v lužo omake in jih nato preliješ s še več omake, ti prav ta omaka – pa čeprav lepo zaspajsana – pokvari jed, saj se panada razčofota in zmehča. Škoda.
Kdor je zakurblal Luft, se očitno ni mogel do konca odločiti, ali naj bo to restavracija, bistro, koktajl bar ali plesni klub, in je, poln upanja, da bo zadovoljil vse tipe gostov, odkljukal all-of-the-above. Ampak Luft je za bistro predrag, za restavracijo prehrupen, za plesni klub pa preveč sedeč. Še največ boste imeli od njega, če ga vzamete kot fleten koktajl bar za razvedrilni napitek ali dva.