Selitev za prihodnost
Le Bistro, Ljubljana
Ceviche kovača
Restavracija & bistro Le Bistro
Hacquetova 1a, Ljubljana
Tel.: 070 866 466
Ob vznožju skakalnic v Zupi lahko obedujete vsak dan od 7.30 do 23.00.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
Ceviche kovača
Špageti z brancinom in piščančjo kožo
Restavracija & bistro Le Bistro
Hacquetova 1a, Ljubljana
Tel.: 070 866 466
Ob vznožju skakalnic v Zupi lahko obedujete vsak dan od 7.30 do 23.00.
Ambient:
v dve nadstropji razdeljen, svetel, z generično elegantnim pohištvom opremljen prostor, katerega največja težava je konstanten odmevajoč hrup
Napitki:
resna vinska karta z večinoma belimi in penečimi se polnitvami in zmernimi pribitki; tudi (brezalkoholni) koktajli in žganice, še najbolj švoh so pri pirčkih
Vegetacija:
na obširnem meniju so predvsem živali; se pa najde kar nekaj dovolj zanimivih vege opcij
Dostopnost:
ob cestah v Zupančičevi jami so vrisana parkirna mesta; sicer pa trole, peš in pecikli; za gibalno ovirane ni zaprek
Fino:
naša natakarica
špageti z brancinom in piščančjo kožo
Ne tako fino:
hrupen ambient
Pet kornetkov je stalo 8,9, bao bun s hobotnico 11,5, ceviche s kovačem 12, tunov tatar 14, pljukanci s tartufi 16 (+ 2 za hrustljavo popečene kocke guancialeta), špagetoni z brancinom 16, račje prsi 20, sladici pa 6,5 in 7,5 evra.
»Upam, da barabini iz tekmovalne žirije ne bodo znižali zaletnega mesta,« je ob vznožju smučarskoskakalniških stolpnic v Zupančičevi jami upokojenega doktorja Stareta citiral vodja pehotne enote, napotene v Le Bistro, čisto frišno, le nekaj mesecev staro gostinsko pridobitev gastronomsko gledano precej podhranjene soseske. No, izkazalo se je, da je Le Bistro pravzaprav z ekipo in ponudbo vred preseljeni trnovski zicer, restavracija Manna. Ta je prijetno vintage bajto ob Gradaščici zamenjala za korporativni vajb ob gradbišču bodoče poslovne soseske, a že zdaj z vsakodnevnim celodnevnim obratovanjem in segmentacijo menija na zajtrke, brunche, bistro in restavracijo jasno nakazala menjavo fokusa s turistične klientele na poslovno.
V Le Bistroju moramo najprej pohvaliti našo natakarico, ki je od trenutka, ko je obesila plašče, do konca, ko nam je odprla vrata v deževno popoldne, čisto vse naredila prav, z opombami k meniju ter opravičilom za malo daljše čakanje na glavne jedi vred. Vzoren odnos in postrežba, resnično vrhunsko. Je pa res, da še tako vzorna postrežba ne more otopliti hladnikave generike prostora, predvsem pa ne utišati res motečega hrupa, ki je bržkone posledica velikih steklenih površin.
Meni je precej očitno nadsezonski in naštiman po principu vsega po malem za vse. Pohvalno je, da smo tudi sitnobe, kot smo mi, imele težave, kaj izbrati, saj je vabljivih kar nekaj nenavadnih kombinacij. Nadalje je prav tako fino, da je bilo skoraj vse, kar smo naročili, pripravljeno, kot se šika. Posebej velja omeniti predvsem izjemne kvadrataste špagete, v katere so vmešali koščke brancina in mlado špinačo, jed pa dokončali z ultra hrustljavo zapečeno piščančjo kožo, pa tudi kovačev ceviche s pinjencem in topinamburjem, akoprav bi bil lahko še za dva ali tri odtenke bolj osvežilno kiselkast.
Vzorno sta bila pripravljena tudi file račjih prsi s kandirano pomarančno lupinico in tunov tatar, obložen z v nulo zrelim avokadom, celo tartufna omaka za pljukance ni bila preagresivno umetno aromatska. Zanimivo se nam je zdelo, da v soparjeno štručko denejo hrustljavo ocvrto lovko hobotnice (in dve različno aromatizirani majonezi), peterica kornetkov, polnjenih z raznimi pomadami, pa je lepo odigrala aperitivno vlogo. S precej random kombiniranjem krem, biskvitov, sladoledov, pirejev in crumblov so se za najbolj predvidljiv in meh del ponudbe izkazale sladice, a v splošnem naj vendarle obvelja, da v Le Bistroju strežejo nadpovprečno zanimive in zgledno pripravljene jedi.