Gostišče Juvan, Domžale
Na čakanju
juha pa-ve-se, da je dobra
foto: Boštjan Napotnik
Gostišče Juvan
Ljubljanska cesta 124
Tel.: 01 724 13 11
Pri Juvanu kuhajo od srede do nedelje - začnejo opoldne in končajo ob desetih zvečer, razen v nedeljo, ko zaključijo ob osmih.
fajn:
govedina v solati
juha pavese
kmečki krožnik
ne tako fajn:
žrebičkov zrezek z zelenim poprom
dolgi premori
sorbet
Druščina primestne košte lačnih naj pričakuje, da si bo po palačinki Juvan zrahljala pas za kako luknjo, nato pa bo birtovi hčeri vsak jedec odštel malo več kot 25 evrov.
No, dragi bralec, pa narediva najprej test asociacij. Sam pri sebi na hitro pomisli, s katero besedo se najpogosteje označuje dobra, klena, poštena kuharija, ob omembi katere se zašibijo kolena in omočijo usta slehernemu podalpskemu hrustu? Ja, ja, sem vedel! To je tista beseda, ki je nekdanji smešni stric iz Periskopa v oglasu za salame nikakor ni mogel nehati ponavljati. Beseda, ki zveni tako ... domače, ane? Ja, domače, domače! Silno lepljiva beseda je to in ob desni ali levi bok si jo - velikokrat brez kakršnekoli zveze z resničnimi dejstvi - rada prilepita marsikateri prehranski izdelek in gostinski obrat. Ako bi se vprašalo mene, bi bil glede rabe besede domače hud zadrgnjenec in bi jo dovoljeval samo za izdelke, ki so res narejeni doma, tukaj, na tem mestu. Domači kruh je kruh, ki je spečen tukaj, ne v neki »domači« pekarni 67 kilometrov stran. Ampak na srečo mene po tem nihče ne sprašuje in tako je mogoče pod imenom domači (omenjen je bil celo savinjski) želodec na krožnik, kot se je ondan zgodilo pri domžalskem Juvanu, narezati že na prvi pogled industrijsko poenotene rezine, ki imajo s pravim domačim savinjskim želodcem skupno le obliko. In ceno.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?