15. 6. 2011 | Mladina 19 | Konzum
Turistična kmetija Pri Cunarju, Juršče
Pri stanovitnem backu
bacek na položaju
foto: Pastirica
Zapeljite se do Pivke in naprej proti Knežaku ter v vasi Parje glejte levo, kdaj se ukaže označeni odcep proti Palčju in Juršču, kjer Vas bo pričakalo meketanje ovac. Pri Cunarju najraje kuhajo konec tedna, o zdravju backov in drugega živalstva pa se prej pozanimajte na številki 05 757 80 82.
Specialitete:
domač bel kruh in sušene mesnine, jagenjčki in druge pečenke, divjačina in divjačinski golaž, v sezoni ovčji sir in skuta.
Vina:
odprt chardonnay in utrujen teran, za sladkosnede vrsta v žganju namočenih zeli in sadežev.
Pri Cunarju smo uživali za malo več od 20 € na osebo.
Ko pride pomlad, pravi čas za konzumiranje negodnih bitij, se ata Ilovar vedno spomni na backa. Tistega, še klecavega in z mlekom okoli ustec, ki mekeče s pašnika okoli Cunarjeve domačije, ali, prisrčneje, onega, ki se nastavlja na njihovem krožniku. Je moč upati na kaj lepšega od prijetno odmaknjene, celo ekološke kmetije z nepresahljivim virom pečenk, najsi jih čuvajo domači pastirski psi ali pa jih po okoliških gozdovih zalezujejo hišni lovci? Hja, seveda. Pri Cunarju namreč lahko - dosledno po primorskih šegah - postrežejo s krasnim belim kruhom in vrsto sušenih mesnin, tudi s pršutom in salamo, ki pričajo o veščini gospodarja, vedno očarajo z okusnim backom, včasih pa tudi z mehko divjačinsko pečenko in sočnim golažem. Jedi so preproste, surovine sveže, povečini pridelane na kmetiji, o instantih in plastiki ne duha ne sluha. Vendar pa je na kmetiji, ki je toliko izven dometa italijanskih jedcev, da ne razmišlja o toplih predjedeh in se drži jedilnika bolj omejene sorte, vendarle pričakovati določeno izenačenost. Mnogo močnejšo govejo juho, za pet razredov prepričljivejši teran, orehovo potico, po kateri so na Jurščah nekdaj sloveli, a se sedaj vse predolgo obira na krožniku. Lepo je, da je postala kmetija priljubljeno nedeljsko zbirališče vaščanov, ampak piva in balinišč, morda na manj atraktivnih lokacijah in brez najmanjšega upanja na kakovosten prigrizek, je povsod na pretek. Je ceniti, da je kmetija kljub ugodnemu nastavku obtičala ali celo nazadovala, se je bati, da se izgubi prvotna namembnost? Ni nujno. Navsezadnje tako slasten bacek prepriča vsakogar, okoliščine gor ali dol. Za potešitev primarnih gonov.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?