16. 6. 2011 | Mladina 41 | Konzum
Gostilna Rakar, Gorenje Ponikve
Pri dolenjskih meščanih
tuna
foto: Rudi Jazbec
Rakar sveti le malo nad cesto med Trebnjem in Mirno, navadno dela od enajstih do desetih zvečer, ob nedeljah se pomudi le do petih popoldne, ob torkih pa zaliva mačehe. Telefon: 07 34 66 190.
Specialitete:
mariniran žrebiček na zelenjavi, tuna z omako črne rižote, cvetober sladic; za domače: morska riba tako ali drugače.
Vina:
korekten odprt cvičk in debela vinska karta buteljk. Mehka vilijamovka in zanimiv liker tavžentvišnja.
Obisk Rakarja nas je stal okoli 60 € po osebi.
Pri Rakarju - takrat se mu je še reklo vila - smo Ilovarjevi mirno prebavljali že pred leti, a potem poslušali, kako bi bilo bolje, ko bi se oglasili v nedeljo, ko šefica peče kruh in pečenke. Takrat se nam je za oštarijo, ki je na daleč kričala s kontrastom rumene barve fasade in vijoličastih mačeh okoli nje, stregla pa, med drugim, tudi z »živimi jastogi« in izbrano bero vin, zdelo, da se z leti unese in upraviči pretenzije. Pa sedaj? Nič več tako rumeni Rakar, v katerem kriči le še neskladje med nastopaško arhitekturo nekdanje vile in novodobno leseno depandanso s sobami, je našel nišo in okoličanom služi za nedeljska kosila, prigrizke ali samo posladke. Čeprav jo je Ilovarjev trio dobil v nozdrvi že v preddverju, pa vendarle ni mogel verjeti, da so okoličani najbolj zavzeti za morsko ribo, ki je na marsikateri mizi plavala na značilni juhici v pekaču. Ljudski običaji gor ali dol, a trio tako kmalu po sladkanju z dragoceno, če si pri koritu, pa tudi svežo in praviloma vešče pripravljeno jadransko ribo na Hrvaškem ni bil sposoben, da na Dolenjskem nabode kakega romba, grdobino ali škarpeno. In je bil spočetka kar zadovoljen z roza zapečenim žrebičkom na popečenih bučkah, s tatarskim biftkom ter s pitnim cvičkom. V Rakarju sicer ne cenijo avtohtonih salam, ne pečejo kruha ob nedeljah, ampak vsaj dan prej, na jedilnem listu pa ni ne duha ne sluha o kakršnikoli pečenki. Če drži, da se oštarija pozna po juhi, tu, predvsem z gobovo in govejo, sodijo v hotelsko povprečje, bolje jim kaže glede oskrbljenosti s pretežno primorskimi buteljkami, nasploh pa jim kaže podeliti posebno priznanje za ukvarjanje s prosveto in izobraževanjem. Ko bi bila tudi biftek in telečji zrezek tako prožna in sočna kot rezina tune, zaradi katere je moral natakar pri sosednji mizi na zagovor, češ, zakaj ste nam prinesli surovo meso in ali je to sploh užitno! V Rakarju lahko naletiš na mlačen pražen krompir in na solato iz veletrgovine, po drugi strani pa lahko zadovolji sladkosnede z dostojno čokoladno mousse, štrudljem ali strjenko. Smo bili na Dolenjskem ali se sploh nismo premaknili iz prestolnice?
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?