17. 6. 2011 | Mladina 44 | Konzum
Restavracija JB, Miklošičeva 17, Ljubljana
Pri rekorderju
polenta z nevidnim tartufom
foto: Igor Andjelić
Na začetku Miklošičeve ne bo težko najti JB-ja, ki kuha od enajstih dopoldan do polnoči, ob sobotah začne šele za večerjo, ob nedeljah pa obesi kuhalnico na klin. Telefon: 01 474 72 19.
Specialitete:
jadranska riba in kontinentalni scenosled, predvsem pa gosja pašteta in jetrca, iberski pujs, iranski žafran in vrhunske sladice.
Vina:
izbor buteljk, ki si jih lahko ogledate v hladilniku. Morda se v špajzi poleg mednarodnih atrakcij najde tudi kaka domača žganjica.
JB nas je sezul z okoli 105 € po osebi.
In kaj počne v mavzoleju Plečnikove zavarovalnice na Miklošičevi Janez Bratovž, eden slavljenih kuharjev domovine, ki je do nedavnega istočasno šefoval kar na dveh lokacijah, v svojem kvartirju in v Podvinu? Po vsem sodeč streže prestižni klienteli, kateri mora že ugajati taktno osebje, meščanska oprema obedovalnice, fino posodje in nič okornejše aranžiranje predstavljenih jedi, za katere se v kleti ali hladilniku vedno najde primerna spremljava. In da ne pozabimo - klientela nedvomno uživa ali celo cepeta z nogami od ugodja ob Bratovževih paradnih disciplinah. Le-te segajo od umetelnega rokovanja z gosjimi jetri, katera mlinči v pašteto ali jih, nežno popečena, poudarja s konjakom, sladkim sadjem, chutneyem ali marmelado, do cvetobera desertov, zaradi katerih popade tasladka tudi najbolj okorele indiferentneže.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?