17. 6. 2011 | Mladina 37 | Konzum
Restavracija Primula, Solkan
Pri goriških mornarjih
primula s premca
foto: Pastirica
Iz Nove Gorice zavijte proti Tolminu in Bovcu ter kmalu za Solkanskim mostom glejte desno v hrib, dokler ne ugledate, kje se je zasidrala barkača. . Primula pluje od poldneva do enajstih zvečer, njeno osebje pa si lahko odpočije ob nedeljah. Telefon: 05 33 00 000.
Specialitete:
žrebičkov carpaccio z jurčki, njoki z lisičkami, jadranska in (pretežno) severnejša riba ter steaki.
Vina:
odprto Lisjakovo belo in rdeče; brez vidne vinske karte. Žganjeljubi se bodo odteščali z rutico ali vilijamovko in prepustili damam borovničevec ali sorbet.
Za večerjo v Primuli smo odšteli nekaj več od 50 € po osebi.
Ilovarjevi smo se nedavno tega že mudili v Primuli, bolje rečeno pred njenimi vrati, saj nova restavracija, ki si jo je omislil nekdanji šef Kekca - presenetljivo! - ne obratuje ob nedeljah. Mar se je v mestu, katerega prebivalstvo je že ves čas od ustanovitve v dvomih glede njegovega urbanega statusa, nabralo dovolj strank, da čez teden napolnijo prostorni obedovalnici arhitektonskega čudesa, ki kaže svoj apetit po prestižnosti tudi z notranjostjo, izbranim posodjem in diskretnim osebjem? Sodeč po sredinem večeru - prav gotovo ne. Morda pa so se Goricjani z direktorji vred že poučili o prednostih in hibah barke, odkoder seže pogled do Solkanskega mosta in jezu? Primula po vsem sodeč le povzema prijeme, ki so se uveljavili v oštarijah, namenjenih "višji kategoriji" jedcev, in s svojim scenosledom carpacciev, pašte, steakov ter ribe z žara ali iz pečice ne more nikogar presenetiti. Tudi brez elementa presenečenja pa bi bil Ilovarjev trio zadovoljen že z izbranimi surovinami in strokovno obdelavo, a je velikokrat moral razočaran odložiti vilico.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?