17. 6. 2011 | Mladina 34 | Konzum
Restavracija Pristava, Lepena
Na poletnem taboru
pristava (zadaj svinjak)
foto: Rudi Jazbec
Med Vršičem in Bovcem ne bo težko najti doline Lepena, do Pristave pa Vas z glavne ceste popelje lepo viden smerokaz. . Restavracija je v poletnih mesecih odprta vse dni, od osmih zjutraj do devetih zvečer, informacije na 05 388 99 00.
Specialitete:
domač kruh, bovški in kozji sir, slana skuta, domača pašta, v sezoni lisičke, jagnječja stegna, svinjske in telečje krače, biftki, bovški krafci in ajdovi štruklji.
Vina:
odprt sauvignon in cabernet sauvignon Peršolje, bera predvsem primorskih buteljk. Poleg zbirke Valterjevih žganjic je na voljo tudi domača viljamovka.
Na Pristavi smo uživali za natančno 45 € po osebi.
Ker nas je matral firbec, kaj lahko v Lepeni poleg naravnih lepot užijejo kronane glave domovine, smo se Ilovarjevi že drugič letos zapeljali čez Vršič, da bi pristavili svoj lonček. In le-ta se je, povsem v nasprotju z govoricami o Pristavi, ki da ima že leta preglavice s kuharji, napolnil z vseh sort dobrotami. Pristava, turistično naselje višje kategorije, ki svoje goste med drugim razvaja z lipicanci in bazenom in jim daje streho v "trentarskem slogu" zgrajenih, s skodlami kritih kočah, za razliko od premnogih prestižnih lokacij ne posiljuje krajolika in ne žali očesa. V veliko podporo pa je Pristavi tudi restavracija, v kateri poleti streže uigrana in nič napeta ženska ekipa in katere kuhar se potrudi. Toliko, da sam mesi kruh in pašto, tudi špinačne raviole, ajdove štruklje in imenitne bovške krafce, s suhim sadjem polnjene podobnike klocavih nudeljnov, ki pa jih tu, drugače kot pregnani Korošci, ne belijo z ocvirki, temveč le z maslom.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?