Ivan Ilovar

 |  Mladina 33  |  Konzum

Gostilna Gerbec, Ig

Na iškem koncu

  • ocena: 3 / 5

domačija

domačija
foto: Rudi Jazbec

Na glavnem iškem križišču zavijte levo proti Kureščku in kmalu boste naleteli na Gerbca. Brez zanesljive telefonske številke ..

Specialitete:

marinirani melancani, goveja juha, prava grmada, idrijski žlikrofi, iške miške.

Vina:

odprto Kristančičevo belo in cabernet sauvignon, cvičk in Černetov refošk, sicer pa vrsta izbranih buteljk, večinoma na voljo tudi po kozarcih, strokovna svetovalna služba. Žganjeljubi bodo zadovoljni z domačim sadjevcem, dame pa s teranovim likerjem.

Gerbec nas je olajšal za okoli 50 € po osebi.

Ko je bilo najbolj vroče, je vrhovništvo Konzuma hodilo past konje na Kurešček, spotoma pa na Igu opazilo boleče renovirano domačijo, pred njo polno parkirišče pločevine in tablo, ki vabi lačne v notranjost. Ali, bolje, na vrt, kjer smo potem srebali špricer in se čudili ambicioznim cenam ter nazivom jedi. Familija Deu, ki ima v najemu staroslavno iško oštarijo, ima čut za prezentacijo plodov svoje kuhinje, ki sega iz ljubljanske kotline do primorske in Jadrana. Ali se lahko izkaže tudi z veščim rokovanjem s kuhalnico, svežimi in pristnimi surovinami ter s posluhom za potankosti? Ne bi rekli. Vsekakor pa lahko rečemo, da Gerbca krasi mlado in prizadevno natakarsko osebje, sposobno svetovati glede vina, ki je z lepo bero rinfuze in buteljk pač največja iška atrakcija. Resda je konkurenca bolj kilava - Gerbec denimo sušene mesnine kupuje v trgovini, feto, nadrobljeno čez sicer okusne marinirane melancane, ki smo si jih izbrali za predjed, pa lušči iz nemškega ali danskega tetrapaka.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Ivan Ilovar

 |  Mladina 33  |  Konzum

  • ocena: 3 / 5

domačija

domačija
foto: Rudi Jazbec

Na glavnem iškem križišču zavijte levo proti Kureščku in kmalu boste naleteli na Gerbca. Brez zanesljive telefonske številke ..

Specialitete:

marinirani melancani, goveja juha, prava grmada, idrijski žlikrofi, iške miške.

Vina:

odprto Kristančičevo belo in cabernet sauvignon, cvičk in Černetov refošk, sicer pa vrsta izbranih buteljk, večinoma na voljo tudi po kozarcih, strokovna svetovalna služba. Žganjeljubi bodo zadovoljni z domačim sadjevcem, dame pa s teranovim likerjem.

Gerbec nas je olajšal za okoli 50 € po osebi.

Ko je bilo najbolj vroče, je vrhovništvo Konzuma hodilo past konje na Kurešček, spotoma pa na Igu opazilo boleče renovirano domačijo, pred njo polno parkirišče pločevine in tablo, ki vabi lačne v notranjost. Ali, bolje, na vrt, kjer smo potem srebali špricer in se čudili ambicioznim cenam ter nazivom jedi. Familija Deu, ki ima v najemu staroslavno iško oštarijo, ima čut za prezentacijo plodov svoje kuhinje, ki sega iz ljubljanske kotline do primorske in Jadrana. Ali se lahko izkaže tudi z veščim rokovanjem s kuhalnico, svežimi in pristnimi surovinami ter s posluhom za potankosti? Ne bi rekli. Vsekakor pa lahko rečemo, da Gerbca krasi mlado in prizadevno natakarsko osebje, sposobno svetovati glede vina, ki je z lepo bero rinfuze in buteljk pač največja iška atrakcija. Resda je konkurenca bolj kilava - Gerbec denimo sušene mesnine kupuje v trgovini, feto, nadrobljeno čez sicer okusne marinirane melancane, ki smo si jih izbrali za predjed, pa lušči iz nemškega ali danskega tetrapaka.

Če bi se strinjali z njegovo govejo juho, v kateri so se menda med kuhanjem okopala tudi kaka jetrca, zadobi bučna kakršenkoli okus šele, ko ugrizneš v njej plavajoča, pražena bučna semena, pa tudi smetanasta gobova se ne more pohvaliti z izrazitostjo. Verjetno se je Ilovarjevemu triu izmaknila poanta čisto spodobnih sirovih štrukeljcev, ki jih pri Gerbcu prelijejo z jajčno omako, potresejo s črnim tartufom in gratinirajo, verjetno se le par dni po vrhunski polenti, ki smo jo užili v Istri, ne moremo ogreti za z zelišči naphano, instant inačico, ki je spremila nič več kot spodoben divjačinski ragu. Gerbec je zastavil visoko, a padel globoko v mediokriteto.

Tudi z jedmi, ki kuharjem ne bi smele delati prevelikih težav - s starikavimi jagenjčkovimi zarebrnicami, kritimi z zeliščno peno, s tenkim in prepečenim biftkom Lucifer, za katerega porabijo tedensko zalogo popra, in s postrvjo, katere priloga, pražene lisičke in presušena rižota z avtentičnim žafranom, ni prispevala h končnemu vtisu. Nekaj jedi, denimo k jagenjčku priloženi idrijski žlikrofi, "prava", torej z jajčno kremo in ne s pudingom narejena grmada, dejansko še predobro ustreza svojemu pojmu. Ampak kaj naj si mislimo o kuharju, ki potem čez to veličastno grmado nabrizga tudi veličasten kup umetne, vanilizirane smetane in ki si kljub izrecni želji gosta - brez čokoladnega ali karamelnega instant preliva - ne more kaj, da ne bi skutni zavitek onečedil vsaj z medom?