21. 6. 2011 | Mladina 31 | Konzum
Gostilna Cizej, Studence
Pri paradnem konju
škamp iz juhe
foto: Pastirica
Cizej leži ob glavni cesti med Celjem in Velenjem, nedaleč Arje vasi, odprto ima od devetih zjutraj do desetih zvečer, ob sobotah pa potegne do enajstih. Telefon: .03 714 80 60.
Specialitete:
atlantska riba izpod peke (po predhodnem naročilu).
Vina:
brez vinske karte - odprt chardonnay, najde se tudi kaka Santomasova ali Saksidina buteljka in trofejna butilja istrske grappe.
Pri Cizeju smo se odlikovali z zmernostjo, a kljub temu odšteli več od 50 € po osebi.
K Cizeju je pred časom vabil patriotsko razvneti bralec, a tudi brez tega namiga bi Ilovarjevi težko spregledali živ ogenj in opečeno mesovje na enem iz serije letakov, ki vabijo turiste v štajerske gostilne: Exclusive in Slovenia, je pisalo, ribe izpod peke in, čisto spodaj, free degestiv. Glede slovenske ekskluzive bi se vzdržali komentarjev, ampak dejstvo je, da se Cizej kot ena redkih oštarij domovine lahko pohvali z delujočim ognjiščem in avtentičnimi posodami za peko, pod katero se, samo konec tedna in po predhodnem naročilu, cmarijo celo škarpine in zobatci. Seveda vse to ribovje, tudi hobotnici iz neke holandske valilnice, ki smo ju še ujeli tisto nedeljo, ne prihaja iz Jadrana, temveč iz mnogo hladnejših morij, ampak očigledno je, da se nekdo trudi.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?