21. 6. 2011 | Mladina 19 | Konzum
Gostilna Švab, Hrastovlje
Na prvem krompirčku
rutica v izdelavi
foto: Pastirica
Na Črnem Kalu odvijte proti Buzetu in glejte, kje je odcep proti Hrastovljam. Švab čaka v zasedi na koncu vasi, le streljaj od znamenite cerkve, dela pa od srede do nedelje od poldneva do desetih zvečer. Telefon: ba suhe žemlje.05 659 05 10.
Specialitete:
na roko rezan istrski pršut, juhe, supe in mineštre, šnicelni in krače z mladim krompirjem.
Vina:
ne pretežka malvazija in dovolj aromatičen refošk. Za drzne žganja na bazi grappe, za konformiste refoškov liker.
Pri Švabu smo jedli za okoli 25 € po osebi.
Ilovarjev trio se je potikal po istrskem zaledju in nameraval le ovohati situacijo, pa ga je premamil položaj pod senčnikom na Švabovem betoniranem vrtu. Seveda smo imeli za gostovanje pri Švabu tudi tehtnejše razloge, na koncu pa so menda prevesile tehtnico skomine po mladem krompirčku, ki ga je poleg prat in šniclov nabadala razširjena italijanska družina za sosednjo mizo. Švab, ki ima notri veliko večjo in hladnejšo obedovalnico, bi bil lahko že zaradi nepretencioznosti upoštevanja vredna postojanka, ki nudi zrel, na roko rezan istrski pršut, krepko govejo juho in ki sočnim, lepo zapečenim kračam prilaga mlad krompirček, ki ni videl supermarketa ne friteze, hecno peperonato in klasičen dušeni grah. Solidna in s solidnim vinom zalita košta.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?