21. 6. 2011 | Mladina 11 | Konzum
Posestvo Pule, Drečji vrh
Pri lipicankah
soseska
foto: Rudi Jazbec
Nekako najdite Mokronog, kjer ne bo težko locirati prvega izmed smerokazov, ki Vas z le malo zmede na koncu pripeljejo do Pula. Na Pulu lahko kaj pojeste od četrtka do sobote od poldneva do desetih zvečer, ob nedeljah začnejo že ob enajstih in gredo domov ob osmih, čez teden pa dajo lipicankam mir. Telefon: 07 349 97 00.
Specialitete:
domač kruh, kozji sir, goveji in gospodarjev scenosled, občasno gosi, race, divjačina, sladkovodna riba ter potočni raki.
Vina:
obsežen izbor buteljk, ki seže preko vidnejših lokalnih in slovenskih vinarjev čez mejo, tja do rojakov iz Italije in Avstrijcev ter se v klimatizirani vinoteki nudi po istih cenah. Ker je v razstavljenih balonih le ničvredni produkt žganjekuhe, cvet, in ker vilijamovka dehti po ekstraktu, še toliko raje priporočamo uležano žganje iz medu lastne pridelave.
Gospodarjev scenosled s priporočenim vinom stane na Pulu okoli 60 € na osebo, govedino pa spodobno zalijete že za nekaj čez 40 € na osebo.
Na Pule nas je napodila zavedna Dolenjka, ki ji je šlo v nos nekaj slabih ocen, pripisanih "njenim Padgurcem". Res je, na Dolenjskem ni veliko oštarij, ki bi se lahko merile s tistim, kar nudijo za pod zob in v grlo v "elitnem podeželskem apartmajskem naselju" oziroma v restavraciji Pod skednjem. Po drugi strani pa bi Ilovarjev kvartet težko trdil, da je tisto nedeljsko popoldne okusil kaj izrazito padgurskega in so se redki gostujoči Padgurci omejili na glaž cvička ali pivo. No. Če Pule ne bo streglo okoličanom, pa utegne v rustikalnem slogu urejeni kvartir, ki ga je na temeljih nekdanje domačije - z impozantnim, iz Litije prepeljanim toplarjem vred! - postavil lastnik hotela Mons, privabljati elito od Ljubljane do Zagreba. In zadostiti nje potrebam s peterico veliko preveč skupaj postavljenih lesenih hišk, urejenim okoljem in interierjem, peterico ježi namenjenih lipicank in, ne nazadnje, s sedišči v restavraciji, s katerih lahko kvintet kobil tudi gledaš in one gledajo tebe.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?