21. 6. 2011 | Mladina 28 | Konzum
Toklarija, Sovinjsko polje
Pri visoki marži
foto: Matej Mijač
Zapeljite se v Buzet in najdite gostilno Most, od nje se zagrizite v hrib in na vrhu hriba zavijte proti Vrhu, kmalu sledi kažipot desno proti Sovinjaku, po kilometru pa boste na desni ugledali cedri Toklarije. Nevio in družina dvigajo maržo od poldneva do desetih zvečer, ob torkih pa štejejo izkupiček. Telefon: 00385 52 66 30 31.
Specialitete:
domač kruh, prvorazredno olivno olje, mineštre, kokoš na golaž, zajci in pečenke iz šporgeta na drva, kifeljčar, začimbe in solata iz vrta, manj sladko slatko, v sezoni beli tartufi.
Vina:
domača malvazija in rdeče ter zaloga hrvaških in slovenskih in italijanskih buteljk, tja do Gravnerja in šampanjskega piva Deus. Krasen orehovec, biska, iz katere premočno kuka grappa. Greha vreden sorbet.
Pri Neviu bi zlahka pustili tudi več od (preračunano) okoli 17.000 SIT na osebo.
Ker se je ata Ilovar še dobro spomnil ključnega vtisa izpred desetih let, se je v Toklarijo odpravil s strahom v srcu in s polnim žepom deviz. Strah pred molžo, kakršno si v turistični sezoni radi privoščijo Dalmatinci in Istrijani, pa se je hitro umaknil navdušenju nad vrtom, ki obsega le pet miz pod osemdeset let starima libanonskima cedrama in katerega ne kazi preobilje arhitekture ali okraskov, a lahko sredi poletja prepriča z gosto senco in osvežilnim vetrcem, ki pihlja čezenj. Nič manj ni prepričljiv lastnik Toklarije Nevio Sirotić, ki zna pogovor začeti s pravimi vprašanji - koliko imate časa in ali česa ne jeste? - in tako vliti zaupanje, da se prepustiš njegovi strežbi in izboru.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?