22. 6. 2011 | Mladina 23 | Konzum
Bizjakova domačija
Na konjeniški javki
notranjosti s fresko
foto: Igor Škafar
Zapeljite se v Brda čez Hum in peljite skozi Kojsko do Gonjač, kjer jo na križišču uberite ostro desno in takoj levo proti Vedrijanu, levo pod cesto boste kmalu ugledali prve avtomobile. Bizjakovi letijo okoli gostov ob petkih sobotah in nedeljah, vsakič do desetih zvečer, ob petkih le za večerjo, ob sobotah začnejo ob štirih popoldan, ob nedeljah pa že opoldne. Telefon za priporočljive rezervacije: 05 30 41 134.
Specialitete:
domač kruh iz krušne peči, pršut, goveja juha, koruzna in ječmenova mineštra, paštice in pasticcio, pečenke in krače in svinjska rolada, solata iz vrta, sezonske koline, zajčki in petelinčki, tudi v peči, sočna potica in biskvit.
Vina:
belo in črno iz lastne kleti. Žleht grappa in presladek limoncello.
Gospod Bizjak nam je za vse izmišljotine zaračunal le okoli 2.500 SIT na osebo, in kaže, da lahko na sconto računajo tudi običajni obiskovalci.
Čeprav je novo briško plemstvo na krilih svojega izvrstno promoviranega vina nastavilo ekskluzivne cene - čemur je le v potrditev ogorčenje bralke Jedke Urške, ki se je pustila brez preverbe postavk peljati Aleksu Klincu - nekateri še vedno prisegajo na majhne denarce in količino. Ne brez odziva, ki ga je ata Ilovar zaslutil že telefonsko parlamentirajoč za mizo, slutnje pa sta tisto nedeljsko, za nameček binkoštno popoldne potrdila italijanskih jedcev čisto polna jedilnica in vrt. Ampak - kakšna jedilnica, kakšen vrt? Jedilnica, kateri, čez ves zadnji zid, kraljuje naivna freska Bizjakovega nonota, in vrt, bolje rečeno klopi in mize pod dovolj gosto brajdo, kjer je moč, posebej ko s svojimi plemenskimi žrebci in kobilami odjezdi italijanska gastro konjenica, ki najema okoliške štale, prisluhniti briški tišini.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?