22. 6. 2011 | Mladina 12 | Konzum
Gostilna pri lipi, Muta
Na Koroških čuftah
lipini mežerli
foto: Rudi Jazbec
Peljite se od Maribora proti Dravogadu in slejkoprej pridete do Mute. Ali pa jo, če imate radi ovinke, uberite preko Slovenj Gradca. Pri lipi imajo odprto vse dni v tednu, od ponedeljka do sobote od devetih dopoldne do enajstih zvečer, ob nedeljah in praznikih pa od desetih zjutraj do devetih zvečer. Telefon: 02 876 60 90.
Specialitete:
koroške narodne jedi, bojda po babičinih receptih, svetujemo biftek, domač kruh in repete zaseke.
Vina:
Pri lipi največ steče rdečega cuveeja radgonskega kombinata, sicer pa je na voljo še nekaj buteljk lokalnih pridelovalcev, Movie in Vinakoper. Žganjeljubi tu sigurno pridejo na račun, tako zaradi obilice v žganje vloženih arcnij, kakor zaradi dobre osnove.
Pod Lipo smo jedli za okoli 7.500 SIT na osebo.
Ker smo bili Ilovarjevi v vseh teh letih le dvakrat na Koroškem, smo se tembolj razveselili namiga našega mariborskega zaupnika in se, čeravno je strašno število kilometrov že dan poprej hudo zredčilo zasedbo, še dovolj firbčni pripeljali do Mute. Pri lipi, kot se imenuje blizu glavne ceste postavljeno veleposlopje, v čigar kleti imajo Korošci poročne bankete za največ stoosemdeset svatov (!), ima na internetu svojo stran, kjer ne gre prezreti portreta in modre misli patrona, dežurnega narodoslovca dr. Bogataja, sicer pa je urejeno v "avtohtonem", čeravno brezosebnem slogu, z obilico kamna in lesa.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?