Marjan Horvat

 |  Mladina 31

Dežmanov odhod?

Direktor Muzeja novejše zgodovine dobil zanimive člane sveta zavoda

/media/www/slike.old/mladina/mmuzejbk.jpg

© Borut Krajnc

Vlada je imenovala nove člane svetov nekaterih zavodov. Na predlog ministrice za kulturo je 31. julija imenovala v svet Muzeja novejše zgodovine Suzano Čurin Radovič, dr. Jožeta Pirjevca, dr. Boža Repeta in dr. Marto Verginella, znana imena v slovenski zgodovinski znanosti in publicistiki.
Samo po sebi to imenovanje ne bi zbujalo pozornosti, če ne bi bil direktor muzeja Jože Dežman, v javnosti znan po vodenju vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč. Kar pogosto se je namreč verbalno spopadel z zgodovinarjema Pirjevcem in Repetom, ki sta bila drugačnega mnenja o nekaterih zgodovinskih pojavih. Dr. Jožetu Pirjevcu, ki je za TV Dnevnik 28. februarja letos dejal, da so v jami Golobivnica v Lokvah »pokopani pač nemški vojaki, ki jih je bilo treba zelo hitro v tistih že toplih dneh maja 1945 na kakšen način pokopati«, je Dežman recimo pripisal celo slab namen. Pirjevčevo izjavo je razložil takole: »In če dr. Pirjevec reče, da je pač tako vreme maja, da je treba ljudi metati v jame, je to na meji kaznivega dejanja.« Pirjevec ga sedaj toži.
Jože Dežman pravi: »Ni treba gojiti iluzij, če je intenca politike, da me zamenja, me bo pač zamenjala. Mandat mi sicer poteče čez slabo leto. Mi bomo nove člane z veseljem pričakali, pokazali jim bomo finančne podatke, vse, kar jih bo zanimalo.« Za zdaj se novi svet muzeja še ni sestal. Njegove seje pa bodo zagotovo zanimive, ena izmed nalog sveta zavoda je namreč tudi »ocenjevanje dela direktorja«.
Repe je nekoč že bil član sveta muzeja, a je po Dežmanovem imenovanju odstopil. »Ne samo jaz, tudi dr. Dušan Nečak in dr. Peter Vodopivec. Zato, ker je Simoniti proti volji obeh svetov imenoval Dežmana, čeprav nima niti magisterija, protikandidatka pa je bila prejšnja direktorica, ki jo je svet podpiral.« A zakaj je privolil sedaj? »Računam, da bi muzej po izteku Dežmanovega mandata lahko dobil modernega, ideološko neobremenjenega vodjo, ki bo znal postaviti vrhunsko stalno razstavo.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.