Top flop: Ekopridelava
Število ekoloških pridelovalcev hrane v Evropski uniji se je med letoma 2007 in 2008 povečalo za 9,5 odstotka, na 196 tisoč. Največjo rast v številu ekoloških pridelovalcev so zabeležili na Češkem (40,2 %), največji padec pa v Romuniji (13,4 %). Leta 2008 je ekološka pridelava zavzemala 7,8 milijona hektarjev kmetijskih zemljišč, kar je za 7,4 odstotka več kot leto prej. Površina predstavlja nekaj več kot 4 odstotke vseh kmetijskih zemljišč v uporabi. Prispevki posameznih držav k temu deležu se zelo razlikujejo, saj štiri države (Velika Britanija, Nemčija, Italija, Španija) k celotni površini z ekološko pridelavo v EU prispevajo kar približno polovico. V Sloveniji je bilo leta 2008 ekološko obdelanih nekaj manj kot 30 tisoč hektarjev, rast primerjavi z letom prej pa je bila skromna, 1,8-odstotna. Ekoloških pridelovalcev je bilo nekaj več kot 2 tisoč, za 3,4 odstotka več kot leto prej.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.