22. 7. 2010 | Mladina 29 | Družba
Gostilna z idejo
Ne gre za ustvarjanje dobička, ampak za odgovor na vprašanje, kaj lahko gostilna ponudi okolici
Člani Grupe Matija Milkovič Biloslav (industrijski oblikovalec), Gaja Mežnarič Osole (študentka vizualnih komunikacij) in Nina Mršnik (industrijska oblikovalka in magistra produktnega oblikovanja ter vodja Grupe) pred bodočo gostilno.
© Tjaša Zajc
V njeni okolici je polno manjših kavarn. Dve kitajski restavraciji, nekaj pekarn in še kakšen ponudnik hitre prehrane. Ampak ona bo drugačna, saj že njeno ustanavljanje poteka po neustaljenem postopku. Gostilna, ustvarjena po vzoru socialnega podjetništva, bo ponujala zdravo prehrano. Ni še znano, kakšen bo jedilnik, kakšna bosta videz in notranja oprema. Znano pa je, da bo vse to izbrano prek delavnic, ki bodo potekale v naslednjih mesecih. Na njih bo lahko sodeloval kdorkoli. Tako je bilo tudi v soboto, ko so tisti, ki so šli načrtno ali nenačrtno mimo Poljanske 7 v Ljubljani, dobili zastonj palačinke, limonado, torto, sirove rogljičke, ananas in še kaj.
Nova gostilna bo svoja vrata odprla novembra, vodilo pa jo bo pet mladih ljudi, ki sodelujejo v projektu Tovarna dela.
Za kaj gre? Na kratko: za gostilno po modelu socialnega podjetništva. Na dolgo pa gre zgodba takole: trije partnerji - Društvo za razvoj socialnih programov in socialnega podjetništva DSP Center, Vzgojno-izobraževalni zavod VIZ Višnja Gora in družba Centerkontura so želeli ustvariti socialno podjetje. Vodja projekta Stevan Stavrević iz družbe Centerkontura pojasnjuje, da odločitev o socialnem podjetju z gostinsko dejavnostjo izhaja preprosto iz tega, da je partner v projektu izobraževalni zavod VIZ Višnja Gora: »Gre za zavod, ki mlade s čustvenimi vedenjskimi motnjami usposablja za poklica natakarja in kuharja. Ustanovitev gostilne je bila tako logična posledica.« V projektu trenutno sodeluje 20 mladih, ki so jih izbrali ob pomoči Zavoda za zaposlovanje, imajo pa nižjo izobrazbo, so že daljši čas prijavljeni na Zavodu ali so kako drugače težje zaposljivi. Po 2. avgustu bodo vsi opravili trimesečno strokovno usposabljanje in na koncu prejeli nacionalno poklicno kvalifikacijo za poklica pomočnik kuharja in natakar. Ta teden so z njimi že podpisali pogodbe. Da ne bi ostalo le pri izobraževanju, bodo svoje znanje prenesli v prakso. Pet izbranih bo vodilo gostilno, ostalim pa bodo partnerji projekta službo skušali zagotoviti drugje.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
Pisma bralcev
Kaj je socialno podjetništvo?
Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.