12. 8. 2011 | Mladina 32 | Konzum
Gostilnica XXI, Ljubljana
Mama, prihajam domov ...
skrivajoča se postrv
© Boštjan Napotnik
Gostilnica XXI
Rimska 21, Ljubljana
Tel.: 01 256 56 54
www.r-g.si/xxi
V XXI med tednom kuhajo od 11.00 do 23.00, ob sobotah od poldneva do 17.00, ob nedeljah pa bo vseeno treba domov.
Fino:
stročji fižol po beneško
postrv na saor
fuži z jurčki
Ne tako fino:
jelenov stejk
Za domačen materinski prehranski tretma na Rimski 21 bo treba iz šparovčka odšteti okoli 25 evrov.
Oja, kako radi se takole v brk hihitamo, kadar prebiramo kakšen preveden članek o italijanskih mamončkih, ki menda pri svojih tridesetih še vedno bivakirajo v hotelu Mamma in z največjim veseljem uporabljajo tudi pralne, likalne in kuharske storitve iste tvrdke. »Ja, ja, teli Lahi so pa res eni mamini sinčki!« v prvem nadstropju velike dvostanovanjske hiše zmaje z glavo kakšen klen slovenski dedec in se odpravi po stopnicah navzdol, pogledat, ali je v protfanu ostalo še kaj štrudla. Maminega štrudla. V Sloveniji se je namreč še težje kot v Italiji odtrgati od dobre mamine kuhinje. Alternative so pač slabe: če nimaš volje, da bi se kuhati naučil sam, si obsojen na oštarije, te pa se na naših koncih v grobem delijo v dve skupini. Ene se ponašajo z razmeroma nizkimi cenami in v povprečju kuhajo komajda užitno instant košto, one malo boljše pa na razmeroma normalno hrano lepijo nenormalno visoke cene - pojav, ki ga posebej pogosto prakticirajo prestolnični gostinski podjetniki. Ti nadvse radi telovadijo z vsemi sortami mediteranskih gostilniških konceptov, le redkokdo pa pri tem pomisli na ono od materine mize komajda osamosvojeno generacijo 25+, ki je pripravljena plačati, da bi jedla, kot je jedla doma.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?