14. 5. 2006 | Mladina 19
Avtohtone mesnine
Slovenski mesarji prodajajo dalmatinski pršut dalmatincem
Hrvaška televizija je prejšnji teden objavila pretresljiv prispevek, kako podjetna slovenska živilska industrija v Evropi služi denar na račun avtohtonih hrvaških živilskih izdelkov. Hrvaški gostinci na začasnem, trajnem ali večnem delu v tujini so prisiljeni kupovati slovenske dalmatinske pršute in slavonske kulene, ker hrvaški mesni predelovalci nimajo izvoznih dovoljenj za tržišča EU. Kot dokaz so predstavili Krasov kulen in dalmatinski pršut ter nesrečnega hrvaškega gastarbajterja - gostinca, ki je tarnal, da mora svojim gostom ponuditi dalmatinski pršut, ki nikoli v življenju ni videl Dalmacije. Podobno naj bi bilo s siri, saj mora ponujati ovčji sir iz Bolgarije. Hrvaška bi morala omenjene proizvode zaščititi, tako da bi lahko svoje goste razveseljevali s pravimi hrvaškimi izdelki. Na Hrvaškem so že javno razmišljali, da bi pri EU kot avtohtoni suhomesni proizvod zaščitili kulen (čeprav ga delajo tudi v krajih severno in vzhodno od hrvaških meja), toda nihče iz Hrvaške ga ne sme izvažati v EU.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?