19. 11. 2002 | Mladina 46 | Družba
Majhne, a slastne
Kako lovijo ptičice in kako jih skuhajo
Neka francoska ljudska pesmica gre takole: "Allouette, gentille Alouette, je te plumerai, je te plumerai la tete ..." V prostem prevodu: "Škrjanček, mili škrjanček, oskubil te bom, oskubil ti bom glavo." In tako naprej še o tem, da mu bo oskubil še vrat in krila in hrbet in noge, skratka oskubil in skuhal bo škrjančka. Popolnoma normalno. Ptice so meso, ljudje jemo tudi meso. In v nekaterih deželah so ptice še vedno na jedilni mizi. V nekaterih sredozemskih deželah na mizah navadnih ljudi, v "civilizirani" Evropi kot delikatesa. Kot mali eksces, ki si ga privoščijo le gurmani, ostalim pa se ob misli na paštetko iz slavčjih jezikov v grlu naredi cmok.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?