Saša Eržen

  • Saša Eržen

    14. 2. 2020  |  Mladina 7  |  Kultura  |  Hudo

    Prozorna radirka

    Tudi tako običajna, vsakdanja in na prvi pogled preprosta zadeva, kot je radirka, je lahko nenehen predmet izboljšav. Zdi se, da na tem področju prednjačijo Japonci, ki imajo očitno z radirkami posebno veselje. Izdeluje jih celo firma Mitsubishi! Potop v svet japonskih radirk nam odkrije neverjetne primerke teh pisarniških pripomočkov, od električnih do milimetrsko natančnih. Lani so v podjetju Kutsuwa poželi nagrade za praktičnost s črno radirko, ki vsebuje železo, tako da njene ’opilke’ po radiranju z lahkoto pospravimo, saj je na enem koncu radirke magnet, ki jih pritegne k sebi. Pred meseci pa je japonsko podjetje Seed, ki ima pri plastičnih radirkah sicer že petdesetletno tradicijo, prvo na svetu ponudilo prozorno radirko. Z njo je namreč lažje videti, kaj pravzaprav radiramo. Prosojno radirko so razvijali in izpopolnjevali pet let, za zdaj pa so naprodaj le na Japonskem; če se slučajno odpravljate tja, bodo te radirke lep, uporaben in poceni spominek. Ker se znamka njihovih radirk sicer imenuje Radar, je najnovejši ime clear radar, pri čemer bi lahko pridevnik prevedli kot kristalno jasen.

  • Saša Eržen

    7. 2. 2020  |  Mladina 6  |  Kultura  |  Hudo

    Džin majoneza

    Lokal Mossel & Gin v Amsterdamu, kot že njegovo ime pove, ponuja morsko hrano – slovi predvsem po školjkah – in deset različnih vrst džina, med katerimi je eden celo brezalkoholni. V zadnjih mesecih lanskega leta sta lastnika Josh Selter in Wouter ten Velde po petih letih snovanja ter preizkušanja svojim gostom ponudila še majonezo z dodatkom džina. Nizozemci, tako kot Belgijci, namreč ob školjkah radi postrežejo ocvrt krompirček in k temu seveda majonezno omako. Alkoholizirana majoneza vsebuje dva volumska odstotka alkohola in zato ni primerna za mladoletne. Vsi, ki imajo radi tako majonezo kot džin, so nad novotarijo navdušeni. Da bo postala uspešnica med hipsterji, ni dvoma, saj sta izdelek in njegova embalaža z retro pridihom izjemno instagramabilna. Džin majoneza je na voljo v običajnih in mini tubah, ki jih lahko nosimo s sabo. Priporočajo, da jo po odprtju hranimo v hladilniku. Izdelujejo jo v sloviti tovarni majoneze na Nizozemskem, mogoče jo je naročiti prek različnih spletnih ponudnikov, če bi jo kdo želel prodajati tudi v Sloveniji, pa jo iz Amsterdama radi pošljejo novim distributerjem, a ne manj kot 48 tub.

  • Saša Eržen

    31. 1. 2020  |  Mladina 5  |  Kultura  |  Hudo

    Kockasto jajce

    Pred poldrugim desetletjem so Japonci ustvarili kvadratne lubenice, ki so jih pridelali s pomočjo kalupov, v katerih so rasle. Lažje jih je transportirati kot zaobljene, v hladilniku zavzamejo manj prostora, ne kotalijo se po mizi in jih je enostavneje rezati. Med potrošniki se kljub naštetim prednostim očitno niso blazno prijele, sledile pa so jim tudi lubenice srčaste oblike in takšne, ki so oblikovane kot piramida, oboje namenjene predvsem temu, da pritegnejo pozornost kupcev. Očitno so tudi jajca v svoji naravni obliki preveč zaobljena, kar naj bi povzročalo nevšečnosti, ko se trdo kuhana kotalijo po krožnikih, z narezanimi na rezine pa sendvičev ne moremo obložiti čisto do roba. S posebnim plastičnim pripomočkom lahko kockasto jajce naredimo kar doma; olupljeno, še toplo trdo kuhano jajce damo v kalup in ga stisnemo s pokrovom, čez katerega privijemo zamašek. Jajce se preoblikuje v nekaj minutah, učinek pa je še boljši, če damo kalup z jajcem za nekaj časa v hladilnik. Pripomoček sta že v drugi polovici 70. let prejšnjega stoletja patentirala tako Japonec Masaši Nakagava kot Stan Pargman iz ZDA.

  • Saša Eržen

    24. 1. 2020  |  Mladina 4  |  Kultura  |  Hudo

    Nosilec za banano

    Banana je priročno živilo za na pot, saj za prenašanje ne potrebuje kakšne posebne embalaže, hkrati pa je zaradi svoje sestave dobra naravna energetska ploščica. Športniki jo radi zaužijejo pred napori, med njimi ali po njih, ko jim priskrbi energijo in kalij, ki ga izgubljajo s potenjem. Pri teku imamo lahko banano v roki, med vožnjo s kolesom pa se pojavi vprašanje, kam jo vtakniti. Problem je v poslovno priložnost prelevilo podjetje Biken, ki se posveča opremi za urbano kolesarjenje in katerega naziv je sestavljanka iz angleške besede za kolo, bike, ter moškega imena Ken, kot je ime ustanovitelju podjetja, Kenu Sugimotu, industrijskemu oblikovalcu, ki je iznašel usnjeni kolesarski nosilec za banano. Videti je zelo hipstersko, v njem pa sadež med vožnjo kot kak lenivec binglja na kolesu. Ne le na okvir kolesa, s pomočjo netov lahko usnjeni nosilec za banano namestimo tudi na krmilo, pod sedež, na svoj pas ali ga obesimo na torbo ali nahrbtnik, če ne želimo, da bi se sadež v njuni notranjosti zdruznil. Nosilec za banano izdelajo po naročilu v Kaliforniji, v štirih do šestih dneh, v temno rjavi ali črni različici.

  • Saša Eržen

    17. 1. 2020  |  Mladina 3  |  Kultura  |  Hudo

    Ura, kave bi!

    Ko smo bili otroci, se je zdela budilka, ki skuha kavo, eden neverjetnih izumov prihodnosti. Barisieur, kot se napredna budilka imenuje, je zdaj naprodaj za par sto evrov in ne zna skuhati le kave, ampak po želji pripravi tudi čaj. Še kot študent jo je zasnoval britanski oblikovalec Joshua Renouf in nato prek spletne platforme Kickstarter za zagon njene proizvodnje namnožical osemsto tisoč ameriških dolarjev. Budilni kavomat je na voljo z belim ali črnim ohišjem, obe različici pokriva snemljiv pladenj iz orehovega lesa, s svojimi steklenimi cevkami in posodami pa je videti kot nekakšen mini kemijski laboratorij. Za pripravo skodelice napitka potrebuje tri do pet minut. No, v resnici predvsem segreje vodo na optimalno temperaturo 94 °C; kavo ali čaj, ki sta sicer v posebnem predalčku, moramo v filter predhodno vstaviti sami. Vsebuje tudi posebno posodico, v kateri vladajo temperaturne razmere kot v hladilniku in v kateri lahko čez noč shranimo mleko. Poleg časa bujenja lahko nastavimo še, koliko minut pred zvokom alarma ali po njem želimo, da je kava pripravljena. In ja, kofeinska budilka ima tudi gumb za dremež.

  • Saša Eržen

    3. 1. 2020  |  Mladina 1  |  Kultura  |  Hudo

    Mirakulin

    Jagode zahodnoafriškega grma z latinskim imenom synsepalum dulcificum vsebujejo glikoprotein mirakulin (izvorno miraculin), katerega ime izhaja iz angleške besede za čudež, miracle, ker tudi najbolj kislo hrano spremeni v sladko. Prek spleta je mogoče kupiti tabletke z imeni mberry, mirakulin in richberry, izdelane iz teh čudežnih jagod, ki za nekaj časa zmedejo brbončice, da kisel okus zaznavajo kot sladek. Tableto je treba položiti na jezik in počakati, da se raztopi ter tako obloži brbončice; ne smemo je prežvečiti ali pogoltniti cele. Učinek nastopi takoj in traja do dve uri. Tako lahko priredimo zabavo z okusi, na kateri zbrani družbi po mirakulinu postrežemo s kisom in limoninim sokom ali preizkušamo različne okuse pred zaužitjem tabletk ter po njem. Ne le za zabavo, mirakulin je uporaben v prehrani ter kot del shujševalnih diet in za diabetike, ker zadovolji željo po sladkem, ter celo po kemoterapiji, ker naj bi bolnikom pomagal znebiti se kovinskega priokusa hrane. Kot prehransko dopolnilo v Evropi in ZDA sicer še ni sprejet, uporabo tabletk pa priporočajo le starejšim od petih let, otrokom seveda samo pod nadzorom odraslih.

  • Saša Eržen

    27. 12. 2019  |  Mladina 52  |  Kultura  |  Hudo

    Krompirjeva čestitka

    Karkoli imate povedati, povejte to s krompirjem. Letos ste že prepozni, a v prihodnje lahko namesto na papirju čestitke ali voščila pošljete napisana na krompirjevem gomolju. Pri tem morate biti ekonomični, saj sporočilo ne sme presegati 130 znakov in ga na krompir napišejo ročno. Namesto tega ali poleg tega lahko na gomolj natisnejo tudi fotografijo vašega obraza, fotografijo obraza vašega ljubljenčka ali fotografijo s počitnic. Američana Riad Bekhit in Alex Craig sta svojo poslovno zamisel pred tremi leti predstavila v resničnostni oddaji Shark tank, dobila želeno finančno injekcijo in njuna storitev, imenovana potato parcel oziroma krompirjeva pošiljka, je zacvetela. Ponujata jo tudi v Evropi, tako da lahko krompirjevo čestitko za slabih dvajset evrov s poštnino vred pošljete komurkoli v Slovenijo. Pošiljatelj lahko ostane anonimen ali ne, zavrnejo pa sporočila, ki so žaljiva ali bi lahko naslovnika prestrašila. Zaradi napisa, ki vsebuje črnilo, ter bakterij, ki bi lahko med potjo prišle na gomolj, odsvetujejo predelavo krompirjevih čestitk v hrano.

  • Saša Eržen

    20. 12. 2019  |  Mladina 51  |  Kultura  |  Hudo

    Lonec, kuhaj

    V slovenske kinematografe je ta teden prišel deveti, zadnji film iz sage Vojna zvezd, njen praoče George Lucas pa je začel prodajati piskre, ki bodo v domove prvih kupcev prišli v začetku novega leta. Gre za poseben električni lonec, ki lahko deluje kot počasni kuhalnik, lonec na pritisk, parni kuhalnik, lonec za praženje, kuhalnik za riž ali kašo, grelec za jedi in aparat za delanje jogurta. Na svoj račun bo prišla večina oboževalcev Vojne zvezd, saj je lonec na voljo z zunanjo podobo Chewbacce, Dartha Vaderja, vojaka Imperija (angl. stormtrooper) ter droidov R2-D2 in BB-8, pri čemer je slednji najmanjši pisker iz zbirke, prvi največji, ostali trije pa so enake velikosti. Od ženskih likov očitno nobeden ni dovolj dober za kuhanje. A med tem ko ste v službi, vam lahko Darth Vader ali kdo od omenjene druščine doma pripravi kosilo le, če živite v oddaljeni galaksiji oziroma v ZDA ali Kanadi. Omenjeni kuhalniki so trenutno namreč primerni samo za severnoameriško električno napeljavo, vendar je z ustreznim adapterjem mogoče premagati tudi to oviro. Izdelujejo jih na Kitajskem.

  • Saša Eržen

    13. 12. 2019  |  Mladina 50  |  Kultura  |  Hudo

    Božični polnilec

    Predpraznično okraševanje pripomore k manj turobnemu vzdušju, ki ga s sabo prinašajo zima in krajši dnevi, prav tako prižiganje prazničnih lučk, ki dokazano izboljšujejo razpoloženje. Končno tudi vaš telefon lahko služi kot drevesce, ki ga nosite s seboj! Letošnja najbolj vroča krasilna novost je namreč polnilec za telefon z božičnimi oziroma novoletnimi okrasnimi lučkami. Dobrih sto dvajset centimetrov dolg zelen kabel je posejan z desetimi miniaturnimi LED-žarnicami različnih barv, ki zažarijo, ko telefon s kablom prek USB-vhoda povežemo z računalnikom ali kadar ga prek priključka polnimo v avtomobilu. Na voljo je tako v različici za iPhone kot za androide, tablične računalnike, GPS-naprave, fotoaparate, zvočnike, MP3--predvajalnike, z raznobarvnimi lučkami v obliki žarnic ali smrečic ali s prosojnimi svetlečimi snežinkami. In čeprav je božični polnilec res namenjen samo polnjenju ter prek njega ne moremo prenašati podatkov, zna biti, da bo kar ostal v uporabi in razveseljeval vse okoli sebe tudi, ko bodo drugi praznični okraski že zdavnaj pospravljeni.

  • Saša Eržen

    6. 12. 2019  |  Mladina 49  |  Kultura  |  Hudo

    Jim Beam čips

    Čips je prigrizek, ki se sicer bolj poda k pivu kot viskiju, v britanski firmi Burts pa so se odločili, da ocvrti krompirček, ki ga izdelujejo iz lokalno pridelanega krompirja, začinijo z ameriškim bourbon viskijem znamke Jim Beam, ki je med najbolj prodajanimi na svetu. Čips z okusom viskija in žara je primeren za vegetarijance in vegane, podatka o vsebnosti alkohola – ter posledično o neškodljivosti za otroke, nosečnice, abstinente in bivše alkoholike – pa ni. Med sestavinami sta sicer navedena naravni okus viskija Jim Beam in posušeni viski, a prevladuje dimljeni okus žara, zaradi česar verjetno okus viskija zbledi. Na embalaži poleg datuma izdelave in roka uporabe celo poimensko natisnejo delavce, ki so čips ročno mešali med cvrtjem v tovarniški fritezi; z našim čipsom sta se pečala Richard Grower in Chris Dustow. Je brez glutena, umetnih barvil in okusov ter brez dodanega mononatrijevega glutaminata, ki sicer nastopa kot ojačevalec okusa. In ja, poleg angleškega krompirčka z okusom ameriškega viskija firma Burts izdeluje tudi čips z okusom znamenitega irskega temnega piva guinness.

  • Saša Eržen

    29. 11. 2019  |  Mladina 48  |  Kultura  |  Hudo

    Kruh, ki sveti

    Zakaj bi se delali norca iz belega kruha, če lahko iz njega naredijo tako lepe svetilke? Japonska oblikovalka Jukiko Morita, ki je včasih delala v pekarni, obožuje kruh. Svojo ljubezen je prelila v svetilko pampshade – kar je skovanka iz besed lampshade, ki v angleščini pomeni senčnik za luč, ter pain ali pan, kruh po francosko oziroma japonsko –, izdelano iz kruha. Žemljica, rogljiček, hlebec ali francoska štruca so premazani z umetno smolo, v njihovi notranjosti pa se skriva lučka, ki toplo žari. Svetilke so ročno narejene na Japonskem. Najprej spečejo čisto pravi kruh in nato izdolbejo sredico, da ostane kar se da tanka skorja, ki jo od zunaj in znotraj prevlečejo s smolo. Tako preprečijo propadanje kruha in ta postane trden ter trajno obstojen. Dodajo še električno vezje z LED-žarnicami in, voilà, lučka je pripravljena za uporabo. Kupci lahko izbirajo med osmimi različnimi pekovskimi izdelki, ki so predelani v namizne ali stenske svetilke in se napajajo z baterijami ali prek električne napeljave. Jukiko Morita si prizadeva, da je čim več njenih svetilk izdelanih iz kruha, ki ga pekarnam ne uspe prodati, in je tako recikliran. Sredice kruha prav tako ne zavržejo, temveč jo zaužijejo ali predelajo v drobtine.

  • Saša Eržen

    22. 11. 2019  |  Mladina 47  |  Kultura  |  Hudo

    Rockubot

    V postelji nikoli nismo sami, delimo si jo s pršicami, različnimi bakterijami, včasih tudi virusi. Zato bi bilo koristno med svoje rjuhe spustiti robota, imenovanega rockubot, da očisti umazanijo, ki je s prostim očesom ne vidimo. Terminator mikroorganizmov s pomočjo UV-luči in nadzvočnih valov sterilizira površino, po kateri se pelje, ter tako odstranjuje pršice in bakterije. Po vklopu deluje samodejno, ker vsebuje 24 senzorjev, pa ne more pasti čez rob ali nasesti. Posteljo očisti tudi, če ga pokrijemo z odejo ali pregrinjalom. Seveda ne dezinficira le ležišča, temveč vse oblazinjeno ali neoblazinjeno pohištvo, ležišča hišnih ljubljenčkov ipd. S pomočjo pokrova za spodnji del ga lahko primemo v roko in z njim lastnoročno razkužimo telefon, tipkovnico, daljinske upravljalnike ter otroške igrače, tudi plišaste. Gre za obvezni pripomoček za vse, ki trpijo za mizofobijo. Ker je majhen, kompakten in lahek, ga lahko vzamejo celo na potovanje. Kadar počiva, je mogoče z njim polniti druge naprave, brezžično ali prek USB-priključka. To pa še ni vse! Pojoči robot lahko, medtem ko čisti, predvaja glasbo, saj po zaslugi tehnologije Bluetooth deluje tudi kot zvočnik.

  • Saša Eržen

    15. 11. 2019  |  Mladina 46  |  Kultura  |  Hudo

    Inupathy

    Japonec Joji Jamaguči je, da bi bolje razumel svojega psa po imenu Akane, iznašel ovratnico, ki bere pasje misli. Pravzaprav inupathy, kot se ovratnica oziroma oprsnica imenuje, odčitava pasje razpoloženje, čustvena stanja. Zaznava namreč spremembe v pasjem srčnem utripu, na podlagi katerih oceni njegovo čustveno stanje in ga vizualno prikaže tako, da ustrezno obarva ekranček z logotipom. Oprsnica je na voljo v beli, rdeči ali sivi različici, v petih različnih velikostih. Njeno ime inupathy združuje angleški besedi insight in empathy, torej vpogled in sočutje, pripomoček, ki je prek aplikacije kakopak povezan tudi s pametnim telefonom, pa naj bi odnos med lastnikom in psom dvignil na višjo raven. Ekran oprsnice na pasjem hrbtu zažari v mavričnih barvah, kadar oznanja srečnega psa. Kadar zasveti modro, to pomeni, da je pes sproščen. Bela barva odseva osredotočenost, rdeča vznemirjenost, vijolična pa stres. Za pametno oprsnico je treba odšteti kar 500 dolarjev, manj premožnim tako še vedno ostaja razbiranje razpoloženja ljubljenčka iz veselega mahanja z repom, jeznega lajanja in preostalih znakov pasje govorice.

  • Saša Eržen

    8. 11. 2019  |  Mladina 45  |  Kultura  |  Hudo

    Nevihte v oblaku

    Iz steklene krogle morda ne moremo razbrati vremenske napovedi, iz steklenega oblaka pa lahko, seveda če gre za storm cloud, nevihtni oblak, kot se imenuje steklena posoda v obliki oblaka na lesenem podstavku, ki napoveduje vreme na staromoden način. Nevihtni kozarec (angl. storm glass) je kar stara iznajdba; že kapitan FitzRoy, ki se je z Darwinom leta 1831 odpravil na skoraj petletno potovanje z ladjo Beagle in velja za pionirja meteorologije, je bil navdušen nad uporabo vremenskih steklenih posod, ki so jih v Italiji, Franciji in Nemčiji poznali desetletja. Običajno so napolnjene z destilirano vodo, kalijevim nitratom, amonijevim kloridom, etanolom in kafro. Sestavine reagirajo na zračni pritisk ter temperaturne spremembe in tako napovejo spremembo vremena. Če je tekočina prosojna, se lahko nadejamo lepega vremena, če se pojavijo kristalčki, pa lahko glede na njihovo obliko, velikost, količino in lego sklepamo o vremenskih pojavih, kot so oblaki, dež, veter, sneg, nevihta. Po prihodu v nov dom vremenoslovski oblak oziroma kozarec potrebuje kakšen teden za aklimatizacijo, preden se lahko zanesemo nanj.

  • Saša Eržen

    30. 10. 2019  |  Mladina 44  |  Kultura  |  Hudo

    Pyro mini 

    Pozabite najnovejšo pametno uro – svoje prijatelje, sodelavce, znance in naključne mimoidoče lahko osupnete z zapestnim metalcem ognja in se pri tem počutite kot James Bond. Pyro mini, kot se imenuje pirotehnična naprava v velikosti ročne ure, strelja majhne ognjene izstrelke, ki bliskovito poletijo do tri metre daleč, preden se razblinijo. Zapestni pirotehnični pripomoček so sprva razvili za poklicne čarodeje. Kot ’strelivo’ služita bombažna vata in papirnati robček, ki sta zaradi posebne obdelave vnetljiva; njuna količina, ki je priložena mini metalcu ognja, zadošča za 120 izstrelkov. Ognjemetalec ima dve odprtini in lahko ogenjčke meče iz obeh hkrati ali samo iz ene. Pritrjen je na zapestni pašček in ga je mogoče skriti celo pod rokav, je pa tudi snemljiv ter s pomočjo antene deluje na daljinsko upravljanje, na razdalji do devetih metrov. Napaja se prek USB-kabla, ki ga boste redko potrebovali, saj eno polnjenje zadošča za 600 izstrelitev. Če pri roki ni drugega ognja, je z njim mogoče prižgati svečo, opozarjajo pa, da ne gre za igračo in da ga mlajši od 18 let ne smejo uporabljati.

  • Saša Eržen

    25. 10. 2019  |  Mladina 43  |  Kultura  |  Hudo

    Supermedo

    Obstaja gumijasti medvedek, pri katerem je smiselnost uporabe pomanjševalnice vprašljiva, saj v višino meri kar štiriindvajset centimetrov in tehta skoraj poltretji kilogram. Supermedo iz želeja, ki je 1400-krat večji od običajnega gumijastega medvedka, že deset let »skrbi za to, da imajo zobozdravniki delo«, vse primerke pa ročno izdelajo v ZDA. Na voljo je v različnih barvah in okusih, kot so borovnica, pomaranča, češnja, žvečilni gumi, grozdje, jabolko, kola, pa tudi v mavrični izvedbi s tremi različnimi okusi. Vsekakor ni dobro celega pojesti naenkrat, saj ima kar 6120 kalorij. Priporočajo, da ga použijete v enainpetdesetih porcijah, od katerih vsaka vsebuje 120 kalorij. Dokler ga ne zmanjka, ga ovitega v plastično folijo, v vrečki ali posodi hranite v hladilniku. Rok uporabe je približno eno leto. Ljubitelji žele bonbonov, pozor, obstaja tudi impresiven gigantski gumi črv, dolg petinšestdeset centimetrov. Oba izdelka sta primerna le za mesojedce, vsebujeta namreč želatino prašičjega izvora.

  • Saša Eržen

    18. 10. 2019  |  Mladina 42  |  Kultura  |  Hudo

    Plavajoči kakci

    Predšolskim otrokom se zdijo kakci precej zabavni in verjetno je prav njim prvotno namenjena igrica, pri kateri je treba loviti plavajoče iztrebke. Ti so izdelani iz trde rjave plastike in imajo oči, brez katerih bi bili videti dokaj realistično. Igračo sestavlja šest kakcev, od tega tri klobasice in trije kupčki. Oči pripomorejo k poosebitvi, tako da lahko posameznim drekcem nadenete imena. Z njimi se lahko otroci in odrasli zabavajo med kopeljo v kadi, iz vode pa jih je mogoče loviti tudi v skledi, umivalniku, vedru, pomivalnem koritu, bazenu ali akvariju. Začetnikom svetujejo, da igrive fekalije iz vode polovijo s pomočjo mreže z ročajem, starejšim oziroma izkušenejšim je namenjena ribiška palica, ki ima na vrvici privezan plastični trnek. Če je plastično sranje to, kar želite, da Miklavž, Božiček ali dedek Mraz v lepem ovoju nastavi pod novoletno jelko, v spletnih trgovinah poiščite fishing for floaters, kot se igra izvorno imenuje. Ponarejeni iztrebki niso primerni za otroke, mlajše od treh let.

  • Saša Eržen

    11. 10. 2019  |  Mladina 41  |  Kultura  |  Hudo

    Negro čokolada

    Čips z okusom špagetov bolognese, čokolada z okusom japonskega hrena vasabija, sladkorne palčke z okusom pečenkine omake ali žvečilni gumiji z okusom mila dokazujejo, da je v svetu prigrizkov v modi bizarnost. Zato odločitev tovarne Pionir iz Srbije, ki že od leta 1928 izdeluje črne trde bonbone negro z dimnikarjevo podobo na embalaži, da ob stoletnici delovanja združi okus svojih legendarnih bonbonov in svoje mlečne čokolade, niti ne čudi. V nasprotju s splošnim prepričanjem ime bonbonov ni povezano ne s črno barvo bonbona ne z rasizmom, temveč gre za priimek stvaritelja. Italijan Pietro Negro je v 20. letih prejšnjega stoletja živel in delal na Madžarskem, kjer naj bi ustvaril znamenite bonbone s sladkim korenom in meto, ki so tam priljubljeni še danes. Tovarna Pionir sicer stoji v Subotici, le streljaj od madžarske meje, in jo je ustanovil Jozsef Ruff. Čeprav so bonboni črni, je polnilo čokolade z njihovim okusom belo. Kakopak sta mu dodani aromi mete in sladkega korena; slednja je skupna bonbonom negro in bronhi, zato bo morda čokolada všeč tudi ljubiteljem okusa konkurenčnih hrvaških bonbonov, s pomočjo katerih se lažje diha.

  • Saša Eržen

    4. 10. 2019  |  Mladina 40  |  Kultura  |  Hudo

    Natikač s krtačo

    Če se težko ali neradi sklanjate in se vam, kadar stojite pod prho ali ležite v kadi, zdijo vaša stopala neverjetno daleč, lahko za pomoč pri njihovi negi uporabite posebno obuvalo. Plastični natikač s ščetinasto notranjostjo, ki ni namenjen hoji, temveč negi stopal, vas bo odrešil sklanjanja, stanja na eni nogi ali vratolomne telovadbe med kopeljo. S pomočjo priseskov na podplatu natikača slednjega pred uporabo pričvrstite na tla ali stranico kadi, po uporabi pa na kopalniške ploščice, da se odcedi. Ko boste z njim med prhanjem ali kopanjem pošprudlali stopalo, mu boste privoščili tako masažo kot piling ter ga ponegovali od pete do prstov. Več kot tisoč ščetin različnih debelin in dolžin stopalo zmasira ter obdela z vseh strani, s pomočjo ščetin na plastičnem paščku bo poščetkan tudi nart, plovec pa poskrbi za odstranjevanje odmrle kože na peti. Pripomoček za mokro nego stopal lahko uporablja vsa družina in ga je mogoče očistiti v pomivalnem ali pralnem stroju.

  • Saša Eržen

    27. 9. 2019  |  Mladina 39  |  Kultura  |  Hudo

    Zaščitno pohištvo

    Japonska naj bi se bolj ali manj opazno stresla vsakih pet minut, potresov, ki jih ljudje dejansko občutijo, je tam kakih dva tisoč na leto, uničujočih potresov pa nekaj na stoletje. Zato se na Japonskem posamezniki preventivno radi opremijo s čeladami, zložljivimi čeladami in celo protipotresnim stolom, katerega naslonjalo po potrebi služi kot čelada in ki ne zaščiti le glave, temveč tudi vrat in hrbet. Stol z imenom mamoris – sestavljanka iz japonskih besed »mamoru«, ki pomeni zaščititi, ter »isu«, stol – je v svojem studiu Znug Design oblikoval Nezu Kota. V letih, odkar je na voljo, je v nekaterih japonskih korporacijah že postal del pisarniške opreme. Na sedalu ima gumb, ki ga zavrtimo v eno ali drugo smer, s čimer se naslonjalo sprosti, da ga lahko snamemo in nataknemo nase kot čelado, ki jo pod brado nato pričvrstimo s trakom. Inovativni stol z dvojno uporabnostjo v estetskem smislu ni ravno presežek japonskega oblikovanja, saj zaradi izbokline pod sedežem spominja na prenosno straniščno školjko, še zlasti, ker je bel. A pri naročilu več kot tristo kosov ga izdelajo v katerikoli barvi.

  • Saša Eržen

    20. 9. 2019  |  Mladina 38  |  Kultura  |  Hudo

    Lulalnik

    Malčki se spomnijo, da jih tišči lulat, tudi ob najbolj neprimernih trenutkih. A sodobnih staršev to ne spravi v zadrego, saj so opremljeni s posebno posodo za lulanje, ki jo nosijo s sabo v torbici, imajo obešeno na otroškem vozičku ali okoli zapestja, prilega se celo držalu za pijačo v avtomobilu. Bidon za urin pride prav med sprehodom, na otroškem igrišču, v trgovini, med vožnjo z avtom ter vselej, kadar se hočemo z otroki izogniti uporabi javnih stranišč; seveda le pri mali potrebi. Naprodaj je v nekaj izvedbah, v katere gre od slabega do dobrega pol litra urina. Vse so plastične, barvite, luškane in privlačne za otroke. Ustje je ergonomično oblikovano tako, da se lulanik za punčke razlikuje od tistega za fantke, obstajajo pa tudi uniseks različice s širšim ustjem, pokrovčkom v obliki živalske glave in posodo, raztegljivo kot harmonika. Posodo z urinom je treba po tem, ko jo izpraznimo, dobro umiti, da se ne navzame vonja. Pri vseh ljubkih stekleničkah, ki so v bistvu prenosne kahlice, je treba kakopak paziti, da jih kdo po pomoti ne bi zamešal z bidonom za vodo.

  • Saša Eržen

    13. 9. 2019  |  Mladina 37  |  Kultura  |  Hudo

    Minidom

    Minimalistično bivališče, imenovano ekokapsula, izvorno ecocapsule, ki ga je zasnovalo slovaško zagonsko podjetje, je odslej prek platforme airbnb v Bratislavi na voljo vsem, ki bi želeli preizkusiti samooskrbno življenje na desetih kvadratnih metrih. Prvih petdeset kupcev bo za prvo generacijo ekokapsul plačalo po 79.900 evrov, ko bo stekla množična proizvodnja, bo treba zanjo odšteti manj. Jajčasti domek je dovolj velik za eno do dve osebi; poltretji meter visoka kapsula je dolga štiri metre in pol, široka pa 220 centimetrov. Ni je treba priključiti na vodovod ali električno napeljavo, saj zbira in filtrira deževnico ali katerokoli drugo vodo, ki je na voljo, elektriko pa ustvarja s pomočjo vetrnice in solarnih panelov. Njena notranjost spominja na počitniško prikolico; kuhinja je opremljena z indukcijsko kuhalno ploščo, mini hladilnikom in pomivalnim koritom, bivalni prostor s široko posteljo in mizo, kopalnica pa z umivalnikom, katerega pipa se spremeni tudi v prho, ter straniščem, ki izločke kompostira. Kompaktni dom futurističnega videza lahko naložimo na prikolico, podobno kot čoln, in ga z avtom odpeljemo ter prestavimo kamorkoli.

  • Saša Eržen

    6. 9. 2019  |  Mladina 36  |  Kultura  |  Hudo

    Prepovedana hoja po vodi

    Če bi se Jezus pojavil danes in bi svojo hojo po vodi demonstriral sredi Tivolskega ribnika v Ljubljani, bi bil v resnih škripcih. Znak ob ribniku namreč hojo na vodni površini izrecno prepoveduje. Odlok o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, katerega del je omenjeni ribnik, sicer navaja, da se v dotičnem parku ni dovoljeno kopati ali potapljati, jadrati in »izvajati drugih dejavnosti na stoječih vodah«. Med te druge dejavnosti torej sodi tudi hoja po vodi. Samo domnevamo lahko, da so imeli snovalci znaka v mislih prepoved stopanja po vodni površini v zamrznjenem agregatnem stanju, torej po ledu, saj je takoj za hojo med prepovedanimi dejavnostmi na vodi našteto drsanje. Na Tivolskem ribniku, ki je od leta 1984 zaščiten kot del naravnega spomenika, je nedvomno prepovedan tudi zorbing, pri katerem lahko po površini vode hodimo oziroma se kotalimo in plazimo ujeti v veliki napihljivi žogi. Brez posebnih pripomočkov se človek na površini vode, ki je v tekočem agregatnem stanju, ne obdrži in bi lahko le hipotetično tekel po vodi, podobno kot kuščar bazilisk, če bi se premikal s hitrostjo 110 km/h.

  • Saša Eržen

    30. 8. 2019  |  Mladina 35  |  Kultura  |  Hudo

    Kilpor 2.0

    Čiščenje por z vakumskim sesalcem je novi trend, ki naj bi pričaral »kožo kot iz revije«, čeprav je znano, da slednjo ustvari le programska oprema za retuširanje fotografij. Gre za ’nepogrešljiv’ kozmetični pripomoček za vse, ki se jim zdi, da bodo brez ogrcev srečnejši. Je občutno cenejši od enkratnega obiska pri kozmetičarki in nadomešča oldskul stiskanje mozoljev s prsti. Potop v svet sesalcev za pore oziroma lojnice razkrije nebroj različic z bolj ali manj poetičnimi imeni, med katerimi izstopata ocean heart, srce oceana, in sweet hut, sladka koča. Tu predstavljeni se imenuje kilpor in s številko 2.0, ki sledi imenu, napeljuje na misel, da gre za drugo, učinkovitejšo generacijo izdelka. Po tem, ko se z ročnim sesalcem počasi in sistematično sprehodimo čez ves obraz, pri čemer se zaradi vakuma na eni točki ne smemo zadržati več kot pet sekund, je treba uporabljeni nastavek sneti in očistiti z antibakterijskimi razkužili. Zanimivo, da imamo pore in ’umazane’ oziroma zamašene lojnice na obrazu tako ženske kot moški, a slednjih ne prikazuje in ne nagovarja niti eden od številnih oglasov ter promocijskih posnetkov za ta izdelek.

  • Saša Eržen

    23. 8. 2019  |  Mladina 34  |  Kultura  |  Hudo

    Šest prijateljev

    Oboževalci televizijske serije Prijatelji (izvorno Friends), ki je zaznamovala konec prejšnjega in začetek tega stoletja ter na malih zaslonih živela kar deset sezon, bodo to jesen prišli na svoj račun. Ob 25. obletnici začetka predvajanja priljubljenega sitkoma si bodo lahko ducat najznamenitejših epizod ogledali na velikih platnih več kot tisoč kinodvoran, za zdaj le v ZDA. Po vsem svetu pa bo mogoče že od prvega septembra kupiti poseben komplet kock Lego, ki ponazarja lokal Central Perk, eno od treh glavnih prizorišč, kjer so se zbirali glavni junaki serije. Poleg minifigurice Rachel, ki je v prvih dveh sezonah v omenjenem lokalu delala kot natakarica, so v kompletu kakopak tudi Ross, Chandler, Monica, Joey in Phoebe, šestim prijateljem pa se je kot figurica pridružil še barista in vodja lokala Gunther. Komplet ponazarja snemanje serije, saj vključuje tudi studijske luči, sestavlja ga 1070 kock in je namenjen »otrokom« od šestnajstega leta starosti. Lego ima sicer v svoji ponudbi že leta posebno linijo kompletov, imenovano Friends, ki je namenjena deklicam in v kateri ne manjka kock roza in vijolične barve.

  • Saša Eržen

    16. 8. 2019  |  Mladina 33  |  Kultura  |  Hudo

    Reon pocket

    Klimatizirane obleke so prihodnost in prihodnost je skoraj tu. Japonska multinacionalka Sony je svetu predstavila prvo klimatsko napravo, ki jo lahko vtaknemo v žep, za njeno izdelavo pa zbrala denar prek svoje platforme za crowdfunding, pri katerem finančna sredstva prispeva množica posameznikov. V tednu so dosegli zastavljeni cilj in za Reon pocket, kot so poimenovali mini klimo, ki deluje s pomočjo Peltierjevega elementa, samo na Japonskem zbrali več kot pol milijona evrov. Podporniki se bodo lahko z njo hladili oziroma greli od marca prihodnje leto; naprava namreč lahko hladi ali greje, pri čemer ohladi za največ 13 in ogreje za dobrih osem stopinj glede na okolico. V poletni pripeki naj bi tako namesto 36 stopinj Celzija pričarala občutek, kot da jih je 23 – idealno za poslovneže, ki tudi v najhujši vročini ne slečejo svoje uniforme. Nosili jo bodo pod zatiljem, v posebnem žepku spodnje majice, ter jo prek aplikacije in brezžične povezave bluetooth upravljali z mobilnim telefonom. Klimatsko napravo, ki je lažja in manjša od mobilca, namerava Sony na tržišče sicer poslati naslednje poletje, med olimpijskimi igrami v Tokiu.

  • Saša Eržen

    9. 8. 2019  |  Mladina 32  |  Kultura  |  Hudo

    Bralni ležalnik

    Dopust za večino pomeni plažo, ta pa predvsem ležanje z občasno osvežitvijo v vodi. Ker se je treba med dolgotrajnim praženjem kože nekako zamotiti, dopustnice rade posežejo po čtivu, ki se ga je zaradi odsotnosti umetniške vrednosti oprijelo prav ime »plaža«. Za bralke in bralce plažnega čtiva je kot nalašč ležalnik z obloženo luknjo, v katero zakopljejo obraz, kadar berejo leže na trebuhu. Knjiga ali revija je pri tem odložena na tla v senco pod ležalnikom; ta je kot naročena tudi za vse, ki so presedlali na e-bralnike ali se ne ločijo od ekrana svojega telefona. Ležalni stol je sicer videti čisto običajno, zaradi svoje posebne odprtine pa spominja na mize za masažo, ki imajo vdelano luknjo za obraz, da ima stranka med obdelovanjem hrbta zravnano hrbtenico, vrat in glavo. Med ležanjem na hrbtu luknjo prekriva blazina, ki je pritrjena na vrh ležalnika. Bralni ležalnik, ki je zložljiv, obstaja v več barvah, deluks različici z naslonjali za roke in posebni izvedbi za ženske, ki ima en del mehkejši, namenjen udobnejši namestitvi oprsja. Ponudnik ležalnikov z luknjo, v katero zakopljemo obraz, se, kako primerno, imenuje ostrich, noj.

  • Saša Eržen

    2. 8. 2019  |  Mladina 31  |  Kultura  |  Hudo

    Slina proti gubam

    Polžja slina je v zadnjih letih postala globalni kozmetični hit. Prozorna sluz, ki jo polži izločajo, da lažje lezejo in kljubujejo gravitaciji, pa tudi kadar so prijetno ali neprijetno vznemirjeni, je pravi koktajl sestavin, ki obnovijo in pomladijo kožo ter se uspešno spopadejo z aknami, brazgotinami, kuperozo. Polže naj bi v lepotilne namene uporabljali že stari Grki, novodobni kozmetični biznis pa je sprožilo naključno odkritje družinskega podjetja iz Čila, ki je polže gojilo za francoski trg in ugotovilo, da po prijemanju polžev koža rok postane mehkejša ter da se ureznine hitreje celijo. Domačo zgodbo o uspehu polžje kreme smo lahko spremljali v drugi sezoni oddaje Štartaj, Slovenija! na Pop TV. Na svetu obstaja peščica kozmetičnih salonov, kjer se strankam polži sprehajajo po obrazu in telesu, večina raje posega po kremah, gelih in maskah s polžjo slino. To na polžjih farmah pridobivajo z molžo polžev, ki jo izvajajo ročno ali strojno. V času, ko v želji po bolj mladostnem videzu ljudje na obraz nanašajo celo kreme s kačjim in čebeljim strupom, se zdi polžja slina – čeprav za marsikoga odvratna – prav benigna.

  • Saša Eržen

    26. 7. 2019  |  Mladina 30  |  Kultura  |  Hudo

    Pastomat

    Verjetno se vam je že kdaj zgodilo, da ste bili hudo zaspani, pa ste si morali pred spanjem še umiti zobe. Med čakanjem na to, da razvijejo cenovno dostopne robote, ki nam bodo v prihodnosti umivali zobe, si lahko prihranimo vsaj napor, potreben za stiskanje tube z zobno pasto. Obstaja kar nekaj različic dozirnikov za zobno pasto, ki odmerijo količino, potrebno za eno umivanje zob, in jo iztisnejo na zobno ščetko. Enega od njih ponuja špansko podjetje Innovagoods, prava zakladnica izdelkov, ki bi si zaslužili predstavitev v vaši priljubljeni rubriki. Dozirnik je zastavljen univerzalno, da se vanj prilegajo tube zobnih past različnih proizvajalcev. Ker je odmerjanje mehansko, za svoje delovanje ne potrebuje baterij. S pomočjo močnega lepilnega traku ga namestimo na steno, enako kot držalo za pet zobnih ščetk, ki je priloženo izdelku. Glede na to, da manjši otroci praviloma uporabljajo drugo zobno pasto kot starši, je zadeva verjetno namenjena družinam z odraščajočimi otroki, vsekakor pa gre še za enega v vrsti »nepogrešljivih pripomočkov« za lajšanje tegob lenih posameznikov.

  • Saša Eržen

    19. 7. 2019  |  Mladina 29  |  Kultura  |  Hudo

    Sladoledne ikone

    V ruskem oblikovalskem studiu Stoyn so si pred osmimi leti za samopromocijo izmislili sladoled v obliki glav nekaterih ikon pop kulture, izdelek pa se je sčasoma prebil na tržišče in je že nekaj let naprodaj, a žal le v Moskvi. Okusi sladoleda stoyn se spreminjajo, idoli menjajo, letos lahko tako kupci ližejo glavo Che Guevare z okusom čokolade, se slinijo po Marilyn Monroe, ki ima okus po jagodnem žvečilnem gumiju, v usta vtikajo Vladimirja Majakovskega z okusom brusnice ali na jeziku topijo črno lobanjo z okusom borovnice – ta je očitno nadomestila Dartha Vaderja iz filmske franšize Vojna zvezd, ki je bil del prejšnjih sladolednih kolekcij. Na svoj račun lahko pridejo tudi ljubitelji grozljivk, saj sta kot sladoledni lučki utelešena dva filmska lika: morilska lutka Chucky z okusom jabolčne pite s cimetom ter zamaskirani Jason iz filmov Petek trinajsti, ki ima okus po piškotih z javorjevim sirupom. Sladoledne ikone je mogoče kupiti v številnih moskovskih lokalih in kavarnah, v mestu in njegovi okolici jih po naročilu tudi dostavijo s kurirsko službo, pri čemer je najmanjša možna količina pet lučk.