Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    17. 4. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Sin

    Na spletni strani Art kino mreže Slovenije je do 12. maja na ogled film Sin bosanske režiserke Ines Tanović, ki prikazuje zgodbo o generaciji, ujeti med pričakovanja staršev in pasti odraščanja v tranzicijskem Sarajevu. Tako kot v njenem prvem igranem celovečercu Naš vsakdan, je tudi tokrat v ospredju družina, ki se sooča z izzivi pripadnosti in ljubezni.

  • Damjana Kolar

    12. 4. 2021  |  Kultura

    Zajčje luknje

    V Projektnem prostoru Aksioma Ljubljana bo od 15. aprila do 7. maja na ogled razstava španskega intermedijskega umetnika Maria Santamarie z naslovom Netrdne infrastrukture in zajčje luknje. Umetnik pri svojem delu raziskuje nove tehnologije in internetno infrastrukturo, tokrat pa se ukvarja z metaforo "oblaka" in skuša doseči, da se gledalci zavemo fizičnih infrastruktur, ki stojijo za neoprijemljivim "online" svetom.

  • Damjana Kolar

    10. 4. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Greta

    Na spletni strani Art kino mreže Slovenije je do 5. maja na ogled švedski dokumentarec Greta, ki predstavlja eno od najbolj priljubljenih podnebnih aktivistk. Greta Thunberg si prizadeva opozoriti na grozeče podnebne spremembe in na našo odgovornost zanje. Film režiserja Nathana Grossmana spremlja Gretino življenje od prelomnega dogodka, ki jo je povzdignil iz anonimnosti, do njenih nastopov na konferencah in soočenj s politiki ter ob razkrivanju njenega osebnega doživljanja osvetljuje tudi vlogo njenega očeta, ki jo zvesto spremlja na njeni poti.

  • Damjana Kolar

    8. 4. 2021  |  Kultura

    Slovenska ideološka razklanost

    V SNG Nova Gorica bo danes, 8. aprila ob 20.00 spletna premiera predstave Simone Semenič Jerebika, štrudelj, ples pa še kaj, ki je nastala v sodelovanju s Slovenskim mladinskim gledališčem Ljubljana. Režiral jo je Jure Novak, v katerega opusu je zanimanje za žgoče družbene teme nenehno navzoče, tuja mu ni niti odrska obdelava spolnosti, z besedili Simone Semenič pa se je režijsko že srečal. Tokrat je vse troje prepletel v sočno celoto, ki drega v "plastične", potrošniško zaznamovane lepotne ideale in pronicljivo analizira stanje v družbi.

  • Damjana Kolar

    5. 4. 2021  |  Kultura

    Razstava tedna: Onkraj virusa covid-19

    V Mestni galeriji Nova Gorica bo 9. aprila  ob 20.00 spletna otvoritev razstave del vizualnega umetnika Uroša Weinbergerja z naslovom "Projectories". Predstavljen bo njegov najnovejši slikarski opus, ki ga umetnik nadgrajuje in ustvarja zadnja tri leta. Prva predstavitev projekta je bila lani v Galerie Sechzig v Avstriji, nato pa še v sklopu 100. obletnice Novomeške pomladi. Za Weinbergerja so značilne velikoformatne slike, ki uprizarjajo distopične motive bližnje prihodnosti, dela na tokratni razstavi pa predstavljajo abstrakcijo trenutnega dogajanja, realnosti, ki onkraj virusa covid-19 pravzaprav ne obstaja več.

  • Damjana Kolar

    3. 4. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Zakaj skačem

    Na spletni strani Art kino mreže Slovenije je do 28. aprila na ogled dokumentarec Zakaj skačem v režiji Jerryja Rothwella. Film je nastal po knjižni uspešnici negovorečega avtističnega dečka Naokija, ki po besedah režiserja ovrže predstave, ki jih imajo ljudje pogosto o avtističnem spektru: da so na eni strani geniji, na drugi pa idioti. Namesto tega opiše čudovito konstelacijo različnih načinov doživljanja resničnosti, ki se jih nevrotipični svet večinoma ne zaveda.

  • Damjana Kolar

    30. 3. 2021  |  Kultura

    Le zaljubiti se ne smemo

    Na spletni platformi Tretji oder bo danes, 30. marca ob 20.00 premiera drame hrvaškega avtorja Ivorja Martinića z naslovom Le zaljubiti se ne smemo v režiji Alena Jelena, v kateri se avtor sprašuje, ali imamo pravico do spremembe, čeprav z njo prizadenemo svoje bližnje. Bolečina njegovih likov je živa in vseobsegajoča ter seže v srce. Obenem pa vzbuja upanje in vliva moč. 

  • Damjana Kolar

    27. 3. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Švic

    Do 21. aprila je na spletni strani Art kino mreže Slovenije na ogled film Švic v režiji Magnusa von Horna, ki prikazuje tri dni v življenju priljubljene poljske fitnes trenerke in spletne vplivnice, ki ji iskrena objava na Instagramu življenje nenadoma obrne na glavo. Gre za pronicljiv in nadvse aktualen portret osamljenosti v času družbenih omrežij.

  • Damjana Kolar

    25. 3. 2021  |  Kultura

    Premiera tedna: Cement

    Z velikega odra SNG Drama Ljubljana bodo 26. marca ob 20.00 v živo preko spleta prenašali premiero predstave Heinerja Müllerja Cement v režiji Sebastijana Horvata. Ena največjih ljubezenskih zgodb svetovne dramatike, po režiserjevih besedah odslikava čas, v katerem živimo, ko nam je lažje verjeti v konec sveta kot v spremembe določenega družbeno-političnega sistema, čeprav čutimo, da z njim nekaj ni v redu.

  • Damjana Kolar

    24. 3. 2021  |  Družba

    Igralka razkrila, da jo je posilil nekdanji minister

    Srbska igralka Danijela Štajnfeld je za beograjsko višje tožilstvo navedla, da jo je leta 2012 posilil igralec Branislav Lečić, sicer opozicijski politik, nekdanji minister in član srbske Demokratske stranke. "Sredi noči me je odpeljal iz Beograda, me tam mučil in posilil. Nisem mogla stati, nisem se mogla upreti. Jokala sem," je dejala igralka. Bila sem v šoku. Nemudoma sem hotela poklicati policijo, vendar sem razmišljala, kaj se bo zgodilo," je Štajnfeld med drugim dejala za srbski spletni portal Insider.

  • Damjana Kolar

    22. 3. 2021  |  Kultura

    Razstava tedna: Obiskovalca zvabi v notranjosti objektov z neobičajne perspektive

    V Moderni galeriji bo od 25. marca do 20. junija na ogled pregledna razstava Perceptron, ki prinaša do sedaj najbolj celovit pregled del kiparja Tobiasa Putriha. Umetnik, ki redno razstavlja doma in po svetu, je že dve desetletji razpet med Ljubljano, New Yorkom in Bostonom. V svojih konceptualnih in materialno efemernih projektih se giblje med kiparstvom, arhitekturo in znanostjo ter se ukvarja z avantgardami 20. stoletja, zlasti z utopičnimi in vizionarskimi koncepti oblikovanja prostora. Njegova dela so največkrat predlogi, makete oziroma modeli obstoječih arhitekturnih zasnov in historičnih idej. Kustos razstave je Igor Španjol.

  • Damjana Kolar

    21. 3. 2021  |  Kultura

    Motiv tihožitja je še živ in prisoten v slovenski umetnosti

    V Galeriji Equrna v Ljubljani je do 8. aprila na ogled skupinska slikarska razstava Tihožitja, na kateri se predstavlja 16 slovenskih umetnic in umetnikov starejše in mlajše generacije, ki s sodobnimi motivi opozarjajo na pomembnost upodobitve motiva natura morta (mrtva narava) kot samostojnega in še vedno popularnega "lajtmotiva" v slovenski likovni umetnosti. Na razstavi sodelujejo: Metka Krašovec, Zmago Jeraj, Franc Mesarič, Bogoslav Kalaš, Živko Marušič, Sandi Červek, Andrej Brumen Čop, Robert Lozar, Silvester Plotajs Sicoe, Tadej Tozon, Matej Čepin, Ana Sluga, Barbara Jurkovšek, Iva Tratnik, Gašper Capuder in Ira Marušič. Kustosinja razstave: Nina Jeza

  • Damjana Kolar

    20. 3. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Poletje '85

    Do 7. aprila je na spletni platformi Art kino mreže Slovenije na ogled film Poletje '85 , postavljen na obalo Normandije sredi osemdesetih let. S tragično romantično zgodbo o brezskrbnem prijateljstvu in neuslišani ljubezni, posneto po romanu Aidana Chambersa Dance on my Grave, se režiser François Ozon vrača k svojim filmskim začetkom.

  • Damjana Kolar

    16. 3. 2021  |  Kultura

    Ulični umetnik Invader pušča sledi tudi v Ljubljani

    V Ljubljani se te dni mudi mednarodno uveljavljeni francoski ulični umetnik Invader, ki razstavalja grafike v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani. Ob tej priložnosti bo v sklopu projekta Alternative Ljubljane v nedeljo, 21. marca ob 15.00 potekal voden ogled po ljubljanski ulični umetnosti.

  • Damjana Kolar

    15. 3. 2021  |  Kultura

    Razstava tedna: Jesenice kot referenčna točka 

    V ljubljanski Galeriji Fotografija bo od 16. marca do 30. aprila na ogled prodajna razstava z naslovom Projekt Jesenice, kjer so svoje različne umetniške prakse združili Roman Uranjek, Tihomir Pinter in Tadej Vaukman, ki so se v projektu o sredotočili na gorenjski center rudarstva. Jesenice v projektu predstavljajo le referenčno točko za umetnike, ki v projektu v bistvu raziskujejo umetniške prakse drug drugega.

  • Damjana Kolar

    13. 3. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Asistentka

    Do 4. aprila je na spletni platformi Art kino mreže Slovenije na ogled film Asistentka v režiji Kitty Green. Zgodba mlade asistentke, ki je v službi priča vprašljivim aktivnostim svojega šefa, pomenljivo spominja na afero spolnih zlorab, povezanih s Harveyjem Weinsteinom, ki je sprožila gibanje #MeToo.

  • Damjana Kolar

    11. 3. 2021  |  Kultura

    Premiera tedna: Zgodba o razpadu Jugoslavije

    V soboto 13. marca ob 20.00 bo s spletnim prenosom iz SNG Drama Ljubljana zaživela krstna uprizoritev dramatizacije večkrat nagrajenega romana Gorana Vojnovića Figa, ki jo podpisuje Simona Hamer, režira pa Luka Martin Škof. Figa, tretji v vrsti izjemno uspešnih in večkrat nagrajenih romanov Gorana Vojnovića, obravnava širok razpon tem, ki ponujajo kompleksen vpogled v zgodovinske in družbene okoliščine življenja več generacij družine, živeče na kulturno in politično prepišnem Balkanu.

  • Damjana Kolar

    6. 3. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Glasnejša od bomb

    Na TV Slovenija 1 bo nocoj ob 22.40 na ogled družinska drama Glasnejša od bomb norveškega režiserja Joachima Trierja, ki je s svojim značilnim hipnotičnim, a obenem silovitim in vedrim slogom sestavil bogat mozaik skrbno izbranih detajlov in sanjavih pokrajin, v katerem osupljive podobe sooči z neizprosnim razkrivanjem človeške narave.

  • Damjana Kolar

    1. 3. 2021  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo spletni koncert zasedbe Jure Pukl Quintet, razstavo fotografij Boruta Krajnca z naslovom Prehajanje, FeFi – prvi feministični filmski festival v Sloveniji, spletni prenos koncerta pevca in kitarista Jureta Lesarja, premiero avtorskega projekta Maše Kagao Knez z naslovom Črna koža, bele maske, skupinsko razstavo To je vojna, ki predstavlja izbor plakatov poljskih umetnic različnih generacij v podporo protestom proti dodatnemu kleščenju že tako omejene pravice do abortusa, solo performans Marka Mandića MandićStroj v režiji Bojana Jablanovca.

  • Damjana Kolar

    27. 2. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Žvižgači

    Na TV Slovenija 1 bo nocoj ob 22.55 na ogled film Žvižgači v režiji romunskega novovalovca Corneliuja Porumboiuja. Gre za izvirno interpretacijo žanra kriminalke, ki ji je režiser dodal ščepec komedije, a tudi nezgrešljivi pečat romunskega novega vala.

  • Damjana Kolar

    22. 2. 2021  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo razstavo Učenje in pozabljanje arhitekta, kiparja in pedagoga Jožeta Baršija, spletni prenos koncerta hrvaške glasbenice Lane Cenčić, spletni posnetek predstave Lole Arias Futureland v izvedbi Gledališča Maksima Gorkega iz Berlina, skupinsko razstavo Vojteh ob 10. obletnici smrti Vojteha Ravnikarja, razstavo Avtografija, zagonetnost, uporništvo: fotografija Božidarja Dolenca.

  • Damjana Kolar

    20. 2. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Dvojna življenja

    Na TV Slovenija 1 bo nocoj ob 22.40 na ogled film Dvojna življenja francoskega režiserja Olivierja Assayasa, v katerem pogled usmeri na francoski knjižni trg, med pisatelje in založnike, kjer se komično loti pritiskov digitalizacije. Gre za duhovito in pronicljivo zgodbo o seksu, lažeh in literaturi v hitro spreminjajočem se digitalnem svetu.

  • Damjana Kolar

    15. 2. 2021  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo razstavo Arhitektura Inventura 2018-2020. Pregledna bienalna razstava članov Društva arhitektov Ljubljana, spletno premiero črne komedije 5 kil sladkorja, izraelskega pisatelja Gura Korena v režiji Yonatana Esterkina, spletni prenos koncerta domačega tria Pantaloons, spletno premiero predstave Črna koža, bele maske v režiji in koreografiji Maše Kagao Knez, filmsko klasiko Michelangela Antonionija Rdeča puščava.

  • Damjana Kolar

    13. 2. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Jackie

    Na TV Slovenija 1 bo v sredo, 17. februarja ob 20.05 na ogled film Jackie v režiji Pabla Larraina. Biografska drama govori o prelomnem in tragičnem trenutku ameriške zgodovine, atentatu na ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja konec leta 1963. Natalie Portman v vlogi prve dame Jacqueline Kennedy ustvari pretresljiv, intimen in izviren film, v katerem Johna F. Kennedyja doživljamo skozi oči ikonične prve dame.

  • Damjana Kolar

    8. 2. 2021  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo premiero sodobne komično-dramske predstave Elvis Škorc, genialni štor, ki je nastala po romanu Janje Vidmar v režiji Mateje Kokol, 6. festival slovenske jazzovske ustvarjalnosti Zvončki in trobentice, premiero igre Učinek sodobne britanske dramatičarke Lucy Prebble v režiji Eve Nine Lampič, spletni prenos koncerta enega najbolj prepoznavnih slovenskih hiphoperjev Emkeja, Noč erotičnega filma Kinosloga. Retrosex, premiero igre Cement Heinerja Müllerja, ene največjih ljubezenskih zgodb svetovne dramatike v režiji Sebastijana Horvata.

  • Damjana Kolar

    6. 2. 2021  |  Kultura

    Film tedna: 112

    Na TV Slovenija 1 bo nocoj ob 22.35 na ogled psihološki triler 112, navdihnjen s posnetkom resničnega klica v sili, ki gledalce popelje na napeto potovanje, čeprav se ne premakne iz klavstrofobičnega klicnega centra. Celovečerni prvenec danskega režiserja Gustava Möllerja je prejel več festivalskih nagrad.

  • Damjana Kolar

    1. 2. 2021  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo razstavo Staša Kleindiensta in Anžeta Severja z naslovom Predstava, spletni prenos koncerta zasedbe Širom, ki velja za eno najbolj priznanih slovenskih zasedb v mednarodnem glasbenem prostoru, razstavo Arjana Pregla, ki predstavlja dela iz njegovih zadnjih treh serij, skupinsko razstavo Academia Nuts #1: Leave Group?, ki predstavlja umetniške prakse in družbene premisleke osmih avtoric: Line Akif, Hannah Koselj Marušič, Lucije Ostan Vejrup, Eme Radovan, Lare Papov, Ize Štrumbelj Oblak, Lee Topolovec in Eve Žibert. 

  • Damjana Kolar

    30. 1. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Bar

    Na TV Slovenija 1 bo nocoj ob 22.40 na ogled film Bar v režiji mojstra španskega žanrskega filma Álexa de la Iglesie. Njegov talent je prvi prepoznal režiser Pedro Almodóvar, ki je bil tudi producent njegovega prvega celovečernega filma Akcija Mutant.

  • Damjana Kolar

    25. 1. 2021  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo razstavo Mance Juvan in Bojana Breclja z naslovom Nazaj v raj, spletni koncert novojazzovske skupine Ecliptic, razstavo Ko ste v dvomu, pojdite v muzej, ki predstavlja več kot 100 del, nastalih v času od 19. stoletja do danes, premiero igre Cement avtorja Heinerja Müllerja v režiji Sebastijana Horvata, spletni pogovor s priljubljenim italijanskim pisateljem Paolom Giordanom, razstavo Na drugi strani. Slovenska fotoreportaža.

  • Damjana Kolar

    23. 1. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Bitka za vesolje

    Na TV Slovenija 2 bo nocoj ob 20.55 na ogled ameriški dokumentarni film Bitka za vesolje v režiji Paula J. Hildebrandta. Restavrirani filmski posnetki iz državnega arhiva in leta proučevanja zgodovine nas popeljejo na razburljivo potovanje od ustanovitve NASE v prihodnost in v nas prebudijo željo, da bi odšli v vesolje in se dotaknili zvezd.