Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    8. 10. 2020  |  Kultura

    Premiera tedna: Moj mož

    Na Velikem odru SNG Drama Ljubljana bo 8., 9. in 10. oktobra premiera drame Moj mož ene najvidnejših makedonskih pisateljic Rumene Bužarovske po zbirkah kratkih zgodb Moj mož in Nikamor ne grem. Uprizoritev pripoveduje, diha, kriči in šepeta skozi intimne in hkrati surovo realistične pripovedi devetih igralk. Po besedah režiserke Ivane Djilas so teme, ki se jih v svojih delih loteva Bužarovska, in človeške lastnosti, na katere opozarja, univerzalne – neiskrenost, pomanjkanje komunikacije, zavist in ljubosumje, patriarhalnost.

  • Damjana Kolar

    5. 10. 2020  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo gostovanje skupine Carolyn Carlson Company s predstavo Otoki (Islands), 23. Festival slovenskega filma, premiero lutkovne predstave Tihožitje v režiji Tina Grabnarja, Festival stripa Tinta, pregledno razstavo Ali ima prihdnost ponovitev? Interier 1990-2015, premiero predstave Moj mož makedonske avtorice Rumene Bužarovske v režiji Ivane Djilas, koncert domače skupine Better.

  • Damjana Kolar

    4. 10. 2020  |  Kultura

    Razstava tedna: Roževina zgodovine 

    V Galeriji Škuc Ljubljana bodo 8. oktobra ob 19.00 v okviru festivala Mesto žensk odprli mednarodno skupinsko razstavo Roževina zgodovine z vodstvom Suze Husse, članice sodelovalne platforme N*A*I*L*S hacks*facts*fictions v slogu pogovora v salonu za nego nohtov. Ob 20.00 sledi performativno branje Jinran Ha in Johanne Käthe Michel, ki bosta obiskovalke in obiskovalce  povabili, da zavzamejo vlogo predmetov in naglas berejo scenarij Pogovorov predmetov/Komische Fragmente. S skeniranjem etikete lika (predmeta) bodo prenesli njegov scenarij na svoj telefon, nato pa igrali vloge, ki predstavljajo ali govorijo o različnih biopolitičnih in družbenih pozicijah. Kuratorka razstave: Katja Kobolt.

  • Damjana Kolar

    3. 10. 2020  |  Kultura

    Film tedna: Oče

    V Cankarjevem domu v Ljubljani bo 7. oktobra ob 20.30 slovenska premiera mednarodne koprodukcije Oče v režiji Srdana Golubovića. Film je na letošnjem 70. Berlinalu v sekciji Panorama prejel nagradi občinstva in ekumenske žirije. Srbski režiser Srdan Golubović je tudi letošnji prejemnik nagrade Darko Bratina in osrednji gost festivala Poklon viziji. Po projekciji bo sledil pogovor z režiserjem, ki ga bo vodila Patricija Maličev.

  • Damjana Kolar

    1. 10. 2020  |  Kultura

    Premiera tedna: Naše skladišče

    V Prešernovem gledališču Kranj bodo danes, 1. oktobra ob 19.30 krstno uprizorili socialno dramo Tjaše Mislej Naše skladišče v režiji Mateje Kokol. Skozi humoren in komunikativen dramski slog spremljamo zgodbe štirih žensk, ki so nosilke glavne in še preveč boleče aktualne tematike izkoriščanja ženske delovne sile, katera je zavoljo preživetja primorana žrtvovati svoje zdravje, lepoto, dušo, odnose in družinsko ter družbeno življenje. 

  • Damjana Kolar

    28. 9. 2020  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo  premiero avtorske predstave Not Dead Enough / Vestern, ki se poigrava s prenosom filmskega žanra v gledališki prostor, premiero socialne drame Naše skladišče avtorice Tjaše Mislej, letošnje prejemnice Grumove nagrade za najboljše dramsko besedilo, dokumentarec Delphine in Carole, uporni muzi  v režiji Callisto McNulty, razstavo slik Tine Dobrajc z naslovom Prazne so grape, koncert Vlatka Stefanovskega.

  • Damjana Kolar

    27. 9. 2020  |  Kultura

    Razstava tedna: Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu

    V Narodni galeriji v Ljubljani bo od 1. oktobra 2020 do 3. januarja 2021 na ogled razstava Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu, na kateri bo razstavljenih več kot petdeset del (slike, kipi, zlatarski izdelki) iz zbirke Rudolfa II. in njegovih naslednikov, ki so delo zgodnjih nizozemskih, flamskih, nemških in italijanskih slikarjev, kot so Lucas Cranach, Hans von Aachen, Hans Holbein, Tizian, Paolo Veronese, Jacopo Tintoretto, Guido Reni, Peter Paul Rubens in drugi.

  • Damjana Kolar

    26. 9. 2020  |  Kultura

    Film tedna: Bog obstaja, ime ji je Petrunija

    V Kinodvoru bo 30. septembra ob 20.30 premiera filma Bog obstaja, ime ji je Petrunija v režiji Teone Strugar Mitevske. Film, posnet po resničnem dogodku, ki je pred leti vznemiril malo makedonsko skupnost, je dobitnik nagrade LUX in nagrade Art kino mreže Slovenije. Po projekciji bo sledil pogovor z režiserko po Skypu.

  • Damjana Kolar

    24. 9. 2020  |  Kultura

    Premiera tedna: Nova rasa

    V Mali drami bo 25. in 26. septembra ob 20.00 krstna uprozoritev satirične drame Nova rasa avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča, ki skozi zgodovinski kontekst opozarja na aktualne polemike ponovnih vzponov fašizma, rasizma, šovinizma in ksenofobije ter se sprašuje, ali tudi danes obstaja strah pred "izrojeno umetnostjo".

  • Damjana Kolar

    21. 9. 2020  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo razstavo Ausstellung! Laibach Kunst z naslovom RE : KONS : TRUKT, otvoritev 12. SONICA festivala z razstavo finske umetnice Jenne Sutele, razstavo Arjana Pregla z naslovom Otroške slike, premiero predstave Mirjane Medojević Prividi kačjega pastirja, ki je nastala po motivih zgodb Milene Miklavčič Ogenj, rit in kače niso za igrače, premiero satirične drame Nova rasa avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča, katere izhodišče je ideologija nacizma in človeško telo. 

  • Damjana Kolar

    20. 9. 2020  |  Kultura

    Razstava tedna: Henri Cartier-Bresson

    V Cankarjevem domu v Ljubljani bo od 23. septembra 2020 do 31. januarja 2021 na ogled razstava Henri Cartier - Bresson: Iz oči v oči, na kateri bodo predstavljeni fotografski portreti. Po letu 2002, ko je bila v Cankarjevem domu njegova retrospektivna razstava, tokrat legendarnega fotografa 20. stoletja predstavljajo s portretno fotografijo. Razstava obsega sto črno-belih fotografij, ki so nastajale med letoma 1933 in 1996 ter jih v svoji zbirki hrani Fundacija Henrija Cartier-Bressona v Parizu, na ogled pa bo tudi dokumentarni film o tem velikem fotografu.

  • Damjana Kolar

    19. 9. 2020  |  Kultura

    Film tedna: Corpus Christi

    V Kinodvoru je na ogled film Corpus Christi v režiji Jana Komase, ki so ga predvajali na letošnjem festivalu Kino Otok. Sodobna in provokativna parabola o veri, odpuščanju in odrešitvi temelji na resničnem pojavu lažnih duhovnikov na Poljskem. Po uspešni premieri v Benetkah, je film navdušil žirije in občinstvo številnih svetovnih festivalov, postal blagajniška uspešnica  na Poljskem in prejel nominacijo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec.

  • Damjana Kolar

    14. 9. 2020  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo Teden italijanskega filma, skupinsko razstavo Spol_sko v okviru festivala Lezbična četrt, film Martha: A Picture Story o dokumentarni fotografinji Marthi Cooper, razstavo slik Uroša Weinbergerja z naslovom Projectories, 25. mednarodni festival Jazz Cerkno, dan urbanega dogajanja in glasbe Šiška “Open, kjer bodo med drugim nastopili Pijammies.

  • Damjana Kolar

    10. 9. 2020  |  Kultura

    TV napovednik od četrtka do nedelje

    Priporočamo film Stekleni grad, v katerem spremljamo izjemno odmevne spomine novinarke Jeannette Walls, film One so bombe, o Rogerju Ailesu, ki je dolga leta brez posledic spolno napadal in nadlegoval ženske, ki so delale za Fox News, film Zajec Jojo, odštekano satiro o fantiču in njegovem izmišljenem prijatelju Hitlerju, Delo brez avtorja, ki črpa iz življenjske zgodbe nemškega slikarja Gerharda Richterja.

  • Damjana Kolar

    9. 9. 2020  |  Kultura

    Vprašanje krivde brez razloga

    V Prešernovem gledališču Kranj bo 10. septembra ob 19.30 premiera duhovne drame Škofjeloški pasijon v režiji Jerneja Lorencija, ki je nastala v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj. Gre za najstarejše ohranjeno slovensko dramsko delo, a je glede na občutja, ki jih uprizoritev zbuja, v današnjem času še posebej aktualna. Lorenci je izpostavil, da gre pri Pasijonu za temeljni problem – za vprašanje krivde brez razloga in da je ravni pasijona absolutno več.

  • Damjana Kolar

    7. 9. 2020  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo Sound Explicit, ciklus zvočnih in avdio eksperimentalnih perfomansov, otvoritev Festivala migrantskega filma s filmom Videti El Aaiún, razstavo Experimentum Crucis, ki je sestavljena iz treh projektov priznanega ameriškega umetnika Tonyja Ourslerja, premiero predstave Škofjeloški pasijon v režiji Jerneja Lorencija, razstavo hrvaške umetnice Nore Turato.

  • Damjana Kolar

    3. 9. 2020  |  Kultura

    TV napovednik od četrtka do nedelje

    Priporočamo kon+mično biografsko dramo Stan in Olio, dookumentarno oddajo Covid-19: Ogroženi svet, film McQueen, ki ponuja vpogled v izjemno življenje, kariero in umetnost oblikovalca Alexandra McQueena, psihološko srhljivko Berlinski sindrom, dokumentarni film Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba o nastajanju znane gledališke predstave Boris, Milena, Radko.

  • Damjana Kolar

    31. 8. 2020  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo gostujočo razstavo Mesto plava, ki v središče postavlja plavanje v mestnih rekah, retrospektivo švedskega režiserja Roya Anderssona, razstavo Jasmine Cibic, ki izhaja iz njenega že dlje časa trajajočega raziskovanja ideje politično motiviranih kulturnih daril, razstavo Živi objekt, na kateri bodo predstavljene vizualne, zvočne in interaktivne instalacije slovenskih umetnic, premiero moderne tragedije Požigi libanonsko-kanadskega avtorje Wajdija Mouawada v režiji Nine Rajić Kranjac, razstavo zagrebškega streetartista in balkanskega grafitarskega pionirja Krešimirja Golubića - Leona GSK.

  • Damjana Kolar

    27. 8. 2020  |  Kultura

    TV napovednik od četrtka do nedelje

    Priporočamo film Zgodba o N.W.A., o začetnikih ameriškega gangsterskega rapa, tretji del dokumentarne serije Kronika Hitlerjevega življenja – kako se rodi diktator, politično dramo Lyndon B. Johnson, o vplivnem teksaškem demokratu, ki je leta 1960 izgubil predsedniško nominacijo proti mlademu in karizmatičnemu senatorju Johnu F. Kennedyju. 

  • Damjana Kolar

    24. 8. 2020  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo mednarodni festival umetnosti, znanosti & tehnologije A dela?, razstavo Mita Gegiča z naslovom Mi gremo Drugam,  predstavo Alkestida v režiji Livije Pandur, razstavo Nova doba, na kateri se predstavljajo PLATEAURESIDUE, Maja Smrekar, Robertina Šebjanič in Tanja Vujinović, skupinski performans z naslovom Polymorphic Ritual, na katerem sodelujejo Agnes Momirski, Tatiana Kocmur, Liza Šimenc, Marko Batista in Brina Vidic.

  • Damjana Kolar

    20. 8. 2020  |  Kultura

    TV napovednik od četrtka do nedelje

    Priporočamo dokumentarec Ustvarjalka vladarjev o dinastiji Marcos, dokumentarni film Ples srca: Balet Klavir, v katerem kultni film Jane Campion Klavir interpretirata priznana češka plesalca Jiří in Otto Bubeníček, film Nikoli zares tukaj, o nekdanjem vojaku, ki ga najamejo, da poišče izginulo najstnico, hčerko ambicioznega politika, igrano dokumentarno dramo Dnevnik Diane Budisavljević, o ženi uglednega zagrebškega zdravnika, ki izve, da ustaška vojska pravoslavne ženske in otroke zapira v taborišča, kjer umirajo od lakote in bolezni.

  • Damjana Kolar

    17. 8. 2020  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo razstavo Taa G. Vrhovca Samolca z naslovom 0.004 Hz, ki raziskuje dogodek, ki izvira iz spora med Srbijo in Kosovom in ki je leta 2018 več mesecev skoraj neopazno zaznamoval vsakdanje življenje na območju 25 evropskih držav, koncert hrvaškega alternativnega dua Neon Wife, 13. Panč - festival stand up komedije, festival Mladi levi, ki bo potekal od 22. do 29. avgusta, koncert Chrisa Eckmana. 

  • Damjana Kolar

    13. 8. 2020  |  Kultura

    TV napovednik od četrtka do nedelje

    Priporočamo dokumentarec Mystify: Michael Hutchence, ki prinaša intimen, pristen in duhovit portret mednarodno priznanega pevca ter avtorja skladb slavne avstralske zasedbe INXS, zadnji del ameriške nadaljevanke Najglasnejši glas, nemško dokumentarno serijo Kronika Hitlerjevega življenja – kako se rodi diktator, film Divje zgodbe, omnibus odbitih kratkih zgodb, ki temeljijo na absurdnih eskalacijah nasilja.

  • Damjana Kolar

    10. 8. 2020  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo premiero skupnega in skupnostnega luftballetta Vlada Repnika Gotvana z naslovom Poslednja skušnjava, razstavo fotografij Andreja Lamuta z naslovom Mnemosis, Letni Kinodvor na Kongresnem trgu s projekcijami filmskih klasik, projekt Bauhaus na obisku avtorjev Tanje Devetak in Eduarda Čehovina, Srcozlom, kolektivni projekt uporabnikov in uporabnic Instagrama, ki so imeli, imajo, ali pa sumijo, da bodo imeli zlomljeno srce.

  • Damjana Kolar

    30. 7. 2020  |  Kultura

    TV napovednik od četrtka do nedelje

    Priporočamo fiktivni dokumentarec Houston, imamo problem, ki raziskuje mit tajnega dogovora v zakulisju ameriškega nakupa jugoslovanskega vesoljskega programa, film Kužna nevarnost, ki spremlja pandemijo novega smrtonosnega virusa, ki se prenaša po zraku, biografsko dramo Django o romskem glasbeniku Djangu Reinhardtu, utemeljitelju gypsy swinga, My Way 50-Med iskanim in najdenim svetom, dokumentarni avtoportret Maje Weiss, ki prikazuje pet desetletij njenega življenja skozi filme.

  • Damjana Kolar

    27. 7. 2020  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo koncert etno zasedbe tAman, razstavo Tine Dobrajc z naslovom Žival sem, ujeta v tvoj vroč beton, ekstatični performans Tatiane Kocmur in Lize Šimenc z naslovom Mary Jane, ki eksplicitno naslavlja tematike v zvezi z družbeno percepcijo ženskega telesa, koncert francoskega mojstra harmonike in bandoneona Richarda Galliana, festival Floating Castle – Plavajoči grad – Performance 2020, na katerem se bo v dveh dneh zvrstilo več kot 60 različnih dogodkov.

  • Damjana Kolar

    23. 7. 2020  |  Kultura

    TV napovednik od četrtka do nedelje

    Priporočamo avtobiografsko komedijo Izgubljen v Londonu, dokumentarno oddajo Cesarstvo rdečega zlata, biografsko dramo Pelé: Rojstvo legende, film Lovelace: Življenje porno kraljice, dokumentarni film Buča na vroči strehi sveta, portret pesnika Tomaža Šalamuna.

  • Damjana Kolar

    20. 7. 2020  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo zatvoritev ambientalne instalacije slovensko-urugvajskega umetnika Francisca Tomsicha, koncert legendarnega beneškega komornega ansamblal I Solisti Veneti, nastop kolektiva Psihedelavci & Tovariš strmoglavljen, projekcijo nagrajenih kratkih animiranhi filmov DSAF 2019, otvoritev multimedijske instalacije Borisa Beje z naslovom 45. ura.

  • Damjana Kolar

    16. 7. 2020  |  Kultura

    TV napovednik od četrtka do nedelje

    Priporočamo biografski film W o življenju Georgea W. Busha, dokumentarni film Banksy in vzpon vandalske umetnosti, dokumentarni film Jane o delu in življenju Jane Goodal, biografsko dramo Jackie, ki spremlja življenje Jackie Kennedy, film Utøya, 22. julija, v enem samem kadru posneta rekonstrukcija poboja devetinšestdesetih članov podmladka norveške socialdemokratske stranke.

  • Damjana Kolar

    13. 7. 2020  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo film Šivi, posnet po enem največjih škandalov v sodobni Srbiji, razstavo A dela?, na kateri so predstavljene novejše produkcije transdisciplinarne raziskovalne in razvojne platforme ZKM | Hertz-Lab, 16. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, 18. Festival Art Stays z naslovom No More Silence (Brez tišine).