Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    13. 4. 2020  |  Kultura

    Paket devetih novih slovenskih filmov na spletu

    Od 13. aprila bo v sklopu akcije Vsi (filmi) doma na ogled nov paket devetih slovenskih filmov. Med njimi bodo igrani celovečerec Inferno (2014) režiserja Vinka Möderndorferja ter dva celovečerna dokumentarna filma: Nekoč je bila dežela pridnih (2012) v režiji Urše Menart in Do vrha in nazaj (2015)  režiserja Jana Zakonjška.

  • Damjana Kolar

    9. 4. 2020  |  Kultura

    TV napovednik od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo tretji del britanske dokumentarne serije Nenavadni obredi: Moč narave, italijanski dokumentarno-igrani film Rafael, princ slikarjev, ki je nastal v sodelovanju s priznanimi umetnostnimi zgodovinarji, film Druga plat vsega, v katerem režiserka Mila Turajlić skozi pripoved o razlaščenem stanovanju svoje mame, rojene takoj po vojni, opiše zgodbo nekega časa in prostora, film V zenitu sonca, kultno kriminalko posneto po romanu Patricie Highsmith, film Zimske muhe, za katerega je režiser Olmo Omerzu prejel nagrado za najboljšo režijo v Karlovih Varih.

  • Damjana Kolar

    7. 4. 2020  |  Kultura

    Nov paket slovenskih filmov na spletu

    Akcija Vsi (filmi) doma nadaljuje z izborom slovenskih filmov na spletu. Od 6. do 12. aprila si boste med drugim lahko ogledali celovečerni igrani film Šanghaj (2012) scenarista in režiserja Marka Naberšnika, Igram, sem (2018) Miroslava Mandića, kratki glasbeni dokumentarni film Bend vs Brand (2018) režiserk Simone Jerala in Hanne Szentpeteri.

  • Damjana Kolar

    4. 4. 2020  |  Kultura

    Na spletu devet novih slovenskih filmov

    V sklopu akcije Vsi (filmi) doma je od 2. aprila dalje dostopno devet novih filmov: celovečerni igrani film Pokrajina št. 2 scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja, dokumentarna filma Dom ljubi dom scenaristke  Maje Prettner in Kaj ti je film režiserke Sabine Đogić ter 6 kratkih filmov.

  • Damjana Kolar

    2. 4. 2020  |  Kultura

    TV napovednik od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo prvi del dokumentarnega portreta Pogovori s Putinom, ki jih je dve leti snemal ameriški režiser Oliver Stone, kultno britansko komedijo Monty Python: Smisel življenja, film V senci drevesa, črnohumorno miniaturo o rojevanju spirale nasilja, film Ljubezen in prijateljstvo, nekonvencionalno kostumsko romanco po romanu Jane Austen, dokumentarec Vivienne Westwood - pankovska aktivistka, ki celostno prikaže življenjsko in ustvarjalno pot družbeno vplivne, znamenite britanske modne oblikovalke in aktivistke.

  • Damjana Kolar

    31. 3. 2020  |  Kultura

    Na spletu novi slovenski filmi 

    Tokrat v paketu filmov akcije Vsi (filmi) doma prihajajo novi 3 celovečerni igrani filmi: Čefurji raus v režiji Gorana Vojnovića, Nahrani me z besedami režiserja Martina Turka in Babice revolcije v režiji Petre Seliškar, v mladinskem programu pa bo na ogled film Nika režiserja Slobodana Maksimovića.

  • Damjana Kolar

    26. 3. 2020  |  Kultura

    TV napovednik od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo dokumentarno serijo Obredi življenja, serijo Ničničnič, ki je nastala po istoimenski knjigi italijanskega avtorja Roberta Saviana in se loteva temačnih poslov trgovanja s kokainom, film Apokalipsa danes, daljšo različico kontroverzne mojstrovine režiserja Francisa Forda Coppole o blaznosti vietnamske vojne, francoski dokumetarni film Homoterapija - prisilna spreobrnitev, ki raziskuje gibanja, ki izhajajo iz ZDA in se na podlagi svoje razlage krščanstva in psihoterapije zavzemajo za t. i. terapije spreobrnitve.

  • Damjana Kolar

    19. 3. 2020  |  Kultura

    TV napovednik od četrtka do nedelje

    V času pandemije koronavirusa, ko smo pristali v samoizolaciji in imamo več časa za spremljanje televizije, smo za vas izbrali nekaj filmov in oddaj, ki jih ne smete zamuditi.

  • Damjana Kolar

    19. 3. 2020  |  Kultura

    Lutkovne in gledališke predstave na spletu

    Lutkovno gledališče Maribor je v sodelovanju s Televizijo Maribor omogočili ogled lutkovnih predstav na spletu. Posnetki kar desetih predstav Lutkovnega gledališča Maribor so od 16. marca dalje dostopni v arhivu MMC RTV Slovenija. V gledališču Glej pa bodo do nadaljnjega ponujali ogled predstav iz Glejevega arhiva.

  • Damjana Kolar

    18. 3. 2020  |  Kultura

    Spletni festival kratkega filma My Darling Quarantine

    Selektorji največjih filmskih festivalov kot so Cannes, Berlin, Benetke, Locarno, Talin in drugih, so te dni združili moči in kot alternativo lansirali My Darling Quarantine Short Film Festival, ki bo na spletu vsak teden brezplačno prikazoval nov izbor vrhunskih kratkih filmov na temo distopije. Cilj festivala je zbiranje denarja za Zdravnike brez meja ter za neodvisne kulturne organizacije in delavce, ki jim bo zaradi posledic epidemije potrebna finančna pomoč.

  • Damjana Kolar

    15. 3. 2020  |  Kultura

    Zgodba o zadnjih prebivalcih otoka Biševo

    Na TV Slovenija bodo v nedeljo, 15. marca ob 22.15 premierno predvajali dokumentarni film iOtok v režiji Mihe Čelarja, ki pripoveduje zgodbo o zadnjih trinajstih prebivalcih kultnega jadranskega otoka Biševo, ki se borijo za preživetje otoške skupnosti. Mate Dolenc je Biševu in Jadranu posvetil kar osem knjig. Z režiserjem Miho Čelarjem sta pozimi 2017/2018 z majhno filmsko ekipo sledila boju prebivalcev otoka Biševo in ga v živo predstavila na spletni strani www.iOtok.eu. Razplet zgodbe zdaj prinaša dokumentarni film.Ob novembrski premieri v Cankarjevem domu je pri založbi Beletrina izšla tudi knjiga Mateta Dolenca Kako dolg je čas.

  • Damjana Kolar

    12. 3. 2020  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo premiero predstave Postaja samobitno avtorja Klemna Janežiča, premiero drame Koščki svetlobe britanskega dramatika Simona Longmana v režiji Barbare Zemljič, razstavo Karola Radziszewskega QAI/CEE, ki predstavlja bogat izbor srednje- in vzhodnoevropskega kvirovskega arhivskega gradiva iz zbirke Queer Archives Institute, razstavo Jenny from the Block, na kateri bodo predstavljena dela desetih mednarodnih umetnikov, ki se v svoji praksi dotikajo blockchain tehnologij oziroma z njimi povezanih idej in konceptov.

  • Damjana Kolar

    6. 3. 2020  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Gala hali bo nastopila Umfang, soustanoviteljica famoznega kolektiva Discwoman, ki je skupaj z Beto Librae začela z organizacijo zabav v Bossa Novi, kjer na lineupih dominirajo ženske. Tako je nastala znana serija dogodkov Technofeminism. K4 bo gostil japonsko tehno ter house delikateso DJ Masdo, soustanovitelja spoštovane založbe Cabaret Recordings.

  • Damjana Kolar

    5. 3. 2020  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo otvoritev 21. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore, razstavo Filmska komuna Rožava: Oblike svobode, koncert izraelske indie pop zasedbe Lola Marsh, kuratorsko razstavo Marka Košana Transgresije: prostor, meja, rob, premiero triptiha Falling Angels v koreografiji Alexandra Ekmana, Edwarda Cluga in Jiřija Kyliána.

  • Damjana Kolar

    3. 3. 2020  |  Kultura

    Lakota in izčrpano telo

    V Galeriji Photon bo od 6. marca do 24. aprila na ogled razstava fotografij Gorana Bertoka z naslovom Lakota, ki se ukvarja z minljivostjo človeškega telesa. Vendar tokrat iz nekoliko drugačne perspektive; predstavi nam iz/mučeno, izčrpano telo kot posledico skrajnih fizičnih in psihičnih izkušenj odpovedovanja hrane. Bertok to izkušnjo - izkušnjo anoreksije - primerja z nekaterimi drugimi mejnimi izkušnjami, s katerimi se je ukvarjal v svojih preteklih serijah. Namen projekta tako ni "dokumentiranje" anoreksije v smislu foto-dokumentarnega spremljanja "obolelih"«, temveč spraševanje o sami naravi naše telesnosti, našega odnosa do telesa, bolečine, vse to pa skozi medij (režirane, studijske) fotografije.

  • Damjana Kolar

    28. 2. 2020  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 bodo v okviru roza večerov gostili berlinsko klubsko sceno. Nastopili bodo Ady Toledano, Touché, aMinus in ljubljanski Holomondo. V Božidarju bodo vrteli Borka, Kutmah in Maja Milich, v Klubu Gromka pa Ali, Fornax, Nitz, Seneka Beats, Syncope in The SchamRollz.

  • Damjana Kolar

    27. 2. 2020  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo premiero dokumentarnega filma Požig, ki je nastal ob 100. obletnici požiga Narodnega doma v Trstu, premiero tragedije Kliči M za Macbetha, ki je nastala po Macbethu Williama Shakespeara v režiji Matjaža Pograjca, premiero predstave Oliverja Sacksa Muzikofilija (Zgodbe o glasbi in možganih) v režiji Ivane Djilas, otvoritev Festivala Fabula z Bernhardom Schlinkom, literarnim klasikom 20. stoletja.

  • Damjana Kolar

    25. 2. 2020  |  Kultura

    Ali ima univerzalno razumljiva umetnost res večje izrazne možnosti?

    V Galeriji Škuc v Ljubljani bodo, 26. februarja ob 19.00 odprli razstavo Splošna filozofija in izpoved posameznika, umetnika Luke Savića, ki na podlagi študija zahodne filozofije in estetike uporablja različne medije za ustvarjanje enigmatičnih instalacij, ki vključujejo in prilagajajo umetnostnozgodovinske reference ter filozofske ideje. Pred odprtjem bo ob 18.00 potekalo javno vodstvo z umetnikom in kuratorjem razstave Guyem Robertsonom.

  • Damjana Kolar

    21. 2. 2020  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? Klub K4 bo gostil nahajpani eklektični DJ dvojec The Ghost (James Creed in Josh Tweek), ki ga bo na velikem flooru uvedel Mayell, v Baru pa bosta vrtela Nikolaj in Moare. V Gala hali bosta nastopili Kukla in Skrabzi, v Božidarju beograjski kolektiv Mystic Stylez, na Ljubljanskem gradu pa Mousse T, Superset, Lucca Loggia in DJ Maj.

  • Damjana Kolar

    20. 2. 2020  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo pregledno razstavo del študentov Unikatnega oblikovanja/steklo in keramika Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, razstavo Hrvaške otroške igrače med tradicijo in sodobnostjo iz Etnografskega muzeja Zagreb, premiero tragedije Očiščenje finsko-estonske pisateljice in dramatičarke Sofi Oksanen, razstavo Poglej lisjaku v oči...slikarskega tria Divji v srcu, prvo epizodo tretje sezone Improvokacij, v okviru katere bodo gostili predstavo v obliki triptiha Janeza Janše z naslovom B.O.G.

  • Damjana Kolar

    15. 2. 2020  |  Kultura

    Upor proti izkoriščevalski lokalni zadrugi

    V Kinodvoru bo od 19. februarja dalje na ogled islandski film Mleko v režiji Grímurja Hákonarsona, ki se po filmu Ovna vrača s tiho himno ženskemu pogumu, ki jo prevevata značilni islandska preprostost in iskrenost. Gre za navdihujočo zgodbo o preprosti kmečki ženski ki se zoperstavi krivicam in neenakopravnosti v prevladujoče moškem svetu. 

  • Damjana Kolar

    14. 2. 2020  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Channel Zeru bosta ob 1. obletnici oddaje Keep It Rollin gostovala brazilski drum'n'bass duo Alibi in MC Fava iz Nemčije, eden izmed vidnejših članov kultne založbe Hospital Records, v Dvorano Gustaf prihajajo The Clamps iz Francije, v Božidarja pa Mozhgan Shariat.

  • Damjana Kolar

    13. 2. 2020  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo razstavo NUK2ZDAJ. Tipografske vizije študentov NTF UL, razstavo fotografij Boruta Krajnca z naslovom Pritisk, mednarodni festival flamenka Bi flamenko, ki ga bo odprla premiera plesne predstave Urške Centa ENO - ONE, Noč erotičnega filma Kinosloga. Retrosex, premiero enoosebne gledališke igre Roka Vilčnika – rokgreja Večja od vseh, koncert norveškega dua Aiming For Enrike.

  • Damjana Kolar

    12. 2. 2020  |  Kultura

    AntiValentinovo

    V ljubljanski Cvetličarni bo 12. in 13. februarja potekala druga edicija koncertnega dogodka AntiValentinovo, na katerem bodo med drugim nastopili Let 3, PeterParadox, Vatra, Niet in Paraf.

  • Damjana Kolar

    11. 2. 2020  |  Kultura

    V Ljubljani razstava enega najbolj vplivnih fotografov našega časa

    V Galeriji Fotografija v Ljubljani bodo 11. februarja ob 19.00 odprli razstavo Akti in pokrajine, enega najbolj vplivnih fotografov današnjega časa Michaela Kenne, ki se prvič predstavlja pri nas. Znan je predvsem po atmosferični in lirični naravi svojih črno-belih fotografij,  tokrat pa sta v kombinaciji predstavljena dva navidez nepovezana motiva - akti in pokrajine. Predstavljene fotografije druži več kot le vizualna enotnost, ki jo avtor dosega s poenotenimi formati in dosledno uporabo črno-bele, analogne tehnike. Akti in pokrajine so združeni v skupno zgodbo Kenninega subjektivnega, poetičnega in poduhovljenega pogleda na svet, ki enako lepoto išče tako v vejevju dreves, kot krivinah golih teles. Razstava je nastala v sodelovanju z Galerie Susanne Albrecht iz Berlina.

  • Damjana Kolar

    9. 2. 2020  |  Kultura

    Mladi ženski, ki iščeta smisel in upanje v ruševinah povojnega Leningrada

    V Kinodvoru bo 12. februarja ob 20.00 premiera ruskega filma Prekla v režiji Kantemirja Balagova, ki je na festivalu v Cannesu prejel nagrado za najboljšo režijo v sekciji Posebni pogled ter vodomca na Liffu. Intimna drama prikazuje tesno prijateljstvo med mladima ženskama, ki iščeta smisel in upanje v ruševinah povojnega Leningrada.

  • Damjana Kolar

    5. 2. 2020  |  Kultura

    Kam brezplačno na slovenski kulturni praznik?

    Ob slovenskem kulturnem prazniku 8. februarju bodo kulturne ustanove na stežaj odprle svoja vrata ter pripravile pester program prireditev za vse generacije. Prešernov dan ob obletnici smrti največjega slovenskega pesnika se kot praznik slovenske kulture praznuje že od leta 1945, državni praznik je od leta 1946, dela prost dan pa je od leta 1991.

  • Damjana Kolar

    7. 2. 2020  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 bo nastopil nizozemski dvojec Dekmantel Soundsystem, v Jazz Klub Satchmo prihaja bosanski DJ Olëka, ki je bolj znan pod psevdonimom Forest People, v Mostovno pa Tomy DeClerque, Damir Hoffman, Erik Gross in Kephas.

  • Damjana Kolar

    6. 2. 2020  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo šesto edicijo festivala MENT Ljubljana, retrospektivno razstavo hrvaškega konceptualnega Vlada Marteka, premiero predstave Antigona, ki je nastala po istoimenski drami Dušana Jovanovića v izvedbi londonskega gledališča Outer Gaea Company, premiero drame Luigija Pirandella Šest oseb išče avtorja v režiji Paola Magellija, retrospektivno razstavo umetniškega opusa tandema V.S.S.D. in samostojnega opusa Alena Ožbolta.

  • Damjana Kolar

    3. 2. 2020  |  Kultura

    Kakšno je stanje svobode v Evropi?

    V Moderni galeriji bodo 4. februarja ob 19.00 odprli razstavo Cenzura in svoboda izražanja. O nazadovanju svobod v Evropi, na kateri se bodo predstavili: Mirkan Deniz, Silke Maier Gamauf, Romana Hagyo, Santiago Sierra, Arye Wachsmuth in Ana Garcia Pineda. Pred odprtjem razstave bo ob 18.00 potekal pogovor Cenzura v medijih in umetnosti ter stanje svobode izražanja v Evropi, na katerem bodo sodelovali nekateri umetniki z razstave, novinarka Kristina Božič in medijski aktivist Domen Savič.