Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    12. 12. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo tradicionalno prednovoletno zabavo Kina Šiška, na kateri bosta nastopili zasedbi My Baby in Karpov not Kasparov, premiero "družinskega mijauzikla" Obuti maček po besedilu Andreja Rozmana Roze in v režiji Vita Tauferja, koncert skupine The New Power Generation, ki je med letoma 1990 in 2013 spremljala Princea, premiero predstave Dr. Prešeren avtorice in režiserke Nede R. Bric, ki se dogaja na težko določljivi meji med resničnim in fikcijskim.

  • Damjana Kolar

    10. 12. 2019  |  Kultura

    Sinhronizacija vidnega in slišnega

    V Kinu Šiška Ljubljana bo 10. decembra ob 20.00 premiera avdiovizualnega dela Tadeja Droljca Žarkolom, ki je nastala v koprodukciji osmo/ze in Kina Šiška. Kompozicija za laser, luč, projekcijo in zvok gradi avdiovizualni objekt, ki temelji na tesni sinhronizaciji vidnega in slišnega. Omejitve, ki jih avdiovizualna vzajemnost postavlja posameznemu mediju, ustvarjajo med-modalno tenzijo in težnjo po osvoboditvi. Njeno možnost Droljc išče v med-modalnem razpadanju objektov v svobodnejše avdiovizualne percepte, kjer časovno-prostorsko sinhronizacijo nadomeščajo bolj poetične vezi. 

  • Damjana Kolar

    9. 12. 2019  |  Kultura

    Ženska telesa 

    V Stari mestni elektrarni-Elektro Ljubljana bo 9. decembra ob 20.00 slovenska premiera plesne predstave Conversation Pieces koreografinje Magdalene Reiter, ki je nastala v sodelovanju s Studiem za suvremeni ples iz Zagreba. V predstavi se primarno osredotoča na (ženska) telesa in njihove lastne monologe. Conversation piece je portretni žanr iz 18. stoletja; portretirana skupina srednjega sloja je predstavljena v domačem ali podeželskem okolju; vključena je v pogovor ali drugo formo družbene interakcije.

  • Damjana Kolar

    7. 12. 2019  |  Kultura

    Nove oblike delavskega izkoriščanja

    V ljubljanskem Kinodvoru si lahko od 9. decembra dalje ogledate pretresljivo dramo o novih oblikah delavskega izkoriščanja Medtem, ko vas ni bilo v režiji Kena Loacha, ki se je skupaj s svojim dolgoletnim scenaristom Paulom Lavertyjem lotil perečega problema sodobne družbe: prekarnega dela in njegovega pogubnega vpliva na družinsko življenje.

  • Damjana Kolar

    6. 12. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 bo v okviru serialke UK4 Garage nastopil britanski DJ Dr. Banana, v Gala hali v okviru serialke Zeleno sonce Soul Bader in Udo Brenner, v Channel Zeru pa bo potekalo Miklavževanje oddaje Zlati gol, na katerem se bodo predstavili: Ata Limonar, Blažen DJ, DVS, Prijateljica, Trinidad & DJ Ip Man.

  • Damjana Kolar

    5. 12. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo razstavo Robertine Šebjanič, na kateri bo predstavljena serija njenih projektov Ligofilija, ki jih razvija od leta 2017, premiero plesne predstave Iztoka Kovača in En-Knap Group Vrtoglavi ptiči, ki temelji na predstavi in filmu Iztoka Kovača iz sredine 90. let, premiero predstave Heroj 3.0-Več kot besede Uroša Kaurina in Vita Weisa, 2. sejem avtorskih koledarjev.

  • Damjana Kolar

    4. 12. 2019  |  Kultura

    Ženska seksualnost

    V Cankarjevem domu v Ljubljani bo 5. decembra ob 20.00 premiera erotične drame Simone Semenič to jabolko, zlato v režiji Primoža Ekarta, ki osvetljuje žensko seksualnost in se je loteva iskreno, igrivo, tudi žgečljivo, predvsem pa osvobajajoče prizemljeno. V predstavi spremljamo tri ženske v različnih življenjskih obdobjih z različnimi seksualnimi željami in hrepenenji, ki slalomirajo med željo in obvezo, zaupnostjo in odtujenostjo, intimnim hrepenjenjem in družbenimi pričakovanji, med prav in narobe … vse do vrhuncev, kjer se čas ustavi.

  • Damjana Kolar

    3. 12. 2019  |  Kultura

    Moč posameznika v boju proti institucijam

    V sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center, v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira od jeseni leta 2017, bo 3. decembra ob 19.30 premiera kriminalne drame Korporacija, ki je nastala po scenariju Zorana Benčiča, pisatelja, avtorja besedil in vokalista skupine Res Nullius ter v režiji Mateja Nahtigala. Film, ki v ospredje postavlja preiskavo sporne gradnje stavbnega kompleksa, koruptivna dejanja vpletenih, govori o volji in moči posameznika; o boju proti institucijam, o posameznikovi angažiranosti ter o odločitvah, sprejetih v zakulisju. 

  • Damjana Kolar

    2. 12. 2019  |  Kultura

    Sejem ilustracije

    V Galeriji Vodnikove domačije bodo 3. decembra ob 17.00 odprli V. decembrski sejem ilustracije, na katerem se bo predstavilo 29 ilustratork in ilustratorjev tako starejše kot mlajše generacije, na ogled pa bodo tudi ilustracije Marije Lucije Stupica. S sejmom letos že peto leto zapored predstavljajo ilustracije najvidnejših domačih avtoric in avtorjev, tako originale kot printe. Kuratorka in vodja projekta: Maša P. Žmitek.

  • Damjana Kolar

    30. 11. 2019  |  Kultura

    360 kratkih filmov in 12 celovečercev

    V Ljubljani bo od 2. do 8. decembra potekal 16. mednarodni festivala animiranega filma Animateka, na katerem bodo prikazali 360 kratkih animiranih filmov in 12 celovečercev, retrospektiva pa bo posvečena baltskemu animiranemu filmu. Festival bodo v Kinodvoru odprli s programom kratkih animiranih filmov, v okviru katerega bodo obeležili spomin na Rosta, žiranta Animateke leta 2015 ter izborom kratkih filmov letošnjih žirantk in žirantov.

  • Damjana Kolar

    29. 11. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Channel Zero prihaja londonski producent in DJ Ahadadream, trenutno eden najbolj prepoznavnih akterjev t. i. "hard drums" klubske elektronike in soustanovitelj založbe More Time Records, v Klubu K4 bo nastopil Asimin Asanof, legenda reške glasbene scene, v Gala halo pa se vrača legendarna edicija serialke Pod pritiskom – Jungle is Massive!, na kateri se bodo predstavili Dado, Zhe, Borka, Bakto in Woo-D.

  • Damjana Kolar

    28. 11. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo premiero predstave Lewisa Carrolla Alica v čudežni deželi v režiji Magdalene Reiter, pregledno razstavo Dimitryja Orlača, enega najbolj samosvojih sodobnih umetnikov, premiero družinskega muzikala Charlesa Dickensa in Neila Bartletta Božična pesem v režiji Ivane Djilas, koncert dark wave dvojca Lebanon Hanover, premiero drame Nejca Gazvode Mostovi in bogovi, ki je nastala po motivih del Toneta Partljiča v režiji Aleksandra Popovskega.

  • Damjana Kolar

    27. 11. 2019  |  Kultura

    Neizmerno pomirjujoči stroji

    V Umetnostni galeriji Maribor bodo 29. novembra ob 19.00 odprli prvo veliko pregledno razstavo del Mete Grgurevič, ki je nastala v sodelovanju s Künstlerhaus Graz in Marignoli di Montecorona Foundation iz Spoleta. Ena najzanimivejših slovenskih umetnic mlajše generacije v svojih delih raziskuje in konstruira kinetične sisteme ter jih sestavlja v večdimenzionalne postavitve. Razstava v dveh delih z naslovom Nemogoči mehanizmi vzporedno v Mariboru in Gradcu (1. februar - 1. marec 2020) predstavlja njena osrednja dela, ki so nastala v zadnjih osmih letih. Kustosinja razstave: Simona Vidmar.

  • Damjana Kolar

    25. 11. 2019  |  Kultura

    Ljudem različnih razredov ni lahko živeti skupaj

    Od 28. novembra dalje bo v kinematografih na ogled južnokorejski film Parazit lahko, ki je režiserju Bong Joon-hoju s kombinacijo črnega humorja in družbene kritike prinesel prestižno zlato palmo na filmskem festivalu v Cannesu. Film, ki ga režiser označuje za "komedijo brez klovnov, tragedijo brez negativcev", je nepredvidljiva družinska tragikomedija o neizogibnem konfliktu med tistimi, ki imajo, in tistimi, ki nimajo.

  • Damjana Kolar

    23. 11. 2019  |  Kultura

    »Iz pokradenega družbenega premoženja ni nastala omembe vredna gospodarska zgodba«

    Od 28. novembra dalje bo v kinematografih na ogled film Jaz sem Frenk v režiji Metoda Pevca. Njegov sedmi celovečerni igrani film je tranzicijska zgodba o najdenih milijonih in politični ideologiji, ki razdvajajo tudi najtesnejše družinske vezi. Nepričakovana dediščina po umrlem očetu sproži spor med Frenkom, upornikom, ki še vedno prisega na socialistične vrednote, in njegovim bratom Branetom, tipičnim post-tranzicijskim tajkunom.

  • Damjana Kolar

    22. 11. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Kurzschluss prihaja Erick Morillo, ameriški DJ kolumbijskih korenin, v Štuku Maribor bodo v okviru serialke Bass Fighters nastopili Prolix, Dominus Diaboli b2b Aveho, Aniline b2b Nukleus, Spencah, Kryptønite, Wooga, v K4 pa bo potekal otvoritveni žur 35. Festivala LGBT filma.

  • Damjana Kolar

    21. 11. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo premiero predstave Jana Rozmana z naslovom MEMEMEME, otvoritev CoFestivala s plesno predstavo Ujemanje, ki je nastala v sodelovanju ameriške koreografske inovatorke Deborah Hay in legendarnega švedskega baleta Cullberg, premiero drame Gospa z morja, znamenitega norveškega dramatika Henrika Ibsena v režiji Tina Grabnarja, otvoritev 35. Festivala LGBT filma.

  • Damjana Kolar

    20. 11. 2019  |  Kultura

    Središče sodobnega plesa

    Od 22. do 27. novembra bo v Ljubljani potekal mednarodni festival sodobnega plesa CoFestival, ki ga organizirata Center urbane kulture Kino Šiška in Nomad Dance Academy Slovenia. V šestih dneh se bo zvrstilo 17 različnih dogodkov (delavnica, plesne predstave, dve slovenski filmski premieri, predavanje, okrogla miza ter predstavitev knjige). Poleg domačih ustvarjalcev na področju sodobnega plesa, bodo nastopili tudi člani enega najpomembnejših sodobnoplesnih ansamblov na svetu Cullberg, vzhajajoča zvezda flamskega sodobnega plesa Michiel Vandevelde, ljubljenec evropskih plesnih odrov koreograf in performer Jefta van Dinther, ena najvidnejših avstrijskih ustvarjalk Doris Uhlich.

  • Damjana Kolar

    19. 11. 2019  |  Kultura

    Hitler kot namišljeni prijatelj

    Na letošnjem festivalu LIFFe si lahko 21. novembra ob 17.00 ogledate film Zajec Jojo, ki ga je režiral novozelandski režiser Taika Waititi. Odštekana satira o fantiču in njegovem namišljenem prijatelju Hitlerju, ki je na filmskem festivalu v Torontu prejela nagrado občinstva, ponuja razmislek o tem, na čem gradimo svoje predsodke in kako jih lahko premagamo.

  • Damjana Kolar

    18. 11. 2019  |  Kultura

    V Ljubljani bo že 35. leto potekal najstarejši festival LGBT filma v Evropi 

    Od 23. novembra do 1. decembra bo v Slovenski kinoteki v Ljubljani potekal Festival LGBT filma, ki letos praznuje 35. obletnico prve edicije, ki se je leta 1984 prvič zgodila pod imenom Magnus. Festival je bil v tistih časih kurioziteta, nihče pa si verjetno ni predstavljal, da se bo prvi evropski LGBT filmski dogodek zgodil ravno v Jugoslaviji. Na letošnjem festivalu bodo predvajali 26 celovečernih in 16 kratkih filmov, ki prihajajo iz 30 držav; nekateri od njih bodo na ogled še v Kopru, Mariboru, na Ptuju, v Bistrici ob Sotli, Idriji in v Trstu. 

  • Damjana Kolar

    16. 11. 2019  |  Kultura

    Pravljični svetovi 

    V Galeriji DLUL v Ljubljani bo od 20. novembra do 8. decembra na ogled razstava ilustracij Pravljični prehod, na kateri se predstavljajo Mojca Sekulič Fo, Andreja Gregorič in Alenka Spacal, ki v pravljične svetove vstopajo vsak dan. Vse so namreč slikarke, ilustratorke in pripovedovalke pravljic, le da prihajajo iz različnih poklicev. Kuratorka razstave: Nuša Podgornik.

  • Damjana Kolar

    15. 11. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Klubu Božidar bodo v okviru serialke Ventilator nastopili Bane, DJ Woo-D in DJ Zhe, v K4 Call Super, Oliver Hafenbauer, Upsammy, v klubih Tiffany, Monokel in Channel Zero pa na Festivalu Grounded Ikonika, Oli Xi, Rui Ho, Coucou Chloe, Loraine James in drugi.

  • Damjana Kolar

    14. 11. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo 26. bienale oblikovanja BIO pod naslovom Skupno znanje, razstavo Knjiga. Znanje. Razum. Od protestantizma do razsvetljenstva (1500–1800), koncert kultne britanske zasedbe The Tiger Lillies, ki letos praznuje 30. letnico delovanja, 20. Mednarodni festival sodobnih umetniških praks Pixxelpoint.

  • Damjana Kolar

    13. 11. 2019  |  Kultura

    Kaj prinaša letošnji LIFFe?

    Od 13. do 24. novembra bo v Ljubljani potekal 30. Ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFe, na katerem bodo prikazali 96 celovečernih in 25 kratkih filmov, izbrani filmi pa bodo na ogled tudi v Mariboru, Celju in Novem mestu. Jubilejno izdajo bo obiskal kontroverzni ameriški režiser Abel Ferrara, ki se mu bodo poklonili tudi v sekciji Posvečeno s filmi Angel maščevanja, Pasolini in Tatovi teles, njegov avtobiografski film Tommaso, pa bo odprl letošnji festival. Fokus festivala bo na kubanskem filmu, z retrospektivo pa se bodo poklonili letos preminuli režiserki Agnès Varda.

  • Damjana Kolar

    12. 11. 2019  |  Kultura

    Avtomatizacija in oblast

    Od 14. do 16. novembra bo na različnih prizoriščih v Ljubljani potekal 3. Festival Grounded – festival elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma z naslovom Avtomatizacija in oblast / Automation and Power. V razpravah, projekcijah, predstavitvah, glasbenih nastopih in druženjih, katerih vrednostna izhodišča so enakost ne glede na osebne okoliščine, solidarnost s šibkejšimi in avtonomija posameznika_ce, udeleženke_ci iščejo informirane, argumentirane in odgovorne odzive na izzive sedanjosti in prihodnosti.

  • Damjana Kolar

    10. 11. 2019  |  Kultura

    Oblečeni spomeniki in nekulturna dediščina

    V Galeriji Spomeniškovarstvenega centra v Ljubljani bodo, 11. novembra ob 19.00 odprli dokumentarno razstavo Marije Mojce Pungerčar z naslovom Oblečeni spomeniki, nekulturna dediščina, ki govori o preizkušanju meja umetniške svobode v javnem prostoru. Kustosinja razstave: doc. dr. Petja Grafenauer.

  • Damjana Kolar

    9. 11. 2019  |  Kultura

    1. svetovna vojna skozi 3D očala

    V Kinodvoru Ljubljana bodo 11. novembra ob 19.00 predvajali monumentalni  dokumentarec Nikoli se ne bodo postarali v režiji Petra Jacksona, ki nas s pomočjo najsodobnejše tehnologije obdelave slike in zvoka ter v 3D tehniki postavi naravnost v pretesne škornje britanskega vojaka na zahodni fronti. Režiser je 100. letnico konca 1. svetovne vojne obeležil s filmom, ki postavlja nov mejnik v uporabi arhivskega gradiva.

  • Damjana Kolar

    8. 11. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 bodo v okviru trap serialke KROM v živo nastopili 36H, ki mu bodo sledili Felis Catus (YGT), Fomo, Shao, Junker in Re3600. V Channel Zeru bodo na Kung Fu Techno večeru nastopili Veztax, Adamm in Spark, v Jazz klubu Satchmo pa v okviru Difrakcije AbsoluteZero, The SchamRollz, Concrete, Nukleus, Aniline b2b Dominus Diaboli.

  • Damjana Kolar

    7. 11. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo premiero pripovednega baleta Veliki Gatsby v koreografiji Lea Mujića, ki črpa snov iz znamenite romaneskne predloge Francisa Scotta Fitzgeralda, koncert madžarskega violinista in citrarja Félixa Lajka, premiero igre Alice v postelji, znamenite ameriške filozofinje, esejistke in pisateljice Susan Sontag, slavnostno projekcijo digitalno restavriranega filma Ne joči, Peter v režiji Franceta Štiglica.

  • Damjana Kolar

    5. 11. 2019  |  Kultura

    Družba brez dela in avtomatizacija

    V Mednarodnem grafičnem likovnem centru bodo, 7. novembra ob 18.00 odprli skupinsko razstavo Hiperzaposlovanje, ki je uvod v celoletni istoimenski projekt Zavoda Aksioma, ki traja od novembra 2019 do novembra 2020 in se osredotoča na družbo brez dela, spletno delo, umetno inteligenco in avtomatizacijo. Kurirata ga Domenico Quaranta in Janez Janša, odvijal pa se bo na več lokacijah po Ljubljani. Na razstavi sodelujejo: Danilo Correale, Elisa Giardina Papa, Sanela Jahić, Silvio Lorusso, Jonas Lund, Michael Mandiberg, Sebastian Schmieg, Guido Segni.