Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    31. 10. 2019  |  Kultura

    Človek, predober za ta svet

    V Kinodvoru bo 6. novembra ob 20.30 premiera filma Dober dan za delo v režiji Martina Turka, ki je na letošnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesno za posebne dosežke. Zgodba o Arminu, dobrem človeku, ki nujno potrebuje službo, je po besedah režiserja "portret človeka, ki je predober za ta svet." Pred projekcijo bodo predvajali še Turkov kratki film Nedeljsko jutro, sledila pa bo predstavitev filmske ekipe.

  • Damjana Kolar

    30. 10. 2019  |  Kultura

    HalloWeekend

    Ne veste kam čez praznike? V Klubu Božidar bo gostoval Innes, avstralski DJ in producent ter član ekipe Tekk Djz in legendarnega kolektiva G.E.T.O. DJ'z, v K4 bodo na Halloween Ravu nastopili Terranigma, Softskinson, Commercial Break, v Gala hali na večeru Bright & Dark side of the 80's Torul Torulsson & HellEktro crew + Fogy, na Ljubljanskem gradu pa na Halloween House Classics Tom Novy, DJ Maj in Superset.

  • Damjana Kolar

    29. 10. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od torka do nedelje

    Tokrat priporočamo premiero tragične veseloigre z lutkami Napravite mi zanj krsto v režiji Jana Zakonjška, premiero predstave Varje Hrvatin Vse se je začelo z golažem iz zajčkov v režiji Eve Kokalj, koncert ameriške darkwave/dreampop/shoegaze/synthpop zasedbe Drab Majesty, 12. Noč grozljivk, tradicionalni halloween horror maraton po izboru Marcela Štefančiča jr., Finale Klubskega maratona 2019, na katerem bo nastopilo vseh šest zasedb: Pantaloons, TiTiTi, Bring on The Vanguards, Parliament Attack, GLOG in Lovekovski.

  • Damjana Kolar

    26. 10. 2019  |  Kultura

    Kam si izginila, Bernadette?

    Od 1. do 12. novembra bo v Kinodvoru na ogled komična drama Kam si izginila, Bernadette? v režiji Richarda Linklaterja (Fantovska leta, Pred polnočjo), ki je nastala po knjižni uspešnici ameriške pisateljice Marie Semple Kam si šla, Bernadette. V filmu spremljamo Bernadette (Cate Blanchett), ki po letih žrtvovanja za družino spet odkrije svojo ustvarjalno strast. 

  • Damjana Kolar

    25. 10. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V okviru serialke Temnica bodo v K4 nastopili Filip IV., Mint, Adamm, Melvil, v Božidarju bodo gostili dvojec Disco Durum in selektorja Mika Burnsa, v Dvorani Gustaf pa se bodo podali na temno stran elektronske glasbe, za katero bodo poskrbeli: LXS, Omnia Vox, Afekt Music, The Frog.

  • Damjana Kolar

    24. 10. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo koncert imaginarnega folk tria Širom s poljskim kitaristom Raphaelom Roginskim, 5. Mariborski umetnostni sejem ArtMetropolis, razstavo umetniškega tandema PLATEAURESIDUE (Aljaž Celarc & Eva Pavlič Seifert), ki bo premierno predstavil multimedijsko instalacijo, ki izprašuje sodobno razumevanje okolja in človekov odnos do njega, nastop Boža Vreća, enega najslovitejših sodobnih pevcev in skladateljev tradicionalnega bosanskega sevdaha, koncert legendarne britanske acid-jazz zasedbe The Brand New Heavies.

  • Damjana Kolar

    23. 10. 2019  |  Kultura

    Razmerje med izbranim predmetom, fotografsko podobo in prostorom

    V Galeriji Jakopič v Ljubljani je od 22. oktobra 2019 do 26. januarja 2020 na ogled razstava Jake Babnika z naslovom Pigmalion, ki poskuša tako na vsebinski kot na formalni ravni spodbuditi razmislek o razmerju, ki vselej nastaja med izbranim predmetom, fotografsko podobo in prostorom. Vsak izmed predstavljenih predmetov oziroma fotografij nosi zelo specifično simbolno vrednost, ki jo je mogoče prepoznati izključno v odnosu do njegovega konteksta; najsi gre za Tacitovo Germanijo, votivne podobe iz cerkve Matere božje na Brinjevi gori, zlato olimpijsko kolajno Tine Maze, silikonski prsni vsadek, referendumsko volilno skrinjico iz leta 1990 ali delček berlinskega zidu. Kustos razstave: Tevž Logar

  • Damjana Kolar

    22. 10. 2019  |  Kultura

    Dnevi nemškega filma v Ljubljani

    V Slovenski kinoteki bodo med 23. in 26. oktobrom potekali 5. Dnevi nemškega filma v organizaciji Goethe-Instituta Ljubljana in Slovenske kinoteke. Letošnja edicija bo nekoliko drugačna, saj bo ob poudarku na Bauhausu ob 100. letnici te slavne umetniško-obrtniške šole, v ospredju tudi TV produkcija posebnega kulturnega pomena. Na velikem platnu bosta tako zaživela dva filma, posneta za male zaslone in predvajana na nemški nacionalni televiziji – 180 minut Brechta in zgodba mlade študentke na Bauhausu.

  • Damjana Kolar

    21. 10. 2019  |  Kultura

    Med oblikovanjem, umetnostjo in ilustracijo

    V Kinu Šiška Ljubljana bodo danes, 21. oktobra ob 19.00 odprli pregledno razstavo VII. edicije Bienala slovenske neodvisne ilustracije, ki bo gostil več kot 20 umetnikov in umetniških kolektivov iz Slovenije in tujine. Bienale neodvisnih je periodični dogodek, ki raziskuje področja in kontekste sodobne ilustracije, ki je bil leta 2007 ustanovljen za namen podpore in promocije mladih slovenskih ustvarjalcev, ki delujejo na presečiščih med oblikovanjem, umetnostjo in ilustracijo.

  • Damjana Kolar

    20. 10. 2019  |  Kultura

    Neuresničene vizije Jožeta Plečnika

    V Plečnikovi hiši Ljubljana je od 18. oktobra 2019 do 26. januarja 2020 na ogled razstava Plečnikovi neuresničeni projekti za Ljubljano, ki razkriva, kakšno bi bilo mesto, če bi Plečnik lahko uresničil svoje vizije za štiri velike ljubljanske projekte: novo mestno hišo na Vodnikovem trgu ob Tržnicah, Mesarski most, ki bi Tržnice povezal s Petkovškovim nabrežjem, parlament na grajskem hribu z monumentalnim dostopom na Grajski grič v obliki stopnišča ob Magistratu in izvirno zasnovano stavbo slovenskega parlamenta ‒ Katedralo svobode v parku Tivoli. Kustosinja razstave: Ana Porok

  • Damjana Kolar

    19. 10. 2019  |  Kultura

    Spolne zlorabe v cerkvi

    V Kinodvoru bo 24. oktobra ob 20.30 premiera drame Božja milost v režiji Françoisa Ozona, posneta po resničnem sodnem primeru. Film, ki je prejel veliko nagrado žirije na letošnjem Berlinalu, sledi trem moškim, ki združijo moči, da bi razkrinkali cerkveno svetohlinstvo in se osvobodili bremena dolgo zamolčane resnice. 

  • Damjana Kolar

    18. 10. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 bosta nastopila nemška DJ-ja in producenta Cedric Dekowski in Felix Reifenberg, v Božidarju britanski DJ in producent ter vodja založbe Timedance Batu, v Dvorani Gustaf zvezda temačnega drum'n'bassa Counterstrike, v Channel Zero pa prihaja britanski DJ Casement.

  • Damjana Kolar

    17. 10. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo slovensko premiero dokumentarnega filma Mafija v objektivu, ki ga je posnela britanska dokumentaristka Kim Longinotto, letošnja prejemnica nagrade Darko Bratina in gostja festivala Poklon viziji, premiero drame Ure, dnevi, čas avtorice Anje Krušnik Cirnski v režiji Mojce Madon, ki je nastala po motivih romana Ure Michaela Cunninghama, 11. mednarodni festival novomedijske kulture Speculum Artium, ki predstavlja avtorje in projekte na prepletu umetnosti, znanosti in tehnologije, otvoritev 54. Festivala Borštnikovo srečanje s predstavo Poroka v izvedbi mednarodno priznanega fizičnega gledališča Gecko pod umetniškim vodstvom izraelskega performerja, koreografa, režiserja in profesorja Amita Lahava.

  • Damjana Kolar

    15. 10. 2019  |  Kultura

    Bi prepoznali takšno Ljubljano?

    V Galeriji S na Ljubljanskem gradu bodo 16. oktobra ob 18.00 odprli fotografsko razstavo z naslovom (Ne)Znana, ki je nastala v sodelovanju z revijo National Geographic Slovenija. Na razstavi se predstavljajo Branko Čeak, Domen Pal in Jože Maček, kustos razstave pa je Arne Hodalič, urednik fotografije pri reviji National Geographic Slovenija.

  • Damjana Kolar

    12. 10. 2019  |  Kultura

    Epopeja slovenskega partizanstva

    V Koloseju Ljubljana bo od 17. oktobra na ogled vojna drama Preboj v režiji Dejana Baboseka, ki je nastal po knjigi Past na Menini planini avtorja Franca Severja - Frante, takrat 22-letnega partizanskega komandanta bitke na Menini planini, ki je potekala marca leta 1945, ko se je v hudi zimi na visokogorsko planoto umaknila skupina 500 partizanov, ki jih je obkolila SS-divizija z 12 tisoč vojaki. Po peturni krvavi bitki se jim je v nemogočih razmerah le uspelo prebiti skozi obroč na svobodo.

  • Damjana Kolar

    11. 10. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam čez vikend? V Božidarju bo potekalo praznovanje 5. obletnice Stiroporja, ki jo bodo obeležili s 3-urnim DJ setom ameriške techno eminence Functiona, v Gala hali bo v okviru serialke Zeleno sonce nastopil Soulbrother Slipmat, v K4 pa bo sezono SOLVD kolektiva odprl britanski DJ Michael James.

  • Damjana Kolar

    10. 10. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo premiero družinske drame Henrika Ibsena Strahovi v režiji Igorja Vuka Torbice, festival stripa Tinta, mednarodno skupinsko interdisciplinarno razstavo sodobne umetnosti Napeta sedanjost, premiero plesne predstave Brina avtorice Bare Kolenc, premiero mednarodnega avtorskega projekta Pogovori o ljubezni v režiji Jerneja Lorencija, koncert britanskega elektronskega dvojca The Chemical Brothers, koncert legendarnega ženskega zbora The Mystery Of The Bulgarian Voices z znamenito avstralsko pevko Liso Gerrard.

  • Damjana Kolar

    9. 10. 2019  |  Kultura

    Ultimativni izzivalec lastne smrti

    Na Velikem odru MGL bodo 10. oktobra ob 20.00 premierno uprizorili črno komedijo Volpone v priredbi in režiji Diega de Bree. Komedija Volpone ali lisjak elizabetinskega dramatika Bena Jonsona iz leta 1605 govori o človekovi sli po bogastvu, prestižu, mladosti in ugodju, pa tudi o njegovi zmožnosti pretvarjanja in poigravanja z drugimi ljudmi. Režiser je izhajal iz dveh predlog Volponeja: iz predloge Bena Jonsona iz leta 1605 in Stefana Zweiga iz leta 1926. Uprizoritev združuje obe različici ter protagonista obravnava kot ultimativnega izzivalca lastne smrti.

  • Damjana Kolar

    8. 10. 2019  |  Kultura

    S čim se v današnjem času ukvarja avantgarda v Sloveniji?

    V Moderni galeriji v Ljubljani bodo 10. oktobra ob 20.00 odprli 9. trienale sodobne umetnosti U3 z naslovom Živo in mrtvo, kustos letošnje edicije pa je Vit Havránek iz Prage. Osnovna ideja trienala temelji na vprašanju: S čim se v današnjem času ukvarja avantgarda v Sloveniji? Vprašanje morda zveni enostavno, vendar se z njim znova odpira razprava o dveh vprašanjih – obstoju avantgarde in o sodobnosti.

  • Damjana Kolar

    7. 10. 2019  |  Kultura

    Globalna stanovanjska kriza

    V ljubljanskem Kinodvoru bo 8. oktobra ob 20.30 premiera dokumentarnega filma Pritisk, ki prinaša pronicljiv uvid v mehanizem globalne stanovanjske krize in odgovarja na vprašanje, zakaj si kar naenkrat ne moremo več privoščiti življenja v lastnem mestu, kdo našim skupnostim krade dušo in kaj lahko storimo, da si mesto priborimo nazaj. Po projekciji bo sledil pogovor z režiserjem Frederikom Gerttenom preko Skypa.

  • Damjana Kolar

    4. 10. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 bo nastopila domača synthpop zasedba Futurski, po koncertu pa bodo za glasbo skrbeli Den7el, Von Meister in Elovetric. V Cvetličarni bo potekal ECO festival - Hard Techno Specials VI, v Klubu Monokel pa se bo predstavila Johana Bogičević, srbska DJ-ka in vizualna umetnica, ki od leta 2010 skupaj  z Dušanom Lilićem nastopa pod imenom Banda Panda.

  • Damjana Kolar

    3. 10. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo mednarodno razstavo Podobe pokrajine, ki se osredotoča na obravnavo pokrajine v povezavi z družbenimi, ekonomskimi in kulturnimi vprašanji, kriminalni triler Joker v režiji Todda Phillipsa, retrospektivno razstavo Nandeta Vidmarja, 9. mednarodni filmski festival stop animacije StopTrik, gostovanje skupine CCN – Ballet de Lorraine s projektom Histoires sans Histoire(s), Stoletje Mercea Cunninghama.

  • Damjana Kolar

    2. 10. 2019  |  Kultura

    Kaj stroji vidijo in delajo drugače kot ljudje?

    Naše razumevanje sveta je vedno bolj odvisno od strojev, poleg tega pa so se začela pojavljati tudi vprašanja o strojnem in človeškem učenju. Kakšne izzive prinaša globoko učenje človeškemu znanju? Kaj stroji vidijo in delajo drugače kot ljudje? Kako lahko umetna inteligenca izboljša nove oblike izkušanja in razumevanja? Grška umetnica Kyriaki Goni se je teh vprašanj lotila v projektu Štetje kraterjev na Luni, ki ga bo skupaj s kustosinjo Daphne Dragona predstavila 2. oktobra ob 19.00 v Projektnem prostoru Aksioma v Ljubljani.

  • Damjana Kolar

    1. 10. 2019  |  Kultura

    Zgodbe žensk vseh spolov

    Med 1. in 13. oktobrom bo v Ljubljani potekal 25. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk, ki letos v središče postavlja žensko zgodbo. Ob jubileju organizatorke namreč ugotavljajo, da promocija žensk v kulturi, izpostavljanje ženskega zornega kota in zagovor ženske enakosti po 25 letih ni nič manj nujna kot je bila nekoč. Prav zato na letošnjem festivalu izpostavljajo #HerStory ali žensko zgodovino. Na festivalu se bo na 18 prizoriščih zvrstilo 160 nastopajočih, v manjšem obsegu pa bo festival potekal tudi v Mariboru in Zagrebu.

  • Damjana Kolar

    30. 9. 2019  |  Kultura

    Od laboratorija do plesne instalacije

    V Stari elektrarni Ljubljana bo 30. septembra ob 19.00 premiera plesne instalacije koreografinje Snježane Premuš Vsak zdaj je čas, prostor. Po predstavah Fizične manifestacije in Poíesis sebstva, za kateri je leta 2017 prejela nagrado Ksenije Hribar, se je lotila nadaljevanja raziskave ter iskanja orodij in sistemov s pomočjo somatske prakse v koreo-socialnem projektu projektu Fizične manifestacije II, ki ga kot avtorski opus razvija med leti 2017 - 2020.

  • Damjana Kolar

    27. 9. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Kurzschluss prihaja nemški DJ high-tech minimala Boris Brejcha, znan po nastopih z masko Jokerja in z energijo nabitih setih. Nastopil je na elektronskih festivalih, kot so Tomorrowland, Sonus, Time Warp in Exit, kjer je v plesno ekstazo spravil več deset tisoč ljudi. V K4 pa bo v okviru festivala Sonica nastopil irski duo Lakker, ki v svojem setu združuje tehno, industrijsko glasbo, klasiko in jungle.

  • Damjana Kolar

    26. 9. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo koncert irske elektro-pop dive Róisín Murphy, razstavo Galerije Y: Nove pozicije, na kateri se bodo predstavili: Sašo Vrabič, Arjan Pregl, Tina Dobrajc in Duša Jesih, koncert maroške glasbenice Hindi Zahra, otvoritev retrospektive filmov enega najpomembnejših francoskih režiserjev Jeana Renoirja, premiero poetične drame Daneta Zajca Grmače v režiji Nine Rajić Kranjac.

  • Damjana Kolar

    25. 9. 2019  |  Kultura

    Je migracija nujna za preživetje vrste? 

    V Cankarjevem domu v Ljubljani bo 26. septembra ob 20.00 premiera plesne predstave Kjare Starič Wurst z naslovom Human. Predstava v izvedbi kolektiva Kjara's Dance Project, je nastala v produkciji Plesnega teatra Ljubljana ter v koprodukciji s Cankarjevim domom. Odvija se na letališkem terminalu; letališče predstavlja globalni oder, prizorišče maksimalne tenzije med umetnim in naravnim, tehnološkim in organskim.

  • Damjana Kolar

    24. 9. 2019  |  Kultura

    Današnji svet skozi zvok

    Med 23. in 29. septembrom bo potekal festival sodobne elektronske glasbe in tranzitornih umetnosti Sonica z naslovom Varuhi, ki v enajsti izdaji preigrava izzive novih tehnologij in današnjega sveta skozi zvok. Festival bo odprla skupinska razstava del, ki so nastala za MoTino Nestalno muzejsko zbirko. Prav tako bosta novi deli ustvarila tudi letošnja rezidenčna umetnika: Tim Shaw in Tomas Nordmark. Nordmark je ustvaril novo osem-kanalno kompozicijo za Galerijo Arkade, Tim Shaw pa pripravlja instalacijo, ki jo bo predstavil v MoTA Labu. 

  • Damjana Kolar

    23. 9. 2019  |  Kultura

    Dvoličnost katoliškega podeželja

    V Kinodvoru bo 24. septembra ob 17.00 na ogled film Obraz poljske režiserke Małgorzate Szumowske, ki je na lanskem Berlinalu prejel veliko nagrado žirije. Zgodba o mladeniču, ki po nesreči ostane iznakažen in se mora soočiti z neprijetnimi odzivi okolja, sočutno, a pronicljivo razgalja dvoličnost katoliškega poljskega podeželja.