Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    20. 9. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Dvorani Gustaf Maribor bo prvič v Sloveniji nastopil ruski drum'n'bass DJ in producent Tobax, v K4 pa bodo novo sezono K4 Roza odprli z gostovanjem beograjske naveze; na velikem odru bo nastopila Sonja Sajzor, trans aktivistka, producentka, DJ-ka in multidisciplinarna vizualna umetnica, na malem odru pa DJ Greïgus.

  • Damjana Kolar

    19. 9. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo premiero avtorskega projekta Katarine Morano in Žige Divjaka z naslovom Sedem dni, koncert legendarne angleške zasedbe The Telescopes, drugo izdajo Festivala Račka z naslovom Politike odpora, ki se tokrat usmerja na kritiko normativnega razumevanja seksualne in spolne identitete, telesne podobe in urejanja intimnih razmerij, premiero drame Oscarja Wilda Saloma v priredbi Žanine Mirčevske in režiji Eduarda Milerja.

  • Damjana Kolar

    18. 9. 2019  |  Kultura

    Okušanje umetnosti

    Združena festivala uprizoritvenih umetnosti Performa & Platforma, ki bosta potekala na različnih lokacijah v Mariboru med 19. in 22. septembrom, letos v središče postavljata oralnost in z njo okus ter vabita gledalce, da se pridružijo ob okušanju umetnosti. Umetnost, ki nam poskuša ponuditi drugačno izkušnjo – estetsko in doživljajsko – namreč na usta in okus ne pozablja. Naj bo metaforično naslavljanje “okusa” drugega, drugosti, anomalij ali pa zgolj poskus prestrukturiranja uprizoritvenih prostorov v prostore srečanja, začasne, med seboj povezane skupnosti.

  • Damjana Kolar

    17. 9. 2019  |  Kultura

    Pogledi na krajine

    V organizaciji Fotokluba Maribora bo med 17. septembrom in 5. oktobrom potekal Festival fotografije Maribor 2019, ki se letos posveča krajini in okolju. Z razstavami, ki predstavljajo predvsem sodobno umetniško obravnavanje te teme, jo bo festival osvetlil z različnih plati. Fotografske tehnike, formalni in vsebinski izzivi, ekologija, politika, znanost, domišljija, pa tudi sama definicija motiva znotraj umetnostno zgodovinske stroke so zelo aktualne tematike, s katerimi se ukvarjajo tako umetniki in strokovnjaki kot tudi širša javnost. V okviru festivala se bo zvrstilo 30 razstav na 26 prizoriščih, dogajanje pa bodo pospremile še delavnice, predavanja, vodstva po razstavah in projekcije filmov.

  • Damjana Kolar

    16. 9. 2019  |  Kultura

    Praznik slovenskega filma

    V Portorožu bo med 17. in 22. septembrom potekal 22. Festival slovenskega filma. Osrednji slovenski filmski dogodek, ki bo potekal na dveh prizoriščih, v Avditoriju in kinu Monfort, bo letos ponudil 106 filmov, od tega 57 v tekmovalnem programu: 11 celovečernih filmov, 10 manjšinjskih koprodukcij (8 celovečernih in 2 kratka filma), 5 srednjemetražnih, 18 kratkih in 13 študijskih filmov. Letošnji Badjurov nagrajenec je neodvisni filmski avtor in komponist zvoka Andrej Zdravič, ki se mu bodo v sekciji Posvečeno poklonili s projekcijo štirinajstih njegovih eksperimentalnih filmov.

  • Damjana Kolar

    13. 9. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Klub Monokel prihaja poljski queer aktivist, producent, DJ, vokalist, grafični oblikovalec ter član kolektiva Oramics, ki se mu bodo pridružili še Warrego Valles, Estera, Volk, Pobalnika in Katcha, v mariborskem Štuku bo na DJ setu nastopil Ben Watkins, ustanovitelj, producent, vodja legendarne zasedbe Juno Reactor in pionir psy scene, v Channel Zero pa se vrača serialka temačnih elektronskih večerov KFTØ.

  • Damjana Kolar

    12. 9. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo razstavo Concrete Dreams / Betonske sanje, ki se ukvarja z dediščino industrijske arhitekture, predvsem nekdanjih totalitarnih sistemov, koncert domače synthpop zasedbe Futurski, razstavo Arjana Pregla z naslovom Gugu Gaga, ki je v novi seriji slik izhajal iz risb svojih otrok, festival za mesto in klavir Pianopolis, premiero drame Gorana Vojnovića Rajzefiber v režiji Anice Tomić.

  • Damjana Kolar

    11. 9. 2019  |  Kultura

    Deset dni dogajanja za deseto obletnico

    Center urbane kulture Kino Šiška je v desetih letih delovanja postal osrednja slovenska institucija na področju sodobne koncertne ponudbe, dopolnjujeta pa jo še programa vizualne in uprizoritvene umetnosti. Njihovi najbolj prepoznavni programi so Špil liga, prva liga dijaških bendov, mednarodni festival sodobnega plesa CoFestival, mednarodni festival in konferenca MENT Ljubljana ter galerija DobraVaga. Deseto obletnico delovanja bodo obeležili s bogatim programom, ki bo potekal od 12. do 21. septembra. V sklopu praznovanja bodo deset dni posvetili glasbi, filmu, vizualni umetnosti, stripu, plesu in drugim umetniškim področjem, ki jih podpirajo že od leta 2009. 

  • Damjana Kolar

    10. 9. 2019  |  Kultura

    Nikogar ne briga?

    Trg francoske revolucije, Gosposka ulica, Križevniška ulica, Novi trg in Park na Ambroževem trgu v Ljubljani bodo med 11. in 13. septembrom prizorišča četrte edicije festivala sodobnih idej Indigo, ki se letos ukvarja z vprašanjem Nikogar ne briga? ter tematizira ravnodušnost in neobčutljivost za probleme okoli nas. V treh dneh se bodo zvrstile razstave, predstave, koncerti, delavnice, predavanja in strokovne debate s priznanimi domačimi in tujimi umetniki ter teoretiki na temo brezbrižnosti.

  • Damjana Kolar

    9. 9. 2019  |  Kultura

    Prijateljstvo med šimpanzom in človekom

    V Cankarjevem domu v Ljubljani bo 16. septembra ob 20.00 premiera črne komedije Leto opice, ki je nastala v makedonsko-slovensko-srbsko-kosovski koprodukciji. Film makedonskega režiserja Vladimirja Blaževskega je politična satira o prijateljstvu med šimpanzom Kokom in Cobetom, njegovim skrbnikom v živalskem vrtu v Skopju. Filmsko zgodbo zaplete Kokov pobeg iz "ujetništva na svobodo," s katerim postane simbol upora na mračnem postranzicijskem Balkanu. Premiere se bodo udeležili režiser Vladimir Blaževski, glavni igralec Igor Angelov ter zvezda makedonske kinematografije in producent filma Darko Popov.

  • Damjana Kolar

    6. 9. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Gala hali bo ob rojstnem dnevu Metelkove v sodelovanju z ekipo Bojler potekal maratonski 9-urni program, na katerem bo nastopila Amy Becker, ena vidnejših predstavnic novega vala britanske klubske scene. V K4 pa bo v okviru serialke Knauf nastopil DJ in producent 33.10.3402, rezident beograjskega Drugstora, pridružila pa se mu bosta RSN in Shekuza.

  • Damjana Kolar

    5. 9. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo razstavo Umetnost za nove dni: Zbirka Dravske banovine (1929-1941), premiero predstave Daniila Harmsa Umetnost je omara v režiji Ivana Peternelja, razstavo umetniškega tandema Christo & Jeanne-Claude: Skrita stvarnost, KAPA Records Fest, na katerem bodo nastopili: Haiku Garden, Lynch, The Canyon Observer in Darla Smoking, premiero gledališke postavitve Podgane, ki je nastala po motivu drame Hinkemann Ernsta Tollerja v režiji Marka Čeha.

  • Damjana Kolar

    4. 9. 2019  |  Kultura

    Radikalna telesa

    Na različnih prizoriščih v Ljubljani bo med 11. in 15. septembrom potekal Spider- Festival radikalnih teles, ki že osmo leto zapored prinaša plesne in druge umetniške manifestacije ter inovativne, tudi radikalne poglede na lokalno in globalno kulturnopolitično ozračje. V štirih festivalskih dneh bodo ponovno oživili danes nekonvencionalna plesno-gledališka prizorišča (Plečnikovo letno gledališče za Tivolskim gradom) in tam na prav tako nekonvencionalen način naslavljali povsem univerzalno temo: območje soobstoja. Osrednja tema letošnje izdaje je aktualno družbeno vprašanje, ki se v teoriji zdi povsem preprosto, v praksi pa se pokaže za gordijski vozel, in sicer: kako soobstajati onkraj utesnjenosti določeno koreografijo, strukturo zidov nadzora in diskriminacije?

  • Damjana Kolar

    3. 9. 2019  |  Kultura

    Izzivanje naših predstav o ženskosti in feminizmu

    V Projektnem prostoru Aksioma Ljubljana bodo 4. septembra ob 19.00 odprli razstavo Lee Culetto z naslovom deflowered by Lea, ki je nastala v okviru iniciative za podporo mladih umetnikov U30+ in koprodukciji z Galerijo Miklova hiša Ribnica. Mlada umetnica se v svojem delu osredotoča na žensko telo in odgovarja na način na katerega ga "moški pogled" oblikuje skozi modo, oglaševanje in medije. Z vezenjem, asemblažem in drugimi tehnikami ustvarja objekte in instalacije, ki skozi prizmo mode, pogleda in telesa izzivajo naše predstave o ženskosti in feminizmu.

  • Damjana Kolar

    2. 9. 2019  |  Kultura

    Kako ustvarjanje ločiti od lastnega življenja

    V Kinodvoru bo 4. septembra ob 20.30 premiera najnovejšega filma španskega mojstra Pedra Almodóvarja Bolečina in slava, duhovite in ganljive avtobiografske ode filmski ustvarjalnosti. V glavni vlogi blesti Antonio Banderas, ki je na letošnjem festivalu v Cannesu prejel nagrado za najboljšega igralca. Film bo pospremila tudi razstava plakatov in fotografij Almodovar: podoba in barva iz zbirke Slovenske kinoteke.

  • Damjana Kolar

    30. 8. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V mariborskem Štuku bo potekalo praznovanje 5. obletnice Bass Fighters, na kateri bo prvič v Sloveniji nastopil britanski DJ in producent A.M.C., superzvezda drum'n'bassa in eden najboljših DJ-ev na svetu, ki se mu bo na odru pridružil še Innate MC, v K4 pa  bodo 31. sezono odprli z gostovanjem kanadske disco kraljice Jayde G, ki je tudi nova rezidentka BBC Radia 1.

  • Damjana Kolar

    29. 8. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo 31. mednarodni festival Noči v stari Ljubljani, ki bo ponudil 34 dogodkov, koncert Boža Vreća, ki ga mnogi označujejo za novodobnega princa sevdaha, Festival neodvisne filmske produkcije - Filmmixer #6 pod geslom Združeni v smehu in prvinskosti,  3. Festival urbane kulture Slovenija - #FUKSi, na katerem bodo med drugim nastopili David Morales in norveški dvojec Röyksopp.

  • Damjana Kolar

    28. 8. 2019  |  Kultura

    Soočenje med plesno umetnostjo in vsakdanom

    Murska Sobota bo med 28. in 31. avgustom središče mednarodnega plesnega dogajanja, saj bo v organizaciji Zavoda Flota potekal festival Front@ sodobnega plesa, ki bo štirinajsto leto zapored gostil tuje in domače ustvarjalce s področja sodobnega plesa. Na festivalu se bo zvrstilo 25 dogodkov, na katerih se bodo predstavili umetniki iz Avstrije, Madžarske, Francije, Nizozemske, Velike Britanije, Belgije, Italije, Izraela in Slovenije. Značilnost letošnjega programa je predvsem soočenje med plesno umetnostjo in vsakdanom, zato bodo skoraj vsi dogodki na prostem. 

  • Damjana Kolar

    26. 8. 2019  |  Kultura

    Napeta bitka s časom

    V Kinodvoru bo od 30. avgusta dalje na ogled psihološki triler 112, navdihnjen s posnetkom resničnega klica v sili, ki občinstvo popelje na napeto potovanje, čeprav se ne premakne iz klavstrofobičnega klicnega centra. Gre za celovečerni prvenec danskega režiserja Gustava Möllerja, ki je lani prejel več festivalskih nagrad.

  • Damjana Kolar

    23. 8. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Gala hali bo potekal tradicionalni rx:tx zbor, na katerem se bosta med drugim zvrstila dva live acta, gost pa bo Persian Empire, nemški mojster tople, kolažirane produkcije, v Jazz klubu Satchmo ogrevanje pred 5. obletnico Bass Fighters, v Klubu Monokel pa 2. fešta kalamarov.

  • Damjana Kolar

    22. 8. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo koncert ameriške skupine Deerhunter, ki velja za eno ključnih skupin sodobnega indie rocka, muzikal Mojster in Margareta v izvedbi Gledališča LDM "Novaya scena" iz Sankt Peterburga, ki je nastal po fantazijsko-satiričnem romanu Mihaila Bulgakova, retrospektivno razstavo mojstra fotografije Stojana Kerblerja, razstavo intermedijske umetnice Tanje Vujinović z naslovom MetaVrt Sfera 2, otvoritev 22. mednarodnega festivala Mladi levi.

  • Damjana Kolar

    21. 8. 2019  |  Kultura

    Čustveni materializem

    Od 24. do 31. avgusta bo na različnih prizoriščih v Ljubljani potekal 22. mednarodni festival Mladi levi, na katerem se bo zvrstilo 29 dogodkov. Rdeča nit festivala je tema čustvenega materializma, na njem pa bodo nastopili tako priznani umetniki – zvezde mednarodnih odrov (Ursula Martinez, Kate McIntosh, Walid Raad), kot tudi vznemirljivi mlajši avtorji (Maria Lucia Cruz Correia, Dimitri de Perrot, Jaha Koo). Poleg umetniških dogodkov bodo pripravili tudi okroglo mizo Prostorska problematika scenskih umetnosti v mestu Ljubljana in dvodnevni Mednarodni forum trans-making: O čustvenem materializmu, katerega ideja je raziskati stališča in odnose med družbo, njenimi idejami, zgodbami, izdelki (vključno z umetnostjo) in materialnimi predmeti ter iz različnih zornih kotov prerešetati idejo čustvenega materializma.

  • Damjana Kolar

    20. 8. 2019  |  Kultura

    Prestolnica poezije

    Od 21. do 24. avgusta bo na Ptuju potekal 23. mednarodni festival Dnevi poezije in vina, na katerem se bo predstavilo dvajset mednarodno uveljavljenih pesnic in pesnikov iz 16 držav, ki bodo nastopili na več kot 60 dogodkih v Sloveniji ter tudi v Avstriji in na Hrvaškem. Za ogrevanje so poskrbeli že Večeri pred Dnevi v šestih krajih po Sloveniji (Krškem, Radovljici, Selcah, Svetem Andražu v Slovenskih Goricah, Zgornji Kungoti, Ljubljani). Letošnji častni gostje so srbska pesnica Radmila Lazić, kitajski pesnik Bei Dao in Ilija Trojanow, avtor Odprtega pisma Evropi, država v fokusu pa je Nemčija. 

  • Damjana Kolar

    19. 8. 2019  |  Kultura

    Prva petletka slavi ženske

    Od 19. do 24. avgusta bo v Ljubljani potekal 5. festival kratkega filma FeKK, ki bo tudi tokrat postregel z najboljšimi kratkometražnimi filmi domače in tuje produkcije. V okviru tekmovalnega programa FeKK SLO in FeKK YU se bodo filmi potegovali za nagrade v različnih kategorijah, festival pa bodo zaznamovali tudi retrospektiva kratkih filmov Dušana Makavejeva, predstavitev kratkometražcev mlade srbske režiserke Jelene Gavrilović, gostovanje slovitega portugalskega festivala IndieLisboa, zmagovalni evropski kratki filmi preteklega leta, VR-kino, ki bo že drugo leto zapored ponudil nabor štirih večkrat nagrajenih 360-stopinjskih filmov preteklega leta. pester strokovni program za predstavnike filmske stroke ter druženja s številni mednarodni gosti.

  • Damjana Kolar

    16. 8. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Gala hali bodo v okviru serialke Swaguljčica odmevali mastni trap in hip hop beati najnovejše produkcije, za katere bodo poskrbeli Tschimy, K'Pow, White AF in Lil Ris, na ljubljanski Špici pa bodo v okviru Innocent Music gostili kolumbijskega DJ Davida Gtronica, Avstrijca Marxa.P in domača Aneya F. in Rodaha.

  • Damjana Kolar

    14. 8. 2019  |  Kultura

    V Ljubljani muzikala po delih Puškina in Bulgakova

    V okviru 67. Ljubljana Festivala bosta naslednji teden v Križankah na ogled dva ruska muzikala v izvedbi Gledališča LDM Novaya Scena iz Sankt Peterburga, ki sta nastala po literarni predlogi: Onjeginov demon po motivih Puškinovega romana v verzih Jevgenij Onjegin (19. in 20. avgusta) ter Mojster in Margareta po istoimenskem fantazijsko-satiričnem romanu Mihaila Bulgakova (22. in 23. avgusta).

  • Damjana Kolar

    14. 8. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od srede do sobote

    Tokrat priporočamo 8. Overjam International Reggae Festival, na katerem se bo v treh dneh na dveh odrih zvrstilo več kot 40 izvajalcev, med njimi Alborosie & Shengen Clan, Ward 21, Junior Kelly, Cali P, Queen Ifrica, Zion Train, Israel Vibration, 12-urni maraton Mary Don't Go!, koncert japonskih psihedelikov Kikagaku Moyo, Od:vod festival, ki bo potekal od 14. do 18. avgusta v Parku Tivoli in ljubljanskih klubih.

  • Damjana Kolar

    13. 8. 2019  |  Kultura

    Ruski pes

    V mariborskem razstavišču KIBLA Portal je do 7. septembra na ogled pregledna razstava kontroverznega ruskega umetnika Olega Kulika z naslovom Zlato runo, ki je nastala ob zaključku enomesečne umetniške rezidence v okviru mednarodnega projekta Tvegaj spremembo (2016—2020). Razstava, ki jo je pripravilo mariborsko Društvo za sodobno umetnost X-OP, zajema umetnikov opus od začetka 90. let do danes, obenem pa predstavlja nova dela, nastala v produkciji KID KIBLA v času umetnikovega bivanja v Mariboru (Zlato runo, Opazovalec, Imperij) ter delo Merry-Go-Round, ki je nastalo letos v produkciji MSUV – Muzeja za sodobno umetnost Vojvodine v Novem Sadu. 

  • Damjana Kolar

    12. 8. 2019  |  Kultura

    Tarantinovo ljubezensko pismo

    Eden najtežje pričakovanih filmov festivala v Cannesu, kriminalna drama Bilo je nekoč ... v Hollywoodu ameriškega režiserja in scenarista Quentina Tarantina, bo od 15. avgusta na ogled tudi v naših kinematografih. Gre za zgodbo o nekdanjem zvezdniku televizijskih vesternov in njegovem dolgoletnem dvojniku, ki se v času umorov zloglasnega serijskega morilca Charlesa Mansona in vladavine terorja Helterja Skelterja leta 1969 v Los Angelesu odpravita na pot, da bi se uveljavila v filmski industriji.

  • Damjana Kolar

    9. 8. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? Klub Monokel bo gostil Dj-ko in producentko mapalmo, hrvaško ambasadorko grima, trapa, kudura in ballrooma ter domače Warrego Valles in Volka. V športnem parku Budanje v Ajdovščini bo potekal Summer Spark Festival, na katerem bodo med drugim nastopili Plastik Funk, Kosta Radman, Thomas Rush in Half Shark.