Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    2. 8. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Pritličju bo na Poletnem celovečercu nastopil DJ Volk, na Letnem vrtu in v Gala hali bo v petek potekala 123. edicija serialke Zeleno sonce, na kateri bosta nastopila DJ Kool S in Udo Brenner, v soboto pa gala banket oddaje Zlati gol, na katerem bodo za zabavo poskrbeli Borsaleano, DJ Ip Man, DVS, Junker, Mike, Prijateljica, Šuljo, Terranigma in Trinidad.

  • Damjana Kolar

    1. 8. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo mednarodni festival kratkega filma SHOTS, mračno apokaliptično zombi komedijo Mrtvi ne umirajo v režiji Jima Jarmuscha, 2. Castle Kolpa Music Festival, na katerem bo nastopilo 30 tujih in domačih skupin ter 20 DJ-ev, zaključek Okarina Festivala Bled s koncertom tunizijskega jazz glasbenika Dhaferja Youssefa.

  • Damjana Kolar

    31. 7. 2019  |  Kultura

    Festivalsko dogajanje ob reki Kolpi

    V Fari pri Kostelu bo od 31. julija do 4. avgusta potekal 2. Castle Kolpa Music Festival, na katerem se bo na treh odrih (Dragon Stage, Arena Experience, Oder na plaži) predstavilo 30 tujih in domačih glasbenih skupin in 20 DJ-ev. Potekale bodo tudi številne spremljevalne dejavnosti, kot so stand up predstave, športne igre, kreativne  delavnice, projekcije dokumentarnih glasbenih filmov. Kot uvod v letošnji festival bo na predvečer 31. julija potekal Akustični večer pod zvezdami, na katerem bodo nastopili Tabu, Društvo mrtvih pesnikov, MRFY in Fed Horses.

  • Damjana Kolar

    30. 7. 2019  |  Kultura

    Družbeno-politični rituali 

    V Novem mestu bo med 31. julijem in 4. avgustom potekal festival Fotopub, katerega cilj je "prepoznavanje kvalitet uveljavljajočih se umetnikov in odpiranje prostora za neodvisno raziskovanje, eksperimentiranje in nekonvencionalne kuratorske prakse". Festival je bil leta 2014 rekonceptualiziran in se mu je od tedaj uspelo uveljaviti kot mednarodna platforma za promocijo, spodbujanje in razvoj najbolj inovativnih umetniških dejavnosti onkraj meja sodobnih umetnosti in kultur.

  • Damjana Kolar

    29. 7. 2019  |  Kultura

    Maribor je prihodnost

    V Galeriji K18 v Mariboru bodo 29. julija ob 19.00 odprli razstavo Roberta Marina in Matjaža Rušta z naslovom Maribor is the future, ki je nastala na njuni enomesečni rezidenci, predstavljena pa bo v obliki intervencije v javni prostor na fasadi galerije in s tiskano publikacijo - magazinom, ki bo vseboval celotno serijo. Roberta Marina in Matjaža Rušta v tandemu poznamo predvsem po projektu "Najlepše mesto na svetu". Gre za serijo dokumentarnih fotografij, ki v obliki fotobloga nastaja od leta 2014 in je bila med drugim predstavljena tudi kot tiskana publikacija, vsebinsko pa je vezana na Ljubljano, kjer fotografa živita.

  • Damjana Kolar

    26. 7. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Klubu Monokel bo potekal 42-urni maraton, na katerem bodo nastopili: Estera, Commercial Break, B L N, Katcha, Maša, NinaBelle, Nina Hudej, Philip IV, Pobalnika, Volk, Annarch, Duki, m00sh, Gašper Torkar, Tetsuo, v Dvorani Gustaf pa Kryptønight: The Jump Up Frenzy, kjer bodo za zabavo poskrbeli Dominus Diaboli, Wooga, Kryptønite, No Comply, Skinitch.

  • Damjana Kolar

    25. 7. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo koncert južnoafriškega dua FAKA, pregledno razstavo Borisa Beje z naslovom Tišina v času hrupa, koncert Bowraina z godalnim kvartetom, 4. mednarodni filmski festival Kranjska Gora, ki bo v sedmih dneh ponudil več kot 70 filmov, zaključek Mednarodnega simpozija kiparjev Forma viva 2019, koncert legendarne ameriške progresivne metal skupine Queensrÿche.

  • Damjana Kolar

    23. 7. 2019  |  Kultura

    Velika imena etno glasbe in jazza na Okarini

    Od 23. julija do 3. avgusta bo na Bledu potekal 29. Okarina Festival Bled, ki bo v dvanajstih dneh ponudil 12 brezplačnih koncertov vrhunskih glasbenih skupin in izvajalcev z različnih koncev sveta. Na festivalu bodo med drugim nastopili ameriška afrobeat zasedba Antibalas, Ravid Kahalani in zasedba Yemen Blues, legendarni jamajški jazz pianist Monty Alexander, ameriška roots rock zasedba Larkin Poe ter tunizijski jazz glasbenik Dhafer Youssef.

  • Damjana Kolar

    22. 7. 2019  |  Kultura

    Rekonstrukcija zloglasnega poboja

    Od 25. julija dalje bo v Koloseju na ogled film Utøya, 22. julija, v enem samem kadru posneta rekonstrukcija zloglasnega poboja devetinšestdesetih članov podmladka norveške laburistične stranke, ki pretrese z ostrino dokumentarističnega naturalizma. S filmom, ki dogajanje prikaže iz perspektive najstnikov, je režiser Erik Poppe hotel "zgodbo vrniti žrtvam".

  • Damjana Kolar

    19. 7. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V sklopu RE.SET Europe Tour 2019 v Maribor in Ljubljano prihaja kolumbijski DJ Brain, v Gala hali bodo v okviru serialke Swaguljčica nastopili DVMIR, Borka, Mondijale, v K4 pa na zaključnem K4DNB dogodku sezone Wooga, Fornax, Sub Tera, Sari, Dub_Tone in Rak3ta. 

  • Damjana Kolar

    18. 7. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo razstavo slik Mihe Štruklja z naslovom Alter ego mest, ki so nastale na podlagi raziskovanja prostorov in ljudi kitajskih oziroma tajvanskih mest, koncert zasedbe KALU & The Gradient, ki je lani pri založbi Stiropor izdala debitantsko ploščo Get Well Soon, festival Dobimo se pred Škucem, na katerem se bo letos zvrstilo kar 47 različnih dogodkov, uprizoritveni koncert Songs Of Wars I Have Seen na tekste Gertrude Stein in glasbo nemškega skladatelja Heinerja Goebbelsa.

  • Damjana Kolar

    17. 7. 2019  |  Kultura

    Peta sezona koncertnega cikla Selekcija

    Poletne mesece pred ljubljansko Mestno hišo bo že peto leto zapored popestrila serija koncertov na prostem #Selekcija, ki predstavlja "sodobno robno elektronsko glasbo domačih ter tujih izvajalcev in izvajalk." S koncertnim ciklom elektronsko glasbo predstavljajo zunaj komercialnega in klubskega konteksta ter jo približujejo širši publiki v koncertni različici. Letošnjo Selekcijo je 20. junija odprla Perera Elsewhere, v Berlinu živeča britanska vokalistka, producentka in DJ-ka šrilanških korenin.

  • Damjana Kolar

    16. 7. 2019  |  Kultura

    Prva reška retrospektiva Vlada Marteka

    V Muzeju moderne in sodobne umetnosti Reka (MMSU) je do 8. septembra na ogled Razstava z več naslovi, prva retrospektivna razstava Vlada Marteka, hrvaškega konceptualnega umetnika in tudi člana zagrebške Grupe šestorice avtora (1975–1978). Razstava je nastala v sodelovanju med Muzejem in galerijami mesta Ljubljane (MGML) in MMSU Reka, ki sta jo skupaj pripravili kuratorici Alenka Gregorič in Ksenija Orelj. Razstava, ki je del programa Reka 2020 – evropska prestolnica kulture, bo februarja leta 2020 na ogled še v Mestni galeriji Ljubljana.

  • Damjana Kolar

    15. 7. 2019  |  Kultura

    Teden fantastičnih filmov z vinsko spremljavo

    Od 16. do 20. julija bo v Ljutomeru in letos prvič tudi v Ormožu potekal 15. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, ki ga je ameriška revija MovieMaker uvrstila med 30 najboljših žanrskih festivalov na svetu. Ponudil bo rekordnih 35 celovečernih filmov, 13 dokumentarcev in 33 kratkih filmov iz 35 držav. Častna gosta festivala bosta režiser Sam Firstenberg (Ameriški ninja) in igralka Christina Lindberg, ena najznamenitejših ikon eksploatacijskega filma sedemdesetih let in muza Quentina Tarantina, ki bosta na zaključni prireditvi prejela nagradi za izjemne prispevke k žanrski kinematografiji, poklonili pa se jima bodo tudi s posebnima retrospektivama, 

  • Damjana Kolar

    12. 7. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V splitskem Parku Mladeži bo od 12. do 14. julija potekal festival Ultra Europe, na katerem bodo med drugimi nastopili Swedish House Mafia, Above & Beyond, Adam Beyer, Afrojack, Alesso, Armin van Buuren, Carl Cox, v Tolminu Butik Festival, Klub Tiffany in Monokel bosta v okviru Ghosting serialke gostila ameriškega DJ-ja Chrisa Cruseja, v K4 pa bo potekal zaključek sezone rezidenčnih ekip Sezam in Synaptic.

  • Damjana Kolar

    11. 7. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo mednarodno razstavo mladih umetnikov z naslovom Kljub vsemu seksi, ki na svojevrsten način nagovarja tesnobo, ki se pojavlja med mladimi, soočenimi z okoljsko katastrofo, festival In Memoriam prof. Peter Hafner, na katerem bodo nastopili Igralom, Haiku Garden, Lola Marsh, Persons from Porlock in drugi, 22. festival drugačne glasbe Trnje, nastop madžarskega pianista, skladatelja in aranžerja Norberta Kaela, ki združuje klasično glasbo z jazzom.

  • Damjana Kolar

    10. 7. 2019  |  Kultura

    Duhovito in ganljivo razmišljanje o vladavini denarja

    Od 10. julija dalje si v Kinodvoru lahko ogledate film Propad ameriškega imperija, v katerem režiser Denys Arcand predstavi duhovito in ganljivo razmišljanje o vladavini denarja in sesuvanju vseh ostalih vrednot v naši družbi. Kanadski režiser je za film Vdor barbarov (2003) prejel oskarja za najboljši tujejezični film.

  • Damjana Kolar

    9. 7. 2019  |  Kultura

    Sintetizirani artefakti sodobne civilizacije

    V ljubljanski Galeriji DLUL je do 4. avgusta v okviru razstavnega cikla Inside Out, ki ga letos prirejajo že šestič, na ogled razstava Boštjana Drinovca in Uroša Potočnika z naslovom Misleci, moduli in algoritmi. Njuno umetniško prakso povezuje eksperimentalna narava in raziskovalna radovednost, s katerima se lotevata iracionalnosti in bizarnosti misleče, na videz razumu podrejene družbe. Kuratorka razstave je dr. Nadja Gnamuš.

  • Damjana Kolar

    8. 7. 2019  |  Kultura

    Filmski večeri na prostem

    Od 11. julija do 3. avgusta bo na dvorišču Ljubljanskega gradu potekal Film pod zvezdami, ki ga pripravlja Kinodvor v sodelovanju z Ljubljanskim gradom. Na ogled bo izbor nekaterih najbolj odmevnih filmov pretekle kinematografske sezone (Zelena knjiga, Bojevnica, Rocketman, Bohemian Rapshody, Hladna vojna, Najljubša) in šest novitet, ki bodo prvič javno predstavljene na slovenskem platnu, med njimi tudi filma Bolečina in slava v režiji Pedra Almodovarja in Mrtvi ne umirajo Jima Jarmuscha.

  • Damjana Kolar

    5. 7. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? Na Letnem vrtu Gala Hale bo potekal tradicionalni Underground Pulse Piknik, na katerem bo kot posebni gost nastopil kolumbijski mojster deep drum'n'bassa Brain, v Cvetličarni festival elektronske glasbe Woodland, na katerem bodo med drugim nastopili Marnik, Frank Kvitta, Moe, Tricky Gullivan, Goncalo M, v K4 večer Roza + Pink. The Underground: United In Trance, v Jazz klubu Satchmo pa se bo predstavila avstrijska ekipa Predators Lab.

  • Damjana Kolar

    4. 7. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo retrospektivno razstavo kostumografa Alana Hranitelja ob 33. letnici njegovega umetniškega delovanja, plesno predstavo Maríe Pagés z naslovom Oda času, ki v ospredje postavlja minljivost časa, koncert malijske zasedbe Tinariwen, ene najbolj priznanih puščavskih blues rock skupin, razstavo ameriškega umetnika Brada Downeya, ki se pri svojem umetniškem delu poslužuje strategije preseganja mej, kršenja pravil, javnih potegavščin, koncert Nosil bom rdečo zvezdo, na katerem bo nastopila Svetlana Makarovič z gosti.

  • Damjana Kolar

    3. 7. 2019  |  Kultura

    Prihodnost na Ptuju

    Med 5. in 12. julijem bo na Ptuju potekal 17. festival sodobne umetnosti Art Stays, največji slovenski dogodek sodobne umetnosti, ki je od leta 2003 gostil več kot 800 ustvarjalcev, med njimi tudi svetovno znana imena, kot so Ai Weiwei, Yoko Ono, Monira Al Qadiri, Gilbert in George,  Allora & Calzadilla. Tudi letos bodo predstavili presežke iz zelo širokega spektra umetniških izrazov – od kiparstva, fotografije, slikarstva, instalacij do videa, filma, performansov in glasbe. Tokratna izvedba z naslovom Prihodnost - vizija sveta bo predstavila več kot 80 umetnikov, ki svoja raziskovanja posvečajo prihodnosti in z njimi odgovarjajo na vprašanje kaj nas čaka?

  • Damjana Kolar

    2. 7. 2019  |  Kultura

    Prvi festival street arta v Sloveniji

    Od 2. do 6. julija bo v organizaciji Alternative Ljubljana/Inštitut za urbana vprašanja potekal prvi mednarodni Ljubljana Street Art Festival, ki bo združil mednarodno in domačo ulično, umetniško, aktivistično in akademsko sceno. Festival z bogatim programom dogodkov, od simpozija, diskusij, delavnic - do (brezplačnih) sprehodov in stenskih poslikav, spodbuja obiskovalke in obiskovalce k branju ulic in aktivni participaciji, hkrati pa podpira mlade, še neuveljavljene generacije uličnih umetnic in umetnikov. Prva edicija festivala je obenem posvečena praznovanju obletnice brezplačnega Ljubljana Graffiti Toura, ki že četrto leto zapored razkriva pisane strani ljubljanskih zidov in navdušuje številne domače in tuje obiskovalce.

  • Damjana Kolar

    1. 7. 2019  |  Kultura

    Laboratorij zunaj urbanih središč

    Od 1. do 7. julija bo na sotočju Soče in Tolminke in v Kinogledališču Tolmin potekal 20. mednarodni glasbeni festival Kreativni tabor Sajeta, na katerem se bo zvrstilo dvajset koncertov ustvarjalcev iz 11 držav, pester pa bo tudi spremljevalni program s kreativnimi delavnicami, predavanji, debatami, performansi, razstavami, filmskimi projekcijami ter programom za otroke. Festival, ki že dve desetletji sledi ideji vzpostavitve kulturno-umetniškega laboratorija v naravnem okolju, vsako poletje za en teden ustvarja pogoje za prakticiranje sodobnih ustvarjalnih praks zunaj urbanih središč. 

  • Damjana Kolar

    28. 6. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? Na območju Čezsoče v Bovcu bo potekal elektronski plesni dogodek Tested Music Fest, na katerem se bo na dveh plesiščih predstavilo 20 DJ-ev. V K4 bo gostoval britanski d'n'b duo ZeroZero, ki mu bosta družbo delala nizozemski Baromar iz ekipe Korsakov ter domači Spencah, predstavili pa bodo tudi DNB Kompilacijo 2018. 

  • Damjana Kolar

    27. 6. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo skupinsko razstavo Groundwork, ki predstavlja štiri generacije newyorških umetnikov, prvo edicijo mednarodnega festivala Bluesland, 2. mednarodni festival sodobnega kolaža Kaos, premiero filma Človek s senco v režiji Eme Kugler, ki govori o nezmožnosti biti, obstajati kot avtonomno, svobodno bitje, koncert enega največjih kitaristov vseh časov Marka Knopflerja.

  • Damjana Kolar

    26. 6. 2019  |  Kultura

    Vsakdanje banalnosti

    Od 28. do 30. junija bo v organizaciji Zavoda FOKUS potekal Festival Celje FOKUS 2019, kjer se bodo predstavili uveljavljeni domači in tuji fotografi. Festival, ki bo povezal različna celjska prizorišča, se v letošnji izvedbi posveča osrednji temi "vsakdanjih banalnosti", ki naslavlja vprašanja fotografije in vizualne kulture v odnosu do običajnega, vsakdanjega, znanega, dolgočasnega in bizarnega. 

  • Damjana Kolar

    21. 6. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    V portoroški Tivoli Club prihaja ukrajinska techno virtuozinja Marika Rossa, v klubu Monokel bo nastopila Deena Abdelwahed, ki je začela svojo glasbeno kariero kot del kolektiva World Full of Bass v Tunisu ter jo nadaljevala v kolektivu Arabsazy, v K4 pa se bo predstavila Vera, nemška veteranka in rezidentka kultnega kluba Robert Johnson.

  • Damjana Kolar

    20. 6. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo razstavo Instinkt, na kateri so predstavljena dela, ki raziskujejo, kako je odnos med živaljo in človekom ideološko poudarjen ali prikrit, prvi koncert cikla Selekcija#, na katerem bo nastopila Perera Elswhere, skupinsko razstavo Dokaz št. 1, premiero dramedije Izkoristi in zavrzi me mlade avtorice Ize Strehar v režiji Gregorja Grudna, razstavo fotografij Igorja Andjelića z naslovom Casa come me ob 100-letnici umetniške šole Bauhaus, trap dogodek Pimped Out, na katerem bodo nastopili: Capo Plaza, Matter, Yugos, Drill, Klinac, Mito - Egon in drugi.

  • Damjana Kolar

    19. 6. 2019  |  Kultura

    Začenja se Lent

    Od 20. do 29. junija bo v Mariboru potekal Festival Lent, ki velja za največji slovenski festival na prostem. V okviru festivala se odvija več festivalskih sklopov, ki bodo tudi letos ponudili žanrsko pisano paleto prireditev. Eno od prizorišč je že petnajsto leto zapored tudi Mladinin oder - prizorišče vzhajajočih zvezd, namenjen mladim glasbenikom in skupinam, ki se letos seli na mali oder v kleti Narodnega doma. V desetih dneh se bodo zvrstili izvajalci različnih glasbenih žanrov - od prodorne akustične glasbe,  do v živo izvajane elektronike, od progresivnega punk-rocka, do zabrisanih mej hip hop in house ter techno glasbe.