Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    18. 6. 2019  |  Kultura

    Ljubljana ima najstarejši jazz festival v Evropi

    Od 18. do 22. junija bo v Ljubljani potekal 60. Jazz festival Ljubljana, najstarejši evropski jazz festival, ki je leta 2018 prejel nagrado Evropske jazz mreže (Europe Jazz Network) za drzen in vizionarski program. Na jubilejnem festivalu, ki sta ga zasnovala Bogdan Benigar in Edin Zubčević, se bo na osmih prizoriščih zvrstilo več kot 30 koncertov priznanih tujih jazzovskih izvajalcev (John Zorn, Snarky Puppy in Nubya Garcia), rekordno pa bo tudi število domačih glasbenikov. 

  • Damjana Kolar

    17. 6. 2019  |  Kultura

    Glavkan kot Theresa May, Sokrat kot Slavoj Žižek in Polemarh kot Janez Janša 

    V Slovenskem mladinskem gledališču bo danes, 17. junija ob 20.00 premiera predstave Država v režiji Anje Suša, ki je nastala po navdihu filozofskih del Platona, Alaina Badiouja in drugih, končna različica pa v sodelovanju z ekipo. Predstava je sestavljena iz dveh delov, za katera sta besedili napisala mlada poljska dramatičarka Agnieszka Jakimiak in švedski dramatik Tom Silkeberg.

  • Damjana Kolar

    14. 6. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? Na Kinodvorišču bodo v okviru festivala Naj se rola nastopili: DJ Udo Brenner (Zeleno sonce), DJ Monday in Nati Katchi, v K4 pa se bodo na afterpartyju Baroni Betona predstavili: MC Brane, Bakto, Borka, K'Pow, Zhe. Mali floor: DVS, Junker in White AF.

  • Damjana Kolar

    13. 6. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo potujočo razstavo Zidovi/Walls, koncert novozelandskega zakrinkanega pop posebneža Jonathana Breeja, razstavo Ideja - znanost in tehnologija antične Grčije, ki prikazuje razvoj starogrške misli in iznajditeljstva z nizom znanstvenih in tehnoloških odkritij ter umetniških dosežkov, razstavo Avanti grafika! drugič, ki predstavlja sodobno grafično produkcijo.

  • Damjana Kolar

    11. 6. 2019  |  Kultura

    V Ljubljani razstava enega največjih svetovnih fotografov

    V Galeriji Jakopič bodo 11. junija ob 19.00 odprli razstavo fotografa Luciena Hervéja z naslovom Geometrija luči, ki v Ljubljano prihaja iz najpomembnejše pariške fotografske galerije Jeu de Paume. Gre za največjo samostojno razstavo posvečeno temu velikemu fotografu 20. stoletja, ki zajema več kot 160 fotografij. Razstava, ki sledi njegovi karieri od samega začetka, se osredotoča na najpomembnejše teme iz njegovega bogatega opusa: zgodnja leta, ko je še razvijal svoj fotografski jezik, odločilna srečanja, pomembno vlogo Le Corbusiera, moderno arhitekturo, fotografovo stanovanje, zanimanje za arhitekturne kontraste, ki ga je razvil na svojih potovanjih (Indija - antični svet, Sakralna in posvetna arhitektura, Črna Španija - Bela Španija) in abstrakcijo. Kustosinja razstave: Imola Gebauer.

  • Damjana Kolar

    10. 6. 2019  |  Kultura

    Od disko kluba v New Yorku do krikov v obleganem Sarajevu

    V Kinodvoru bo med 13. in 15. junijem potekal festival glasbenega filma Naj se rola, na katerem bodo premierno predstavili enajst filmov za različne glasbene in filmske okuse, ki so razdeljeni v tri tematske sklope: Zid (ob 30. obletnici padca berlinskega zidu), Anatomija zabave in Barve glasbe. V sodelovanju z Jazz festivalom Ljubljana bodo 18. junija dodali še bonus track, na katerem bo igralec in režiser Mathieu Amalric osebno predstavil svojevrsten filmski eksperiment, ki ga od leta 2010 soustvarja z Johnom Zornom. Na Kinodvorišču bo 14. junija potekal tudi festivalski open-air party, na katerem bodo nastopili: DJ Udo Brenner, DJ Monday in Nati Katchi.

  • Damjana Kolar

    7. 6. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Channel Zero se obeta invazija ekstravagantnih rafalskih zvokov berlinsko—pariško-londonske založbe in kolektiva Small But Hard Records. K nam prihajata japonska (so)ustanovitelja DJ Die Soon in DJ Scotch Bonnet. V K4 bo potekalo praznovanje 3. obletnice delovanja ekipe Just us, ki jo bo zaokrožil angleški gost Truly Madly.

  • Damjana Kolar

    6. 6. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo razstavo Gorana Medjugorca in Bruna Giliberta z naslovom Prikrito/Clandestine, otvoritev 33. grafičnega bienala Ljubljana, na katerem se bo predstavilo 35 umetnikov na desetih prizoriščih v Ljubljani, premiero plesne predstave Tanje Zgonc z naslovom Poklon, s katero želi avtorica počastiti šestdeset let od nastanka buta in hkrati svojo tridesetletno ustvarjalno pot, premiero ambientalnega plesnega koncerta Ljubi me nežno, ki ponuja očarljivo popotovanje skozi fragmente ljubezenskega diskurza štirih protagonistov.

  • Damjana Kolar

    4. 6. 2019  |  Kultura

    Satira v današnjem času

    Od 7. junija do  29. septembra bo na desetih različnih prizoriščih v Ljubljani potekal 33. grafični bienale Ljubljana, ki ga je kuriral umetniški kolektiv Slavs and Tatars. Razstava z naslovom Vice v lisice bo z različnih vidikov obravnavala satiro in grafičnost ter ob zgodovinskem delu predstavila tudi dela sodobnih umetnikov, založnikov, teoretikov, aktivistov, stand up komikov in drugih. Bienale se v tokratni izdaji posveča premisleku o grafičnem ne zgolj v pomenu medija, temveč pomenu njegove zmožnosti za delovanje. Premisliti namerava zlasti o tem, kako grafični jezik, ki je sicer namenjen jasnosti, omogoča večpomenskost, ki je ključnega pomena za afektivni potencial umetnosti kot tudi za odpor na ravni infrapolitik.

  • Damjana Kolar

    3. 6. 2019  |  Kultura

    Ljudje po svetu so jezni zaradi različnih razlogov

    Od 5. junija bo v Kinodvoru na ogled skrivnostni metafizični triler Požiganje, za katerega je južnokorejski režiser Lee Chang-dong na lanskem festivalu v Cannesu dobil nagrado filmskih kritikov FIPRESCI. Zgodbo "o ugankah časa, v katerem živimo", sta navdihnili dve kratki zgodbi: Požiganje skednjev Harukija Murakamija iz leta 1983 in istoimensko delo Williama Faulknerja iz leta 1939.

  • Damjana Kolar

    31. 5. 2019  |  Kultura

    Mladinin Proglas na Mestu knjige

    V okviru festivala Mesto knjige, ki se od 31. maja do 7. junija odvija v Novi Gorici, bodo 2. junija ob 18.30 odprli razstavo angažiranega grafičnega oblikovanja na temo voda iz rubrike Proglas, ki izhaja v tedniku Mladina.

  • Damjana Kolar

    31. 5. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 bo nastopila detroitska legenda DJ Stingray, ki ga bo ogrel domači Wichiwaka, večer pa bo zakoličil rezident Elektrolize, Ocular; na manjšem flooru bodo vrteli Kosta, Borja, Elovetric in Vuka. V Božidar pa prihaja japonski booty bass/juke/techno/futwork šef DJ Fulltono, ki se mu bodo pridružili Bakto, SunnySun in Moska.

  • Damjana Kolar

    30. 5. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo koncert tunizijske skupine Ifriqiyya Électrique, festival Seks in gledališče, ki se bo ukvarjal s političnostjo in družbenimi vidiki našega intimnega življenja, dvodnevni dogodek Art for Sale / Sodobna umetnost naprodaj, ki bo prvič v Sloveniji na enem mestu zbral pomembne regionalne akterje s področja zbiranja, prodaje in promocije sodobne vizualne umetnosti, razstavo belgijskih in slovenskih umetnikov z naslovom ? A veš… you know!.

  • Damjana Kolar

    29. 5. 2019  |  Kultura

    Nova Gorica v znamenju knjige

    Med 31. majem in 7. junijem bo središče Nove Gorice spet v znamenju knjige. Potekal bo četrti knjižni festival Mesto knjige, največji literarni dogodek na Primorskem, ki ga bodo letos tematsko povezovale vode. V osmih dneh se bodo s številnimi gosti poglabljali v vodo kot vir življenja in navdiha, vodo kot povezovalko in, nenazadnje, vodo kot vedno večji politični problem. Pogovore s književnicami in književniki bodo tudi letos pospremili koncerti, performansi, predavanja, sprehodi, okrogle mize, razstave in delavnice ter knjižni sejem.

  • Damjana Kolar

    28. 5. 2019  |  Kultura

    Plečnik navdihuje študente

    V Plečnikovi hiši Ljubljana bodo 29. maja ob 17.00 odprli razstavo z naslovom Plečnik kot navdih, ki je rezultat večletnega interdisciplinarnega projekta, v okviru katerega so študentke in študenti NTF pri različnih predmetih sodelovali s Plečnikovo hišo. Pri njihovem delu so jih navdihovali Plečnikovi znani in manj znani projekti, skice, načrti ter njegovo osebno življenje. Razstava predstavlja celoten proces kreativnega dela študentov in izbor prototipov izdelkov (nakita, embalaže, majic in replik), ki so nastali v sodobnih materialih in s sodobnimi tehnologijami. Kustosinja razstave: Ana Porok.

  • Damjana Kolar

    27. 5. 2019  |  Kultura

    Mamina ljubezen

    Od 30. maja bo v Kinodvoru na ogled film Ljubljeni v režiji Gustava Pizzija, ki je svetovno premiero doživel na festivalu v Sundancu. Intimna in hkrati univerzalna oda materinstvu nas popelje v kaotično, a topline in humorja polno vsakdanjost brazilske družine. Režiser je scenarij napisal skupaj s svojo nekdanjo ženo Karine Teles, ki je ob njunih dveh sinovih in svojem nečaku tudi odigrala glavno vlogo.

  • Damjana Kolar

    24. 5. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Božidarju bo potekal Velvet Festival Launch Party, na katerem bodo za glasbo poskrbeli: Vuka, Herzog, Mile Hund in Paloma Yves, v Mestni hiši Dragon’s Ball Party 2019 (Claudio De Tullio, David Mel, DJ Maj), v K4 pa bo v okviru praznovanja 30. letnice potekal Roza: Dollhouse Trash-Out, na katerem bodo nastopili: DJ Duki, DJ Naj, Volk, Maša in Commercial Break.

  • Damjana Kolar

    23. 5. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo razstavo Alan Ford teče častni krog, ki je nastala ob 50. obletnici prvega izida stripa, razstavo Ikone-zakladi ruskih muzejev, na kateri so predstavljene ikone iz zbirk moskovske Državne Tretjakovske galerije, Muzeja umetnosti v Jaroslavlu ter Državnega zgodovinskega in umetnostnega muzeja Sergiev Posad, koncert Are Malikiana, svetovno priznanega libanonskega violinista armenskih korenin, Improvizijo, gledališko-glasbeno parodijo blišča in bede, kot jo pooseblja Evrovizija.

  • Damjana Kolar

    22. 5. 2019  |  Kultura

    Simbioza slovenskih in hrvaških odrov

    Od 25. do 31. maja bo v SNG Drama Ljubljana potekal 6. Drama Festival, ki bo predstavil najboljše uprizoritve gledališč, s katerimi Drama uspešno sodeluje. Posebnost letošnjega festivala je poudarek na hrvaškem gledališču, ki je v letošnji sezoni postreglo s številnimi vrhunskimi uprizoritvami. Poleg sedmih uprizoritev na velikem odru, bodo predpremierno uprizorili še avtorski projekt po delih Rudija Šeliga z naslovom Izobčenke v režiji Mirjane Medojević. Predstave bodo pospremili pogovori na izbrane teme letošnjega festivala, pogovori z ustvarjalci po predstavah ter glasbeni program. Na letošnjem festivalu bodo prvič podelili tudi nagrado občinstva za najboljšo predstavo.

  • Damjana Kolar

    21. 5. 2019  |  Kultura

    Druga godba letos v Ljubljani in Mariboru

    Od 21. do 25. maja bo v Ljubljani in Mariboru potekal 35. mednarodni festival Druga godba, ki prinaša 16 koncertov izvajalcev iz enajstih držav. Ljubljanski del festivala bo v Kinu Šiška, Cankarjevem domu in AKC Metelkova mesto, mariborski pa v Minoritski cerkvi in avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor, kjer bodo nastopili poljski vokalno-instrumentalni trio Sutari, slovenska zasedba Bakalina Velika z gostujočo pevko Severo Gjurin in atraktivna zasedba BCUC iz Južnoafriške republike, ki prihaja iz Soweta in je znana po svojih eklektičnih (re)interpretacijah zulu in xhosa godbenih tradicij.

  • Damjana Kolar

    20. 5. 2019  |  Kultura

    Zadnji dnevi Tretjega rajha

    V Kinodvoru bo od 23. maja dalje na ogled vojna drama Stotnik v režiji Roberta Schwentkeja, ki je nastala po resnični zgodbi o 19-letnem nemškem dezerterju v zadnjih dneh Tretjega rajha. Groteskna, stilizirana in z drobci črnega humorja posuta drama, je alegorija koruptivne narave moči, v kateri preprosta uniforma vojnega dezerterja spremeni v morilsko pošast.

  • Damjana Kolar

    17. 5. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 bo v okviru praznovanja 30. letnice nastopil eden najbolj vročih novincev globalne techno scene, islandski DJ Bjarki + Dojaja, Evano, Symann, Deep88 in Lavka, v Dvorani Gustaf pa na večeru Neurofunk vs Crossbreed Freqax, Spencah, Aveho, Nukleus, Wooga in Fake ID.

  • Damjana Kolar

    16. 5. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo prvo pregledno razstavo del diplomantov oblikovanja tekstilij in oblačil, razstavo nadzor < kultivacija > razvoj, ki raziskuje Sorosov center za sodobne umetnosti – Ljubljana, ki je deloval med letoma 1993 in 1999, nastop britanskih trip-hop pionirjev Morcheeba, 24. mednarodni festival Jazz Cerkno, na katerem se bo zvrstilo deset koncertov domačih in tujih zasedb, razstavo Vzhodno od raja - Jugoton 1947-1991, premiero predstave Jean-Paula Sartra in Michela Foucaulta Gnus, besede in reči v režiji Matjaža Bergerja.

  • Damjana Kolar

    15. 5. 2019  |  Kultura

    Fašistična teroristična celica

    V SLG Celje bodo 17. maja ob 19.30 premierno uprizorili dramo Alarmi!, mladega italijanskega dramatika Emanuela Aldrovandija v režiji Nine Ramšak. Drama, ki je nastala leta 2015, je bila nominirana za italijansko nagrado Testori. Gre za parabolo o skupini neonacističnih teroristov, ki želijo z atentatom na predsednika Evropske unije zanetiti revolucijo, ker ne verjamejo v demokracijo, sovražijo priseljence in želijo vzpostaviti novo diktaturo v Evropi. Širijo svoje ideje in se pripravljajo na napad, ki naj bi se zgodil ravno na premieri uprizoritve Alarmi!.

  • Damjana Kolar

    14. 5. 2019  |  Kultura

    Ljubljana v objemu intimnih svetlob

    Od 16. maja do 15. junija bo v Ljubljani potekal 13. mednarodni festival svetlobe Svetlobna gverila, ki se ponovno podaja v svetlobno zasedbo javnega prostora v mestnem središču, kjer se lokacijam v okolici Križank in Galerije Vžigalica pridružuje tudi nekaj novih prizorišč. Letošnji festival se posveča raziskovanju meja, zato se bodo tokrat podali tudi v nekatere mejne predele mesta – natančneje na Fužine, kjer se v drugem festivalskem sklopu obeta vrsta postavitev, večinoma nastalih v sodelovanju z lokalnim prebivalstvom, ter v AKC Metelkova mesto. Vrsta projektov bo tudi letos izvedena v sodelovanju z dijaki in študenti različnih ljubljanskih srednjih šol, fakultet in akademij, s čimer vztrajajo pri vzgoji ter izobraževanju novih generacij kreativcev.

  • Damjana Kolar

    13. 5. 2019  |  Kultura

    Med resničnostjo in sanjami

    V Slovenski filharmoniji v Ljubljani bo 13. maja ob 19.30 premiera poetičnega filma Zgodovina ljubezni v režiji Sonje Prosenc, ki ga bo pospremil nastop dua Silence.  Čuten in vizualno razkošen film, ki je nastal v koprodukciji med Slovenijo, Norveško in Italijo, je svetovno premiero doživel na festivalu v Karlovih Varih, kjer ga je žirija nagradila za izjemen uetniški dosežek. Na Festivalu slovenskega filma si je prislužil dve vesni, režiserka je prejela še nagrado Štigličev pogled, ki jo Društvo slovenskih režiserjev podeljuje za izjemno režijo, direktor fotografije Mitja Ličen pa nagrado iris Združenja filmskih snemalcev za najboljšo fotografijo v celovečernem filmu. 

  • Damjana Kolar

    10. 5. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Klubu Božidar bo nastopil nizozemski DJ Young Marco, v Gala hali pa se bosta v okviru spomladanske edicije Zelenega sonca predstavila DJ Borka in Udo Brenner. V Parku Tivoli in K4 bo potekal festival Od:vod, na katerem bo glavni gost house DJ Desyn, ki mu bodo družbo delali člani kolektivov phi, LuckIsOn, Just υs, Kvalitat, Past Present in Sw:idr. 

  • Damjana Kolar

    9. 5. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo koncert ob 50. letnici Radia Študent, razstavo Hešteg Grda Račka, šesto predstavitev erotične zbirke Grda račka, ki je tokrat posvečena fotografiji, premiero gledališke predstave Jere Ivanc Pesem o Odiseju (Rapsodiseja za dva po Homerju) v režiji Ivane Djilas, koncert synth pop dvojca Still Corners, premiero koncertnega performansa Leje Jurišić in Milka Lazarja z naslovom De Facto (pojdi s seboj).

  • Damjana Kolar

    8. 5. 2019  |  Kultura

    Iskanje resnice v postfaktičnem svetu

    V Cankarjevem domu v Ljubljani bo 12. maja ob 20.00 premiera koncertnega performansa z naslovom De facto (pojdi s seboj), ki je nastal v sodelovanju med plesalko in koreografinjo Lejo Jurišić ter skladateljem in multiinstrumentalistom Milkom Lazarjem. Preko svojevrstnega ustvarjalnega dialoga in ekperimentiranja se umetnika podajata k preseganju lastne avtorske pozicije, da bi izpostavila krhkost in nestabilnost bivanja v aktualnem trenutku ter se dotaknila pristnosti človekove eksistence onkraj vsakršne ideologije ali želje.

  • Damjana Kolar

    7. 5. 2019  |  Kultura

    S kom bo praznoval Radio Študent?

    V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova +MSUM bodo 7. maja ob 19.00 odprli razstavo Razpoke ob 50. letnici Radia Študent, na kateri se bodo predstavili sodelavke in sodelavci Radia Študent, ki razvijajo od radijskega medija neodvisno eksperimentalno zvočno-vizualno prakso: Marko Batista in Lina Rica, Nina Dragičević, Tisa Neža Herlec, Urška Preis, Luka Prinčič in Špela Škulj. Razstavo so pripravile Živa Brglez, Tina Dolinšek, Ida Hiršenfelder.