Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    6. 5. 2019  |  Kultura

    Materin boj s sinovo zasvojenostjo

    Od 9. maja dalje bo v Koloseju na ogled film Ben se vrača v režiji Petra Hedgesa. V  intimni in napeti drami, ki se odvije v 24 urah, spremljamo mamo (Julia Roberts), ki v svojem boju, da bi sina (Lucas Hedges) rešila iz krempljev zasvojenosti, nikoli ne izgubi upanja. Film je bil premierno predstavljen na filmskem festivalu v Torontu.

  • Damjana Kolar

    3. 5. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 bo na preddogodku festivala Break & Lake nastopil avstrijski DJ Disaszt, ki velja za eno izmed ključnih figur evropske drum & bass scene, spremljala pa ga bosta Twisted Technique in Flooze. V Channel Zeru bodo na uverturi v Dimensions Festival nastopili hrvaški DJ Labud, Softskinson, Jaša Bužinel, Blažen DJ, Roli, v Kino Šiška pa prihaja Apparat, nemški mojster drznega techna, ambientale in IDM glasbe.

  • Damjana Kolar

    30. 4. 2019  |  Kultura

    Hipersonično plovilo za dve osebi

    Na 58. beneškem bienalu, ki bo potekal od 11. maja do 24. novembra, bo Slovenijo zastopal umetnik in raziskovalec Marko Peljhan, ki deluje na meji med umetnostjo, tehnologijo in znanostjo. Tokrat se bo predstavil s projektom Here We Go Again...SYSTEM 317 iz serije Resolucija, ki je nastal v produkciji Moderne galerije in Zavoda Projekt Atol iz Ljubljane. V središču postavitve bo "objekt hipersoničnega plovila za dve osebi", ki predstavlja neke vrste "kolonizacijsko, apokaliptično in piratsko orodje". Komisarka: Zdenka Badovinac, kustos: Igor Španjol.

  • Damjana Kolar

    29. 4. 2019  |  Kultura

    Najbolj razvpiti serijski morilec vseh časov

    Od 3. maja dalje bo v Koloseju na ogled biografski kriminalni triler Čista zloba v režiji Joea Berlingerja. Gre za zgodbo o najbolj razvpitem serijskem morilcu vseh časov, Tedu Bundyju, ki ga je upodobil igralec Zac Efron. Kriminalna srhljivka, posneta po resničnih dogodkih, je prikazana skozi oči Bundyjevega dolgoletnega dekleta, ki si je vrsto let zatiskalo oči pred resnico in zanikalo vse obtožbe zoper njega, a ga na koncu le predalo policiji. Film je bil premierno prikazan januarja letos na filmskem festivalu Sundance točno trideset let po Bundyjevi usmrtitvi, nastal pa je po romanu Elizabeth Kendall The Phantom Prince: My Life With Ted Bundy, v katerem avtorica razkrije podrobnosti sedemletnega razmerja s serijskim morilcem.

  • Damjana Kolar

    26. 4. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 bo nastopil turški minimal techno DJ Onur Özer, v Božidarju čilenska DJ-ka Shanti Celeste, v Gala hali v okviru serialke Umešana jajca DJ Jopa, Woo-D in Dado, v Channel Zeru pa A Humanoid Individual in Adamm. 

  • Damjana Kolar

    25. 4. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo mednarodno razstavo Na robu: Vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji (1929-1941), na kateri se bo predstavilo več kot 130 umetnic in umetnikov, razstavo IRWIN: Was ist Kunst Bosna in Hercegovina / Heroji 1941–1945, ki je zasnovana na interpretaciji portretov vseh narodnih herojev Bosne in Hercegovine iz časa II. svetovne vojne, koncert kultne japonske instrumentalne zasedbe Mono in domače zasedbe YGT, ki bo premierno predstavila album Sinking Ship, premiero drame ameriškega dramatika Arthurja Millerja Lov na čarovnice v režiji Janusza Kice.

  • Damjana Kolar

    24. 4. 2019  |  Kultura

    Seks, laži in literatura

    V Kinodvoru je na ogled film Dvojna življenja francoskega režiserja Oliviera Assayasa, ki po dveh zaporednih filmih v angleščini tokrat pogled usmeri na francoski knjižni trg, med pisatelje in založnike, kjer se komično loti pritiskov digitalizacije. Gre za duhovito in pronicljivo zgodbo o seksu, lažeh in literaturi v hitro spreminjajočem se digitalnem svetu.

  • Damjana Kolar

    23. 4. 2019  |  Kultura

    Prvi celostni pregled slovenske scenografije

    Od 25. aprila do 8. septembra bo v Narodni galeriji v Ljubljani na ogled pregledna razstava Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991, ki jo je pripravil Slovenski gledališki inštitut v sodelovanju z Narodno galerijo in prikazuje razvoj scenografije na Slovenskem od 19. stoletja do osamosvojitve Slovenije. Gre za prvi celostni pregled slovenske scenografije, ki prinaša nov pogled na zgodovino likovne umetnosti in zgodovino gledališča na naših tleh. Avtorica razstave: Ana Kocjančič.

  • Damjana Kolar

    19. 4. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam čez vikend? V K4 bo v okviru Roza serialke gostovala Tama Sumo, berlinska selektorica in stalnica v legendarnem klubu Berghain, ki se ji bodo pridružili še Splinterhouse, Kalu, Calixta in Reconceal. V Gala hali bo na prvem večeru iz serije Dive In nastopil britanski mojster drum & bassa Hugh Hardie, v Channel Zeru pa med drugim prvak novega vala pariške club in bass elektronike, Retina Set ter soustanoviteljica in kuratorka dunajske založbe Ashida Park Antonia XM.

  • Damjana Kolar

    18. 4. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo premiero satirične komedije Baron Münchhausen, ki je nastala po gledališki igri in filmskem scenariju ruskega avtorja Grigorija Gorina, pregledno razstavo Zore Plešnar, najvidnejše slovenske fotografinje sedemdesetih in osemdesetih let 20. stoletja, razstavo slovenskega umetniškega kolektiva freštreš, ki od leta 2013 deluje na področju vizualne, interaktivne in instalacijske umetnosti ter produkcije umetniških revij, koncert skupine Vasko Atanasovski Trio, ki praznuje 10. letnico delovanja. 

  • Damjana Kolar

    17. 4. 2019  |  Kultura

    Kaj danes pomeni biti mlad?

    Na Šentjakobskem odru LGL bodo 17. aprila ob 19.00 premierno uprizorili avtorski projekt mladih Pravica biti človek v režiji Mareta Bulca, ki je več kot pol leta nastajal v okviru Gledališkega laboratorija LGL. V predstavi sodeluje 19 mladostnikov med 12. in 17. letom, izbranih na avdiciji, ki se je je udeležilo okoli 130 mladih. Gre za nadaljevanje programa, v okviru katerega je v lanski sezoni v režiji Primoža Ekarta nastala predstava Vihar v glavi.

  • Damjana Kolar

    16. 4. 2019  |  Kultura

    Fenomen šamanizma

    Od 17. aprila do 20. oktobra bo v Slovenskem etnografskem muzeju na ogled gostujoča razstava Šamanizem ljudstev Sibirije, ki predstavlja zbirko Ruskega etnografskega muzeja iz Sankt Peterburga. Razstava pripoveduje o šamanizmu, edinstvenemu fenomenu svetovne civilizacije, kot mitološki predstavi o svetu ljudstev Sibirije in ruskega Daljnega vzhoda na koncu 19. in začetku 20. stoletja, katerega nosilci so bili šamani, posredniki med nebom in zemljo. Predstavitev svetih predmetov skupaj s fotografijami in zvočnim filmom o šamanskih ekstatičnih obredih odslikava značilnost sibirskega šamanizma, ki se kaže v nerazdružljivi povezavi med človekom, naravo in kulturnim izročilom. Avtorici razstave dr. Valentina Gorbacheva in dr. Irina Karapetova 

  • Damjana Kolar

    15. 4. 2019  |  Kultura

    Zadnja turneja legendarnega komičnega para

    Od 18. aprila dalje bo v Koloseju na ogled biografska komična drama Stan in Olio v režiji Jona S. Bairda, v kateri nas izjemna igralca John C. Reilly in Steve Coogan popeljeta na zadnjo turnejo legendarnih komikov Stana Laurela in Oliverja Hardyja ter pokažeta, kaj pomeni pravo prijateljstvo. Komični duet, ki sta ga sestavljala suhljati Stan in debelušni Olio je v dvajsetih letih 20. stoletja zaslovel z burleskami in do leta 1950 posnel 107 filmov, večino pod produkcijsko taktirko Hala Roacha. V poznih letih svoje kariere sta se posvetila odrskim nastopom, po Hardyjevi smrti leta 1957 pa se je tudi Laurel dokončno umaknil z gledaliških odrov in zavrnil vsa povabila za nastope v filmih.

  • Damjana Kolar

    12. 4. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 bo nastopila britanska DJ-ka Jane Fitz, v mariborski Štuk prihajata dva težkokategornika drum'n'bass scene: nizozemski DJ Abis in domači duo Telekinesis, ki se jima bodo pridružili člani Bass Fighters ekipe, v Študentskem kampusu pa bodo v okviru festivala Tresk #10 nastopili: Parrish Smith, Christian Kroupa / Alleged Witches, Strahinja Arbutina, Warrego Valles Live!.

  • Damjana Kolar

    11. 4. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo premiero klasičnega romantičnega baleta Giselle v koreografiji kubanskega baletnega umetnika Howarda Quintera Lopeza, razstavo slovaškega avantgardnega umetnika Rudolfa Sikore, na kateri bo predstavljen izbor iz njegovih ekoloških in kozmoloških fotografskih ciklov, koncert Terese Salgueiro, legendarne pevke portugalske skupine Madredeus, premiero lutkovne predstave Jure in Jaka, ki je nastala po slikanici belgijske ilustratorke in pisateljice Kitty Crowther v režiji Ivane Djilas, drugo edicijo plaforme Sindikat odklonskih entitet.

  • Damjana Kolar

    10. 4. 2019  |  Kultura

    Stare fotografije iz jugoslovanskih in turških časopisov

    V Atriju ZRC v Ljubljani bodo 10. aprila ob 19.00 odprli potujočo razstavo z naslovom Mesta v gibanju — postosmanska dediščina, ki skozi fotografije orisuje razvoj novih držav, nastalih iz ostankov Osmanskega cesarstva. Razstavo v Ljubljani je pripravila Univerza v Baslu v sodelovanju z ZRC SAZU, Inštitutom za kulturne in spominske študije ZRC SAZU in Muzejem Jugoslavije iz Beograda. Kuratorka razstave: prof. dr. Nataša Mišković .

  • Damjana Kolar

    9. 4. 2019  |  Kultura

    Obračun glasbe in založništva

    Na različnih prizoriščih v Ljubljani bo 12. in 13. aprila potekal Festival Tresk #10, glasbeno-založniški dogodek v organizaciji Radia Študent, ki že od leta 2010 predstavlja številne domače založnike, distributerje in ustvarjalce. Ob svoji deseti obletnici se festival obrača k bogatemu mednarodnemu koncertnemu programu, ki ga dopolnjuje tradicionalni sejem glasbenega založništva, na katerem se bodo predstavile številne domače in po novem tudi tuje neodvisne glasbene založbe. Poleg glasbenega sejmišča festival vsako leto z vizualnimi natečaji, delavnicami in koncerti tematizira alternativno glasbeno sceno in plete socialno mrežo glasbenikov, vizualnih ustvarjalcev, založnikov, distributerjev, organizatorjev, medijev ter nenazadnje podpornikov in poslušalcev.

  • Damjana Kolar

    8. 4. 2019  |  Kultura

    Bizarno, drzno in divje

    Od 9. do 14. aprila bo v Kinodvoru in Slovenski kinoteki potekal 6. Festival žanrskega filma Kurja polt, ki prikazuje tisto čudovito bizarno, drzno in divje polje filmske ekspresije, ki nosi oznake žanrski, kultni, eksploatacijski, off mainstream, B film, camp. Letošnji festival bo postregel z geografsko in žanrsko razgibano retrospektivo "Freaks", poklonom italijanskemu maestru Sergiu Martinu, sodobno sekcijo z dvema skrajno samosvojima protivojnima epoma in trisom ter novo sekcijo endemični, s katero bodo odkrivali prvine in tendence žanrskega filma tudi znotraj slovenske in širše jugoslovanske kinematografije. S projekcijo mračnega ekspresionističnega bisera Balada o trobenti in oblaku (1961) se bodo poklonili 100. letnici rojstva režiserja Franceta Štiglica.

  • Damjana Kolar

    5. 4. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 prihaja zagrebški house pionir Felver, ki se mu bodo pridružili še Evident in R.Bade b2b Alex Ranerro. V Cvetličarni se bo na dogodku Old Kitchen predstavila kopica domačih techno DJ-ev (Bloody-J, Dojaja, Flis, Gumja, Numarex, Plotz, Psiho, Ulix, Veztax), v Štuku pa bosta na dogodku HushHush med drugim nastopila Reinier Zonneveld in Marko Nastić.

  • Damjana Kolar

    4. 4. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo intermedijsko razstavo Hibridizacija živosti II umetnice Maše Jazbec, razstavo Prekleti delež, na kateri se bodo predstavili študentke in študenti katedre za fotografijo ALUO, koncert avstrijske alter pop zvezdnice Soap&Skin, razstavo Boris Lurie in NO!art, festival angažiranih pevskih zborov Z'lo Glasne, koncert legendarne švicarske industrial zasedbe The Young Gods, 10. festival Odprte hiše Slovenije, ki širši javnosti ponuja brezplačne oglede odlične arhitekture in prostorskih ureditev.

  • Damjana Kolar

    3. 4. 2019  |  Kultura

    Addamsove po vplivu primerjajo celo s Kennedyji

    Na Velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega bo 4. aprila premiera muzikala Addamsovi v prevodu Andreja Rozmana Roze in režiji Aleksandra Popovskega. Čudaška in srhljiva, a tudi zabavna družina Addams, se je prvič pojavila v stripu ameriškega risarja Charlesa Addamsa, ki ga je leta 1938 začel objavljati v tedniku The New Yorker. Muzikal je bil na Broadwayu krstno uprizorjen aprila 2010, leta 2017 pa so ga uprizorili tudi na gledališkem festivalu v Edinburgu.

  • Damjana Kolar

    2. 4. 2019  |  Kultura

    Popotovanje v podzavest

    Po desetih letih, ko so v Galeriji Fotografija gostili njegovo razstavo Boarding House, v Galeriji Jakopič pa Retrospektivo 1982-2004, se priznani ameriški fotograf Roger Ballen vrača v Ljubljano. V Galeriji Fotografija bo od 2. aprila do 15. maja na ogled razstava njegovih del z naslovom Igra prikazni, ki so nastala iz razmišljanja in predstave o tem, kaj se zgodi po smrti in kako je vesolje nastalo iz niča. Ballen je v skoraj petdesetih letih svojega fotografskega ustvarjanja izoblikoval prepoznaven slog, poimenovan Balleneska (Ballenesque), ki poleg prepoznavnega avtorskega sloga označuje nekaj sicer neoprijemljivega, težko določljivega, vznemirjajočega, motečega in mračnega. Dela odražajo Ballenov mentalni prostor, ki ga avtor razume kot refleksijo človekovega stanja duha na splošno. 

  • Damjana Kolar

    1. 4. 2019  |  Kultura

    Drugačen portret Silvia Berlusconija

    Od 4. aprila dalje bo v kinematografih na ogled film Oni, v katerem si italijanski režiser Paolo Sorrentino v zgodbi, postavljeni v kuloarje oblasti, zamišlja medijskega magnata, milijonarja in premierja Silvia Berlusconija. Film o kontroverznem politiku je po režiserjevih besedah "fiktivna zgodba v kostumih, ki pripoveduje o verjetnih in izmišljenih dogodkih v Italiji med letoma 2006 in 2010". 

  • Damjana Kolar

    29. 3. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Channel Zeru bo v okviru večera Kung Fu Techno nastopil italijanski techno DJ Kaiser, v K4 slovaška zvezdnica Changing Faces, ki se ji bodo pridružili Theejay, 1835 b2b Haptic, The SchamRollz, Sunneh in Fake ID, v Božidarju pa hrvaška DJ-ja Borut Cvajner in Disrupted Project.

  • Damjana Kolar

    28. 3. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo premiero avtorskega projekta švicarskega režiserja Borisa Nikitina Nasprotje stvari, predstavo Psiho, ki je nastala po predlogi dveh še neobjavljenih del Kresnikovega nagrajenca Davorina Lenka v režiji Jaše Kocelija, koncert avstrijske surf pop skupine Dives, skupinsko razstavo slovenskih umetnic in umetnikov, ki so se leta 2018 predstavili na mednarodnem salonu francoskega nacionalnega združenja lepih umetnosti v Parizu.

  • Damjana Kolar

    27. 3. 2019  |  Kultura

    Teden za slovensko gledališče

    V Prešernovem gledališču Kranj bo od 27. marca do 8. aprila potekal 49. Teden slovenske drame, na katerem bo uprizorjeno 15 predstav; sedem v tekmovalnem, štiri v spremljevalnem in štiri v mednarodnem programu. V okviru festivala bo letos prvič potekala tudi rezidenčna delavnica dramskega pisanja pod vodstvom Kim Komljanec. Teden slovenske drame se bo tradicionalno začel na svetovni dan gledališča 27. marca s podelitvijo nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije, sledila pa bo predstava Ob zori, priredba izbranih besedil Ivana Cankarja v izvedbi PG Kranj in režiji Žige Divjaka.

  • Damjana Kolar

    26. 3. 2019  |  Kultura

    Slovenska superbabica, ki jo je objavil tudi Vogue

    V Galeriji Kresija Ljubljana bodo 26. marca ob 18.00 odprli razstavo mlade fotografinje Urše Premik z naslovom Super Hilda. Gre za projekt v nastajanju, v katerem umetnica nadaljuje večletno portretiranje svoje babice Hilde. Portreti nastajajo od leta 2013 in so rezultat premišljenih fotografskih seans, v katerih avtorica, ki se profesionalno ukvarja z modno fotografijo, s pridom izkoristi poznavanje njenih estetskih in žanrskih zakonitosti in zavedajoč se njenih pravil, postavi pod vprašaj dominanten pogled na koncepta mode in lepote.

  • Damjana Kolar

    25. 3. 2019  |  Kultura

    Od skejtarjev do ekološke srhljivke

    Med 28. in 30. marcem bo v Kinodvoru potekal 4. mednarodni filmski festival Kinotrip, ki ga pripravljajo mladi člani Kinotripovega filmskega kluba, z njim pa ne nagovarjajo le svojih vrstnikov, temveč ljubitelje filma vseh generacij. Letošnji festival prinaša šest celovečercev, program kratkih filmov in bogat spremljevalni program. V času festivala bo potekala filmsko-kritiška delavnica Ostrimo pogled na Kinotripu!, razstava Fanzin Kinotripovih utrinkov, ob zaključku festivala pa bodo podelili Kinotripovo nagrado občinstva.

  • Damjana Kolar

    22. 3. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 začenjajo z novim ciklom Štirkina garaža. Prvi gost bo Enchanted Rhythms, Britanec živeč v Berlinu, pred njim pa bodo nastopili Marin, Lavka in Kosta. V Štuk Maribor prihaja svetovna zvezda psy scene Ace Ventura, v Klub Monokel nemška DJ-ka Ghetto Vanessa, v kranjski Bazen pa ameriški techno mojster Bryan Cox in slovaški mojster Dragon Hoang.

  • Damjana Kolar

    21. 3. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo predstavo Baal v režiji Vita Tauferja, ki jo je avtor Andrej Rozman Roza prestavil v sodobni čas in naš prostor, premiero groteske Nekaj ljudi išče srečo in crkne od smeha po romanu priznane in provokativne nemške avtorice Sibylle Berg in režiji Eve Nine Lampič, ki pripoveduje o zgubah treh generacij, premiera lutkovnega baleta Posvetitev pomladi na glasbo ruskega skladatelja Igorja Stravinskega v režiji Matjaža Fariča, 22. Pripovedovalski festival, ki bo potekal od 22. do 31. marca in se osredotoča na pripovedovanje kot performativno umetnost.