Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    20. 3. 2019  |  Kultura

    Dvolična morala dobrodelnosti

    Letos mineva 30 let od smrti slavnega avstrijskega pisatelja, pesnika in dramatika Thomasa Bernharda, ki je bil prepoznaven po radikalni družbeni kritiki, saj je v svojih delih neizprosno kritiziral avstrijsko družbo in se zato zapletel v številne škandale. V Prešernovem gledališču Kranj bodo v koprodukciji z MG Ptuj 23. marca ob 19.30 krstno uprizorili njegovo prvo dramo Zabava za Borisa (1970) v režiji Snežane Trišić. Gre za neizprosno neposredno igro o dvoličnosti družbe in njenih posameznikov, ki z navideznim dobrodelništvom poskušajo prikriti svojo čustveno hendikepiranost in željo po (pre)moči.

  • Damjana Kolar

    19. 3. 2019  |  Kultura

    20 let klubskega festivala 

    Od 28. marca do 27. aprila 2019 bo v ljubljanskem Orto Baru potekal 20. Orto Fest, ki velja za največji klubski festival v Sloveniji. V svoji zgodovini je gostil že več kot 550 glasbenih skupin in izvajalcev, tako domačih kot tudi tujih, uveljavljenih in neuveljavljenih. Letos bo na Orto Festu nastopilo 23 domačih in 12 tujih glasbenih izvajalcev, med njimi Goran Bare & Majke, Rambo Amadeus & Five Winnetous, Demolition Group in Borghesia.

  • Damjana Kolar

    18. 3. 2019  |  Kultura

    Najgrozovitejši zločin srbske vojske na Kosovu

    V ljubljanskem Kinodvoru bo 21. marca ob 20.30 premiera filma Tovor, v katerem srbski režiser Ognjen Glavonić prekine dvajsetletni molk o enem najgrozovitejših zločinov srbske vojske na Kosovu ter prepričljivo oriše ozračje vojnega opustošenja, obenem pa povleče marsikatero vzporednico s Clouzotovim in Friedkinovim klasičnim trilerjem Plačilo za strah. Premierne projekcije se bosta udeležila tudi režiser Ognjen Glavonić in igralec Leon Lučev.

  • Damjana Kolar

    15. 3. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Gala hali bo potekal launch party Outlook festivala, na katerem se bodo predstavili: Gardna, DJ Fat Stash, DubDiggerz in DJ Bushee, v Dvorani Gustaf Maribor bodo nastopili britanski producentski duo Volatile Cycle, Madžara Magematix b2b SLDR ter britanski DJ Bomber, v Klubu Monokel in Tiffany pa bo Ustanova gostila DJ-ja in producenta kenijskih korenin Slikbacka, hrvaško DJ-ko in producentko Mapalmo ter DJ-ko in vizualno umetnico A7ba-L-Jelly iz Kaira.

  • Damjana Kolar

    14. 3. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo premiero nove slovenske opere Milka Lazarja koda L na libreto Eve Kraševec, ki je nastala po navdihu knjige Fragmenti ljubezenskega diskurza francoskega filozofa Rolanda Barthesa, razstavo Nike Autor z naslovom Osrečite sebe in družino, ki je nadaljevanje projekta Obzornik 62 iz leta 2015, koncert švedskega indie pop tria Peter Bjorn and John, ki bo predstavil osmi album Darker Days.

  • Damjana Kolar

    13. 3. 2019  |  Kultura

    Igra intimnih spletk, ujeta v ljubezenski trikotnik

    V Stari dvorani SNG Maribor bodo 15. marca ob 20.00 premierno uprizorili dramo po romanu Henryja Jamesa Krila golobice iz leta 1902. Ameriški pisatelj Henry James (1843-1916), ki velja za enega najpomembnejših predstavnikov realizma v književnosti 19. stoletja, je svetovno literaturo zaznamoval z deli, kot so Američan, Portret neke gospe in Ambasadorji. Prvo slovensko dramsko adaptacijo romana je režiral Matjaž Berger, ki je leta 2009 v novomeškem Anton Podbevšek Teatru režiral tudi Jamesov roman Portret neke gospe.

  • Damjana Kolar

    12. 3. 2019  |  Kultura

    Manj konvencionalni načini likovnega izražanja

    V Galeriji sodobne umetnosti Celje bodo 15. marca ob 19.00 odprli skupinsko razstavo Osm, na kateri se bodo s pretežno slikarskim deli predstavili: Nevena Aleksovski, Ivana Bajec, Nina Čelhar, Simon Kocjančič, Nez Pez, Miha Perne, Zoran Pungerčar in Leon Zuodar. Kustosinja razstave: Maja Antončič.

  • Damjana Kolar

    11. 3. 2019  |  Kultura

    Od zgodb o ženskah do rusko-sovjetske zgodovine

    Na različnih prizoriščih v Ljubljani (Cankarjev dom, Kinodvor, Slovenska kinoteka) bo od 13. do 20. marca potekal 21. Festival dokumentarnega filma, na katerem bodo prikazali 25 filmov. V tekmovalnem programu na temo človekovih pravic bodo predvajali pet filmov (letos so močno zastopane zgodbe žensk), retrospektiva pa bo posvečena dokumentarnemu opusu nemškega režiserja Wernerja Herzoga.

  • Damjana Kolar

    8. 3. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? Channel Zero bo v okviru SUBØ, serije basovsko usmerjenih klubskih večerov, gostil londonsko funky house producentko in DJ-ko Karen Nyame aka KG, v K4 bo nastopil finski producent in DJ Aleksi Perälä, v Klubu Monokel bosanski DJ-ki Adem Lir in EM.

  • Damjana Kolar

    7. 3. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo študijsko razstavo Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih, ki se posveča gibanju neuvrščenih in je del evropskega projekta Nova mapiranja Evrope, razstavo Women, (be)coming, prvo od dveh zaporednih predstavitev umetniških del, nastalih v okviru umetniških rezidenc projekta Wom@rts, evropske platforme za enakopravno reprezentacijo žensk v kulturi, premiero baletnih predstav Hora - Cantata v koreografiji Edwarda Cluga in Maura Bigonzettija, premiero lutkovne predstave Milka Matičetova Zverinice iz Rezije v režiji Maruše Kink, koncert ene najboljših kubanskih skupin Afro Cuban All Stars pod vodstvom Juan Marcosa de Gonzaleza.

  • Damjana Kolar

    6. 3. 2019  |  Kultura

    Road trip, ki se je zapisal v zgodovino

    V mariborski Fotogaleriji Stolp bodo 6. marca ob 19.00 odprli razstavo fotografij Katje Goljat z naslovom Freedom and Hope. Ko se je leta 1964 Ken Kesey (Let nad kukavičjim gnezdom), s svojimi pajdaši Merry Band of Pranksters, odpravil na 7 tednov dolgo pot iz vzhodne na zahodno obalo ZDA, se še ni dalo slutiti razsežnosti, ki jo bo v prihodnosti kultna podoba mavričnega avtobusa odigrala v hipijevski kulturi. S predelanim šolskim avtobusom, ki so ga "Pranksterji" okrasili z živopisanimi barvami, so se odpravili na potovanje med Kalifornijo in New Yorkom, med resničnostjo in blodnjami, ki so jih doživljali v neredkih trenutkih pod vplivom LSD-ja, ne da bi slutili, da se bo njihov road-trip zapisal v svetovno zgodovino pop ikonografije.

  • Damjana Kolar

    5. 3. 2019  |  Kultura

    20 let festivala, ki je ime dobil po siroti, ki je zasedla graščino

    Od 6. do 10. marca bo v različnih prostorih avtonomne tovarne Rog in AKC Metelkova mesto potekal 20. mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore, na katerem se bo odvilo 16 dogodkov. Festival že od začetka predstavlja delo ustvarjalk in aktivistk, ki delujejo na območju Metelkove mesta, k sodelovanju pa vabi tudi politično sorodne avtorice z Balkana in iz drugih dežel. Ime festivala izhaja iz imena revne junakinje iz romana Die rote Zora und ihre Bande, ki jo je po koncu 1. svetovne vojne napisal nemški pisatelj Kurt Kläber. Rdečo Zoro in druge zgodbe je objavil pod psevdonimom Kurt Held, saj se je moral kot nemški politični pregnanec Hitlerjeve dobe in kot komunist tudi v “nevtralni” Švici zavezati ustvarjalni molčečnosti.

  • Damjana Kolar

    4. 3. 2019  |  Kultura

    Radoživa pisateljica, ki je ljubimkala tako z moškimi kot z ženskami

    V Kinodvoru v Ljubljani bo 6. marca ob 20.30 premiera biografske drame Colette v režiji Washa Westmorelanda o radoživi francoski pisateljici Sidonie-Gabrielle Colette, ki na pragu moderne dobe s svojim življenjem in delom ruši tabuje ter izziva vladavino patriarhata. Bolj ko se osvobaja in raziskuje lastne želje in hrepenenja, bolj v njej raste potreba, da se kot ženska in umetnica reši jarma svojega moža.

  • Damjana Kolar

    1. 3. 2019  |  Kultura

    Pustni vodič po klubskih dogodkih

    V Channel Zero prihaja legenda čikaške klubske scene Traxman, ki se mu bodo na odru pridružili še Bakto, SunnySun in Terranigma. V Cvetličarni bosta na pustni ediciji serije Old Kitchen nastopili techno legendi Cristian Varela in Marko Nastić, v Gala hali pa bosta v okviru serialke Zeleno sonce specialka: Pustna slovenska popevka vrtela Udo Brenner in Funkenstein.

  • Damjana Kolar

    28. 2. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje 

    Tokrat priporočamo premiero predstave Mazohistka po romanu Katje Perat in v režiji Nejca Gazvode, gostovanje Nacionalnega baleta iz Marseilla in ICK Amsterdam z diptihom Pojavitev / Izginotje, avdiovizualno instalacijo Emila Memona z naslovom Three Steps to Madness. Social Sculpture and Other Short Stories,premiera Molièrove komedije Tartuffe v režiji Tina Grabnarja, projekcijo Eisensteinove neme mojstrovine Oklepnica Potemkin z glasbeno spremljavo avstrijskega dvojca Innode.

  • Damjana Kolar

    27. 2. 2019  |  Kultura

    Pregled sodobnega slovenskega plesa

    Od 27. februarja do 2. marca bo v Ljubljani potekal 9. bienale sodobne slovenske plesne umetnosti Gibanica v organizaciji Društva za sodobni ples Slovenije, ki letos praznuje 25. letnico delovanja. Gibanica od leta 2003 predstavlja slovensko sodobnoplesno produkcijo, ki jo za festival vselej izbere tričlanska selektorska ekipa, tokrat v sestavi: Ivana Ivković (Hrvaška), Petra Pikalo (Slovenija) in Claire Verlet (Francija). Izmed 38 prijav so selektorice izbrale devet predstav v tekmovalni program ter eno v spremljevalnega. Izbrane predstave tekmovalnega programa se bodo potegovale za nagrado Gibanice 2019 za najboljšo predstavo po izboru občinstva ter za nagrado Gibanice 2019 za najboljšo predstavo po izboru strokovne žirije.

  • Damjana Kolar

    26. 2. 2019  |  Kultura

    Berlinski zid in drugi zidovi med nami 

    Od 27. februarja do 9. marca bo potekal 16. festival Literature sveta - Fabula, ki velja za največji in najodmevnejši literarni festival v Sloveniji in širši regiji, v zadnjih letih pa je v Slovenijo privabil številne sodobne klasike. V fokusu letošnjega festivala in slovenskih prevodov knjig osrednjih gostov je tema Zidovi med nami, ki po besedah umetniške vodje festivala Mance G. Renko ni povezana le s 30. obletnico padca berlinskega zidu, ampak tudi z zidovi med resničnostjo in fikcijo, preteklostjo in sedanjostjo, zidovi med kulturami, med čustvi ljudi, ki se le s težavo sporazumevajo in nenazadnje tudi s pravimi zidovi, ki zaznamujejo našo arhitekturno krajino.

  • Damjana Kolar

    25. 2. 2019  |  Kultura

    Kaj se dogaja na temni strani mesta?

    V Kinu Šiška bo 25. februarja ob 20.00 slovenska premiera projekcije in performansa Unknown Fields: Zgodbe s temne strani mesta. Studio Unknown Fields Division iz dela, nastalega na njihovih odpravah izdeluje provokativne predmete in filme, skozi katere raziskuje razpršene pripovedi, ki se združijo v podobo sodobnega mesta. Njihovi filmi vključujejo dokumentarno snemanje, animacijo in infografije, ki jih spremlja komentar in predavanja članov kolektiva.

  • Damjana Kolar

    22. 2. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 bo nastopil nizozemski DJ Pythius, ki je eno najbolj prepoznavnih imen legendarne založbe Blackout, v Božidarju Charlie Bones in Illum Sphere, v Gala hali pa se bodo v okviru Swaguljčice predstavili Cookie, Toljo, Borka in White AF.

  • Damjana Kolar

    21. 2. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo koncert moskovske zasedbe Brom, ki igra mešanico free jazza, punka, noisa in stoner rocka, razstavo stripa Mateja Kocjana - Koca z naslovom Drug drugemu drug na temo sodobnega begunstva, premiero drame Nebojše Pop-Tasića Bedenje v režiji Mareta Bulca, ki se osredotoča na paradigmatski trenutek rojstva, koncert avtorskih šansonov Svetlane Makarovič z gosti, koncert nizozemskega kolektiva Altin Gün in romunskega dvojca Karpov not Kasparov.

  • Damjana Kolar

    20. 2. 2019  |  Kultura

    Želite za trenutek postati David?

    V Rampa Labu na Kersnikovi 4 v Ljubljani bo 22. februarja ob 20.00 otvoritev interaktivnega intermedijskega projekta Valerie Wolf Gang in Mihe Godca z naslovom Davidov pogled, ki prepleta znanost in umetnost. Michelangelov kip Davida simbolizira močno prelomno točko v svetu umetnosti, ko so številni umetniki dobili navdih in pogum, da so začeli razmišljati drugače. Pogled kipa Davida je simbolno uprt v večjega nasprotnika, ki naj bi Davida premagal brez težav, a ga je mladenič z inteligenco in brez velikega napora porazil ter tako preživel in hkrati prinesel upanje v svetlejšo prihodnost. V projektu Davidov pogled ima zgodba o Davidu pomembno simbolično vlogo, saj se avtorja sprašujeta, kam bi gledal David v sodobnem času in kdo bi v tem primeru simboliziral velikana.

  • Damjana Kolar

    19. 2. 2019  |  Kultura

    Kultura bivanja ni le v urejenem stanovanju ali vili, temveč tudi v kvaliteti javnega prostora

    V Cankarjevem domu v Ljubljani bo od 20. februarja do 24. marca na ogled že deveta pregledna razstava članov Društva arhitektov Ljubljana Arhitektura inventura 2016_2018. Na razstavi bo več kot 150 avtorjev predstavilo 129 arhitekturnih in 10 študentskih projektov - od urbanističnega načrtovanja - do arhitekturnih zasnov in prenov javnih zgradb, večstanovanjskih stavb, enodružinskih hiš in interjerjev, pa tudi projekte grafičnega in industrijskega oblikovanja ter pisanje o arhitekturi.

  • Damjana Kolar

    18. 2. 2019  |  Kultura

    Temnopolta realnost

    V Kinodvoru bo 20. februarja ob 20.30 premiera filma Šepet nežne ulice, ki je nominiran za tri oskarje (za stransko žensko vlogo, prirejeni scenarij in izvirno glasbo). Film je nastal po istoimenskem romanu Jamesa Baldwina iz leta 1974, s katerim je režiser Barry Jenkins (Mesečina) ustvaril še en presunljiv portret temnopolte Amerike, ki je tokrat umeščen v newyorški Harlem sedemdesetih let. V filmu spremljamo zgodbo Tish in Fonny, mladega in zaljubljenega temnopoltega para, ki pričakuje prvega otroka. Ko Fonnyja nenadoma obtožijo posilstva, se znajde za zapahi.

  • Damjana Kolar

    15. 2. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Božidarju bo nastopil Adam X, pionir ameriške techno scene, v Channel Zeru bosta združili moči ekipi Bojler in SNIF, pridružil pa se jima bo španski producent in DJ Merca Bae, v K4 prihaja avstralska DJ-ka Roza Terenzi, v Klub Monokel pa se vračata Marie Cherie, DJ-ka, queer aktivistka in soustvarjalka festivala Line In ter mlada selektorica Em iz Banja Luke.

  • Damjana Kolar

    14. 2. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo koncert ameriško-britanske post-punk-gospel četverice Algiers, premiero mednarodne koprodukcije Idiomatic, eksperimentalne večjezične predstave, v kateri pet igralcev iz petih držav rešuje komunikacijske in jezikovne zagate v svetu, v katerem angleščina ne obstaja, nastop ameriških raperjev Homeboya Sandmana in Edana ter noč erotičnega filma Kinosloga. Retrosex, s katero se poklanjajo zgodovini legendarnega Kina Sloga.

  • Damjana Kolar

    13. 2. 2019  |  Kultura

    Strastna romanca, ki pri strupeni okolici naleti na številne predsodke

    Na Fassbinderplacu: Železniški muzej Ljubljana bodo 16. in 17. februarja premierno uprizorili predstavo Ali: Strah ti pojé dušo v režiji Sebastijana Horvata. Gre za priredbo celovečernega filma Rainerja Wernerja Fassbinderja z naslovom Vsi drugi se imenujejo Ali iz leta 1974, s katerim se režiser pokloni svojemu velikemu vzorniku Douglasu Sirku, saj gre za skoraj dobesedno priredbo Sirkove klasike Vse, kar dovoli nebo.

  • Damjana Kolar

    12. 2. 2019  |  Kultura

    Feministična umetnost

    V Galeriji Alkatraz (Metelkova) v Ljubljani bodo 12. februarja ob 20.00 odprli skupinsko razstavo Feministična umetnost na UL ALUO, 1. del: Éden, dva, … pet (kosmatih) predlogov za boljši jutri, na kateri se bodo predstavile: Lea Culetto, Asiana Jurca Avci, Tatiana Kocmur, Nika Lapkovski in Teodora Švet (kuratorica: Ana Grobler). Razstava je del širšega sodelovanja UL ALUO in društva KUD Mreža, saj bodo skupaj pripravili dve skupinski razstavi feministične umetnosti. Drugi del razstave z naslovom Glasno-žitje bodo v sklopu praznovanja 100. letnice Univerze v Ljubljani odprli 7. marca, v novoustanovljeni univerzitetni Mali galeriji na Slovenski cesti 35, 8. marca pa bo v Moderni galeriji potekala okrogla miza Feminizem, izobraževanje in umetniške akademije Univerze v Ljubljani.

  • Damjana Kolar

    11. 2. 2019  |  Kultura

    Zasvojenost z metamfetamini

    Od 13. februarja dalje bo v Koloseju in Kinodvoru na ogled biografska drama Lepi fant v režiji Felixa van Groeningena, ki nudi boleč in iskren vpogled v življenje ljubeče družine, ki se spopada s sinovo odvisnostjo. Film, ki je nastal po dveh knjigah - spominih očeta in spominih sina, je bil premierno prikazan na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu.

  • Damjana Kolar

    7. 2. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam čez vikend? V Kurzschlussu bosta na Astronostalgic žuru nastopila Umek & Dojaja, v MC Pekarna hrvaški drum'bass/jungle/hip hop DJ Filip Motovunski, v Channel Zeru v petek Phil Bolland/Sync 24, vodja uveljavljene londonske založbe Cultivated Electronic, v soboto pa še britanski DJ Hydro in madžarski DJ Darth Péter.

  • Damjana Kolar

    6. 2. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od srede do sobote

    Tokrat priporočamo razstavo v Vojvodini rojenega madžarskega konceptualnega umetnika Bálinta Szombathya, ki je znan po eksperimentiranju s fotografijo, koncert avstrijskega techno tria Elektro Guzzi, predstavitev monografije in otvoritev razstave Jasmine Cibic z naslovom Spielraum, ki se opira na esej avstrijskega pisatelja, prevajalca in satirika Karla Krausa, premiero komične drame Popolni tujci, ki je nastala po motivih istoimenskega italijanskega filma iz leta 2016 v režiji Tamare Damjanović.