Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    5. 2. 2019  |  Kultura

    Kam brezplačno na slovenski kulturni praznik?

    Ob slovenskem kulturnem prazniku 8. februarju bodo kulturne ustanove na stežaj odprle svoja vrata ter pripravile pester program prireditev za vse generacije. Prešernov dan ob obletnici smrti največjega slovenskega pesnika se kot praznik slovenske kulture praznuje že od leta 1945, državni praznik je od leta 1946, dela prost dan pa je od leta 1991.

  • Damjana Kolar

    4. 2. 2019  |  Kultura

    Odraščanje v revščini in bedi 

    V Kinodvoru v Ljubljani bo 6. februarja ob 20.30 premiera filma Kafarnaum libanonske režiserke Nadine Labaki, ki je bil premierno predstavljen na lanskem canskem festivalu, kjer je prejel nagrado žirije in nagrado ekumenske žirije, nominiran pa je tudi za tujejezičnega oskarja. Presunljiva zgodba, posneta z naturščiki na ulicah Bejruta, opozarja na tragiko življenja otrok v najhujši revščini. Uvod v projekcijo bo naredila dr. Anica Mikuž Kos, psihiatrinja, pediatrinja, filantropinja in ena vodilnih strokovnjakinj za pomoč otrokom iz vojnih območij.

  • Damjana Kolar

    1. 2. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 bodo v okviru MENT Ljubljana Batu_music, Lawrence Le Doux, JANKA. Bar: Mistakes, TizTiz, Staša, Krilc, v Gala hali pa se bodo predstavili DJ-ji ruske založbe Hyperboloid Records: A. Fruit, BAD ZU, Raumskaya, Sergey Saburov, Summer Of Haze.

  • Damjana Kolar

    31. 1. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo premiero angažirane drame o strahu Za blagor vseh ljudi, ki jo je italijanski režiser, igralec in dramatik Francesco Randazzo napisal po resničnem dogodku, pregledno slikarsko razstavo z naslovom Čas brez nedolžnosti - Novejše slikarstvo v Sloveniji, nastop pianista Bojana Goriška, ki bo predstavil klavirske etide ameriškega skladatelja Philippa Glassa.

  • Damjana Kolar

    30. 1. 2019  |  Kultura

    Kako narediti glasbene konference spet velike

    Od 30. januarja do 1. februarja bo na 17 ljubljanskih prizoriščih potekala peta edicija glasbenega festivala in konference MENT Ljubljana, ki je bil na začetku leta izbran za najboljši manjši in klubski festival v Evropi. Letošnji festival bo postregel s 75 nastopajočimi, ki prihajajo iz 27 držav, ustaljenim koncertnim prizoriščem pa se letos pridružuje še Ljubljanski grad. Konferenčni del festivala bo ponudil vpogled v neskončne možnosti kitajskega glasbenega trga in raziskoval pomen butičnih festivalov, trajnosti, zelenosti in nenazadnje enakosti.

  • Damjana Kolar

    29. 1. 2019  |  Kultura

    Umetnik, ki nastavlja ogledalo slovenski politiki in cerkvi

    V Mestni galeriji Ljubljana bodo 30. januarja ob 19.00 odprli retrospektivno razstavo angažiranega stripa Iztoka Sitarja z naslovom Pod rdečo zvezdo, na kateri bo predstavljen njegov obsežni stripovski opus petintridesetletnega ustvarjanja z izborom osmih stripovskih albumov, v katerih je dosegel osebno likovno in besedno izpovedno zrelost: Sperma in kri (1990), Ženska, ki se ljubi z mačkom (1998), Črni možje, bele kosti (1999), 4000 (2001), Zgodba o Bogu (2004), Glave (2006), Dnevnik Ane Tank (2008) in Čudaki ljubijo drugače (2014). Kustos razstave: dr. Sarival Sosič.

  • Damjana Kolar

    28. 1. 2019  |  Kultura

    Priročnik za temnopolte popotnike

    Od 31. januarja dalje bo v Koloseju na ogled biografska komična drama Zelena kniga v režiji Petra Farrellyja, ki je dobila 3 zlate globuse: za film (muzikal ali komedija), stransko moško vlogo in scenarij ter 5 nominacij za nagrado oskar. V filmu, posnetem po resnični zgodbi, postane neotesani redar italijanskega porekla voznik afroameriškega klasičnega pianista na turneji po ameriškem jugu šestdesetih let.

  • Damjana Kolar

    25. 1. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    V K4 bo prvič nastopil veteran ruske podtalne deep techno, dub in house scene, Andrey Pushkarev. V Moskvi živeči DJ in producent, je že leta 2006 postal rezident DJ na nekoč kultnem in neodvisnem ruskem radiu DeepMix.ru, ustanovil pa je tudi založbo Luck Of Access. Na januarskem SUBØ v Channel Zero se bo ekipi Tigerbalm pridružil Moleskin, soustanovitelj založbe Goon Club Allstars in eden tistih londonskih producentov in DJ-ev, ki so s spajanjem grima, hip hopa, funkyja, housa na novo definirali zvok britanske prestolnice. 

  • Damjana Kolar

    24. 1. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo prodajno razstavo umetniških glasbenih plakatov appointMENT #3, ki v sklopu festivala MENT Ljubljana združuje glasbene ustvarjalce ter vizualne umetnike in umetnice slovenskega in mednarodnega prostora, koncert skupine ŠKM Banda, ki bo predstavila najnovejši album “nouvi sad”, premiero komedije Norčije v spalnicah britanskega avtorja Alana Ayckbourna, umeščene v tri zakonske spalnice, v katerih izmenjaje ali hkrati srečujemo štiri (zakonske) pare na različnih stopnjah skupnega življenja.

  • Damjana Kolar

    23. 1. 2019  |  Kultura

    Mrtva narava, ki ponazarja življenje

    V Bežigrajski galeriji 1 bo od 23. januarja do 28. februarja na ogled razstava fotografij Borisa Gaberščika z naslovom Sadovi dolgoletne izkušnje. Na ogled bo 25 fotografij v srebrno-želatinasti tehniki, ki jih je avtor ustvaril v letu 2018 posebej za tokratno predstavitev. Kustos razstave: Miloš Bašin.

  • Damjana Kolar

    22. 1. 2019  |  Kultura

    Tragedija razvrednotenja

    V Cankarjevem domu v Ljubljani bo danes, 22. januarja ob 19.30 gostoval Balet SNG Maribor, ki se bo predstavil z dramskim baletom Smrt v Benetkah v koreografiji in režiji Valentine Turcu, ki je nastal v koprodukciji z Baletom HNK Zagreb po noveli Thomasa Manna in na glasbo Gustava Mahlerja. S svojim radikalnim raziskovanjem gibalnih kontrastov med eterično eleganco Tadzia in notranjo pesimistično razrvanostjo Gustava Aschenbacha – umetnika in iskalca lepote, se mednarodno priznana koreografinja Valentina Turcu podaja na pot ustvarjanja "neprekinjenega gibanja duše", tj. celovitega univerzuma čustvenega popotovanja ostarelega umetnika, ki ga je iskanje duhovne izpolnitve s pomočjo lepote izčrpalo in pripeljalo na temno stran življenja, v smrt sredi tonečega mesta, ki ga pretresa neimenovana epidemija.

  • Damjana Kolar

    21. 1. 2019  |  Kultura

    Ko se zabava sprevrže v delirično nočno moro

    V Koloseju bo od 24. januarja dalje na ogled plesna groljivka Vrhunec v režiji Gasparja Noéja, predstavnika novega francoskega ekstremizma. Njegove filme kritiki opisujejo kot eksperimente, v katerih preizkuša zmožnost in trpežnost publike v soočenju s temno platjo človeške narave. Vrhunec je ekstatična, hipnotična in srh vzbujajoča zgodba o zabavi, ki se sprevrže v delirično nočno moro.

  • Damjana Kolar

    18. 1. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Channel Zeru bo nastopil eden bolj talentiranih dub in roots producentov Unlisted Fanatic iz Belgije. Za ogrevanje in ohlajanje bosta poleg ekipe BORIS Sound System poskrbela RawLand in Koneski. V K4 prihaja elektro legenda DMX Krew aka EDMX aka Computor Rockers aka Edward Upton, ki je kar 8 albumov izdal pri Aphexovem Rephlexu, na prvi letošnji ediciji Zelenega sonca pa bodo gostili ruskega funk zanesenjaka DJ Soul-K-ja.

  • Damjana Kolar

    17. 1. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo premiero predstave Mali princ, ki je nastala v koprodukciji Lutkovnega gledališča Ljubljana in Gradskoga kazališta lutaka Rijeka, razstavo Na krilih galeba - Slovenski ilustratorji v Italiji, koncert ameriško-izraelske zasedbe Shanir Blumenkranz' Abraxas, ki bo predstavila skladbe Johna Zorna, premiero namiznega muzikala Živela vulva! po motivih risoromana Prepovedani sad švedske striparke Liv Strömquist, premieri otroških predstav Ariol: Zaljubljen do ušes in Ariol: Popoldanske oslarije, ki sta nastali po stripu francoskih avtorjev Emmanuela Guiberta in Marca Boutavanta.

  • Damjana Kolar

    16. 1. 2019  |  Kultura

    Temne strani človeške psihe

    Na Velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega bodo 18. januarja ob 19.00 premierno uprizorili trilogijo Ta nesrečni rod britanske avtorice Zinnie Harris, ki sledi zgodbi Ajshilove Oresteje, vendar optiko gledanja prestavi v oči ženske. V središču njene drame se tako namesto Agamemnona in Oresta znajdeta Klitajmestra in Elektra. Avtorico bolj kot krvava dejanja žrtvovanja in maščevanja zanimata teža in razsežnost (po)dedovane travme. Skozi nesrečno rodbino nas popelje v labirint temne strani človeške psihe, ki se od časa starih Grkov, ni kaj dosti spremenila.

  • Damjana Kolar

    15. 1. 2019  |  Kultura

    Drevesne krošnje ali kaj drugega?

    V Ravnikar Gallery Space v Ljubljani bodo 15. januarja ob 19.00 odprli razstavo risb Tine Konec z naslovom V megli. Osrednji motiv njenega ustvarjanja so drevesa, ki jih v času delovnega procesa bolj ali manj abstrahira in njihov videz prilagaja svojim občutjem. Velik pomen daje tudi tehnični izvedbi, saj vedno skuša z enostavnimi sredstvi doseči večji, še ne viden učinek.

  • Damjana Kolar

    14. 1. 2019  |  Kultura

    Sama proti industriji aluminija

    V Kinodvoru bo 16. januarja ob 20.00 premiera filma Bojevnica, ki je na lanskem festivalu Liffe prejel nagrado vodomec. Navdihujočo zgodbo o ženski, ki v skrbi za ohranitev neokrnjene islandske narave drzno bije bitko proti industriji aluminija, je režiral islandski režiser Benedikt Erlingsson, ki se bo udeležil premierne projekcije. 

  • Damjana Kolar

    11. 1. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    V Channel Zero se vrača Traxman, pionir footwork glasbe, veteran čikaške geto house scene ter vrhunski DJ, ki pripravlja izid težko pričakovanega tretjega dela footwork serije ''Tha Mind Of Traxman Vol. 3''. Na svoji platformi, založbi TEKK DJ'z nudi prostor nadarjenim Dj-em in producentom z vsega sveta. V K4 bo potekala 20. izdaja Gibanice, na kateri bodo nastopili rezidenta Nitz in Lara H., Tzena, Perodinamika in Yurii, v Božidarju pa se bosta predstavila britanska DJ-ja Joy Orbison in Jon K.

  • Damjana Kolar

    10. 1. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo razstavo del, ki so nastala na mednarodnem srečanju umetnikov FECIT v Grožnjanu leta 2018, predstavo Cigan, ampak najlepši po romanu Kristiana Novaka v režiji Ivice Buljana, premiero drame Ivana Cankarja Kralj na Betajnovi v režiji filmskega režiserja Tomaža Gorkiča, premiero plesne predstave Jane Menger in Roka Vevarja z naslovom Merilci bremen in ljubljansko premiero plesno-gledališke predstave Rojstvo Venere po dramskem besedilu Iva Svetine.

  • Damjana Kolar

    9. 1. 2019  |  Kultura

    Drama, ki je zmedla tako občinstvo kot tudi kritike

    V SNG Drama Ljubljana bodo 12. januarja ob 20.00 premierno uprizorili dramo Ivanov (1887) enega najpomembnejših ruskih pisateljev in utemeljitelja sodobne dramatike Antona Pavloviča Čehova v režiji Aleksandra Popovskega. Drama, ki sodi v zgodnje ustvarjalno obdobje Antona Pavloviča Čehova, je ob svojem nastanku zmedla tako občinstvo kot tudi kritike, saj je Čehov, v marsičem predhodnik in začetnik sodobne dramatike, vsa pravila postavil na glavo. Komični in včasih celo groteskni elementi ter liki se tudi v Ivanovu prepletajo z žalostnimi usodami, zavoženimi življenji in tragičnimi prvinami.

  • Damjana Kolar

    8. 1. 2019  |  Kultura

    Nezanesljivost obstoja v sodobni družbi

    V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova v Ljubljani bodo 9. januarja ob 20.00 odprli razstavo Nezanesljiva okolja - 17 primerov sodobne fotografije v Sloveniji, na kateri se predstavlja 17 avtorjev (Uroš Abram, Jaka Babnik, Goran Bertok, Vanja Bučan, Jon Derganc, Tomaž Gregorič, Klemen Ilovar, Peter Koštrun, Borut Krajnc, Tanja Lažetić, Peter Rauch, Matjaž Rušt, Bojan Salaj, Jane Štravs, Aleksandra Vajd in Hynek Alt, Tadej Vaukman, Tanja Verlak). Skupna lastnost razstavljenih del so podobe in situacije, ki dajejo vtis nezanesljivega okolja in s tem odražajo tudi nezanesljivost obstoja v sodobni družbi. Kustosinja razstave: Ana Mizerit.

  • Damjana Kolar

    7. 1. 2019  |  Kultura

    Takle mamo 

    V TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi v Ljubljani bodo 8. januarja ob 17. uri odprli razstavo triptiha Manuela Fabrisa z naslovom Preskoki. Gre za šesto iz cikla razstav "Takle mamo ... / So it has come to this..." v organizaciji TAM-TAM ter Muzeja in galerij mesta Ljubljana. Kuratorki razstave: Ajda Kocutar in Lara Mejač.

  • Damjana Kolar

    7. 1. 2019  |  Kultura

    Med življenjem in igro

    V ljubljanskem Kinodvoru bo 9. januarja ob 20.00 premiera filmskega triptiha Igram, sem v režiji Miroslava Mandića, ki govori o tem kaj pomeni biti igralec, ter o mejah med igralcem in likom. Film je sestavljen iz treh zgodb, v katerih so protagonisti vedno igralci (filmski, gledališki, televizijski). Vsaka zgodba na svoj način razmišlja o odnosu med življenjem in igro, med realnostjo in fikcijo, vsaka se odvija v svojem mestu (Sarajevo, Ljubljana, Zagreb) in poleg osrednje tematike razpira tudi številna vprašanja o vsakdanjem življenju v sodobnem svetu.

  • Damjana Kolar

    4. 1. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Božidarju bosta nastopila DJ-ja Dojaja in Zhe, v Terminal Clubu Lab Doctors, v Klubu Monokel Lara & Jesusonecstasy, v Gala hali pa bodo predstavili novo kompilacijo spletne založbe Snif recs, ki letos praznuje 3. obletnico delovanja. Ob tej priložnosti bodo nastopili DVMIR, Kanomotis, Simonok in Proove.

  • Damjana Kolar

    31. 12. 2018  |  Kultura

    Šarmantni bančni ropar

    V slovenskih kinematografih bo od 3. januarja dalje na ogled film Starec in pištola v režiji Davida Loweryja, ki je nastal po članku Davida Granna v reviji The New Yorker. V filmu spremljamo resnično zgodbo o šarmantnem bančnem roparju Forrestu Tuckerju, ki se je odločil živeti po svojih pravilih in se pri tem tudi zabavati.

  • Damjana Kolar

    28. 12. 2018  |  Kultura

    Prednovoletni REJVikend

    V K4 prihaja nemški techno romantik Skee Mask, v Kino Udarnik avstrijski producentski dvojec Dossa & Locuzzed, ki trenutno velja za eno izmed bolj vročih imen drum & bassa, v Tivoli Club pa angleška legenda acid techna in lastnik založbe Hydraulix Records -  D.A.V.E. The Drummer.

  • Damjana Kolar

    27. 12. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo opero za mlade Všeč si mi, ki želi z aktualno begunsko tematiko preko umetnosti mlado občinstvo senzibilizirati tudi za pereča družbena vprašanja, otvoritev projekta Staša Vrenka z naslovom Zanke v prenosu, v katerem nadaljuje z obravnavo strojnih in programskih procesov snemanja, shranjevanja, obdelave in posredovanja zvoka, gostovanje avstralskega sodobnega cirkusa Circa Contemporary Circus s predstavo Ta čudovita bitja, koncert skupine Bossa de Novo.

  • Damjana Kolar

    24. 12. 2018  |  Kultura

    Transspolno dekle, ki si želi postati balerina 

    Od 1. januarja 2019 dalje bo v Cankarjevem domu v Ljubljani na ogled film Dekle, prvenec belgijskega režiserja Lukasa Dhonta, ki je v Cannesu dobil nagrado za najboljši prvenec in nagrado Fipresci Evropske filmske akademije za odkritje leta 2018. Gre za portret odločnega dekleta, ki mu do izpolnitve sanj o baletni karieri stoji na poti le ena ovira: njeno telo.

  • Damjana Kolar

    21. 12. 2018  |  Kultura

    Predbožični REJVikend

    V Kurzschlussu bo potekalo praznovanje 6. rojstnega dneva, v okviru katerega bodo med drugim nastopili DJ Umek, Todd Terry in The Shapeshifters, v Gala halo prihaja britanski DJ in producent Kode9, eden od pionirjev dubstepa ter ustanovitelj in idejni vodja ene najpomembnejših neodvisnih založb Hyperdub, v K4 pa mlada beograjska DJ-ka Nevena Jeremic.

  • Damjana Kolar

    20. 12. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo dogodek Prenos veščin, na katerem bodo gostili mednarodno uveljavljeno oblikovalko nakita, modnih dodatkov in pohištva Laro Bohinc, informans Dragana Živadinova, Dunje Zupančič in Mihe Turšiča Kozmizem::2001 / Černigoj / Zajec, 5. Noč kratkih filmov, ki bo potekala v Slovenski kinoteki in petnajstih dvoranah Art kino mreže po Sloveniji, prvi sejem avtorskih koledarjev z naslovom "Maš čas?", na katerem bo svojo koledarsko produkcijo predstavilo 19 slovenskih oblikovalcev in ilustratorjev.