Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    19. 12. 2018  |  Kultura

    Vrhunsko pripravljena telesa

    V Cankarjevem domu v Ljubljani bo med 28. in 31. decembrom gostovala avstralska skupina Circa Contemporary Circus s plesno-cirkuškim spektaklom Ta čudovita bitja. Circa sodi v sam vrh skupin, ki jih uvrščamo v t. i. sodobni cirkus, v katerem namesto številnih rekvizitov, bleščeče scenografije in živali glavno igrajo ljudje. Njihova vrhunsko pripravljena telesa so v predstavi prignana do točke, na kateri se združujeta tako ples, akrobacija kot tudi cirkuški elementi. Ustanovljena je bila leta 2004, sedež ima v avstralskem Brisbanu, že od začetka pa jo umetniško vodi Yaron Lifschitz.

  • Damjana Kolar

    18. 12. 2018  |  Kultura

    Učenje onkraj programskih smernic in enoznačnih preverjanj znanj

    V Galeriji Škuc v Ljubljani bo od 19. decembra do 20. januarja na ogled skupinska razstava z naslovom Otroci / Kids, ki se nanaša na delo Franca Purga iz leta 2002, ki je nastalo med njegovim rezidenčnim bivanjem v Belfastu in New Yorku. Umetnik je usmeril pozornost in pogled kamere na presunljivo nasilno igro skupine otrok z obrobja mesta. Ulica jim predstavlja prostor učenja, otroci pa s posegom v realno okolje in poskusom spreminjanja le-tega oblikujejo sebi lastne izkušnje in pomene, a hkrati z igro razkrivajo lasten položaj v družbeni strukturi. Umetnik v njihovo aktivnost ne posega, z opazovanjem spoznava skupinsko obliko interakcije znotraj kompleksne socialne situacije. Kustosinja razstave je Maja Hodošček.

  • Damjana Kolar

    17. 12. 2018  |  Kultura

    Spletke na dvoru angleške kraljice 

    Od 19. do 30. decembra bo v Cankarjevem domu v Ljubljani na ogled angleška kostumska drama Najljubša v režiji grškega eksecentrika Yorgosa Lanthimosa, ki je na filmskem festivalu v Benetkah osvojila veliko nagrado žirije, Olivia Colman pa je prejela nagrado za najboljšo igralko. Zgodovinska drama govori o spletkah na angleškem kraljevem dvoru na začetku 18. stoletja.

  • Damjana Kolar

    14. 12. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Klub Monokel prihaja Deena Abdelwahed, glasbena producentka, DJ-ka in aktivistka, razpeta med Tunisom in Toulousom, ki je s svojimi hibridnimi DJ seti, na katerih združuje sodobno elektroniko in elemente arabske folklore, dodobra pretresla elektronsko sceno in začela sodelovati s kolektivi, kot sta Room 4 Resistance in Discwoman. V nedeljo 16. decembra ob 19.00 bo v Pritličju sledil pogovor z Deeno Abdelwahed; o iskanju zvoka kot sredstva upora v času arabske pomladi, mejah in njihovi transcendenci ter rumenih jopičih se bo pogovarjal Luka Volk, aktivist in član kolektiva Ustanova. V Gala hali bo nastopila mlada angleška DJ-ka in producentka Kyrist, v K4 pa nemški DJ in producent Roman Flügel.

  • Damjana Kolar

    13. 12. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo razstavo akt fotografij Almina Zrna, razstavo Marie Yablonine, ki razvija različne vrste robotov, s katerimi ustvarja pletene strukture, premiero plesno-gledališke predstave Razgaljeno v koreografiji Rosane Hribar, koncert skupine Matter ob izidu tretje plošče, tradicionalno prednovoletno zabavo Kina Šiška z nizozemskimi trance/blues šamani My Baby in premiero Shakespearove tragedije Macbeth v režiji Janusza Kice.

  • Damjana Kolar

    12. 12. 2018  |  Kultura

    Begunci, ki bežijo pred nacizmom in norec, ki visi z roba okenske police

    V Cankarjevem domu bo 13. in 14. decembra gostovalo Jugoslovansko dramsko gledališče iz Beograda. Na ogled bosta  predstavi Einsteinove sanje, ki je nastala po romanu ameriškega fizika in pisatelja Alana Lightmana (r. Slobodan Unkovski) in Naključna smrt nekega anarhista po romanu italijanskega dramatika in nobelovega nagrajenca Daria Foja (r. Maja Maletković).

  • Damjana Kolar

    11. 12. 2018  |  Kultura

    Odnosi med stroji in ljudmi

    V Projektnem prostoru Aksioma v Ljubljani bodo 12. decembra ob 19.00 odprli razstavo intermedijske umetnice Sanele Jahić z naslovom Delati zginotje delanja. Trenutni val vseprisotne avtomatizacije, vedno hitrejši razvoj in raba tehnologij radikalno spreminja in reorganizira vse oblike dela. V času, ko prenos nalog na stroje postaja razširjen pojav, se je Sanela Jahić v svojem projektu lotila raziskovanja možnosti strojno zasnovane razstave.

  • Damjana Kolar

    10. 12. 2018  |  Kultura

    V primežu revščine

    Od 12. decembra bo v Kinodvoru na ogled film Tatiči, ki je režiserju Hirokazu Kore-edi prinesel zlato palmo na filmskem festivalu v Cannesu. V presunljivi zgodbi spremljamo siromašno japonsko družino, ki se mora preživljati z vsakodnevno krajo.

  • Damjana Kolar

    7. 12. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Klub Monokel prihaja ameriški producent Kieran Loftus, varovanec newyorške založbe Purple Tape Pedigree in nekdanji član kolektiva Gang Fatale. V Dvorani Gustaf bo nastopil Joseph Bailey aka DJ Joe Joe iz New Yorka, eden izmed ustanovnih članov skupine Digital Konfusion Crew. Kot DJ deluje že od leta 1990, med drugim je vrtel v nekaterih legendarnih klubih (Shelter, Palladium, Limelight, Tunnel...).

  • Damjana Kolar

    6. 12. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo mednarodno razstavo Five Ladies, na kateri se predstavlja pet slikark iz različnih evropskih držav, premiero drame V imenu matere pesnika in dramatika Iva Svetine, ki je hkrati tudi razstava novih umetniških del kolektiva IRWIN. Kapital 2018, nastop Markusa Poppa aka OVALA, enega od vidnejših protagonistov nemške elektronske glasbe, koncert kultne zagrebške zasedbe Šumski, ki je po petnajstih letih izdala nov album.

  • Damjana Kolar

    5. 12. 2018  |  Kultura

    Homokavst

    V Cankarjevem domu v Ljubljani bo 8. decembra ob 20.00 premiera predstave Rožnati trikotnik (Bent), ameriškega dramatika in scenarista Martina Geralda Shermana, ki je nastala v koprodukciji Škuca, Cankarjevega doma in Zavoda Kolaž. Gre za eno najpomembnejših dramskih del LGBTQ+ kanona, ki ga je Sherman pisal v času, ko svet o nacističnem preganjanju homoseksualcev ni vedel skoraj ničesar. Ganljiva ljubezenska zgodba je postavljena v središče predvojne Nemčije, ko so oblast prevzeli nacionalsocialisti. Izpostavljena je zgodovina homokausta, v katerem je bilo tisoče LGBTQ+ oseb označenih z rožnatim trikotnikom in poslanih v taborišča smrti.

  • Damjana Kolar

    4. 12. 2018  |  Kultura

    Drugačen pogled na Irak

    V Galeriji Jakopič v Ljubljani bo od 4. decembra 2018 do 3. marca 2019 na ogled skupinska fotografska razstava z naslovom Na moje oči: Zgodbe iz Iraka, ki predstavlja drugačen pogled na Irak in sicer skozi oči mlajše generacije tamkajšnjih fotografov. Razstava je bila prvič predstavljena konec leta 2017 v centru sodobnih umetnosti DOX v Pragi, tokratna pa je nastala v sodelovanju z "nomadskim umetniškim studiem za dokumentarne projekte" DARST in Italijanskim kulturnim inštitutom, ki v svojih prostorih gosti spremljevalno razstavo Ženska, luna, kača. Sedemnajst mesecev v Iraku, v okviru katere se s svojimi podobami Iraka predstavlja Stefano Carini, fotograf, urednik fotografije in snovalec projekta Na moje oči.

  • Damjana Kolar

    3. 12. 2018  |  Kultura

    Teden animiranih filmov v Ljubljani 

    Od 3. do 9. decembra bo v Kinodvoru in Slovenski kinoteki potekal 15. mednarodni festival animiranega filma Animateka, ki bo letos ponudil več kot 300 kratkih in 13 celovečernih filmov, med njimi tudi 24 filmov slovenskih avtorjev. Vrhunec jubilejne izdaje je intermedijska razstava VR/360°/IGRE@Animateka v MSUM Metelkova, ki združuje najboljše sodobne izkušnje virtualne resničnosti in 360-stopinjskega doživljanja animacije devetih mednarodno priznanih animatorjev in vizualnih umetnikov.

  • Damjana Kolar

    30. 11. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Channnel Zeru bo potekal promocijski dogodek ob izidu dvojne kompilacije Elektroliza: Electro City Ljubljana #2, na katerem se bodo predstavili: Kalson, Le Chocolat Noir, Alavux, Barion, Microslav + VJ RGB. V Gala hali bodo v okviru serialke Umešana jajca nastopili Jopa, Borka in Woo-D, v Rogu pa mariborska drum'n'bass ekipa Bass Fighters.

  • Damjana Kolar

    29. 11. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo premiero predstave Izumitelj na zemlji, ki obeležuje 120. obletnico rojstva Antona Podbevška, razstavo fotografij Davida Byrna, ustanovitelja in pevca kultne skupine Talking Heads, razstavo francoske umetnice Nathalie Du Pasquier, ene od ustanovnih članic ikoničnega italijanskega oblikovalskega kolektiva Memphis Group, IV. Decembrski sejem ilustracije in koncert nigerijskega glasbenika Keziaha Jonesa.

  • Damjana Kolar

    28. 11. 2018  |  Kultura

    Izgubljena generacija Y

    Na odru Mestnega gledališča ljubljanskega bodo 29. novembra ob 20.00 premierno uprizorili dramo Tih vdih, ki jo je pisatelj, filmski in gledališki režiser ter scenarist Nejc Gazvoda napisal po naročilu MGL. V novem dramskem besedilu Gazvoda nadaljuje z raziskovanjem družinskih tem, ki so ga zanimale že v prejšnji drami Menjava straže in gledališki kriminalni nadaljevanki Vranja vrata. Tokrat ga poleg družine zanimajo tudi izgubljenost, brezperspektivnost in ambicioznost generacije Y.

  • Damjana Kolar

    27. 11. 2018  |  Kultura

    Nam pogled nazaj lahko omogoči nov začetek?

    V Umetnostni galeriji Maribor bodo 30. novembra ob 19.00 odprli skupinsko razstavo z naslovom Ne glej nazaj, okej?, ki izhaja iz prepričanja," da preteklosti v obliki pisane zgodovine ali doživetih spominov, kulturne dediščine ali političnih simbolov ne doživljamo kot zaključene zgodbe, temveč kot polje možnih novih izkušenj, ki od nas vseh zahteva prispevek kreativne in kritične odgovornosti." Razstava v razmislek ponuja vprašanje, ali nam pogled nazaj lahko končno omogoči nov začetek? Avtorji na razstavi predstavljajo dela različnih žanrov: instalacije, video in projekcije, risbe, slike in performativne intervencije. Kustosinja: Simona Vidmar, asistent: Jure Kirbiš.

  • Damjana Kolar

    26. 11. 2018  |  Kultura

    Festival filmov, ki so jih posneli otroci

    Od 27. novembra do 1. decembra bo v Mariboru bo na treh različnih prizoriščih (Vetrinjski dvor, GT22, Lutkovno gledališče) potekal 8. mednarodni festival otroškega in mladinskega filma Enimation, na katerem se predstavljajo filmski ustvarjalci, stari do 19 let. Na festivalu v organizaciji Društva za razvoj filmske kulture ter v koprodukciji Narodnega doma Maribor, Vetrinjskega dvora, Fundacije Sonda in Lutkovnega gledališča Maribor, se bo petih dneh odvrtelo kar 135 animiranih, igranih, dokumentarnih in eksperimentalnih filmov z vsega sveta.

  • Damjana Kolar

    23. 11. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 se po štirih letih vrača italijanska DJ legenda Francesco Del Garda, v Klubu Monokel in Klubu Tiffany pa bo zaključek festivala Grounded z novim live actom futuristične rRoxymore, hibridnim setom Kablam, vzhajajočo članico kolektiva Discwoman Ariel Zetina, poliritmično Loft, milanskim lomilcem Rapala700 in domačimi DJ-ji.

  • Damjana Kolar

    22. 11. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo skupinsko razstavo Ko je drugič udaril v vrata, sem čez luknjo prelepila plakat, na kateri je 8 umetnic in umetnikov upodobilo deset pripovedi žensk, ki so se zaradi nasilja umaknile v varno hišo Društva SOS telefon, premiero dokumentarnega filma Kustosova soba. Igor Zabel: Kako narediti umetnost vidno? v režiji Damjana Kozoleta, razstavo plakatov Miltona Glaserja, enega najpomembnejših grafičnih oblikovalcev na svetu, premiero avtorskega projekta Igorja Pisona Drugibutalci, ki odseva duh današnje družbe.

  • Damjana Kolar

    21. 11. 2018  |  Kultura

    Ljubljana bo za teden dni postala mednarodno središče sodobnega plesa

    Na različnih ljubljanskih prizoriščih bo od 23. do 29. novembra potekal mednarodni festival sodobnega plesa CoFestival, ki ga organizirata Center urbane kulture Kino Šiška in Nomad Dance Academy Slovenia. Letos bo posebna pozornost namenjena hrvaškemu umetniškemu kolektivu BADco, ki je trenutno najprepoznavnejši in mednarodno najmočneje uveljavljen umetniški kolektiv s področja scenskih umetnosti v naši regiji. Na festivalu se jim bodo posvetili s predstavo Spore, instalacijo Časovne bombe in diskurzivnim forumom o njihovem delu. 

  • Damjana Kolar

    20. 11. 2018  |  Kultura

    Madžarska v Ljubljani

    Cankarjev dom v Ljubljani bo med 20. in 25. novembrom gostil 34. Slovenski knjižni sejem, ki ga od leta 1981 partnersko organizirata Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS ter Cankarjev dom. V šestih dneh se bo predstavilo 106 založb, 100 domačih in tujih literarnih gostov, zvrstilo pa se bo 340 spremljevalnih dogodkov. Država v fokusu bo Madžarska, mesto v gosteh pa Postojna. Med gosti bosta dve veliki literarni imeni in sicer bookerjev nagrajenec Roddy Doyle in Goncourtova nagrajenka Marie NDiaye.

  • Damjana Kolar

    19. 11. 2018  |  Kultura

    V Ljubljani že 34. festival LGBT filma

    Med 24. novembrom in 2. decembrom bo v Ljubljani potekal 34. festival LGBT filma, na katerem bodo prikazali 26 celovečernih in 13 kratkih filmov iz 27 držav. Osrednji del programa se bo odvijal v Slovenski kinoteki, off program pa v klubskih prostorih na Metelkovi. Kot vsako leto bodo nekateri filmi predstavljeni še v Kopru, Mariboru, Bistrici ob Sotli, Idriji, na Ptuju in v Trstu. Po besedah Jasmine Šepetavc gre za "obsežno množico še nikoli videnih in kompleksnih podob LGBT+ oseb, ki se znajdejo v različnih okoliščinah, na različnih celinah, pripadajo raznolikim socialnim strukturam, to, da so LGBT+, pa je le ena od njihovih lastnosti, ki ne vodi v eno – tragično – usodo." Festival bo v Kinodvoru odprl slovenski film Posledice (r. Darko Štante), ki je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel kar pet nagrad: za najboljšo režijo, glavno moško vlogo, stransko moško vlogo, nagrado občinstva in nagrado žirije slovenskih filmskih kritikov in kritičark. 

  • Damjana Kolar

    16. 11. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Kurzschluss prihajata Sven Väth in Fatboy Slim, v K4 se bodo predstavili varovanci londonske založbe Critical Music Kasra Critical, novozelandski duo The Upbeats, Misanthrop, v Dvorani Gustaf pa bodo na večeru drum'n'bassa nastopili: italijanski grandmaster Akrom, DJ Cherw iz Češke in domača zasedba DJ-ev (Theejay, Kryptønite, Aniline, DJ Wooga).

  • Damjana Kolar

    15. 11. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo razstavo Mesta trajnosti. Paviljoni, manifesti in kripte, ki jo je pripravila kustosinja Zdenka Badovinac, skupinsko fotografsko razstavo z naslovom Če bi Slovenija bila, na kateri se bo predstavilo 18 sodobnih slovenskih fotografov, 36. mednarodno arhitekturno konferenco Piranski dnevi arhitekture, gostovanje slovitega gledališča Maksima Gorkega iz Berlina s predstavo Heinerja Müllerja Stroj Hamlet in premiero plesno-gledališke predstave Rojstvo Venere.

  • Damjana Kolar

    14. 11. 2018  |  Kultura

    Brazilska plesna senzacija ponovno v Ljubljani

    V Cankarjevem domu bo danes, 14. novembra ob 19.30 nastopila brazilska plesna senzacija Grupo Corpo pod vodstvom koreografa Rodriga Pederneirasa, ki se po petih letih vrača v Ljubljano. Skupina, ki je leta 2015 praznovala 40-letnico delovanja, se bo predstavila s plesnim diptihom Plesna simfonija in Vrtenje. Preko plesa skupina razkriva vse vidike Brazilije: njeno preteklost in prihodnost, visoko in popularno kulturo, tuje vplive in lokalni pridih ter pri tem ustvari enkraten spoj afrobrazilske senzualnosti, baletne miline in sodobne gledališke ekstravagance.

  • Damjana Kolar

    13. 11. 2018  |  Kultura

    Čezmejni projekt sodobnih umetniških praks

    V Novi Gorici in Gorici bo od 16. do 23. novembra v organizaciji Kulturnega doma Nova Gorica potekal 19. mednarodni festival sodobnih umetniških praks Pixxelpoint, ki se je uveljavil kot eden najpomembnejših festivalov intermedijskih umetnosti v Sloveniji. Letošnjo edicijo festivala pod naslovom Inteligentni opazovalec, na kateri sodeluje 26 umetnikov oz. skupin, je pripravila kuratorska skupina BridA/Tom Kerševan, Sendi Mango, Jurij Pavlica, ki je nastala med študijem na beneški Akademiji lepih umetnosti leta 1996.

  • Damjana Kolar

    12. 11. 2018  |  Kultura

    Sodobna japonska kinematografija

    V Kinu Bežigrad bo med 12. in 16. novembrom v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske v Ljubljani potekal Teden japonskega filma. Na ogled bodo štirje filmi različnih žanrov sodobne japonske kinematografije, ki so jih posneli režiserji mlajše generacije.

  • Damjana Kolar

    9. 11. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    V K4 bo nastopil disco fotr Ichisan, ki je lani izdal dolgometražec Aperitiv. Na velikem flooru mu bo družbo delala še rezidentka Stascha, medtem ko se bo na malem flooru predstavila ekipa nove založbe Past Present. V Gala hali se bo odvijala 118. edicija Zelenega sonca, na kateri se bosta predstavila DJ Kool S in Udo Brenner, v Cvetličarni pa bodo v okviru serialke Old Kitchen nastopili: Eric Sneo+E-Drums, Paul Langley, Du'ArT, Veztax in DJ Gumja.

  • Damjana Kolar

    8. 11. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo premiero dramskega baleta Smrt v Benetkah po istoimenski noveli Thomasa Manna v koreografiji Valentine Turcu, premiero intimne drame Marguerite Duras La Musica II v režiji Petre Govc, premiero dokumentarnega performansa Marka Požlepa z naslovom Tloris za revolucijo, ki je bil prvič uprizorjen leta 2017 v New Yorku in razstavo sarajevske umetnice Šejle Kamerić.