Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    8. 11. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo premiero dramskega baleta Smrt v Benetkah po istoimenski noveli Thomasa Manna v koreografiji Valentine Turcu, premiero intimne drame Marguerite Duras La Musica II v režiji Petre Govc, premiero dokumentarnega performansa Marka Požlepa z naslovom Tloris za revolucijo, ki je bil prvič uprizorjen leta 2017 v New Yorku in razstavo sarajevske umetnice Šejle Kamerić.

  • Damjana Kolar

    7. 11. 2018  |  Kultura

    Baletni diptih na glasbo slovenskih skladateljev

    V SNG Opera in balet Ljubljana bo 8. novembra ob 19.30 premiera baletnega diptiha Moški z nožem/Kompozicija na glasbo Milka Lazarja in Draga Ivanuše ter v koreografiji Matjaža Fariča in Sanje Nešković Peršin. Večer pod vodstvom dirigenta Marka Hribernika je posvečen 100. letnici poklicnega ljubljanskega baletnega ansambla.

  • Damjana Kolar

    6. 11. 2018  |  Kultura

    Odnosi moči 

    V KC Tobačna 001 v Ljubljani bodo 7. novembra ob 19.00 odprli razstavo Fokus Grupe z naslovom Nevidna materija, ki je nastala ob koncu dvomesečnega rezidenčnega bivanja v Ljubljani. Člana leta 2012 ustanovljenega reškega kolektiva Iva Kovač in Elvis Krstulović se že več let ukvarjata z odnosi moči v umetnostnem sistemu, ki je inherentno povezan z ekonomsko in družbeno ter tudi s politično stvarnostjo. Kustosinja razstave: Alenka Gregorič.

  • Damjana Kolar

    5. 11. 2018  |  Kultura

    Od vpogleda v um serijskega morilca do perverznega sveta vplivnih

    V Ljubljani in še treh drugih slovenskih mestih (Mariboru, Celju in Novem mestu) bo med 7. in 18. novembrom potekal 29. Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe, ki bo letos ponudil 97 celovečernih in 15 kratkih filmov. Festival bo odprl dokumentarec o Vladu Kreslinu Poj mi pesem v režiji Mirana Zupaniča, ki predstavlja Kreslinovo ustvarjanje in oriše tudi kulturni kontekst, v katerem deluje že več kot štirideset let. Za zaključek festivala pa bodo predvajali film Zimske muhe režiserja Olma Omerzuja, ki je prejel nagrado za najboljšo režiji na festivalu v Karlovih Varih. 

  • Damjana Kolar

    2. 11. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 bo v okviru serialke Just a Dance nastopil hrvaški DJ Ilija Rudman, za ogrevanje pa bosta poskrbela Den7el in Elovetric, v Klubu Božidar bodo proslavili 1. obletnico delovanja, v Tovarni Rog pa se bodo na psy trance večeru predstavili: Sun Wu-kong, Kodro, Chakradelix, Nexetuku, Soundbender, Naboo in Dr. Malina.

  • Damjana Kolar

    30. 10. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od torka do nedelje

    Tokrat priporočamo gostovanje nemške DJ-ke Helene Hauff, 11. Noč grozljivk po izboru Marcela Štefančiča jr., koncert skupine Borghesia, ki bo predstavila novi album, na katerem je uglasbila 12 pesmi Srečka Kosovela, premiero avtorskega projekta O čem govorimo, ko govorimo o ljubezni v režiji Maše Pelko in koncert funk dueta Knower.

  • Damjana Kolar

    29. 10. 2018  |  Kultura

    Zadnja leta avstrijsko-judovskega pisatelja

    V Kinodvoru Ljubljana bo od 1. novembra dalje na ogled biografska drama Stefan Zweig: Slovo od Evrope v režiji nemške režiserke in igralke Marie Schrader, v katerem spremljamo zgodbo o zadnjih letih življenja avstrijsko-judovskega pisatelja Stefana Zweiga, ki je velik del svojega pisanja posvetil utopični ideji miroljubne, združene Evrope brez mej. Po njegovih delih so bili posneti številni filmi, med njimi: Strah (1954) Roberta Rossellinija, Pismo neznanke (1948) Maxa Ophülsa in The Burning Secret (1933) Roberta Siodmaka. 

  • Damjana Kolar

    26. 10. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? Na deseti Drum'n'bass konferenci, tradicionalnem srečanju slovenskih kolektivov, DJ-jev, producentov in MC-jev, se bo v šestih klubih na Metelkovi predstavilo več kot 50 nastopajočih, Kurzschluss pa bo na 12-urnem techno maratonu gostil belgijsko DJ-ko Amelie Lens, ki jo imenujejo tudi kraljica techno glasbe. Na odru se ji bodo pridružili še Valentino Kanzyani, Uto Karem, Tomy Declerque, DJ Gumja, Veztax in Damir Hoffmann.

  • Damjana Kolar

    25. 10. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo razstavo Roberta Andrewa, potomca avstralskih Aboriginov, retrospektivno razstavo fotografa Stojana Kerblerja ob njegovi 80-letnici, premiero drame Simone Semenič jerebika, štrudelj, ples pa še kaj, ki je nastala v koprodukciji SMG Ljubljana in Maske Ljubljana, premiero divje lutkovne prigode Martin Krpan, ki je nastala po pripovedki Frana Levstika v režiji Tina Grabnarja, promocijski koncert Haiku Garden ob izidu albuma Where If Not Now, premiero biografske drame Bohemian Rhapsody o skupini Queen.

  • Damjana Kolar

    24. 10. 2018  |  Kultura

    Svet, ki ga ni več in ga še ni

    Na Levem odru SNG Drama Ljubljana bodo danes, 24. oktobra ob 19.00 premierno uprizorili avtorski projekt Mateja Filipčiča, matematično –fizikalni croquis z naslovom Diracov akord, ki je nastal v koprodukciji SNG Drama Ljubljana in Umetniškega društva Osum. Matematik in fizik Paul Dirac je verjel, da imajo temeljne fizikalne teorije matematično lepoto, in če niso lepe, tudi niso pravilne. Enačba, s katero je Dirac napovedal obstoj antimaterije, je temelj projekta Diracov akord.

  • Damjana Kolar

    23. 10. 2018  |  Kultura

    Dialog slikarja in fotografa

    V Savinovem likovnem salonu v Žalcu bodo 25. oktobra ob 18.00 odprli razstavo del slikarja Aleksija Kobala in fotografa Boruta Krajnca z naslovom Tekstura življenja, ki je del štiriletnega projekta ZKŠT Žalec – Misel, vrojena v času, linji in teksturi. Razstava predstavlja dialog slikarja in fotografa, ki sta hkrati tudi dobra prijatelja, ki imata skupne spomine na številna doživetja, pogovore in razprave, tudi na prelomne zgodovinske dogodke in ključne osebne prelomnice.

  • Damjana Kolar

    22. 10. 2018  |  Kultura

    Mesto so ljudje, tudi v Ljubljani

    V Galeriji Fotografija v Ljubljani bodo 23. oktobra ob 20.00 odprli razstavo fotografij vizualnega umetnika, grafčnega oblikovalca in fotografa Igorja Andjelića z naslovom Cinecittà, ki se navezuje na njegovo predanost neorealizmu. Gre za nadaljevanje njegove majske razstave v Cankarjevem domu z naslovom Ljubljɐna, kjer je predstavil zgodbo o svoji tesni povezanosti z ljubljanskim urbanim življenjem. Ta tematika prikaza realnih ljudi, njihovega vsakdanjika in pristnih interakcij med njimi, pa je morda bolj kot za katerokoli evropsko umetniško obdobje značilna za italijanski neorealizem.

  • Damjana Kolar

    19. 10. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Klubu Božidar bo potekala 5. edicija Stiropor Festivala, na katerem bodo nastopili: Samuel Kerridge, Robert Bergman, Stojche, Borut Cvajner, Goldberg b2b Attila, Stascha in SSS, v K4 se bo predstavil novoustanovljeni kolektiv Knauf v sestavi RSN, Shekuza in Tritch, v Channel Zeru bo novo sezono večerov ekipe Mami's Magic odprl DJ Stole iz Srbije, v Klubu Monokel pa bodo na večeru sodobne bass elektronike in klubskih hibridov vrteli DJ Piču Kuro, rezidenti ekip SNIF in Bojler ter posebni gost, italijanski producent in DJ Nahshi.

  • Damjana Kolar

    18. 10. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo premiero lutkovne predstave Moj lajf po stripu avtorja Boštjana Gorenca - Pižame in ilustratorke Tanje Komadina v režiji Sebastijana Horvata, otvoritev 5. Stiropor Festivala z nastopom zasedbe KALU & The Gradient, otvoritev 53. Festivala Borštnikovo srečanje s koprodukcijsko predstavo Pohujšanje v dolini šentflorjanski v režiji Eduarda Milerja, koncert legendarne ameriške zasedbe The Sonics.

  • Damjana Kolar

    17. 10. 2018  |  Kultura

    Ujeti na letališču

    Na Velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega bodo 18. oktobra ob 20.00 premierno uprizorili dramo Tene Štivičić Kresnice v prevodu Alenke Klabus Vesel in režiji Nine Rajić Kranjac. Gre za eno najbolj mednarodno prepoznavnih mladih hrvaških dramatičark, ki živi in dela v Londonu. V svojih delih se pogosto ukvarja s tematiko migracij, tudi v Kresnicah, ki so nastale po naročilu zagrebškega gledališča ZKM in bile premierno uprizorjene 12. oktobra 2007 v režiji Janusza Kice.

  • Damjana Kolar

    16. 10. 2018  |  Kultura

    Na ogled tudi tisti dnevi, ki jih umetnik v celoti preživi v postelji

    V Kinu Šiška je do 2. novembra na ogled razstava berlinskega umetnika Maxa Graua z naslovom Love & Work [floating], ki je bila zasnovana posebej za ta razstavni prostor. Prosto lebdečo instalacijo novih in starih del ter fragmentov sestavljajo fotografije, risbe, e-maili, dnevniški zapisi, ljubezenska pisma prijateljem in drugim umetnikom. Kuratorja razstave: Lara Plavčak in Miha Kelemina.

  • Damjana Kolar

    15. 10. 2018  |  Kultura

    Trk prava in verskih prepričanj

    V slovenskih kinematografih bo od 18. oktobra dalje na ogled drama Sodnica, v kateri spremljamo, kaj se zgodi, ko trčita pravo in verska prepričanja, pa tudi razmerje med čustvi in razumom. Film je režiral Richard Eyre, scenarij pa je po svojem romanu V imenu otroka priredil Ian McEwan, eden najbolj prepoznavnih sodobnih britanskih pisateljev, ki je bil že šestkrat nominiran za Bookerjevo nagrado, leta 1998 pa jo je prejel za roman Amsterdam. Mnogi njegovi romani so doživeli uspešne filmske priredbe: V naročju tujcev (r. Paul Schrader), Nedolžen (r. John Schlesinger), The Cement Garden (r. Andrew Birkin), Pokora (r. Joe Wright), Na obali Chesil (r. Dominic Cooke).

  • Damjana Kolar

    12. 10. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? Channel Zero začenja z novo mesečno serijo klubskih dogodkov SUBØ, namenjeno promociji širokega spektra basovsko usmerjenih ritmov s poudarkom na svežini in raznolikosti aktualne elektronike. Na prvem dogodku bo skupaj z ekipo Tigerbalm nastopil Scratcha DVA, eden ključnih akterjev založbe Hyperdub Records. V mariborski Pekarni bo gostoval ruski mojster neurofunka Gydra, v K4 pa Saverio Celestri in Pascal iz Berlina.

  • Damjana Kolar

    11. 10. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo otvoritev Dnevov nemškega filma s tankočutno zgodbo o ljubezni v vzhodnonemški veletrgovini Med policami v režiji Thomasa Stuberja, premiero monodrame Jeana Cocteauja Človeški glas v režiji Ajde Valcl, koncert irske instrumentalne post-rock skupine, ki se v Ljubljano vrača z novim albumom Epitaph, razstavo Bojana Šumonje, Marka Jakšeta in Pierra Tola ter koncert popularnega islandskega glasbenika Ólafurja Arnaldsa.

  • Damjana Kolar

    10. 10. 2018  |  Kultura

    Ženske in zaupanje

    Na več kot dvajsetih različnih prizoriščih v Mariboru bo od 12. do 19. oktobra potekal 24. Mednarodni festival računalniške umetnosti (MFRU), ki bo v sedmih festivalskih dneh ponudil izhodišča za temeljni razmislek o zavedanju človeka, prostora, časa in kulture, v katerih se nahajamo. Z osrednjo tematiko mednarodno Zaupanje, se letos zaključuje trilogija Zaupanja 2016-2018. Fokus letošnjega programa bo "Ženski forum 2018", v okviru katerega bo na razstavah in spletni medijski platformi predstavil vrsto mednarodno in regionalno priznanih računalniških umetnic in teoretičark. 

  • Damjana Kolar

    9. 10. 2018  |  Kultura

    Aparati za premišljevanje družbe

    V Galeriji Kapelica v Ljubljani bodo danes, 9. oktobra ob 20.00 odprli razstavo intermedijske umetnice Tanje Vujinović z naslovom Destilatorji eliksirjev, ki je del večletnega projekta Antropomorfni stroji ob dvajseti obletnici njenega ustvarjanja. Projekt vključuje monografijo in serijo razstav, ki so delno preglednega značaja, skozi nove in prvič prikazane instalacije o eliksirjih pa povzema ključno v temah, ki opredeljujejo njena dela. Instalacije, ki jih imenuje aparati za premišljevanje družbe, so sestavljene iz zvoka, videov, objektov in interaktivnih računalniških del, ki jih lahko razumemo kot antropomorfne in abstraktne stroje.

  • Damjana Kolar

    8. 10. 2018  |  Kultura

    Težave mladih pri iskanju identitete

    V Cankarjevem domu v Ljubljani bo 10. oktobra ob 20.00 predpremiera filma Posledice, prvenca scenarista in režiserja Darka Štanteta, ki je svetovno premiero doživel na TIFF - mednarodnem filmskem festivalu v Torontu, slovensko pa na 21. Festivalu slovenskega filma v Portorožu, kjer je prejel 4 vesne: za najboljšo režijo, glavno moško vlogo, stransko moško vlogo, celovečerni film po izboru občinstva in nagrado žirije slovenskih filmskih kritikov in kritičark. Film govori o težavah, s katerimi se srečujejo mladi pri iskanju svoje identitete.

  • Damjana Kolar

    5. 10. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 se bo v okviru Roza večera predstavila Marina Perazić, legendarna pevka Denis & Denis, ki bo vrtela stare in nove hite in v živo zapela nekaj svojih največjih uspešnic, družbo pa ji bo delal prekaljeni italijanski maček Maurizio Urbani, ki je svojo glasbeno kariero začel leta 1977. V Cvetličarni pa se lahko udeležite 5. ECO Festivala - Hard Techno Specials.

  • Damjana Kolar

    4. 10. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo skupinsko razstavo z naslovom Navdihujoča racionalnost - Kratek pregled razvoja znanstvene ilustracije na Slovenskem, 24. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk (performans Lucy McCormick Trojna grožnja ter koncert švedske rap izvajalke Gnučči), otvoritev 4. trienala mladih umetnikov - Premiera 2018, premiero predstave še ni naslova po dramskem besedilu Simone Semenič in v režiji Tomija Janežiča.

  • Damjana Kolar

    3. 10. 2018  |  Kultura

    Nazaj k umetniku

    V mariborskem razstavišču Kibla Portal bodo 5. oktobra ob 19.00 odprli mednarodno interdisciplinarno razstavo z naslovom Osebno / Personal, na kateri bo predstavljenih več kot 100 del štiridesetih domačih in tujih umetnikov. Gre za tretjo iz serije razstav štiriletnega projekta Risk Change / Tvegaj spremembo (2016-2020), ki ga sofinancira program Ustvarjalna Evropa Evropske Unije.

  • Damjana Kolar

    2. 10. 2018  |  Kultura

    Raznolikost in širina sodobne stripovske ustvarjalnosti

    Med 2. in 14. oktobrom bo na različnih prizoriščih v Ljubljani ter v Kranju in Kopru potekal Festival stripa Tinta, ki letos v središče postavlja raznolikost in širino sodobne stripovske ustvarjalnosti. Festival ponuja vpogled v pisano bero najnovejših domačih stripovskih izdaj, zasleduje pa tudi živahno dogajanje in trende na bližnjih stripovskih scenah. Ob boku preverjenih stripovskih klasikov predstavlja sveža imena in projekte, ki prestopajo stripovske okvire ter vstopajo v živahen dialog z različnimi sočasnimi umetniškimi praksami.

  • Damjana Kolar

    1. 10. 2018  |  Kultura

    Ljubezenska zgodba para v času hladne vojne, ki zasenči vse druge

    V okviru praznovanja 10. letnice Kinodvora bo danes, 1. oktobra ob 20.00 premiera romantične drame Hladna vojna v režiji oskarjevca Pawla Pavlikovskega, ki se pet let po uspehu filma Ida vrača s strastno ljubezensko zgodbo, ki se v obdobju hladne vojne v petdesetih letih odvija na Poljskem, v Berlinu, Jugoslaviji in Parizu. Film, ki je v Cannesu prejel nagrado za najboljšo režijo, je posvečen režiserjevima staršema in navdihnjen z njuno življenjsko zgodbo.

  • Damjana Kolar

    28. 9. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 bo jesensko sezono SOLVD odprl Alex.Do iz techno družine Dystopian, poleg njega pa še Evident, Alex Ranerro, Mornik in Trulson, v Koncertni dvorani Rog pa se bodo v okviru Festivala Sonica predstavili: Actress aka Darren Cunningham, Lee Gamble, NinaBelle/Warrego Valles in Christian Kroupa/Alleged Witches.

  • Damjana Kolar

    27. 9. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo premiero dokumentarno-igranega filma Cankar v režiji Amirja Muratovića, premiero tragične farse Oče francoskega dramatika Floriana Zellerja v režiji Jerneja Kobala, premiero glasbeno-dokumentarnega filma Pero Lovšin-Ti lahko, premiero Balzacove komedije Mercadet ali Poslovni človek v priredbi in režiji Janeza Pipana.

  • Damjana Kolar

    26. 9. 2018  |  Kultura

    Osvobojena ženska ni podrejena moškemu

    V Prešernovem gledališču Kranj bodo danes, 26. septembra ob 19.30 krstno uprizorili slovito delo ameriškega dramatika Davida Ivesa Venera v krznu (2009), ki je za osnovo vzel eno najslavnejših novel Leopolda von Sacher-Masocha, po katerem je poimenovan mazohizem. Ivesova priredba je predvsem zgodba o gledališču, o večni igri zapeljevanja in izmikanja, o erotično obarvanem odnosu režiserja in mlade igralke, ki plast za plastjo razkrije pasti mešanja fikcije in realnosti ...