Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    25. 9. 2018  |  Kultura

    Intimno življenje Ivana Cankarja

    Ob 100. obletnici Ivana Cankarja bodo 26. septembra ob 19.00 v Razstavni dvorani NUK odprli razstavo z naslovom Jaz sem Cankar - in to ti pove vse!, na kateri bo predstavljen izbor iz pisateljeve korespondence. Zapuščina Ivana Cankarja obsega več kot 1500 ohranjenih pisem, v katerih je razmišljal o družini, prijateljstvu, ljubezni, denarju, vzorih, načrtih in razočaranjih. Avtorji razstave: Žiga Cerkvenik, Marijan Rupert in Silvan Omerzu.

  • Damjana Kolar

    24. 9. 2018  |  Kultura

    Občutljivosti in preobčutljivosti, ki zavirajo spremembe

    Od 24. do 29. septembra bo na različnih prizoriščih v Ljubljni potekal 10. Festival sodobne elektronske glasbe in tranzitornih umetnosti Sonica s poudarkom na umetniških izrazih, ki združujejo glasbo in zvok z drugimi umetniškimi formami. Letošnji festival poteka pod naslovom Pre/Občutljivost. "Finančni, politični in družbeni premiki povzročajo občutljivost in pogosto tudi preobčutljivost, ki zavira spremembe. Sprašujemo se, če je področje zvoka, ki ga gojimo, v tem prostoru in času občutljivo in potrebno zaščite, zanima nas kdaj stopamo v polje pre/občutljivosti in koliko, če sploh, nas ta pre/občutljivost določa in pozicionira v svetu. S festivalom pa pozivamo h gojenju občutljivosti za zvok, ki v spajanju in prepletanju vedno šepeta, citira in misli trenutno družbo," je zapisala vodja festivala Neja Tomšič.

  • Damjana Kolar

    21. 9. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 bodo v okviru večera Temnica nastopili Mind Machines, Marta, Herman K in drugi, v Dvorani Gustaf v Mariboru AnatomiX, Vooid, M2K, Aveho, Kryptønite, Aniline, Nukleus, v Pritličju brooklynski DJ in producent Dillian, v Klubu Monokel pa DJ-ka in producentka Cassette, ki živi v Sydneyu, kjer redno nastopa na underground klubskih dogodkih, kot so Subsonic, Divsion, We Love, Return to Rio, Spice, Blueprint in S.A.S.H.

  • Damjana Kolar

    20. 9. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo premiero Cankarjeve politične komedije Za narodov blagor v režiji Mihe Goloba, otvoritev retrospektive filmov ob 100-letnici rojstva Ingmarja Bergmana, praznovanje 9. obletnice Kina Šiška s premiero glasbenega dokumentarca Bend VS brend ter koncertom skupin MRFY in The Mint, prvo edicijo festivala Račka 2018 z naslovom Produkcija želje in užitka, ki se usmerja na razmerje med umetnostjo in seksualnostjo, krstno uprizoritev igre nemške avtorice Dee Loher Tatovi v režiji Ivane Djilas.

  • Damjana Kolar

    19. 9. 2018  |  Kultura

    Zgodba bogate družine, ki je obvladovala tudi razmerja moči v državi

    V Drami SNG Maribor bodo novo sezono začeli v petek, 21. septembra ob 20.00 s premiero drame Somrak bogov v režiji znanega hrvaškega filmskega in gledališkega režiserja Daliborja Mataniča. Za gledališko priredbo po filmskem scenariju Luchina Viscontija, Enrica Mediolija, Nicole Badalucca, katerega aktualnost je v današnjem kapitalističnem ustroju in v vzpenjajočih totalitarizmih zaskrbljujoča, je poskrbel hrvaški dramatik Ivor Martinić.

  • Damjana Kolar

    18. 9. 2018  |  Kultura

    Pravice spolnih delavk in delavcev

    V Mestni galeriji Ljubljana bodo 20. septembra ob 20.00 odprli pregledno razstavo projekta CODE:RED Tadeja Pogačarja in P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja sodobne umetnosti, ki združuje politično umetnost, aktivizem in participativne oblike delovanja. Prva celovita predstavitev dolgoletnega še trajajočega projekta, ki vključuje arhiv in dokumentacijo, nove instalacije, objekte, fotografije in video dela, prinaša strnjen pregled in zapis vseh realiziranih "postaj" projekta in nekatere ključne informacije, pomembne za razumevanje stanja na področju konsolidacije pravic seksualnih delavcev. Kustosinja projekta: Alenka Gregorič.

  • Damjana Kolar

    17. 9. 2018  |  Kultura

    O dveh mladih, ki ju omejujejo družbene norme prejšnjega časa

    Od 20. septembra dalje bo v slovenskih kinematografih na ogled romantična drama Na obali Chesil v režiji Dominica Cooka, za katero je scenarij po svoji istoimenski knjižni uspešnici iz leta 2007 napisal sloviti britanski pisatelj Ian McEwan. Gre za ganljivo dramo o mladem paru v zgodnjih dvajsetih letih, ki prihajata iz različnih okolij ter jih usodno zaznamujejo spone časa, v katerem živita. 

  • Damjana Kolar

    14. 9. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 bodo odprli jubilejno 30. sezono z gostovanjem britanskega DJ in producenta Luka Viberta, sodelavca ikonične založbe Warp, v Monoklu pa bo nastopila Object Blue, v Pekingu rojena londonska tehnofeministka, producentka in DJ-ka, ki v svojih eksperimentalnih zvočnih instalacijah in setih v živo izrisuje alternativne sonične pokrajine ter širi meje prostorov svobode.

  • Damjana Kolar

    13. 9. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo koncert hrvaške emo-macho zasedbe Svemirko, ki bo predstavila album Tunguzija, premiero drame Boštjana Videmška Emil Zatopek: Lau(f)story o češkem tekaču na dolge proge v režiji Matjaža Pograjca, razstavo Nataše Prosenc Stearns, premiera drame Naše skrivnosti, madžarskega avtorja Béle Pintérja, ki se dogaja v zgodnjih 80. letih na Madžarskem, v času komunistične strahovlade v režiji Nikole Zavišića in 3. Festival fotografije Maribor.

  • Damjana Kolar

    12. 9. 2018  |  Kultura

    Preplet umetnosti, znanosti in tehnologije

    V organizaciji Zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje bo med 13. in 15. septembrom potekal 10. mednarodni festival novomedijske kulture Speculum Artium z naslovom Desetletje/Decades. Na jubilejnem festivalu se bodo predstavili domači in tuji avtorji, producenti, znanstveniki in novomedijski umetniki, ki svoje ustvarjanje nadgrajujejo z inovativnimi tehnologijami, z razvojem raznovrstnih tehnoloških novomedijskih aplikacij pa presegajo meje realnega ter nam kažejo poti, kako humanizirati nova tehnološka orodja. Predstavljenih bo okoli 20 umetniško-znanstvenih projektov, ki jih bodo pospremila predavanja in okrogla miza na temo umetnega življenja na začetku 21. stoletja. Festival bo odprl eksperimentalni performans dveh članov kolektiva The Stroj.

  • Damjana Kolar

    11. 9. 2018  |  Kultura

    Mreža radikalnih performativnih praks

    Med 12. in 16. septembrom bo na različnih lokacijah v Ljubljani (Španski borci, Plečnikovo letno gledališče, Ustvarjalni center Švicarija, Gala hala, Božidar) potekal 7. mednarodni festival radikalnih teles Spider, ki vsako leto prinaša izbor prelomnih evropskih in domačih produkcij na področju performansa in plesa. Pomemben del festivala bo posvečen oživljanju nekdanjega Plečnikovega letnega gledališča (1933) v Tivoliju, kjer se bodo odvili številni dogodki.

  • Damjana Kolar

    10. 9. 2018  |  Kultura

    Empatija do sočloveka, ki je zmožna presegati meje in kulture

    V ljubljanskih kinematografih bo od 13. septembra dalje na ogled film Vsi vejo, ki je odprl letošnji festival v Cannesu. Osmi celovečerec iranskega režiserja Asgharja Farhadija (Ločitev, Trgovski potnik) svojo značilno mešanico psihološkega trilerja in družinske drame s Penélope Cruz in Javierjem Bardemom v glavnih vlogah, tokrat postavi na špansko podeželje.

  • Damjana Kolar

    7. 9. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? Ekipa Bojler bo na Letnem vrtu in v Gala hali pripravila 9-urni maraton ob 25. obletnici Metelkove, na katerem bo nastopila ameriška DJ-ka in producentka Jubilee. Ta velja za eno od protagonistk newyorške založbe Mixpak, ki predstavlja gonilno silo novega vala dancehalla, cluba in bassa. Pri celovečernem mešanju žanrov od old-school Miami bassa in electra do novega vala rapa in klubske elektronike ji bodo pomagali Bojler rezidenti.

  • Damjana Kolar

    6. 9. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo skupinsko razstavo fotografij Prepovedani šepeti. Laibach in Severna Koreja, ki so nastale ob gostovanju skupine Laibach v Severni Koreji, premiero baletne pravljice Kekec, ki je nastala v sodelovanju Edwarda Cluga in skupine Katalena, koncert skupine Laibach in Filharmoničnega orkestra iz Lvova, koncert ameriškega kitarista in pevca Eugena Chadbourna in razstavo intermedijske umetnice Tanje Vujinović.

  • Damjana Kolar

    5. 9. 2018  |  Kultura

    V znamenju govoric

    Od 5. do 7. septembra bo na Trgu francoske revolucije, Križevniški, Gosposki, Gregorčičevi in Vegovi ulici ter Novem trgu potekala 3. edicija festivala sodobnih idej Indigo, ki se bo letos ukvarjala z govoricami, ki vplivajo na javno mnenje in vedenje, na osebne odločitve, odnose med ljudmi in skupnostmi. Njihove posledice so nepredvidljive, saj smo hote ali nehote del njih in se tičejo nas vseh. Festival v produkciji MGML in Marsh Creative Production iz Beograda bo v znamenju govoric z obiskovalci delil ustvarjalne razmisleke skozi razstave, koncerte, predstave, predavanja ter strokovne debate s priznanimi domačimi in tujimi umetniki ter teoretiki.

  • Damjana Kolar

    4. 9. 2018  |  Kultura

    Od umetniških praks do družbeno-političnih vprašanj

    V sredo, 5. septembra ob 20.00 bodo v Palači Cukrarna v Ljubljani odprli retrospektivno razstavo ob 10. obletnici Akademije za vizualne umetnosti AVA. Na ogled bo izbor del najuspešnejših študentk in študentov, ki so nastala od leta 2008 do 2018. Razstavo bo odprl gledališki režiser in kurator David Gothard, ustanovitelj znamenitega umetniškega centra Riverside Studios v Londonu, kjer je kot umetniški vodja sodeloval s pomembnimi imeni svetovne umetnosti, med katere spadajo: Samuel Beckett, Italo Calvino, Victoria Chaplin in Jean-Baptiste Thierree, Joseph Chaikin, Dario Fo, Philip Glass, Tadeusz Kantor, Hanif Kureishi, Andrej Tarkovski in drugi. Po njegovem nagovoru bo ob 21.00 sledil performans Olje Grubić z naslovom Fake News.

  • Damjana Kolar

    3. 9. 2018  |  Kultura

    Neverjetna, a resnična zgodba

    Od 6. septembra dalje bo v slovenskih kinematografih na kriminalna drama Črni KKKlanovec, za katero je režiser Spike Lee dobil veliko nagrado žirije na letošnjem festivalu v Cannesu. Film je nastal po knjižni uspešnici Black Klansman, resnični zgodbi o temnopoltem policistu Ronu Stallworthu, ki se je konec 70. let prejšnjega stoletja uspešno infiltriral v rasistično združbo Ku Klux Klan. 

  • Damjana Kolar

    31. 8. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V CSK France Prešeren bosta za ljubitelje underground elektronike poskrbela soustanovitelja organizacije 777music in rezidenta festivala Luxia in Lucky Left, v Pritličju se bo v okviru Poletnega celovečerca predstavil BLN, v klubu Monokel pa bosta v okviru Sindikata odklonskih entitet nastopili DJ-ki Noir in Kamasutra.

  • Damjana Kolar

    30. 8. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo festival kratke zgodbe Novo mesto short, projekcijo dokumentarnega filma Monterey Pop, ljubljansko premiero drame Naš razred poljskega dramatika Tadeusza Słobodzianeka, ki temelji na resničnem dogodku, ki se je zgodil na Poljskem med 2. svetovno vojno, gostovanje Davida Hoyla s predstavo Diamant, v kateri je predstavljen pregled zgodovine gibanja za osvoboditev LGBT oseb v Veliki Britaniji od leta 1957 do danes.

  • Damjana Kolar

    29. 8. 2018  |  Kultura

    Zunanji pogled, ker pri nas kronično primanjkuje kritične refleksije umetniške produkcije

    V Galeriji Društva likovnih umetnikov (Breg 22) Ljubljana bo danes, 29. avgusta ob 18.00 predavanje dr. Rya Dag Holmboa, teoretika moderne in sodobne umetnosti, ki bo pospremilo samostojno razstavo Wunderblock Luke Savića. Razstava je prva celovita samostojna predstavitev Savićeve umetniške prakse, kurirala pa jo je Hana Ostan Ožbolt. Dr. Holmboa sta umetnik in kuratorka razstave v Ljubljano povabila z željo, da bi ponudil dodaten, predvsem pa zunanji pogled na Savićevo prakso in razstavo, saj v našem prostoru kronično primanjkuje kritične refleksije umetniške produkcije.

  • Damjana Kolar

    28. 8. 2018  |  Kultura

    Poseben žanr poezije na ekranu, ki združuje besedilo, podobo in zvok

    V Galeriji Vodnikove domačije Šiška bodo 30. avgusta, ob 20.00 odprli razstavo z naslovom Poezija potrebuje ogledalo, ki se na eni strani navezuje na pretekle razstavne projekte SCCA-Ljubljana, ki so povezovali literaturo in vizualno umetnost, drugo izhodišče pa je manifest Toma Konyvesa, pesnika in pionirja videopoezije, ki je videopoezijo označil kot poseben žanr poezije na ekranu, ki v novo estetsko izkušnjo združi besedilo, podobo in zvok. Sodelujejo: Nataša Berk & Anja Golob, Gorazd Krnc & Peter Semolič, Rene Puhar, Hana Repše, Miha Sagadin & Dejan Koban, Toni Soprano & David Bedrač, Tisa Neža Herlec, IGNORfestival, Stella Ivšek aka VJ 5237, Alenka Pirman in Small but dangers. Odprtje razstave bo spremljalo videomapiranje Stelle Ivšek aka VJ 5237. 

  • Damjana Kolar

    27. 8. 2018  |  Kultura

    Ples je najbolj človeška umetnost

    Med 29. avgustom in 1. septembrom bo v Murski Soboti potekal festival Front@ sodobnega plesa v produkciji Zavoda Flota, ki bo že trinajsto leto zapored gostil mednarodno uveljavljene in priznane ustvarjalce s področja sodobnega plesa. Podnaslov letošnjega festivala je Resno in zaresno, v štirih festivalskih dneh pa se bo zvrstilo 6 plesnih predstav iz Španije, Slovaške, Belgije, Italije, ZDA in Slovenije. Že tradicionalno se bodo na festivalu predstavili mladi nadarjeni plesalci z mednarodnega tekmovanja OPUS 1.

  • Damjana Kolar

    24. 8. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? Pred Božidarjem bo nastopil DJ in producent Christian Kroupa, v K4 bo potekal after festivala Urbano dejanje, na katerem bodo za ples poskrbeli Ian F., Mayell, Tim Kern, Tzena. Levanael in Dacho, v Tolminu pa Halamoye Dance Festival 2018, na katerem bodo med drugim nastopili: Marko Nastić, Dave Manali, Sincronism, Mr. Gaux aka Margaux Jerome, DJ Aleksij.

  • Damjana Kolar

    23. 8. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo odprtje razstave Trude Johansen in Maruše Meglič, ki je nastala v sklopu medinstitucionalnega sodelovanja med Nordic Artists' Centre Dale in MGLC, 30. mednarodni glasbeni festival Noči v stari Ljubljani, ki ga bo odprl koncert Indijanskega orkestra tradicijskih glasbil iz Argentine in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, odprtje 21. festivala Mladi levi s predstavo Ves moj seks kanadskega avtorja Darrena O'Donnella in 21. festival mladih kultur Kunigunda, na katerem bodo nastopili: Demolition Group, Bitch Boys, Ten Volt Shock in Fuzz Orchestra.

  • Damjana Kolar

    22. 8. 2018  |  Kultura

    Mladi levi vstopajo v tretje desetletje

    Od 24. avgusta do 1. septembra bo na različnih prizoriščih v Ljubljani potekal 21. mednarodni festival Mladi levi, ki se letos ukvarja z vprašanjem Kako biti skupaj? Po besedah direktorice festivala Nevenke  Koprivšek program letošnjega festivala odpira vmesne prostore med osebnim in skupnim, med intimnim in javnim, preizkuša mejnike med njimi ter krhke meje svobode med samimi posamezniki ter med posamezniki in družbo. Komu pripadamo, kaj nas žene, kako daleč lahko gremo, kaj določa naše izbire, koga slišimo, koga zanikamo, česa se bojimo in kam se umikamo, kaj so naša upanja, strasti in kaj so naše skupne sanje?

  • Damjana Kolar

    21. 8. 2018  |  Kultura

    Simfonija strasti

    V Cankarjevem domu v Ljubljani bo 21. in 22. avgusta ob 20.00 v okviru 66. Ljubljana Festivala gostoval  Akademski državni balet Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga z baletno predstavo Čajkovski. Pro et Contra, ki je bila premierno uprizorjena 22. julija 2016 in skozi ples predstavlja čustveni, predvsem pa umetniški svet velikega ruskega skladatelja Petra Iljiča Čajkovskega. S to predstavo je Eifmanu uspelo na odru tako rekoč materializirati nesmrtno glasbo Čajkovskega in s koreografijo izraziti simfonijo strasti.

  • Damjana Kolar

    20. 8. 2018  |  Kultura

    Poezija in vino na Ptuju

    Na Ptuju bo od 22. do 25. avgusta potekal 22. mednarodni festival Dnevi poezije in vina, na katerem se bo zvrstilo več kot 55 brezplačnih dogodkov. Sodelovalo bo 22 pesnikov in pesnic iz 16 držav, ki sta jih izbrala letošnja selektorja britanski pesnik in urednik Rod Mengham, ki bo tudi sam nastopil na festivalu, ter slovenski pesnik, pisatelj, urednik in prevajalec Aleš Šteger. Festival je od leta 2014 del evropske pesniške platforme Versopolis, ki jo podpira program Ustvarjalna Evropa Evropske unije

  • Damjana Kolar

    17. 8. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? Na Letnem vrtu in v Gala hali bo potekal Poletni rx:tx beatniški zbor, na katerem se bodo s 30-minutnimi seti predstavili: Bakto, Borka, .čunfa, Felis Catus, Junker, Krilc, Peglasus, Shao, Some1Else, Šuljo, TizTiz, Tschimy, Whynnel, v Čezsoči pa lahko obiščete festival elektronske glasbe od:vod, kjer bodo na dveh odrih med drugim nastopili: Alex Picone, Avos, Gene On Earth, Melina Serser, Miki, Nicola Kazimir, Rama NYC, The Ghost.

  • Damjana Kolar

    16. 8. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo odprtje razstave Zlato kitajskih cesarjev. Zlati predmeti iz obdobja Wanli dinastije Ming – zbirka Dong Bo Zhai, festival MotörCity, na katerem bodo nastopili: Laurence Jones, Popa Chubby, Hamo & Tribute 2 Love, Stray Train, The Brew, The Bad Flowers, The New Roses in drugi, koncert bosanske zasedbe Divanhana, ki so jo leta 2009 ustanovili študenti sarajevske Akademije za glasbo.

  • Damjana Kolar

    14. 8. 2018  |  Kultura

    Urbane subkulture ponovno v Tobačni

    Festival Urbano Dejanje, ki že tri leta uspešno povezuje raznolikost urbanih subkultur, se po lanskem gostovanju na Kongresnem trgu, vrača na Tobačno ulico v Ljubljani. Festivalsko dogajanje, ki bo potekalo med 21. in 25. avgustom, bo med drugim ponudilo sejem mladih ustvarjalcev, večerne koncerte in nočno klubsko dogajanje v K4.