Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    13. 8. 2018  |  Kultura

    Preplet tekstilne tradicije in sodobne umetnosti

    Po mali pregledni razstavi Socialdress bo od 13. do 29. avgusta na domačiji Kokotovih v osrčju Kozjanskega parka na ogled še mini pregledna razstava sodobne vizualne umetnice Marije Mojce Pungerčar, na kateri bo predstavljen izbor del, za katere je značilno ukvarjanje s tekstilom in ročnimi deli.

  • Damjana Kolar

    10. 8. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Klubu Monokel bo potekal 30-urni maraton, na katerem bodo nastopili NinaBelle, Nina Hudej, Nulla, BLN, Maša in Volk, v baru Božidar Disco Durum & Dojaja, v Gala hali v okviru serialke Wave Riders! Torulsson in Kobayashii, v Trnovskem pristanu pa Fraku, Riba in Moare.

  • Damjana Kolar

    2. 8. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo razstavo slik Barbare Jurkovšek, koncert hrvaške emo-macho zasedbe Svemirko, Castle Kolpa Music Festival, na katerem bodo med drugim nastopili Clawfinger, Laibach, Magnifico, S.A.R.S., Plavi orkestar, koncert egipčansko-angleške pevke Natache Atlas in romunske pihalne zasedbe Fanfare Ciocărlia.

  • Damjana Kolar

    1. 8. 2018  |  Kultura

    Trnfest ostaja v Trnovem, kljub bitki za lastništvo imena festivala

    V organizaciji Centra slovanskih kultur France Prešeren, ki se je v nekdanje prostore KUD France Prešeren preselil konec lanskega leta, bo na Karunovi 14 v Trnovem od 1. do 31. avgusta potekal festival Trnfest. Vse prireditve bodo brezplačne, poleg koncertov pa se bodo na festivalu zvrstile še delavnice, razstave, gledališke in plesne predstave, literarni večer, filmski in stand-up večeri, Impro liga, polnočni Jazz Club Gajo, DJ program ter tradicionalna Emonska promenada.

  • Damjana Kolar

    31. 7. 2018  |  Kultura

    Poletje in lutke

    Od 4. do 30. avgusta bo v Mariboru potekal mednarodni festival Poletni lutkovni pristan, ki ga od leta 1990 organizira Lutkovno gledališče Maribor. V prvi vrsti ponuja najboljše tuje in domače lutkovne predstave za otroke, pa tudi predstave za odrasle, delavnice, razstave, instalacije in druge spremljevalne dogodke. Večina dogodkov se bo odvijala na prostem, največ v Avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor.

  • Damjana Kolar

    30. 7. 2018  |  Kultura

    Peta edicija festivala sodobne fotografije

    Od 30. julija do 4. avgusta bo Novo mesto gostilo festival Fotopub, ki se mu je od leta 2014 – ko je bil rekonceptualiziran – uspelo uveljaviti kot mednarodna platforma, ki promovira, spodbuja in razvija najbolj inovativne umetniške dejavnosti onkraj meja sodobnih umetnosti in kultur. Pod vodstvom mladih umetnikov in kuratorjev je cilj festivala predvsem prepoznavanje kvalitet uveljavljajočih se umetnikov in odpiranje prostora za neodvisno raziskovanje, eksperimentiranje in nekonvencionalne kuratorske prakse.

  • Damjana Kolar

    27. 7. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? Ob Škalskem jezeru bo potekal 8. Festival nasedlega kita, na katerem se bodo predstavili Blaž, Nakajima, DJ Borka, Margo Sanda, Lavka, Selektor Dinarid, Baltazar in Lokus Pokus, v Zelenem gaju Dornberk pa 10. Eco Festival, na katerem bodo med drugim nastopili Fernanda Martins & DJ Lukas, PETDuo, O.B.I., ViperXXL, Boris S., Dax J, Frank Kvitta, Tomy DeClerque.

  • Damjana Kolar

    26. 7. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo razstavo izraelske umetnice Rone Stern, ki je nastala ob zaključku njenega rezidenčnega bivanja v Ljubljani, sestavljajo pa jo stenski objekti, prostorska postavitev in video, posebno projekcijo animiranega filma Otok psov v režiji Wesa Andersona, festival Plavajoči grad, na katerem se bo predstavilo več kot 110 nastopajočih iz 29 držav, nastop kalifornijske stoner rock zasedba Nebula.

  • Damjana Kolar

    25. 7. 2018  |  Kultura

    Drugi del serije koncertov pred Pritličjem

    Pred ljubljanskim lokalom Pritličje že četrto leto zapored poteka serija koncertov na prostem #Selekcija, ki prinaša "sodobno robno elektronsko glasbo mladih in že uveljavljenih domačih ter tujih izvajalcev in izvajalk." S koncertnim ciklom elektronsko glasbo predstavljajo zunaj komercialnega in klubskega konteksta ter jo približujejo širši publiki v koncertni različici. V drugem delu cikla bodo nastopili: Zala Kralj in Gašper Šantl, Catnapp in Neomi.

  • Damjana Kolar

    24. 7. 2018  |  Kultura

    To so letošnji dobitniki nagrade TESLA

    Nagrada TESLA, ki jo organizira MoTA - Muzej tranzitornih umetnosti, se osredotoča na nove, progresivne umetniške forme, t. i. transdisciplinarno ali interdisciplinarno umetnost. Letos poteka v partnerstvu s festivalom Artbat v Almatyju, in pariškim kolektivom Bellastock. Namen nagrade je izboljšati pogoje produkcije na področju transdisciplinarne oziroma intermedijske umetnosti pri nas in v tujini. Zmagovalni deli Vodoskop umetniškega kolektiva BridA in Labodi italijanskega umetnika Marca Barottija, prejmeta 4000 evrov produkcijskih sredstev za realizacijo projektne ideje, ki bo premierno predstavljena na festivalu Artbat v Almatjyu v Kazahstanu. 

  • Damjana Kolar

    23. 7. 2018  |  Kultura

    Kranjska Gora postaja filmsko mesto

    Med 26. julijem in 4. avgustom bo v Kranjski Gori potekal 3. Mednarodni Film Fest Kranjska Gora (KGIFF), ki ponovno prinaša najnovejše zgodbe iz sveta dokumentarnih in igranih filmov ter vabi na ustvarjalno druženje v objemu slikovite narave. Filmsko dogajanje bo spremljal bogat izobraževalni program, ki ga bodo sestavljale različne delavnice in predavanja mednarodno uveljavljenih mentorjev s področja filmske režije, scenaristike, castinga, ter filmske fotografije in produkcije. Festival bo 1. avgusta odprl znanstveno-fantastični film Ederlezi Rising v režiji Lazarja Bodroze. Gre za intimno pripoved o razmerju med človekom in androidom, ki preizkuša meje človeške narave.

  • Damjana Kolar

    20. 7. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Klubu Tiffany in Monokel bo nastopil Chris Cruse, DJ in rezident Spotlight zabav v Los Angelesu, pridružili pa se mu bodo še Le Berg, Karin Bossman, Volk, Warrego Valles, Softskinson in Tritch. V K4 se bodo na večeru drum'n'bassa predstavili Particular.Minds, Spencah in Klepetz, v Gala hali pa v okviru serialke Wave Riders! Torulsson in Kobayashii.

  • Damjana Kolar

    19. 7. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo koncert sint-pop skupine Futurski, predpremiero biografske drame Mary Shelley v režiji Haife Al-Mansour, nastop izraelske zasedbe Voca People, ki a cappella petje združuje s sodobnimi beatbox tehnikami, začetek festivala Dobimo se pred Škucem, ki ga bo odprla modna revija in prodajna razstava študentov NTF.

  • Damjana Kolar

    18. 7. 2018  |  Kultura

    Multikulturnost na Bledu

    Na 28. Okarina Festivalu Bled, ki bo potekal od 23. julija do 5. avgusta na Blejskem gradu in jezerski promenadi, bo nastopilo 15 glasbenih skupin in izvajalcev iz Evrope, Afrike, Južne Amerike, Hong Konga. Letos bodo festival med drugim obiskali ena največjih svetovnih zvezd etno glasbe Natacha Atlas, romunska pihalna zasedba Fanfare Ciocărlia, ukrajinska kabaretna skupina Dakh Daughters in Richard Thompson, ki ga je revija Rolling Stone uvrstila med 20 najboljših kitaristov vseh časov.

  • Damjana Kolar

    17. 7. 2018  |  Kultura

    Vse naše skrivnosti

    V Galeriji sodobne umetnosti Celje bo od 19. julija do 23. septembra na ogled skupinska razstava Vse naše skrivnosti, ki se ukvarja s tem zakaj skrivnosti in zlasti načini javne uporabe ali manifestacije skrivnosti, danes igrajo tako pomembno vlogo za posameznika in družbo. Po eni strani je videti, da nas žene vse močnejša želja po razkrivanju intimnih trenutkov naših življenj, po drugi strani pa se stopnjuje tudi naša tesnoba, ko se vse bolj zavedamo razsežnosti osebnih podatkov, ki jih skrivno zbirajo, shranjujejo ter uporabljajo države in korporacije za namene, ki jih ne poznamo.

  • Damjana Kolar

    16. 7. 2018  |  Kultura

    Vojna proti drogam je vojna brez pravil

    V slovenskih kinematografih bo od 19. julija dalje na ogled akcijska srhljivka Sicario 2: Vojna brez pravil v režiji Stefana Sollime. Gre za nadaljevanje svetovne uspešnice Sicario: Onkraj zakona (2015), ki jo je režiral Denis Villeneuve. Dogajanje realistične drame je postavljeno v obmejno mehiško mesto, kjer divja vojna med mamilarskimi karteli. V spopad se s tajno misijo vmeša tudi ameriška vlada s posebno enoto, v kateri je idealistična agentka Kate. Ekipo vodi Alejandro, izkušen svetovalec s sumljivo preteklostjo, ki za dosego cilja ne izbira sredstev. Neverjetna spirala nasilja in prevar do temeljev pretrese mlado agentko, ki začne dvomiti v upravičenost svojega boja s kriminalci, svoje nadrejene in celoten sistem. V nadaljevanju se vojna proti mamilom na meji med ZDA in Mehiko še poveča, ko začno mehiški karteli trgovati s teroristi po celotni ameriški meji. Za boj proti vojni se zvezni agent Matt Graver ponovno poveže z nemirnim Alejandrom.

  • Damjana Kolar

    13. 7. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Pritličju bo Kamizdat predstavil kompilacijo slovenskih ustvarjalcev z mnogimi še neizdanimi deli, ki predstavljajo širok žanrski spekter elektronske glasbe: od hrupa in zvočne umetnosti, preko brejkov in bassa, vse do acid tehna. Na festivalu Mladifest bosta nastopila ameriški DJ Phase Fatale in in avstralska DJ-ka Zanias (ex Linea Aspera, Keluar), ki se bo slovenski publiki prvič predstavila z novim hibridnim DJ setom, v katerem bo skušala ustvariti sinergijo med svojim unikatnim vokalom in težkimi ritmi izpod mešalke.

  • Damjana Kolar

    12. 7. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo koncert skupine Demolition Group, ki bo predstavila svoj zadnji album Pojdiva tja, Overjam International Reggae Festival, na katerem bosta med drugim nastopila Ziggy Marley in Macka B, koncert newyorške atrakcije Red Baraat, ki združuje indijski plesni slog banghra s funkom, bollywoodom in hiphopom, razstavo Anje Jelovšek z naslovom Temelji, v kateri se loteva kompleksne sociološke tematike, ekonomije osebnih odnosov v intimnem prostoru družine.

  • Damjana Kolar

    11. 7. 2018  |  Kultura

    Socialistična Jugoslavija v New Yorku

    V Muzeju moderne umetnosti (MoMA) v New Yorku bo od 15. julija 2018 do 13. januarja 2019 na ogled razstava K betonski  utopiji. Arhitektura v Jugoslaviji 1948-1980, ki jo je pripravil Martino Stierli, glavni kustos za arhitekturo in oblikovanje galerij Philipa Johnsona v sodelovanju s profesorjem univerze Florida Atlantic Vladimirjem Kulićem in pomočnico kuratorja za arhitekturo in oblikovanje v MoMA Anno Kats. Razdeljena je v štiri sklope: Modernizacija, Globalno omrežje, Vsakdanje življenje in Identitete. Oktobra bo MoMA pripravila tudi retrospektivo filmov Karpa Godine, ene ključnih osebnosti jugoslovanskega črnega vala.

  • Damjana Kolar

    10. 7. 2018  |  Kultura

    Skupni upor vseh živih bitij

    V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova v Ljubljani je do 4. novembra na ogled skupinska razstava z naslovom Nebeška bitja. Ne človek ne žival, ki nas opozarja na to, da smo ljudje kot tudi živali produkt dolgotrajne zgodovine različnih uporov in pobegov iz danih okoliščin. Kustosinji razstave: Zdenka Badovinac in Bojana Piškur.

  • Damjana Kolar

    9. 7. 2018  |  Kultura

    Grozljivke in vino

    V Ljutomeru bo od 10. do 14. julija potekal Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, od leta 2010 član Evropske federacije festivalov fantastičnega filma (EFFFF), ki bo že štirinajsto leto zapored predstavil nekatere najboljše žanrske filme minulega leta. V okviru festivala bodo tudi tokrat potekale vinske degustacije in bogat spremeljevalni program s subkulturno tržnico, performansi, predstavitvami žanskih knjig, razstavami in delavnicami, ki ponujajo aktivno sodelovanje obiskovalcev (Mala delavnica groze, Mala delavnica maske in posebnih učinkov, delavnica filmskega bojevanja, delavnica igralske improvizacije, Grossmannove zombarije za otroke).

  • Damjana Kolar

    6. 7. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? Priporočamo 116. edicijo serialke Zeleno sonce, na katerem bodo nastopili hrvaški duo DJ Pips in DJ SoulBrother SlipMat in domači rezident Udo Brenner, 24-urni plesni dogodek v Bovcu, kjer se bo na dveh plesiščih predstavilo več kot 20 DJ-ev, 5. Woodland, kjer bo na treh odrih gostovalo 20 domačih in tujih DJ-ev.

  • Damjana Kolar

    5. 7. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo razstavo Eke Vogelnik, ki obsega 35 let njenega delovanja v gledališču, koncert madžarskega pianista Petra Benceja, razstavo ob 20. letnici delovanja Hiše kulture Pivka, koncert kanadskega kitarskega dvojca Japandroids, 19. Kreativni tabor Sajeta, ki bo ponudil 19 koncertov in performansov, kreativne delavnice, otroški program, predavanja in debate ter filmske projekcije.

  • Damjana Kolar

    4. 7. 2018  |  Kultura

    Ai Weiwei tudi v Sloveniji

    Med 6. in 13. julijem bo na Ptuju potekal 16. festival sodobne likovne umetnosti Art Stays. Letošnja edicija z naslovom Fragile/Krhko, je posvečena krhkosti likovnih materialov, razdrobljenosti, procesom časa ali trenutka, ki spremeni lastnosti stvari, situacij in čustev. Ukvarja se s krhkimi odnosi v sodobni družbi, socialno, kulturno in politično zgodovino, kot tudi s človeško identiteto. Na trgih in v zgodovinskih stavbah Ptuja se bodo predstavili umetniki, ki ustvarjajo v različnih medijih: slikarstvo, kiparstvo, fotografija, instalacije, video, performans in glasba. 

  • Damjana Kolar

    3. 7. 2018  |  Kultura

    Spomin, zgodovina, ruševine, minljivost, utopije in distopije

    V ljubljanski galeriji DLUL bo od 4. do 29. julija na ogled razstava del Suzane Brborović in Uroša Weinbergerja z naslovom Matrika, ki jo je kurirala dr. Nadja Gnamuš. "Preteklost in prihodnost sta prepleteni in vpeti v matriko predvidljivih, pa tudi povsem nepričakovanih interakcij in povezav. Teme, ki naslavljajo spomin, zgodovino, ruševine, minljivost, utopije in distopije, so zavzele tudi področje umetnosti. V to območje vstopa tudi umetniška praksa Suzane Brborović in Uroša Weinbergerja. Dotika se vizualizacije kolektivnega spomina in tematizira metaforične, pa tudi fizične kraje, kjer se je preteklost vtisnila v zavest sedanjosti (Brborović) in kjer se z zgodovino zaznamovano občutje sodobnosti projicira v napoved jutrišnjega dne (Weinberger)."

  • Damjana Kolar

    2. 7. 2018  |  Kultura

    Filmi brez strehe nad glavo

    Na Ljubljanskem gradu bo od 5. do 28. julija potekal Film pod zvezdami, ki ga pripravlja Kinodvor v sodelovanju z Ljubljanskim gradom. V letnem kinu na Grajskem dvorišču si boste lahko ogledali izbor nekaterih najbolj odmevnih filmov pretekle kinematografske sezone (Lady Bird, Trije plakati pred mestom, Kvadrat, Oblika vode, Ubijanje svetega jelena, Pokliči me po svojem imenu...), prvo javno projekcijo na slovenskih platnih pa bo doživelo pet filmskih delikates, med njimi filma Ne skrbi, peš ne boš prišel daleč, ki ga je Gus Van Sant posnel po avtobiografiji kultnega ameriškega karikaturista Johna Callahana in animirani film Otok psov režiserja Wesa Andersona.

  • Damjana Kolar

    29. 6. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Pritličju bosta gostovala madžarska DJ in producenta Alley Catss in ooo, v K4 ameriški house DJ Boo Williams in domači rezidenti Vuka, Stascha, Vid Vai, Simm, Alex Ranerro, Utti, Softskinson, v Channel Zeru pa bodo predstavili dvojno vinilno kompilacijo balkanske družine Elektroliza, na kateri z avtorskimi skladbami sodeluje 13 elektro producentov, ki se bodo predstavili z live in DJ nastopi.

  • Damjana Kolar

    28. 6. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo odprtje skupinske razstave slovenskih umetnic z naslovom Prrrrrrr, svetovno premiero glasbeno-scenske predstave Sfera Mundi - Potovanje okrog sveta, ki je nastala po zamisli skupine La Fura dels Baus pod vodstvom režiserja Carlusa Padrisse, 59. Jazz Festival Ljubljana, ki bo letos ponudil kar 10 brezplačnih koncertov, festival Sanje v Medani in otvoritev Julijskega letnega vrta s koncertom dua Silence.

  • Damjana Kolar

    27. 6. 2018  |  Kultura

    Kranj bo postal mesto sodobnega kolaža

    Od 29. junija do 14. avgusta bo v Kranju potekal prvi festival sodobnega kolaža KAOS, ki bo staro mestno jedro spremenil v konglomerat barv, idej in raznolikih izrazov. Festival bo predstavil sodobne prikaze razumevanja in uporabe tehnike kolaža, s spremljevalnimi dogodki pa ponudil spoznavanje povabljenih umetnikov, delavnice in sveže pristope k združevanju različnih žanrov, tako umetniških kot glasbenih. 

  • Damjana Kolar

    26. 6. 2018  |  Kultura

    Popotnica slovenskih korenin, ki je fotografirala tudi Marilyn Monroe in Pabla Picassa 

    V Umetnostni galeriji Maribor bodo v petek, 29. junija ob 19.00 odprli prvo veliko retrospektivno razstavo del Inge Morath v Sloveniji ter tudi širši regiji, na kateri bo predstavljenih več kot 200 fotografij z vsega sveta. Na razstavi, ki predstavlja njen celotni fotografski opus, se bomo sprehodili od njenih prvih fotografskih projektov iz zgodnjih petdesetih let 20. stoletja v Španiji in Benetkah, preko obsežne serije portretov umetnikov, ki jih je spremljala vse življenje, intenzivnega raziskovanja New Yorka, njenih potovanj ob Donavi, do posnetkov iz Maribora ob koncu njenega življenja. Kustosa razstave: Brigitte Blüml-Kaindl in Kurt Kaindl