Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    22. 6. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? Zadnji dogodek klubske sezone v K4 bo SOLVD obeležil z domačo zasedbo. Nastopili bodo Evident, Christian Kroupa / Alleged Witches in Alex Ranerro. V Klubu Tiffany in Monokel bo potekala zaključna zabava Parade ponosa, na kateri bodo za glasbo poskrbeli: Protein, Naj, Karin Bossman in Volk.

  • Damjana Kolar

    21. 6. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo razstavo Petre Varl, ki je nastala v sodelovanju z islandskim glasbenikom Ólafurjem Arnaldsom in oblikovalcem oblačil Urošem Belantičem, otvoritev cikla filmov Davida Lyncha z dokumentarnim portretom David Lynch: Umetnost življenja, premiero performansa Staging a Play: Antigona koreografa in plesalca Matije Ferlina, Festival Lent, ki bo potekal od 22. do 30. junija. 

  • Damjana Kolar

    20. 6. 2018  |  Kultura

    Lentanje na Mladininem odru

    Na obrežju reke Drave bo med 22. in 30. junijem potekal Festival Lent, ki velja za največji slovenski festival na prostem. V okviru festivala se odvija več festivalskih sklopov, ki bodo tudi letos ponudili žanrsko pisano paleto prireditev. Eno od prizorišč bo že štirinajsto leto tudi Mladinin oder v Jazz klubu Satchmo, ki bo vsak večer predstavljal najbolj prodorne mlade in neuveljavljene glasbene ustvarjalce v Sloveniji in širši regiji.

  • Damjana Kolar

    19. 6. 2018  |  Kultura

    100 umetnikov po 100 evrov 

    V Ravnikar Gallery Space v Ljubljani bodo danes, 19. junija ob 18.00 odprli mednarodno skupinsko razstavo AIR4, na kateri se bo predstavilo 100 neuveljavljenih kot že uveljavljenih umetnic in umetnikov mlajše generacije, ki so posebej za to priložnost ustvarili 100 originalnih umetniških del. Cena posameznega umetniškega dela na dan odprtka bo 100 evrov.

  • Damjana Kolar

    18. 6. 2018  |  Kultura

    Četrta sezona koncertov pred Pritličjem

    Poletne mesece pred ljubljanskim lokalom Pritličje bo že četrto leto zapored popestrila serija koncertov na prostem #Selekcija, ki bo predstavila "sodobno robno elektronsko glasbo mladih in že uveljavljenih domačih ter tujih izvajalcev in izvajalk." S koncertnim ciklom elektronsko glasbo predstavljajo zunaj komercialnega in klubskega konteksta ter jo približujejo širši publiki v koncertni različici. V prvem delu cikla bodo nastopili Tami T, Container Doxa in ManMachine.

  • Damjana Kolar

    18. 6. 2018  |  Kultura

    Zgodbe pogosto pozabljenih in premalokrat slišanih

    Slovenska filantropija od leta 2010 svetovni dan beguncev (20. junij) obeležuje s Festivalom migrantskega filma. Letošnji deveti festival bo potekal od 18. do 21. junija v Ljubljani (Kinodvor, Slovenska kinoteka, Slovenska filantropija) in enajstih drugih krajih po Sloveniji. V ospredje postavlja aktualne zgodbe, povezane z azilnimi politikami, migracijami in begunstvom ter zgodbe tistih, ki so pogosto pozabljeni in premalokrat slišani. 

  • Damjana Kolar

    15. 6. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 bo prvič pri nas nastopil nizozemski DJ Abis (Mark McCann), poznavalcem drum'n'bassa znan kot član dueta June Miller, ki je lani prenehal z delovanjem. Skupaj z mladim producentom Signalom sta ustanovila novo založbo DIVIDID, v kateri je moč prepoznati odraz njune unikatne glasbene vizije. Za ljubitelje housa pa bodo v Božidarju poskrbeli Le Berg, Rex, Mique in Lavka.

  • Damjana Kolar

    14. 6. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo mednarodno skupinsko razstavo Stop And Go, ki raziskuje umetniško uporabo animiranih gifov, pregledno razstavo Draga Tršarja Monumentalnost in množica, koncert zvezdnice electroclash razvrata Peaches, ki velja za eno najbolj drznih sodobnih umetnic, nastop britanskega komika in igralca Johna Cleesa, člana legendarne skupine Monty Python, Poletno muzejsko noč, ki bo letos potekala na kar 127-ih različnih prizoriščih.

  • Damjana Kolar

    13. 6. 2018  |  Kultura

    Plesne perspektive

    Med 14. in 17. junijem bo na različnih prizoriščih v Ljubljani (Plesni teater, Gledališče Glej, Trubarjeva hiša literature, Bar Prulček) potekal 6. Festival plesnih perspektiv Ukrep 2018 pod umetniškim vodstvom Katje Somrak in Andreje Kopač, ki tudi tokrat sledi svojemu osnovnemu poslanstvu: ukrepati in se odzvati na potrebe domačega kulturnega prostora in praks sodobnega plesa ter jih postaviti v dialog z mednarodnim prostorom. Letošnja edicija poteka pod naslovom Enter! (Vstopi!) ter je namenjena podpiranju koreografskih praks mladih slovenskih ustvarjalcev ter njeni razširitvi s sodelovanjem v mednarodnih projektih, z aktivnim vstopanjem v stvaritve perspektivnih tujih avtorjev, s povezovanjem z drugimi ustvarjalnimi prostori ter z nadgradnjo na področju (mednarodne) plesne dramaturgije, plesne fotografije in plesnega videofilma.

  • Damjana Kolar

    12. 6. 2018  |  Kultura

    Tobačna bo ponovno oživela

    Tobačna mesto v Ljubljani bo 15. in 16. junija gostila osrednji dogodek Festivala urbane kulture Slovenije #FUKSi 2018, ki je del širšega projekta in bo v nadaljevanju obiskal še druga slovenska mesta. Na festivalu bodo nastopili britanska trip hop zasedba Morcheeba, tehno pionir Umek, prvak baltske elektronske scene Ten Walls, domači Matter, eklektična Sladica, pa tudi Mike Vale, Urban Pfeifer in Žiga K iz ekipe Vala 202. Del celodnevnega dogajanja bodo tudi ustvarjalne in aktivne delavnice za otroke, tržnica novih in starih reči, zeleni urbani kotiček, humanitarne kulinarične kreacije iz odpadne hrane (v sodelovanju institutom SURF in društvom Food For Life).

  • Damjana Kolar

    11. 6. 2018  |  Kultura

    Laibach, Grace Jones in Whitney Houston na istem platnu

    V Atriju Slovenskih železnic Ljubljana bo od 12. do 30. junija odprt letni kino Kinodvorišče, ki bo letos v znamenju glasbenih dokumentarcev. Odprli ga bodo 12. junija ob 21.30 s premiero filma Glasba je časovna umetnost 3, LP film Laibach v režiji Igorja Zupeta. Tretji iz serije dokumentarcev o ključnih ploščah, ki so pisale slovensko glasbeno zgodovino, je film o prvem uradno izdanem domačem albumu skupine Laibach iz leta 1985. Po projekciji bo sledil pogovor, na katerem bodo sodelovali režiser Igor Zupe, scenarist Igor Bašin ter člana skupine Laibach Ivan Novak in Dejan Knez.

  • Damjana Kolar

    8. 6. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? Od 30. avgusta do 2. septembra bo v puljskem Fortu Punta Christo potekala sedma edicija Dimensions Festivala, na katerem bo premierno nastopil tudi slovenski producent in DJ Alleged Witches, znan tudi pod imenom Christian Kroupa. Njegove dosedanje glasbene izdaje so izšle na založbah, kot so Meda Fury pod okriljem R&S Records, pri kateri je izšel tudi njegov remix Alex Smoke-a, kompilaciji Fabric 90 Mix ter nedavno tudi na kompilaciji Elektroliza - Elektro City Ljubljana. Na ljubljanskem dogodku v Channel Zeru bodo za podporo poskrbeli še zvočni selektorji Tritch, Roli in Marta. V K4 bodo ob 2. obletnici ekipe Just us nastopili trije gostje iz Berlina Laurine, Cecilio in DJ Tree. V Trnovskem pristanu bodo na drugi epizodi serije dogodkov Synthetic Series nastopili člani ekipe Synaptic in Sezam: Nitz, Utti, Softskinson in Levanael.

  • Damjana Kolar

    7. 6. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo plesno-gledališko predstavo Narodna sprava: Predstava za turiste, zasnovano na intimni zgodbi in postavljeno v kontekst velikih političnih in sistemskih sprememb, razstavo 20 let Mestne galerije Nova Gorica, na kateri bodo predstavljena dela 18-ih sodobnih slovenskih umetnic iz galerijske zbirke, 11. Festival sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi, premiero projekta Starci, ki v ospredje postavlja odnos do staranja in starosti, spominjanje in edinstvenost osebnih zgodb.

  • Damjana Kolar

    6. 6. 2018  |  Kultura

    Ponovno lahko obiščete the lovest

    V Ravnikar Gallery Space Ljubljana bodo 8. junija ob 18.00 odprli razstavo vizulnega umetnika JAŠE z naslovom the lovest, revisited, ki bo predstavila izbrane umetniške plakate projekta the lovest, ki je med letoma 2011 in 2014 potekal v Moderni galeriji. Ob 21.00 bo v Kinu Šiška sledila še premiera dokumentarnega filma o projektu v režiji Maše Nonković in JAŠE.

  • Damjana Kolar

    5. 6. 2018  |  Kultura

    Manipulacije zgodovine in sledovi vsakdanjega življenja

    V KC Tobačna 001 v Ljubljani sta na ogled razstavi Anne Zvyagintseve in Nikite Kadana iz Ukrajine, ki sta nastali po njuni dvomesečni rezidenci v Ljubljani. Za umetniško prakso ukrajinskega umetnika Nikite Kadana velja, da nas izpostavlja premisleku o manipulacijah zgodovine, ki se odvijajo v sodobnem političnem in kulturnem diskurzu. Opus Anne Zvyagintseve pa spominja na intuitivni dnevnik, v katerem s skulpturami, risbami in videi beleži sledove vsakodnevnega življenja. Kustosinja razstav je Alenka Gregorič.

  • Damjana Kolar

    4. 6. 2018  |  Kultura

    Spregledane zgodbe z vsega sveta

    Med 6. in 10. junijem bo Izola prizorišče 14. mednarodnega filmskega festivala Kino Otok - Isola Cinema, od 1. do 20. junija pa bodo s festivalom satelitsko utripala tudi Ljubljana, Koper, Tolmin, Sežana in Idrija. Z izborom filmov na festivalu se po besedah selektorice filmskega programa Varje Močnik posvečajo raziskovanju filma in odkrivanju različnih filmskih izrazov. V središče programa postavljajo svetovni avtorski film, pri čemer vzpostavljajo dialog med filmom kot umetnostjo in filmom kot vplivnim medijem in sredstvom, ki raziskuje in predstavlja raznolike plasti življenja, družbe, sveta in drugih umetniških zvrsti. Filmom se bodo pridružili še pogovori z avtorji, Video na plaži, glasbene noči na izolskem Svetilniku, Podmornica – Otok za mularijo in PRO Otok, obsežen program za filmske profesionalce.

  • Damjana Kolar

    1. 6. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Kurzschluss prihaja nizozemski DJ in producent Joris Voorn, nekdanji rezident svetovno znanih ibiških klubov, kot sta Space in Ushuaiaki, ki v svojih setih mojstrsko prestopa meje med house in progressive ritmi. Ob 6. obletnici Innocent Music bodo v Študentskem kampusu nastopili Rodriguez Jr., Aney F., Marina Karamarko, Uno Taman, Luthia, Will Judge.

  • Damjana Kolar

    31. 5. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo koncert britanske indie rock skupine Editors, zaključek 5. Drama Festivala, skupinsko razstavo Zmagovite štiri, na kateri se predstavljajo Geta Brătescu, Maria Lai, Adriana Maraž, Milena Usenik, premiero intermedialnega omnibusa po motivih Mihaila A. Bulgakova Mojster in Margareta, koncert multietnične gypsy punk atrakcije Gogol Bordello.

  • Damjana Kolar

    30. 5. 2018  |  Kultura

    O vojni in miru

    Med 1. in 8. junijem bo v Novi Gorici že tretjič potekal festival Mesto knjige v organizaciji Društva humanistov Goriške in revije Razpotja. Po prvih dveh edicijah, ki sta potekali na temo meje in mesta, se bodo tokrat ob 100. obletnici konca velike vojne podali v raziskovanje velikih zgodb o vojni in miru. V osmih dneh se bo zvrstilo več kot 20 dogodkov, na knjižnem sejmu pa se bo predstavilo več kot 20 založb.

  • Damjana Kolar

    29. 5. 2018  |  Kultura

    S cvetom pred puške in druge zgodovinske fotografije

    V Galeriji Jakopič v Ljubljani bodo danes, 29. maja ob 20.00 odprli pregledno fotografsko razstavo z naslovom Marc Riboud: Čuječi popotnik. Zavedni fotograf, ki sta jo pripravili kuratorki Marija Skočir in Lorène Durret. Riboud je bil eden od zgodnjih članov agencije Magnum Photos in čeprav se je leta 1979 odločil za samostojno pot, je ostal zvest predvsem skupnim idejam ustanoviteljev Magnuma, ki so mu po sprejemu leta 1953 pri fotografskem delu puščali dovolj prostora za razvijanje lastnega avtorskega izraza. Kar je Riboud iz fotoreportaže vzel s seboj, je sposobnost ujetja trenutka. "Čakam na odločilni trenutek. Navadno ga zamudim ali se mu izognem, ker bolj uživam v trenutkih, ki trajajo."

  • Damjana Kolar

    28. 5. 2018  |  Kultura

    Stalinov režim kot črna komedija

    V slovenske kinematografe prihaja črna komedija Stalinova smrt škotskega režiserja Armanda Iannuccija, ki je nastala po francoskem stripu La Mort de Stalin avtorjev Fabiena Nuryja in Thierryja Robina, v središče pa postavlja politično delovanje in nemire po smrti nekdanjega sovjetskega voditelja in jih prikaže na najbolj zabaven način. Gre za smešno in hkrati srhljivo aktualno satiro o krdelu oblastiželjnih, samovšečnih in nesposobnih burkežev, ki se borijo za svoje mesto pri koritu.

  • Damjana Kolar

    25. 5. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 bo potekalo praznovanje 29. obletnice K4 s sejmom rabljenih plošč, delavnico Ableton Live, koncertom berlinske zasedbe FJAAK in domačimi DJ-ji (Electronic Badminton King, Kosta, Lavka b2b Nitz, Limc, Nulla). V Channel Zero pa prihaja belgijski dark elektro/ebm duo Mirexxx, ki bo predstavil EP Inside You.

  • Damjana Kolar

    24. 5. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo 34. mednarodni festival Druga godba, ki bo potekal v Piranu in Ljubljani, razstavo dunajskega kolektiva Soybot ob 2. obletnici Galerije DobraVaga, Emanatovo tehnoburlesko Tatovi podob, mednarodno razstavo Obrazi ekspresionizma/odtisi duha, 5. Drama Festival, ki je letos posvečen igralcu Jerneju Šugmanu.

  • Damjana Kolar

    22. 5. 2018  |  Kultura

    Upravljanje voda zahteva sprejemanje pomembnih političnih odločitev

    Na 16. mednarodni razstavi arhitekture La Biennale di Venezia, ki bo na ogled od 26. maja do 25. novembra, bo v Slovenskem paviljonu predstavljen projekt Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) z naslovom Živeti z vodo. Komisar, kustos in direktor MAO, Matevž Čelik, je k sodelovanju povabil skupino mednarodno priznanih arhitektov, krajinskih arhitektov, raziskovalcev in pedagogov. Multidisciplinarni proces njihovega dela bo predstavljen z dvema instalacijama.

  • Damjana Kolar

    21. 5. 2018  |  Kultura

    Biti ženska je boj

    V Kinodvoru bo 23. maja ob 20.30 premiera filma Fantastična ženska čilskega režiserja Sebastiána Lelia, ki je osvojil oskarja za najboljši tujejezični film in srebrnega medveda za najboljši scenarij na filmskem festivalu v Berlinu. Gre za zgodbo o ženski, ki se mora boriti za pravico, da je lahko tisto, kar je. 

  • Damjana Kolar

    18. 5. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Channel Zeru bodo sezono Bojler sklenili z gostovanjem Jossy Mitsu, ene najbolj vročih DJ-k londonskega klubskega podzemlja ta hip, v K4 pa bo nastopil legendarni turški DJ Onur Özer, ki na svojih nastopih prepleta novo in staro, electro in techno, acid in house. V Gala halo prihaja nizozemski drum'n'bass DJ in producent Fre4knc, ki se je kot DJ uveljavil na dogodkih kot so Noisia Invites, Outlook Festival, Blackout Night(s), v Cvetličarno pa britanski duo Space DJz in švedski DJ Hertz.

  • Damjana Kolar

    17. 5. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo retrospektivno razstavo oblikovalke Ljubice Čehovin-Sune, ki bo na ogled v Galeriji Kresija in Plečnikovi hiši, premiero Verdijeve opere Macbeth v režiji Jerneja Lorencija, 23. mednarodni festival Jazz Cerkno, na katerem se bo zvrstilo deset koncertov domačih in tujih zasedb, gledališko-glasbeno parodijo Improvizija, premiero muzikala Titanik, ki je nastal po knjižni predlogi Petra Stona ter na glasbo in libreto priznanega skladatelja Mauryja Yestona ter razstavo grafik Marca Chagalla.

  • Damjana Kolar

    16. 5. 2018  |  Kultura

    Zvezda in Odeon v novi preobleki

    V razstavnem prostoru Ravnikar Gallery Space v Ljubljani bodo danes, 16. maja ob 19.00 odprli prodajno razstavo Rona Preinfalka z naslovom Ljubezenska zgodba, za katero je likovno preoblikoval ročno izvezene gobeline slovenske umetnice Petre Varl, na katerih bivata prebivalca mesta, junaka Zvezda in Odeon. Lika je Varlova prvič predstavila skupaj z Majo Gspan leta 1995 na mestnem koledarju v parku Zvezda (projekt Ljubljančani v okviru Urbanarie), kjer sta prilagajala svoje razpoloženje letnemu času in mesecu dogajanja. ter posegla v življenje samega mesta in se dotaknila gledalcev, naključnih mimoidočih.

  • Damjana Kolar

    16. 5. 2018  |  Kultura

    Od klasike do sodobne glasbe

    Na različnih prizoriščih v Novem mestu bo med 21. in 26. majem potekal 4. festival klasične in sodobne glasbe Sem glasba, sem mesto (SGSM), ki bo tudi letos ponudil pester glasbeni program - od klasičnih zvokov minulih stoletij - do sodobnih stvaritev. Posebnost festivala je mednarodno pevsko tekmovanje za mlade pevce in pevke do 32 let, ki bo tokrat doživelo drugo ponovitev.

  • Damjana Kolar

    15. 5. 2018  |  Kultura

    Kuhanje kave kot časovna enota

    Udeleženci Šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti na Zavodu SCCA-Ljubljana bodo svoje dvoletno izobraževanje zaključili z razstavo Nekaj minut kasneje, ki jo bodo odprli 15. maja ob 20.00 v ljubljanski Galeriji Škuc. Skupina šestih kuratorjev (Urška Aplinc, Maja Burja, Anja Guid, Ajda Ana Kocutar, Iza Pevec, Adrijan Praznik) se je pod mentorskim vodstvom kuratorke Alenke Gregorič in umetnika Mirana Moharja pri snovanju eksperimentalne razstave odločila, da se osredotoči na eno samo umetniško delo Voranca Kumarja, ga razstavi večkrat in tako izpostavi njegove različne vidike.