Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    14. 5. 2018  |  Kultura

    Politična kariera kontroverznega ameriškega predsednika

    Na rednem sporedu kinematografov bo od 17. maja dalje na ogled drama LBJ v režiji Roba Reinerja, v kateri spremljamo kontroverznega ameriškega predsednika Lyndona Johnsona ter njegove izjemne pogajalske spretnosti kot tudi osebne negotovosti. Po režiserjevih besedah je bil LBJ poleg Roosevelta verjetno najuspešnejši domači zakonodajni predsednik vseh časov; če ne bi bilo zadeve z Vietnamom, bi se v zgodovino zagotovo vpisal kot eden največjih ameriških predsednikov sploh. Film osvetljuje njegovo politično kariero v zgodnjih šestdesetih ter njegove pogosto spregledane dosežke, predvsem zgodovinski zakon o državljanskih pravicah.

  • Damjana Kolar

    11. 5. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? Cvetličarna bo gostila nizozemskega superzvezdnika Jorna van Deynhovna, ki ga slovensko občinstvo že dobro pozna po njegovi odlični produkciji ter energičnih setih ter srbsko navezo (Zyce & Flegma) TesseracTstudia s skupnim projektom Ectima.  V Gala hali bo v okviru serialke Wave Riders nastopila domača synthwave skupina Futurski, v Božidarju pa londonski DJ Tim Parker in pariški DJ Zaltan.

  • Damjana Kolar

    10. 5. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo premiero komične drame Dušana Jovanovića Ekshibicionist, koncert mlade švedske indie rock skupine The Bongo Club, razglasitev zmagovalca Nagrade skupine OHO, premiero dokumentarnega filma Električne sanje v režiji Dušana Moravca, koncert ob 49. rojstnem dnevu Radia Študent, na katerem bodo nastopili: Žen, Styröfoam, Warrego Valles ter DJ-ja Luna Nulla in Tritch. 

  • Damjana Kolar

    9. 5. 2018  |  Kultura

    Na trgu za boljšo kariero, status, denar ali samo za en sladoled ali pijačo

    V Stari dvorani SNG Maribor bodo 11. maja ob 20.00 premierno uprizorili dramo Ödöna von Horvátha Kazimir in Karolina v režiji Eduarda Milerja. Ödön von Horváth (1901–1938), ki je v svojem kratkem in burnem življenju ustvaril enega najbolj markantnih dramskih opusov prve polovice 20. stoletja, je kot oster družbenokritični opazovalec v svojih delih z inteligentno jasnovidnostjo pokazal do kakšne splošne zavesti vodijo nastajajoče politične, ekonomske in osebne stiske. Večna aktualnost njegovih besedil pa izhaja predvsem iz njegovega poznavanja človeške narave in družbenih mehanizmov, ki se v zgodovini človeštva nenehno reciklirajo. 

  • Damjana Kolar

    8. 5. 2018  |  Kultura

    Drugačna podoba mesta

    V Ljubljani bo od 11. maja do 16. junija potekal 12. mednarodni festival Svetlobna gverila, ki se posveča produkciji in predstavitvi del sodobne vizualne in novomedijske umetnosti, katerih osnovno izrazno sredstvo je medij svetlobe. Festival bo tudi letos ponudil številne svetlobne instalacije, objekte in projekcije, ki bodo na ogled na ljubljanskih ulicah in trgih ter na dveh galerijskih postavitvah. Tema letošnjega festivala so barve, ki so neločljiv, celo opredeljujoč del svetlobe in s tem vsega kar zmoremo videti -hkrati pa gre le za majhne razlike v frekvencah valovanja vidnega spektra svetlobe, ki jih naše oči in možgani pretvorijo v občutek tistega, čemur pravimo barva.

  • Damjana Kolar

    7. 5. 2018  |  Kultura

    Tankočutna značajska študija

    V Kinodvoru bo od 9. maja dalje na ogled temačni triler Nikoli zares tukaj, škotske režiserke Lynne Ramsay, ki velja za eno najbolj izvirnih in drznih predstavnic britanskega neodvisnega filma. Film o brutalnem najetem morilcu s travmatično preteklostjo, ki se poda v mračni svet newyorškega podzemlja, da bi iz krempljev organizirane otroške prostitucije rešil senatorjevo hčerko, je na lanskem festivalu v Cannesu prejel nagradi za najboljšo moško vlogo in scenarij.

  • Damjana Kolar

    7. 5. 2018  |  Kultura

    Trije koncerti newyorškega glasbenika v Ljubljani

    V Ljubljano prihaja newyorški glasbenik in kantavtor Michael Weiskopf, ki bo nastopil na kar treh koncertih. Njegovi prvi nastopi v Sloveniji bodo v znamenju formata "storytellers", saj bo nastopil sam, z akustično kitaro ter predstavil novi (četrti) studijski album, ki ga te dni končuje v ZDA. Del pesmi je bilo posnetih tudi v znamenitem londonskem studiu Abbey Road. Prvi nastop bo 7. maja v Baru Prulček, naslednji 9. maja v Klubu Daktari, 12. maja pa še v Studiu 13 Radia Slovenija.

  • Damjana Kolar

    4. 5. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Gali hali bo potekala 115. edicija Zelenega sonca, v okviru katere bosta nastopila Udo Brenner in Bayo. V prenovljenem Klubu Monokel se bodo predstavili Maša, NinaBelle, Volk, Nina Hudej, v K4 pa bosta gostovala francoski DJ in producent Brawther in Portugalec Cleymoore, vodja vinyl-only založbe in kolektiva Pluie/Noire.

  • Damjana Kolar

    3. 5. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo koncert britanskega zvezdnika Rag'n'Bone Mana, ki ga med drugim poznamo po hitu Human, nastop domače zasedbe Dubzilla, ki bo predstavila novi album Post Dub Impressions, festival In Memoriam prof. Peter Hafner, na katerem bodo nastopile skupine Disciplin A Kitschme, Ane Pupedan, Nikki Louder in Žen, koncert Rogerja Watersa in skupine The GrandMothers of Invention, ki v Ljubljano prihaja v okviru poslovilne turneje.

  • Damjana Kolar

    26. 4. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    V Bar Božidar prihaja Reuben Cape aka Brassfoot, ki je že večkrat nastopil v Ljubljani. V K4 bo nastopila danska DJ-ka Anastasia Kristensen s podporo Dojaje, RSN, Lare, Stasche in Levanaela, v Channel Zeru Bjørn Torske, mitski lik in nesporni starešina norveške elektronske scene, v Študentskem kampusu pa mehiški DJ Hector ter Aney F., Uno Taman & Luthia.

  • Damjana Kolar

    25. 4. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od srede do sobote

    Tokrat priporočamo razstavo Zmaj vseh zmajev, ki bo ponudila razlago o različnih pomenih, ki jih imajo zmaji za človeštvo, kakšna je simbolika zmajev po različnih celinah, kakšen pomen je imel zmaj v Bibliji in kako je to mitološko bitje povezano s svetniki, premiero Linhartove komedije Ta veseli dan ali Matiček se ženi v režiji Janusza Kice, koncert berlinskega mojstra sodobne klavirske glasbe Nilsa Frahma.

  • Damjana Kolar

    24. 4. 2018  |  Kultura

    Mladenič, ki išče svojo identiteto

    V Mestnem gledališču ljubljanskem bodo 25. aprila premierno uprizorili mjuzikel Orlando po libretu in na glasbo Draga Ivanuše, ki je nastal po motivih istoimenskega romana Virginie Woolf, režirala pa ga je Barbara Hieng Samobor. V njem naslovni junak potuje skozi čas in se v dobrih treh stoletjih (od elizabetinske do bloomsburyjske Anglije), sreča s številnimi pomembnimi predstavniki različnih obdobij, med drugim tudi z Elizabeto I. in kraljico Viktorijo. V tem času se postara le za slabih dvajset let, večkrat se levi iz moškega v žensko. Ob tem se spreminja tudi njegov družbeni položaj, trdno jedro njegove identitete pa vseskozi ostaja pisanje. 

  • Damjana Kolar

    23. 4. 2018  |  Kultura

    Odraščanje v romski skupnosti

    Od 25. aprila dalje bo v Kinodvoru na ogled film V Ciambri, ki prikazuje odraščanje v romski skupnosti na jugu Italije. Film je rezultat dolgotrajnega proučevanja življenja v etnično mešanem okolju, v katerem režiser Jonas Carpignano pogumno odstira pogled v svet, običajno skrit našim očem.

  • Damjana Kolar

    20. 4. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Channel Zero prihaja Tom Lea, dolgoletni akter na londonski glasbeni sceni, ki bo z DJ setom predstavil svojo založbo Local Action, poleg njega pa bodo nastopili še vsi člani rezidenčne ekipe Tigerbalm (DVS, Freeverse, VJ 5237) ter gostujoči DJ DVMIR. V K4 pa bosta nastopila francoski DJ Etienne (soustanovitelj založbe Sequalog) in švicarski DJ Walid Barbir (predstavnik züriške založbe in kolektiva Les Points).

  • Damjana Kolar

    19. 4. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo skupinsko razstavo Prisotnosti, na kateri se bodo predstavili Metka Krašovec in izbrani umetniki, ki so študirali pod njenim mentorstvom na ALUO, premiero gledališke predstave Odilo. Zatemnitev. Oratorij, nastale po tekstih Petra Mlakarja in Dragana Živadinova, premiero drame Za blagor vseh ljudi, ki jo je italijanski režiser, igralec in dramatik Francesco Randazzo napisal po resničnem dogodku.

  • Damjana Kolar

    18. 4. 2018  |  Kultura

    Deset dni za pokojnega profesorja

    V Škofji Loki, Kranju in Cerknem bo od 2. do 11. maja potekala deseta edicija festivala In Memoriam prof. Peter Hafner, namenjenega počastitvi spomina na pokojnega profesorja matematike Petra Hafnerja, ki je bil znan tudi kot glasbeni entuziast, ljubitelj humanistične misli in dejaven aktivist na področju mladinskega kulturnega delovanja. Letošnji festival bo trajal kar deset dni in poleg pestrega glasbenega programa ponudil še obilico drugih dogodkov.

  • Damjana Kolar

    17. 4. 2018  |  Kultura

    Razstava Nike Autor na Dunaju 

    Od 18. aprila do 30. maja bo v dunajski galeriji ARCC.art v sklopu razstave Novicam se ne odpovemo II. Nika Autor predstavila razširjen projekt, ki je bil lani prvič razstavljen na 57. mednarodni umetnostni razstavi (La Biennale di Venezia) v nacionalnem paviljonu leta 2017. Časnik The Guardian ga je uvrstil med pet najboljših paviljonov, sledila pa so tudi mnoga vabila na filmske festivale. Film je na rotterdamskem filmskem festivalu prejel prvo nagrado v kategoriji "found footage".

  • Damjana Kolar

    17. 4. 2018  |  Kultura

    Literatura in film

    V Ljubljani in 15-ih partnerskih mestih bo od 18. do 22. aprila potekal vseslovenski literarni festival 23. Slovenski dnevi knjige, ki bodo letos prepletli literaturo in film. Osrednja lokacija festivala in knjižnega sejma bo tokrat v Atriju Pošte Slovenije, kjer se bo zvrstila široka paleta dogodkov, okroglih miz in pogovorov. Filmske projekcije najodmevnejših domačih filmov, posnetih po literarnih predlogah, se bodo odvijale v kinu Komuna in Kinoteka.

  • Damjana Kolar

    16. 4. 2018  |  Kultura

    Kulti, klasike in žanrski odpadniki

    V Kinodvoru in Slovenski kinoteki bo med 18. in 22. aprilom potekal 5. Festival žanrskega filma Kurja polt, posvečen kultom, klasikam in žanrskim odpadnikom ter razmisleku o pomenu in definicijah filmske grozljivke. V središču bo tematska retrospektiva Ko narava podivja, ki jemlje v razmislek bogato zakladnico žanrskih filmov, ki jo zaobjema sintagma "nature gone wild." V svobodnem, subverzivnem duhu filmov in avtorjev, kakršnim je festival posvečen, bodo odkrivali vidike "podivjane narave" na manj pričakovanih in nenavadnih krajih, a kot vselej v čistokrvnih kultnih klasikah in po krivem prezrtih biserih filmske preteklosti. V sodelovanju z Univerzo Northumbria iz angleškega Newcastla že drugo leto zapored pripravljajo mednarodno strokovno Konferenco kultnega filma, potekali pa bosta tudi delavnica filmske kritike Naježimo dlako, ostrimo pogled in delavnica izdelave žanrskega fanzina Naredi si fanzin. 

  • Damjana Kolar

    13. 4. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 bodo v okviru serialke Just A Dance nastopili domači nu-disco veteran Ichisan ter duet Elovetric in Den7el, v Božidarju Steven Julien aka FunkinEven, v Channel Zeru se bo predstavil nemški producent Southwild aka Jay, v Gala halo pa v okviru aprilske edicije Pod Pritiskom prihaja v Avstriji delujoči DJ in producent B. Visible.

  • Damjana Kolar

    12. 4. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo retrospektivno razstavo hrvaškega umetnika Tomislava Gotovca, premiero baletnega triptiha ob stoletnici ustanovitve ljubljanskega poklicnega baletnega ansambla, pregledno razstavo Slovenski animirani film 2006-2017, premiero filma Vztrajanje, filmskega kolaža različnih intimnih življenjskih zgodb v režiji Mihe Knifica, koncert skandinavskega power-jazz tria The Thing.

  • Damjana Kolar

    11. 4. 2018  |  Kultura

    Prva predstavitev kultnega ameriškega umetnika Davida Lyncha v Ljubljani

    V Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani bodo 13. aprila ob 12.00 odprli razstavo ameriškega režiserja, scenarista, fotografa, glasbenika in grafika Davida Lyncha z naslovom Ogenj na odru, ki je nastala v sodelovanju s pariško založbo Item Éditions in Lynchevim studiem iz Los Angelesa. Lynch je svoj kultni status pridobil kot filmski ustvarjalec, a ga je pot do filma vodila prek slikarstva. Razstava, ki jo je pripravil kustos Božidar Zrinski, se osredotoča na njegovo likovno ustvarjanje s poudarkom na seriji litografij, ki so nastale v grafičnem ateljeju Idem v Parizu, dopolnjujejo pa jo akvareli in izbor eksperimentalnih filmov, ki izpostavljajo vsebinsko prepletenost njegovega umetniškega izražanja. 

  • Damjana Kolar

    10. 4. 2018  |  Kultura

    Nagrade in priznanja Riharda Jakopiča

    V Moderni galeriji bodo 12. aprila podelili nacionalne nagrade za likovno in vizualno umetnost. Dobitnik letošnje nagrade Riharda Jakopiča je Dušan Tršar, eden najpomembnejših predstavnikov modernega kiparstva v Sloveniji in na območju nekdanje Jugoslavije, ki je prostor kiparstva, skupaj z neokonstruktivisti, razširil tako miselno v smislu izgube specifičnosti medija kot tudi povsem konkretno z izbiro novih materialov oziroma pristopov. Prejemnika priznanj Riharda Jakopiča za dosežke na področju sodobne vizualne umetnosti sta akademska kiparka Polonca Lovšin in akademski slikar Viktor Bernik.

  • Damjana Kolar

    10. 4. 2018  |  Kultura

    En-Knapov jubilej

    Do 13. aprila bo v Ljubljani potekal EN-KNAP-ov jubilejni teden, saj letos mineva 25 let, odkar je Iztok Kovač, plesalec in koreograf, ustanovil Zavod EN-KNAP, nevladno organizacijo, ki je v času svojega delovanja neizbrisno zaznamovala slovensko in mednarodno plesno prizorišče. Mednarodna skupina EnKnapGroup, ki jo je ustanovil leta 2007, je v tem trenutku edini stalni ansambel za sodobni ples v Sloveniji. Od svoje ustanovitve je ansambel sodeloval z več kot 30 domačimi in tujimi koreografi ter gledališkimi režiserji, ter ustvaril 25 celovečernih predstav in plesni film. 

  • Damjana Kolar

    9. 4. 2018  |  Kultura

    Moški se igrajo

    Od 10. aprila dalje bo v Kinodvoru na ogled film Playing Men v režiji Matjaža Ivanišina. Esejistični dokumentarec o moških in igri je na 20. Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesno za najboljši dokumentarni film, na festivalu v Marseillu pa nagrado Georgesa de Beauregarda.

  • Damjana Kolar

    6. 4. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 bosta v okviru serialke kolektiva Just Us nastopila uveljavljena DJ-ja in producenta Gwenan in Isherwood. V Gala hali bo potekal Official Ljubljana Launch Party Outlook Festivala z DubDiggerz in Roots In Session Sound, v okviru aprilske edicije Wave Riders pa bo poleg Torulssona in Kobayashiija kot gost nastopil Alenia. V klubu Trainstation Subart se obeta večer Hippietalism: Xperimental Psychedelic Experience, na katerem bodo nastopili: Diesis, Gonzola, SkokniPaLokni, Desi Mir aka Zwook.

  • Damjana Kolar

    5. 4. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo koncert skupine Katalena, ki bo premierno predstavila album Človek ni zver, razstavo kanadskega umetnika Navida Navaba, ciklus filmov režiserja Wesa Andersona, razstavo Helene Tahir, ki tokrat v središče postavlja figure otrok v različnih situacijah, premiero gledališkega koncerta Prekleti kadilci po motivih satiričnega eseja Svetlane Makarovič, gostovanje avstralske plesne skupine Sydney Dance Company.

  • Damjana Kolar

    4. 4. 2018  |  Kultura

    Travmatične izkušnje vojnih veteranov iz nekdanjih jugoslovanskih držav

    V Kinodvoru je od 5. aprila dalje na ogled film Moški ne jočejo bosanskega režiserja Alena Drljevića, navdahnjenega z resničnimi dogodki, ki govori o tem, da moramo najprej oprostiti sebi, šele potem bomo lahko oprostili tudi drugim. Film predstavlja zgodbo vojnih veteranov iz različnih držav nekdanje Jugoslavije, ki jih poveže humanitarna mirovna organizacija, da bi delili svoje vojne izkušnje in med seboj vzpostavili zaupanje. 

  • Damjana Kolar

    3. 4. 2018  |  Kultura

    Podobnost med socialistično gradnjo in načrti idealnih mest je očitna

    V Kinu Šiška Ljubljana je na ogled razstava akademske slikarke Suzane Brborović z naslovom Centralizacija, v kateri plasti načrte idealnih mest. Njena dela temeljijo na urbanih krajinah in arhitekturnih utopijah. Nizanje načrtov zgradb, s katerimi se srečuje v bližnji okolici ali na potovanjih, ne privede zgolj do prekrivanja linij, ampak tudi do prepleta ideologij, ki stojijo za stavbami. Kuratorka razstave: Tia Čiček

  • Damjana Kolar

    30. 3. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam čez vikend? V Gala hali bo gostoval detroitski mojster flipov Tall Black Guy, na odru pa se mu bodo pridružili še .čunfa, Symann in Felis Catus. V K4 se bo predstavil Britanec InsideInfo, ki se je uveljavil kot eden najbolj unikatnih producentov na svetovni drum & bass sceni, na Gospodarskem razstavišču pa bo na festivalu Electric Poppy nastopil Afrojack, osmi najboljši DJ na DJ MAG lestvici, pridružile pa se mu bodo še druge zvezde elektronske glasbe: Avadox, Felice, Galoski, Jimmy Clash, Sasha Mikac, Ravitez, Tricky Gullivan.