Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    29. 3. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo razstavo Valovi: 50 let umetniškega delovanja Milenka Matanoviča, enega od ustanovnih članov skupine OHO, premiero predstave Gilgalovanje v režiji Tjaše Črnigoj, ki je nastala po motivih Epa o Gilgamešu, premiero avtorskega projekta 6 v režiji Žige Divjaka, ki je nastal po resničnih dogodkih, ki so se odvili februarja 2016 v Kranju, retrospektivno razstavo mariborske kiparke Vlaste Zorko, premiero restavriranih kratkih filmov Karpa Godine.

  • Damjana Kolar

    28. 3. 2018  |  Kultura

    Začenja se Orto Fest

    Od 29. marca do 28. aprila bo v ljubljanskem Orto Baru potekal že 19. festival Orto Fest, ki je v svoji zgodovini gostil že več kot 500 glasbenih skupin in izvajalcev. Gre za edinstven slovenski klubski festival, ki ki se lahko pohvali s tem, da so na njem nastopili številni pomembni domači izvjalci, kot tudi mnogi še neuveljavljeni. V devetnajstih letih ga je obiskalo več kot 76.000 ljudi, Na letošnjem festivalu bo nastopilo 21 domačih in 7 tujih glasbenih skupin in izvajalcev; med njimi tudi Laibach, Jinx, The Toasters, Klemen Klemen, Prismojeni profesorji bluesa.

  • Damjana Kolar

    27. 3. 2018  |  Kultura

    Avtoportret v času družbenih medijev

    V ljubljanski Galeriji Photon bodo 30. marca ob 19.00 odprli skupinsko razstavo z naslovom Onkraj sebe. Avtoportret v času družbenih medijev, ki sta jo pripravila kuratorja Dejan Sluga in Metka Zupanič. "Razstava se ukvarja s vprašanji relevantnosti avtoportreta - predvsem v medijih fotografije in videa - kot umetniškega motiva v času in kontekstu družbenih omrežij. Avtoportret lahko umetniki uporabljajo kot avtorefleksivno umetniško izpoved, kjer raziskujejo sami sebe in svoj odnos do družbe. Lahko pa fotografijo uporabljajo kot medij eksperimentiranja, preoblikovanja in manipuliranja z lastno podobo, pri čemer preizprašujejo ne le osebne, ampak predvsem družbeno relevantne teme."

  • Damjana Kolar

    26. 3. 2018  |  Kultura

    Mladi za mlade

    V Kinodvoru bo od 28. do 31. marca potekal 3. mednarodni filmski festival Kinotrip, ki ga ustvarjajo mladi za mlade, ki bo letos ponudil osem celovečernih filmov, štiri kratke filme in številne spremljevalne dejavnosti. Program so tudi letos izbrali mladi člani Kinotripovega filmskega kluba.

  • Damjana Kolar

    23. 3. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 bo v organizaciji kolektivov Synaptic in Sezam gostoval lo-fi šef z najboljšim producentskim imenom: Ross From Friends!. V Študentskem kampusu bodo nastopili East End Dubs iz Londona, Aney F, Uno Taman in Luthia, v Channel Zero pa v organizaciji ekipe Bojler prihaja starosta založb Mixpak in Swing Ting, irski DJ in producent Famous Eno.

  • Damjana Kolar

    22. 3. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo pregledno razstavo slikarja in grafika Borisa Jesiha z naslovom Refleksije, predavanje svetovno znanega oblikovalca Mirka Ilića z naslovom Simboli sovraštva, premiero plesne predstave Orlandina v koreografiji Risime Risimkin, ki je posvečena plesalki Rosani Hribar in času, premiero lutkovne predstave Svetlane Makarovič Ščeper in Mba, premiero kontroverzne drame Naš razred slovitega poljskega dramatika Tadeusza Słobodzianeka v režiji Nine Rajić Kranjac.

  • Damjana Kolar

    21. 3. 2018  |  Kultura

    Boleča tema evropske zgodovine

    V Prešernovem gledališču Kranj bo 24. marca ob 19.30 premiera drame Naš razred slovitega poljskega dramatika Tadeusza Słobodzianeka v režiji Nine Rajić Kranjac, ki je nastala v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj in Mini teatrom Ljubljana. Drama o pokolu poljskih Judov v mestu Jedwabne leta 1941, ki ga niso izvršili Nemci, kot je veljalo vse do leta 2001, temveč Poljaki sami, bo poskušala odgovoriti na vprašanje: Kaj je v naši naravi, da se človek iz prijatelja spremeni v sovražnika?

  • Damjana Kolar

    20. 3. 2018  |  Kultura

    Prodaja DNK na spletni dražbi

    V Projektnem prostoru Aksioma Ljubljana bodo 21. marca ob 19.00 odprli razstavo Cellout. me nizozemskega umetnika Jeroena van Loona, ki je konec leta 2015 preko spleta ponudil naprodaj vse podatke o svoji DNK – 380 GB podatkov o osebni DNK. Prodaja je potekala eno leto na posebni spletni strani, kjer je vsak lahko oddal svojo ponudbo. Na dan otvoritve bo potekalo tudi van Loonovo predavanje, v katerem bo podrobno predstavil projekt Cellout.me, ki temelji na ideji prodaje umetnikove DNK najboljšemu ponudniku na spletni dražbi ter razložil, zakaj je ta ideja relevantna za današnjo podatkovno družbo in kakšna temeljna vprašanja odpira na področju zasebnosti, avtorstva podatkov, masovnih podatkov in pristnosti.

  • Damjana Kolar

    19. 3. 2018  |  Kultura

    Po francosko na velikem platnu

    20. marca povsod po svetu praznujejo mednarodni dan frankofonije: države, katerim je skupen francoski jezik, izkažejo svojo odločenost za skupno delovanje v službi miru, sodelovanja, solidarnosti, trajnostnega razvoja in medkulturnega dialoga. To so vrednote, ki jih zagovarja 84 držav oz. vlad članic Mednarodne organizacije za frankofonijo. V Kinodvoru in Slovenski kinoteki bodo od 20. do 27. marca v sodelovanju s Francoskim inštitutom v Sloveniji pripravili že 7. Festival frankofonskega filma, ki bo letos ponudil 9 celovečernih filmov iz enajstih držav. 

  • Damjana Kolar

    16. 3. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    V petek bo v K4 bo potekal drugi dan Festivala TRESK, na katerem se bodo predstavili britanski producent Mo Vibez, člani Spejs kolektiva, čunfa, Whynnel, Cookie, v soboto bodo gostili Jacka Wickhama, ki sodi v mlajšo generacijo britanskih house DJ-ev in producentov, v Terminal Club pa prihaja Whiney, mladi up britanske drum'n'bass scene.

  • Damjana Kolar

    15. 3. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo deveto izdajo Festivala TRESK, glasbeno-založniški dogodek, ki predstavlja številne domače založnike, distributerje in ustvarjalce, premiero Sofoklove tragedije Ojdip v Kolonu v režiji Diega de Bree, otvoritev 21. pripovedovalskega festivala, na katerem se bodo predstavili iranski pripovedovalec Sahand Sahebdivani, Anja Štefan, Katja Preša, Boštjan Napotnik, Rok Kušlan in Katarina Nahtigal ter glasbenika Ana Kravanja in Samo Kutin, slovensko premiero dokumentarnega filma Druga linija, ki je rezultat dolgoletnih raziskav neo-avantgardne kulturne in umetniške scene konca 60. in 70. let v Novem Sadu.

  • Damjana Kolar

    14. 3. 2018  |  Kultura

    S strpnostjo proti rasizmu, antisemitizmu in diskriminaciji

    Mini teater in Judovski kulturni center bosta v Ljubljani med 18. in 23. marcem že četrto leto zapored pripravila Festival Hiša strpnosti, ki bo letos preizpraševal nestrpnost. Tokratni festival se bo osredotočil na vzpon desničarskih strank in vlad v Evropi in drugod, na rasizem in antisemitizem, diskriminacijo, ki temelji na narodnosti, socialnem statusu in spolu oziroma o problematikah, ki so se razpasle domala povsod. Program sta zasnovala dr. Frank Stern in Robert Waltl z mislijo, da umetnost ne more spremeniti sveta, lahko pa umetniška dela spremenijo način dojemanja in odzivanja na krivice. 

  • Damjana Kolar

    13. 3. 2018  |  Kultura

    Alternativa vsakdanjim TV vsebinam

    V Kinu Šiška Ljubljana si lahko do 31. marca ogledate instalacijo režiserke in videastke Valerie Wolf Gang z naslovom Resničnostni šov: Projekt vivarij, s katero umetnica obiskovalcem ponuja alternativo popreprostenim, komercialnim, ponižujočim in neinteligentnim TV vsebinam, ki jih dnevno srečujemo. Valerie Wolf Gang deluje na področju neodvisne filmske produkcije in sodobnih umetniških praks. Pri svojem delu uporablja različne medije in ustvarja multimedijske instalacije, ki vključujejo njene kratke filme in videe. Razstavo je pripravila kuratorka Tia Čiček.

  • Damjana Kolar

    12. 3. 2018  |  Kultura

    Kaj sporočajo sodobni dokumentarci?

    Na različnih prizoriščih v Ljubljani (Cankarjev dom, Slovenska kinoteka, Kinodvor) bo od 14. do 21. marca potekal Festival dokumentarnega filma, ki letos praznuje 20. letnico. Sprva se je odvijal v okviru sekcije na festivalu Liffe, po letu 1998 pa je v Cankarjevem domu zaživel kot samostojen festival, ki se je širil, nadgrajeval in razvijal. Festival ponuja raznovrsten vpogled v dogajanje in produkcijo sodobnega dokumentarca, ki z aktualno obravnavo družbenih in političnih problemov posega v vse pore življenja.

  • Damjana Kolar

    9. 3. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Po sedmih letih se poslavlja F Club, ki bo še zadnjič postregel z 12-urnim programom. V goste so tokrat povabili nizozemski dvojec Anotr, ki se mu bodo pridružili še Tomy DeClerque, Angel Anx, Rydel, Jackie in drugi. V K4 bodo v okviru serialke Temnica vrteli Tritch, Krilc, Adamm, Illman in A Humanoid Individual.

  • Damjana Kolar

    8. 3. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo premiero opere ameriškega skladatelja Philipa Glassa Lepotica in zver, ki je nastala po istoimenskem filmu Jeana Cocteauja, premiero performansa Vie Negative z naslovom 365padcev, v katerem se bodo Grega Zorc, Vito Weis, Kristina Aleksova, Anita Wach, Nataša Živković in Loup Abramovici prepustili silam gravitacije in lovili ravnotežje med smehom in solzami, zaključek festivala Literature sveta - Fabula, na katerem se bo predstavila gansko-nigerijska avtorica Taiye Selasi, premiero filma Žarek v srcu, posnetega po navdihu knjige Fragmenti ljubezenskega diskurza Rolanda Barthesa, premiero predstave Bare Kolenc Metamorfoze 4°: Črne luknje, ki se navdihuje v resnični življenjski zgodbi vrhunskega znanstvenika osnovnih delcev, ki so ga poimenovali Hippolyte Negrouche.

  • Damjana Kolar

    7. 3. 2018  |  Kultura

    Francoska revolucija in Dantonova smrt

    Na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega bodo 8. marca ob 20.00 premierno uprizorili dramo Dantonova smrt, nemškega dramatika Georga Büchnerja v režiji Aleksandra Popovskega. Po avtorjevih besedah ne gre le za dramo o francoski revoluciji in obračunu med Dantonom in Robespierrom, temveč predvsem dramo o večnih in nikoli do konca razrešenih vprašanjih - o življenju, morali, smislu in etiki. Dantonova smrt, ki vsebuje izseke iz zgodovinskih političnih govorov in jo zato štejemo med zgodnje predstavnice dokumentarne dramatike, je bila ob prvi izdaji močno cenzurirana. Premierno je bila uprizorjena šele leta 1902, skoraj 70 let po Büchnerjevi smrti.

  • Damjana Kolar

    6. 3. 2018  |  Kultura

    Kaj lahko umetnost jutri naredi za vas?

    V Mestni galeriji Nova Gorica bo od 9. do 30. marca na ogled študijska razstava z naslovom Futurologija - Kaj lahko umetnost jutri naredi za vas?. Kuratorstvo in izbor umetnikov so letos zaupali Nadji Zgonik, ki bo skupaj z umetniki poskušala odgovoriti na naslednja vprašanja: Ali je danes umetnost še tista, ki kaže pot v prihodnost, ali pa je postala tehnologija vsa umetnost? Kako naj bo umetnik v družbi, ki ji dominira tehnologija, še družbeni vizionar? Razstava bo zasnovana kot preplet sodobnih umetniških praks, ambientov, objektov, projekcij in slik.

  • Damjana Kolar

    5. 3. 2018  |  Kultura

    Lezbični par z otrokom

    V Kinodvoru bo danes, 5. marca ob 20.30 slovenska premiera dokumentarnega filma Odraščanje v režiji Siniše Gačića in Dominika Menceja, ki je bil lani decembra predpremierno prikazan na 33. Festivalu LGBT Filma v Ljubljani. Film brez komentarja pripovedovalca spremlja lezbični par z otrokom, ki se odloči v času nedavnega referenduma za izenačitev pravic istospolnih parov do poroke javno izpostaviti. Projekciji bo sledila predstavitev filmske ekipe in pogovor z ustvarjalci.

  • Damjana Kolar

    2. 3. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Na marčevski Gibanici v K4 bo na velikem flooru nastopila ekipa Teleport-diggerski trio Bossu, Zvanut in Moare, na malem flooru pa RŠ duet Jaša Bužinel & Blažen DJ in Tetsuo. Zeleno sonce bo po odličnih Calibro 35 in Breakestra prvič gostilo domačo afrobeat zasedbo Nesesari Kakalulu, glasbena skrbnika pa bosta Udo Brenner in Kool S. V Bistroju Niša bo potekal preddogodek Festivala Nasedlega Kita, ki bo 28. julija v Velenju.

  • Damjana Kolar

    1. 3. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo koncert ameriške glasbenice Laurel Halo in domače dvojke Warrego Valles, premiero filma Foxtrot, izraelskega režiserja Samuela Maoza, premiero baletnega triptiha Leva desna, leva desna v koreografiji Gaja Žmavca, Edwarda Cluga in Alexandra Ekmana, otvoritev festivala Literature sveta-Fabula, na katerem se bo z večkrat nagrajenim romanom Vorošilovgrad, predstavil ukrajinski avtor Serhij Žadan.

  • Damjana Kolar

    28. 2. 2018  |  Kultura

    Petnajsta Fabula 

    Od 28. februarja do 11. marca bo potekal festival Literature sveta - Fabula, ki velja za največji in najodmevnejši literarni festival v Sloveniji in širši regiji, v zadnjih letih pa je v Slovenijo privabil številne sodobne klasike: nobelovko Herto Müller, Irvina Welsha, Jonathana Franzna, Hanifa Kureishija, Janice Galloway, Amitava Gosha, Davida Grossmana, Richarda Flanagana. Tematski fokus petnajste izdaje festivala bo Upanje, izhodišče za razmislek o tej temi pa nudi delo Terryja Eagletona, ki razgrajuje koncept upanja in bo izšlo v Fabulini zbirki. Na upanje kot gonilo političnih in zgodovinskih sprememb se bodo spomnili ob okrogli obletnici leta 1968, ki je pretreslo svet. Skušali bodo tudi odgovoriti na vprašanje, ali nam tehnologija prinaša upanje za boljše življenje ali predstavlja le še eno grožnjo človeštvu.

  • Damjana Kolar

    27. 2. 2018  |  Kultura

    Tržaško morje kot umetniška razstava

    V Galeriji Vžigalica Ljubljana bodo danes, 27. februarja ob 19.00 odprli drugo razstavo iz cikla Ljubljana se klanja Sloveniji z naslovom Morje ob mestu, ki tokrat prestopa mejo in predstavlja sodobne umetnike, ki so našli svoj dom v Trstu in okolici. Osem mednarodnih umetnikov tržaške umetniške scene (Nina Alexopoulou, Cecilia Donaggio Luzzatto-Fegiz, Nika Furlani, Elio Germani, Fabrizio Giraldi, Mila Lazić, Claudia Livia, Emanuela Marassi) na različne načine pripoveduje o tržaškem morju kot o meditativnem zrcalu na stičišču narodov in kultur, kjer je morje element srečevanj in izmenjav. Kuratorja razstave: Jani Pirnat in Massimo Premuda.

  • Damjana Kolar

    26. 2. 2018  |  Kultura

    Potlačeni problemi sodobne Evrope

    Na redni spored kinematografov prihaja film Srečen konec, ciničen portret bogate francoske družine, v katerem se avstrijski mojster Michael Haneke znova loti prefinjenega seciranja potlačenih problemov sodobne Evrope. Haneke je eden najuspešnejših in največkrat nagrajenih evropskih režiserjev, ki je za svoja filma Beli trak in Ljubezen prejel dve zlati palmi na filmskem festivalu v Cannesu. 

  • Damjana Kolar

    23. 2. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    V K4 bo nastopil razvpiti nemški digger, eklektik in DJ avtoriteta Binh, ki je izdelal prepoznaven zvok, ki se preliva med house, electro in techno raritetami. Večer bo zaokrožil član prvega acid boy banda in DJ veteran Electronic Badminton King. Z avdio-vizualnim DJ setom se bo v okviru dogodkov Refresh, ki jih v klubu Channel Zero organizira ekipa Tigerbalm, predstavil londonski DJ, producent in vizualni ustvarjalec Leo Thomson aka Mungo. Eden ključnih akterjev Radar Radia, ki v zadnjih letih spreminja podobo britanske klubske scene, je dejaven predvsem kot grafični oblikovalec in DJ. V Rogu pa bo gostoval Blazej Malinowski, poljski DJ in producent, ki deluje v Berlinu.

  • Damjana Kolar

    22. 2. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo 3-D spektakel nemških inovatorjev in pionirjev elektronske glasbe Kraftwerk, koncert udarnega švedskega tria Fire!, premiero kabareta za pet igralcev, pijanca in občinstvo Realisti v režiji Tijane Zinajić, razstavo makedonskega kiparja Žarka Bašeskega, ki bo predstavil svoje zadnje delo z naslovom Asphyxia / Zadušitev (2017), koncert britanskega izvajalca Ghostpoeta.

  • Damjana Kolar

    21. 2. 2018  |  Kultura

    Človeško telo v primežu histerije, hipnoze in zlorabe

    V okviru mednarodnega programa Uvoz-Izvoz Zavoda En-Knap bo v Španskih borcih 27. februarja ob 20.00 na ogled plesna predstava Roberta Castella z naslovom "In girum imus nocte (et consumimur igni)" (Hodimo ponoči, prevzeti od ognja), ki se giblje na presečišču plesa, gledališča in filma. Raziskuje popotovanje skozi svetlobo in temo in z ganljivo dinamiko preučuje človeško telo v primežu histerije, hipnoze in zlorabe.

  • Damjana Kolar

    20. 2. 2018  |  Kultura

    Vprašanje javnega prostora

    V organizaciji MoTA - Muzeja tranzitornih umetnosti bo v Mestnem muzeju Ljubljana 21. in 22. februarja potekal mednarodni simpozij Nonument: Mapiranje in arhiviranje javnih prostorov, ki se bo ukvarjal z vprašanjem javnega prostora Vzhodne in Srednje Evrope ter deloma ZDA in Bližnjega Vzhoda. Ker smo danes priča netransparenti obravnavi prostora ter hitrim in radikalnim posegom v zasnove mest, to od nas zahteva, da premislimo tudi specifiko arhitekturne dediščine oziroma kulturne dediščine nasploh.

  • Damjana Kolar

    19. 2. 2018  |  Kultura

    Kritika moralnega razkroja družbe

    V Kinodvoru si lahko od 22. februarja dalje ogledate film Brez ljubezni, s katerim večkrat nagrajeni ruski cineast Andrej Zvjagincev skozi metaforo propadlega zakona v svet pošilja kritičen pogled na Rusijo, ki pozablja na svoje lastne otroke. Svojo nepopustljivo kritiko razčlovečenja in moralnega razkroja ruske družbe tokrat alegorično prenese v polje intimnih vezi in družinske drame. Film je lani prejel nagrado žirije v Cannesu ter nominaciji za zlati globus in oskarja za najboljši tujejezični film.

  • Damjana Kolar

    16. 2. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    V Channel Zeru bo v okviru serialke Elektroliza nastopil ghettotech prvak DJ Assault iz Detroita, za gramofoni pa mu bodo družbo delali Xed, Ocular in Bakto. V Študentskem kampusu bo nastopila japonska DJ-ka Hito, pridružili pa se ji bodo še Aney F., Uno Taman, Luthia. V K4 pa bodo v okviru serialke Sezam vrteli Levanael, Softskinson, Dacho, Krilc, Felis Catus.