Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    15. 2. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo bienalno razstavo Društva oblikovalcev Slovenije O...oblikovanje! Med vizijo in realnostjo, koncert legendarne skupine Plavi orkestar, film O telesu in duši, v klavnico postavljeno ljubezensko zgodbo v režiji Ildiko Enyedi, premiero drame Vinka Möderndorferja Fant, dekle in gospod, ki je bila lani nominirana za Grumovo nagrado.

  • Damjana Kolar

    14. 2. 2018  |  Kultura

    Ko najstnik najde Boga

    Na odru SLG Celje bodo 16. februarja ob 19.30 uprizorili dramo Mučenik, enega najuspešnejših in najbolj prodornih sodobnih nemških dramatikov Mariusa von Mayenburga v režiji Borisa Kobala. Subtilna in večplastna drama, ki norost in strast pubertete izenači z norostjo in strastjo verskega fanatizma in ekstremizma, kjer fundamentalizem trči v strpnost in politično korektnost, kjer provokacija sproži neslutene posledice.

  • Damjana Kolar

    13. 2. 2018  |  Kultura

    Nadnacionalni model, v katerem se pod skupnim krovom družijo različne identitete 

    Future Architecture (FA) je prva vseevropska platforma arhitekturnih muzejev, festivalov in producentov, katere cilj je približati ideje o arhitekturi in prihodnosti mest širši javnosti. V okviru platforme bosta v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani 15. in 16. februarja potekala prvi dogodek ustvarjalna izmenjava in že tretja spoznavna konferenca. Ustvarjalna izmenjava (Creative Exchange) je evropsko srečanje ljubiteljev arthitekture in oblikovanja ter strokovnjakov s tega področja. Javni dogodek bo s predavanji, intervjuji, predstavitvami in koktajli omogočil srečanja ter interakcije med kulturniki, obetavnimi ustvarjalci in občinstvom. 

  • Damjana Kolar

    12. 2. 2018  |  Kultura

    Slovo slavnega igralca in nenavadna ljubezenska zgodba

    Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) je ugleden modni oblikovalec, ki skupaj s sestro Cyril (Lesley Manville) vodi modno hišo The House of Woodcock, v kateri se oblači londonska aristokracija 50. let. Njihove stranke so smetana takratne družbe - ne manjka ne filmskih zvezdnic in kraljevih dostojanstvenikov, kot tudi bogatih dedinj in ostalih petičnih dam izbranega okusa. Ženske prihajajo in odhajajo iz Reynoldsovega življenja - zapriseženemu samcu dajejo navdih in prijetno družbo. Vse dokler mu poti ne prekriža mlada in odločna Alma (Vicky Krieps), ki kmalu postane njegova ljubimka in muza. Čeprav je modni oblikovalec že prestopil prag zrelih let je ljubezen tista, ki zmoti in pretrese njegovo utečeno in previdno ukrojeno samsko življenje.

  • Damjana Kolar

    9. 2. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    V Channel Zeru bo v okviru specialnega Dub Laba nastopil Egoless, legenda hrvaške in svetovne bass scene. V Cvetličarni bodo na svoj račun bodo prišli ljubitelji disco klasik iz 70-ih in 80-ih let, v Gala hali se obeta Pustna slovenska popevka, v K4 pa Techno Oldies Goldies.

  • Damjana Kolar

    8. 2. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo razstavo v Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića: Pogled skozi mrežo, ki je posvečena grafikam iz umetnikovega najzgodnejšega ustvarjalnega obdobja, koncert enega najvidnejših violinistov Nigela Kennedyja, slovensko premiero dokumentarnega filma Raving Iran, nemške režiserke Susanne Regine Meures, koncert britanskega izvajalca Kinga Kruleja.

  • Damjana Kolar

    6. 2. 2018  |  Kultura

    Kam na praznik slovenske kulture?

    Ob slovenskem kulturnem prazniku 8. februarju bodo kulturne ustanove na stežaj odprle svoja vrata ter pripravile pester program prireditev za vse generacije. Prešernov dan ob obletnici smrti največjega slovenskega pesnika se kot praznik slovenske kulture praznuje že od leta 1945, državni praznik je od leta 1946, dela prost dan pa je od leta 1991.

  • Damjana Kolar

    7. 2. 2018  |  Kultura

    V ritmih flamenka

    V Cankarjevem domu bo od 9. do 13. februarja potekal mednarodni bienalni festival flamenka Bi flamenko, ki je nastal v sodelovanju z nizozemskim festivalom Flamenko bienale. Na festivalu se bo tradicija mešala s sodobnim, z urbanim, klasični flamenko koraki se bodo združevali z modernimi plesnimi, elektronski biti bodo posegli v utečene melodije klasičnih inštrumentov, arabski in afriški ritmi se bodo prepletali z mediteranskim temperamentom.

  • Damjana Kolar

    6. 2. 2018  |  Kultura

    Zadnja razstava iz cikla Pazi, sveža grafika!

    V TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi v Ljubljani bodo danes, 6. februarja ob 17.00 odprli dvanajsto razstavo iz cikla Pazi, sveža grafika!, ki sta jih skupaj pripravila MGLC in TAM TAM. Na zadnji razstavi se bo predstavil Mladinin sodelavec Ivian Kan-Mujezinović s projektom Interferenca 3/1.

  • Damjana Kolar

    5. 2. 2018  |  Kultura

    Turbulenten odnos med uporniško najstnico in njeno mamo

    V Kinodvoru si lahko med 8. in 14. februarjem predpremierno ogledate film Lady Bird, režijski prvenec igralke Grete Gerwig, ki prejel zlati globus za najboljši film in najboljšo žensko glavno vlogo ter 5 nominacij za oskarja. Grenko-sladka zgodba prinaša oseben pogled na turbulenten odnos med materjo in najstniško hčerko, v vlogi katerih blestita Saoirse Ronan kot Lady Bird in Laurie Metcalf kot njena mama Marion.

  • Damjana Kolar

    2. 2. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    V Pritličju bo nastopila Elie Gregory iz Berlina, ki bo predstavila projekt Strip Down, elektro pop ali synth pop z značilnimi in nepozabnimi basovskimi linijami ter z visoko energetskimi performansi, v K4 pa bosta v okviru MENT Ljubljana nastopila ukrajinska izvajalca Vakula in Koloah + YGT live, Soter Amun live, Lavka, Levanael in Lara.

  • Damjana Kolar

    1. 2. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo noč erotičnega filma Kinosloga. Retrosex: Cvet deklet, s katero se bodo že petič poklonili zgodovini nekoč erotičnega in še danes legendarnega Kina Sloga, odprtje razstave Prodajalna praznin, enega najbolj priznanih bosansko-hercegovskih umetnikov Jusufa Hadžifejzovića, festival MENT Ljubljana, ki bo letos potekal na kar 9 prizoriščih, premiero absurdne komedije francoskega avtorja Jeana Cocteauja Strašni starši, ki je ob svoji krstni uprizoritvi v pariškem Théâtru des Ambassadeurs leta 1938 izzvala škandal zaradi domnevne amoralnosti.

  • Damjana Kolar

    31. 1. 2018  |  Kultura

    "Jezik je najpopolnejši medij, ker z nekaj čačkami lahko ustvari sliko – vesolja"

    Letošnji 10. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, katerega tema je bila poezija, se bo zaključil 8. februarja ob 16.00 v Kinu Šiška s premiero ugledališčene poezije za otroke od 5. leta dalje Sončnica na Luni v režiji Marka Bulca, ki je lani je na 9. bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije prejel nagrado za najboljšo režijo za predstavo Kaj pa če ...?. Predstava je nastala v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana in koprodukciji Kina Šiška.

  • Damjana Kolar

    30. 1. 2018  |  Kultura

    Fenomen, ki ima izvor v dobi fašizma 

    Narodna galerija je v sodelovanju z Galerijo Fotografija pripravila razstavo več kot 200 fotografij najpomembnejših italijanskih fotografov iz obdobja neorealizma. Poleg originalnih srebroželatinastih fotografij so preko revij, knjig in filmskih plakatov predstavljena tudi druga umetniška področja, kot sta film in književnost ter njihova simbioza s fotografijo. Raziskave italijanskega neorealističnega kulturnega gibanja (Neorealismo) so se povečini posvečale literaturi in filmu. Razumevanje vloge fotografije v tej dobi je bilo slabo, čeprav je neorealizem prav v fotografiji dosegel najboljši izraz. 

  • Damjana Kolar

    29. 1. 2018  |  Kultura

    Poletna romanca med mladeničem in očetovim sodelavcem na idiličnem italijanskem podeželju

    Po projekcijah na 28. Liffu, kjer je prejel Kinotripovo nagrado mladinske žirije, film Pokliči me po svojem imenu, posnet po istoimenskem romanu Andréja Acimana, prihaja na redni spored Kinodvora. Režiser Luca Guadagnino nas po filmu Nemirna obala še enkrat vrže v srce poletne vročine, tokrat s tenkočutno zgodbo o odraščanju in ljubezni med fantoma na idiličnem italijanskem podeželju.

  • Damjana Kolar

    26. 1. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    V Channel Zero prihaja francoski producent Soudiere, član ekipe Purpleposse, ki je v svoji karieri je sodeloval z znanimi imeni, kot so DJ Smokey, Drae da Skimask in GRXGVR. V K4 bosta v okviru serialke Just A Dance vrtela rezidenta Den7el in Elovetric. V Klubu Monokel bo nastopila italijanska glasbenica in producentka Elisa Batti, ki živi v Amsterdamu. Predstavila bo svoj zadnji projekt, ki je nastal v sodelovanju z italijanskim producentom, bobnarjem in DJ Cybom.

  • Damjana Kolar

    25. 1. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo razstavo glasbenih plakatov appointMENT, na kateri bodo predstavljena dela 67 ustvarjalcev, ki so se preizkusili v riso printu oziroma tiskanju z risografom, projekcijo filma Manifest v režiji Juliana Rosefeldta, ki ponuja dvanajst zgodb oziroma umetniških manifestov 19. in 20. stoletja - od komunizma, dadaizma in nadrealizma - do dogme, premiero 6-urnega performansa Skupaj v izvedbi Marka Mandića in Leje Jurišić.

  • Damjana Kolar

    24. 1. 2018  |  Kultura

    Slovenski Faust, Revizor in Tartuffe

    V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo 26. januarja ob 20.00 premiera farse Pohujšanje v dolini šentflorjanski v priredbi Žanine Mirčevske in režiji Eduarda Milerja, ki je nastala po istoimenskem dramskem delu Ivana Cankarja iz leta 1907. V središču farse je umetnik, ki nenehno prevprašuje svoj položaj v družbi. 

  • Damjana Kolar

    23. 1. 2018  |  Kultura

    Mesto sredi digitaliziranega sveta

    V UGM Studiu Maribor bodo v petek, 26. januarja ob 19.00 odprli skupinsko razstavo z naslovom "Hej, me v redu slišiš?", ki združuje projekte petih mladih umetnic in umetnikov – Nike Ham, Emila Kozoleta, Ize Pavline, Dorotee Škrabo in Valerie Wolf Gang. Razstavljeni projekti so bili leta 2016 in 2017 izvedeni v okviru iniciative za podporo mladih umetnikov U30+ v produkciji Zavoda za sodobne umetnosti Aksioma v Ljubljani, kjer se je vsak avtor predstavil na samostojni razstavi. Ob 18.30 bo po razstavi vodil kurator Jure Kirbiš.

  • Damjana Kolar

    23. 1. 2018  |  Kultura

    MENT Ljubljana prejel dve evropski nagradi

    V organizaciji Kina Šiška bo od 31. januarja do 2. februarja na različnih prizoriščih v Ljubljani potekala že četrta edicija glasbenega festivala in konference MENT Ljubljana, ki je prejšnji teden v okviru največjega evropskega showcase festivala Eurosonic Noorderslag prejel dve nagradi European Festival Awards, ki jih podeljuje največje združenje evropskih festivalov Yourope.

  • Damjana Kolar

    22. 1. 2018  |  Kultura

    Umetnik, ki se je dal ustreliti, je navdihnil tudi Marino Abramović in Davida Bowieja

    V Kinu Šiška Ljubljana bo 23. januarja ob 20.00 slovenska premiera eksperimentalnega dokumentarnega filma Burden, ki sta ga režirala Timothy Marrinan in Richard Dewey. Chris Burden je ena največjih ikon povojne umetnosti performansa, ki ga je med drugim tudi Marina Abramović navedla kot ključno referenco svoje lastne umetniške prakse, navdihnil pa je tudi številne druge umetnike, od Laurie Anderson do Davida Bowieja.

  • Damjana Kolar

    19. 1. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    V K4 bo v okviru serije Just υs večerov nastopil Philip Kearney a.k.a. KRN iz Edinburgha, ki se s prepoznavnim in značilnim slogom neusmiljeno prebija v vrh podzemlja. V Channel Zeru bo potekalo praznovanje 10. obletnice ekipe Vibe Department, v Klubu kanalske mladine pa večer ob 2. obletnici Intensity Musik.

  • Damjana Kolar

    18. 1. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo premiero zgodovinske politične drame Zamolčani dokumenti v režiji Stevena Spielberga, ki opisuje resnično dogajanje okoli škandala t.i. "pentagonskih dokumentov," fotografsko razstavo Budnost, boj, ponos: skozi njene oči, ki združuje trinajst umetnic, koncert legendarne ameriške zasedbe Defunkt, razstavo slik Tine Dobrajc z naslovom Velika dekleta ne jočejo, premiero predstave Visoška kronika v režiji Jerneja Lorencija, ki je nastala po zgodovinskem romanu Ivana Tavčarja, otvoritev 10. ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri s koncertom Sonce in sončice po vsem svetu, ki je nastal po poeziji Toneta Pavčka.

  • Damjana Kolar

    17. 1. 2018  |  Kultura

    Satirična komedija o samomoru

    V Stari dvorani SNG Maribor bodo 19. januarja ob 20.00 premierno uprizorili satirično komedijo ruskega dramatika Nikolaja Robertoviča Erdmana Samomorilec v adaptaciji Nebojše Popa Tasića in režiji Ivane Djilas. Njegovo najslavnejše delo je nastalo leta 1928, a je bilo v Sovjetski zvezi prepovedano in prvič uprizorjeno šele po avtorjevi smrti. V izvirniku gre za kolaž prizorov iz dvajsetih let 20. stoletja. Odrsko dogajanje je preplet burkaških skečev in vodvilskih prizorov. Osrednji lik je pasiven državljan, ki se po izgubi službe odloči storiti samomor. Ko za to izvejo ljudje, ki bi se s tem lahko okoristili, ga spodbujajo pri dejanju. 

  • Damjana Kolar

    16. 1. 2018  |  Kultura

    Namerno spregledana sodobna dediščina balkanske vojne

    V ljubljanski Galeriji Vžigalica bodo danes, 16. januarja ob 19.00 odprli razstavo z naslovom Privatno, enega najbolj znanih hrvaških konceptualnih umetnikov Siniše Labrovića, ki je zaslovel s svojimi provokativnimi umetniškimi akcijami. Razstava se ukvarja z namerno spregledano sodobno dediščino balkanske vojne oziroma njenimi posledicami, ki vplivajo tudi na socialno in politično ozračje v regiji. Razstavo je pripravil kurator Jani Pirnat.

  • Damjana Kolar

    15. 1. 2018  |  Kultura

    Odgovor na neonacistične napade v Nemčiji

    Od 17. januarja dalje bo v Kinodvoru na ogled film Obupana, pretresljiva in napeta psihološka drama, ki jo je nemški režiser Fatih Akin posnel kot odgovor na neonacistične napade na etnične manjšine v Nemčiji. Glavna igralka Diane Kruger je na lanskem festivalu v Cannesu prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo.

  • Damjana Kolar

    12. 1. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    V Gala halo premierno prihaja nov trap x rap tsunami umetniškega kolektiva 36H (3EPO6TEEH): träprünka. Na dogodku se bodo zvrstili rapperji in DJ-i iz Ljubljane in Londona, ter poskrbeli za mastne trap hite, live verze in 36urni hype na odru in pod njim. V Klubu Monokel bo v okviru večera Deviant Funk nastopil Nova deViator.

  • Damjana Kolar

    11. 1. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo odprtje skupinske razstave Novi svetovni red, ki jo bo pospremilo predavanje kustosov Ruth Catlow in Marca Garretta (Furtherfield), projekcijo filma Projekt Florida, ki se odvija v zanikrnem motelu sredi s soncem obsijane Floride, koncert skupine Torul ob zaključku evropske turneje, premiero dramskega "dialoga" Lepi dnevi v Aranjuezu, koroškega avtorja Petra Handkeja.

  • Damjana Kolar

    10. 1. 2018  |  Kultura

    Cankar kot upornik z razlogom

    V Mestnem gledališču Ptuj bodo danes, 10. januarja ob 18.00 premierno uprizorili mladinsko detektivko iCankar v režiji Maruše Kink, ki je nastala v koprodukciji Mestnega gledališča Ptuj, Zavoda Margareta Schwarzwald in Cankarjevega doma Ljubljana. Ob 100. letnici njegove smrti bodo v predstavi za mlade od 12. leta dalje prikazali njegovo kontroverzno osebnost in zakaj se mu pripisuje sloves enega največjih mojstrov slovenske besede.

  • Damjana Kolar

    9. 1. 2018  |  Kultura

    Idilične podobe, preoblečene v distopične različice

    V Kinu Šiška je do 28. januarja na ogled razstava slikarja in glasbenika Uroša Weinbergerja z naslovom die Drohnen. Weinbergerjevo dolgoletno ustvarjanje temelji na podobah, ki na prvi pogled delujejo kot motivi zasebnih družinskih fotografij, preoblečenih v distopične različice, ki gledalca navdahnejo z vznemirjenostjo in zgroženostjo. Dela z družbenokritično tematiko se odpirajo vrsti različnih interpretacij, pri čemer je v ospredje postavljen gledalec, ki delo vsebinsko odpira in s svojim odzivom umetnini daje vrednost.